Kreperiji Le Mika ne ide loše; iz Masarykove sele u veći prostor u Teslinoj, i ozbiljno šire kuhinju
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Kreperiji Le Mika ne ide loše; iz Masarykove sele u veći prostor u Teslinoj, i ozbiljno šire kuhinju
pusti... meni je u budimpešti trerbalo da skužim da je perkelt zapravo gulaš i da to treba naručit a gulaš je zapravo kurac od ovce, juhica...
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
Re: Kreperiji Le Mika ne ide loše; iz Masarykove sele u veći prostor u Teslinoj, i ozbiljno šire kuhinju
koje jebačke palačinke ja napravim.. sa šumskim voćem, kikirikijem, orasima , a tijesto mekano.. ne ove pederske krepove :D
Guest- Guest
Zagreb ima kreperiju, pati provincijo :D
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Već vidim dvije purgerice u Novalji, najglasnije na terasi obližnjeg kafića.
"Jesi bila u novoj kreperiji, meni je to tako super"
:)
2015-08-06
nije tako nego "tak"epikur37 wrote:Već vidim dvije purgerice u Novalji, najglasnije na terasi obližnjeg kafića.
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
marcellus wrote:pusti... meni je u budimpešti trerbalo da skužim da je perkelt zapravo gulaš i da to treba naručit a gulaš je zapravo kurac od ovce, juhica...
a mađarice? ne mislim na kolače!
Kavran- Posts : 2669
2017-10-12
Ostatak države nije dostojan tog velebnog metropolisa, a hrvatski jezik više nije issue kako kaže veleuvaženi briljatni advokat Šavorić na hotmail prepisci milenijaepikur37 wrote:Zagreb ima kreperiju, pati provincijo :D
Kermit-
2014-04-17
marcellus wrote:pusti... meni je u budimpešti trerbalo da skužim da je perkelt zapravo gulaš i da to treba naručit a gulaš je zapravo kurac od ovce, juhica...
u osnovi da, ali ima malih razlika
Gulyás u doslovnom prijevodu znači govedar, pastir, čoban, a izvedeno je od mađarske riječi za govedo. Izvorno se radilo isključivo o jelu spravljenom od mesa goveda, kasnije i ovčetine, da bi se vremenom proširilo na gotovo sve vrste mesa, uključivo i meso divljači, pa čak i na bezmesne varijante, poput gulaša od krumpira, gljiva ili kestena.
Sinonimi u mađarskom jeziku, gulaš, perkelt i paprikaš, sadrže određene razlike koje određuju kad se koji naziv upotrebljava.
Gulaš se u pravilu kuha od junetine ili svinjetine i jede se žlicom, jušastiji je. Za dobar gulaš je presudna jednaka količina luka i mesa i upotreba svinjske masti.
Kad se luk raspadne, a meso dobije lijepu boju, dodaju se začini i veća količina tekućine, vode ili temeljca, od čega se daljnim kuhanjem dobije gulaš juha, u koju se često dodaju krumpiri ili noklice.
Najpoznatiji klasični gulaš u hrvatskoj kuhinji je slavonski čobanac. U zapadnijim krajevima, pod termin gulaš uglavnom bi ušli vinski i krumpir gulaši i njihove izvedenice.
Kad govorimo o gulašu, perkeltu ili paprikašu, valja reći da je u mađarskom jeziku zapravo riječ o sinonimima. Jedan od primjera je Szekely gulaš. Naziv je dobio po svom autoru, a iako u nazivu sadrži gulaš, po konzistenciji bi zapravo bio perkelt.
Perkelt ćemo dobiti na gotovo isti način kao gulaš, dakle prženjem luka da omekša, a mesa da dobije lijepu crvenu boju, ali bez dodavanja veće količine tekućine. Tekućina se dodaje postepeno, u manjim količinama, da se mesu omogući da omekša.
Tako ćemo dobiti gušći gulaš, odnosno umak ili saft, mađarski perkelt.
Najčešće se radi od teletine ili junetine, ali i od svih drugih vrsta mesa. Kako je gušći, umaka u perkeltu nema puno, a servira se uz tjesteninu, rižu ili priloge od krumpira.
Ne postoji hrvatski naziv koji bi točno odredio da se radi o perkeltu, uglavnom se koristi sintagma umak od “nečega” ili, ako ga serviramo isključivo uz tjesteninu, ragu.
Ragu je svojom teksturom prilično sličan perkeltu, radi se od svih mogućih vrsta mesa ili kombinacija, od mljevenog, mesa rezanog na kockice, pa sve do većih komada mesa, koje se kuha uz dodatak raznog povrća i začina da se dobije umak koji se u pravilu servira uz tjesteninu.
Za razliku od perkelta, ragu se najčešće kuha uz dodatak rajčica, ali samo da bi se dodala boja i okus. U suprotnom je riječ o umaku od rajčice s mesom. Raguu se kao tekućina za kuhanje dodaje voda, različiti temeljci, vino, mlijeko ili kombinacije.
Iako je glasnogovornik talijanske kuhinje, naročito planetarno popularan ragu Bolognese, ragu svoje korijene vuče iz francuske kuhinje.
Ako mu pri kuhanju dodamo veću količinu tekućine, dobit ćemo ragu juhu.
No vratimo se mađarskoj kuhinji. Ostao nam je još jedan termin, koji zapravo govori sam za sebe.
Kad uz poveću količinu luka, naročito kad je riječ o gušćem gulašu, odnosno perkeltu, jelu dodamo još jedan zaštitni znak mađarske kuhinje, mljevenu papriku, ljutu, slatku ili dimljenu, dobit ćemo, što nam i sam naziv govori, paprikaš.
Paprikaš se kao naziv u pravilu upotrebljava kad se radi o jelu od peradi, sitnije divljači ili ribe. Gustoća može varirati, od gušćeg kad je riječ o paprikašu od peradi, koji se obično servira uz tjesteninu, do nešto rijeđih fiš paprikaša ili paprikaša od gljiva.
https://www.volim-meso.hr/gulas-paprikas-perkelt-ragu-razlika/
ma to su ti influenceri bolanKermit wrote:Ostatak države nije dostojan tog velebnog metropolisa, a hrvatski jezik više nije issue kako kaže veleuvaženi briljatni advokat Šavorić na hotmail prepisci milenijaepikur37 wrote:Zagreb ima kreperiju, pati provincijo :D
2014-04-19
A šta piše lijevo gore palačikarnica na mađarskom heheh nema tamo issue cile mile, može samo i mađarski naziv, osim toga ne možeš u mađi nazvati dijete hiavata, jin, jang, luuu već samo što je na popisu pa biraj leb te jebokofein wrote:Seljoberi
Kermit-
2014-04-17
Tek kad sam pogledao mailove shvatio sam prvu da nas vode diletanti i lopovi, te da se u zagrebu govori isključivo šatro preseravanje novogovor i da je to ne inn nego nema drugeprckov wrote:ma to su ti influenceri bolanKermit wrote:Ostatak države nije dostojan tog velebnog metropolisa, a hrvatski jezik više nije issue kako kaže veleuvaženi briljatni advokat Šavorić na hotmail prepisci milenijaepikur37 wrote:Zagreb ima kreperiju, pati provincijo :D
Kermit-
2014-04-17
meni to izuzetno ide na živce...to ubacivanje anglizama umjesto domaćih riječi, koje i te kako postojeKermit wrote:Ostatak države nije dostojan tog velebnog metropolisa, a hrvatski jezik više nije issue kako kaže veleuvaženi briljatni advokat Šavorić na hotmail prepisci milenijaepikur37 wrote:Zagreb ima kreperiju, pati provincijo :D
aben je majstor u tome...al ne kužim da li on ne zna hrvatsku riječ ili čak dio rečenice koja mu treba ili samo vježba engleski
Noor wrote:meni to izuzetno ide na živce...to ubacivanje anglizama umjesto domaćih riječi, koje i te kako postojeKermit wrote:Ostatak države nije dostojan tog velebnog metropolisa, a hrvatski jezik više nije issue kako kaže veleuvaženi briljatni advokat Šavorić na hotmail prepisci milenijaepikur37 wrote:Zagreb ima kreperiju, pati provincijo :D
aben je majstor u tome...al ne kužim da li on ne zna hrvatsku riječ ili čak dio rečenice koja mu treba ili samo vježba engleski
To je tolika malograđanština, nekultura, nepismenost i jad da to može proći samo u zagrebu i nigdje drugdje, pa vidi imena djece po zagrebu?
Klaudije, Luuu, mari dana, zoe, lorenzo
Kermit-
2014-04-17
zagrebački je posebno razrađen...hibridni anglokajkavski novogovor
znak nezrelosti naroda, nacije i društva, stiditi se vlastitog jezikaNoor wrote:zagrebački je posebno razrađen...hibridni anglokajkavski novogovor
Kermit-
2014-04-17
Kavran wrote:marcellus wrote:pusti... meni je u budimpešti trerbalo da skužim da je perkelt zapravo gulaš i da to treba naručit a gulaš je zapravo kurac od ovce, juhica...
jebiga bio sa ženom
trebali smo u brazil već imali plaćene avio karte u džepu rezrevirane hotele sve i otpalo
saznali da je trudna tjedan dana po uplati a malarija a manaus amazona komarci ko šišmiši a ne može se cijepit
i onda reko ajmo malo bar do susjedstva pa ćemo odgodit putovanje za drugi put
evo još čekamo... i načekaćemo se
marcellus wrote:Kavran wrote:marcellus wrote:pusti... meni je u budimpešti trerbalo da skužim da je perkelt zapravo gulaš i da to treba naručit a gulaš je zapravo kurac od ovce, juhica...
jebiga bio sa ženom
trebali smo u brazil već imali plaćene avio karte u džepu rezrevirane hotele sve i otpalo
saznali da je trudna tjedan dana po uplati a malarija a manaus amazona komarci ko šišmiši a ne može se cijepit
i onda reko ajmo malo bar do susjedstva pa ćemo odgodit putovanje za drugi put
evo još čekamo... i načekaćemo se
Super plan, Juzna Amerika mi je najzanimljivija, Brazil, Amazona...ma sve.
Plan mi je sam ići, koliko je koštala karta avio?
2015-08-06
Kermit wrote:kofein wrote:Seljoberi
osim toga ne možeš u mađi nazvati dijete hiavata, jin, jang, luuu već samo što je na popisu pa biraj leb te jebo
Da takva idiotska praksa postoji u Hrvatskoj, već bi joj se ti lično najebo mame u sve rupe tvrdeći kako te čardak prisiljava ovo ono.
Guest- Guest
kofein wrote:Kermit wrote:kofein wrote:Seljoberi
osim toga ne možeš u mađi nazvati dijete hiavata, jin, jang, luuu već samo što je na popisu pa biraj leb te jebo
Da takva idiotska praksa postoji u Hrvatskoj, već bi joj se ti lično najebo mame u sve rupe tvrdeći kako te čardak prisiljava ovo ono.
pa ta praksa je inače postojala u svijetu, i Francuzi su imali listu s koje si mogao birati..
sad im je najčešće ime novorođenčadi Muhamed tja..
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Mika Spiljak nije nikakav drzavnik vec politicki 'aparatcik' komunistickog sustava'
» Zadarska nadbiskupija odlučna da obitelj Mika izbace na ulicu, tužili su i 15-godišnju djevojčicu
» I bogati se sele
» SELE LI SE RATOVI U SVEMIR?!
» Bosanci sele za Sloveniju
» Zadarska nadbiskupija odlučna da obitelj Mika izbace na ulicu, tužili su i 15-godišnju djevojčicu
» I bogati se sele
» SELE LI SE RATOVI U SVEMIR?!
» Bosanci sele za Sloveniju
Page 2 of 2