Četiri jezika, a jedna književnost
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Četiri jezika, a jedna književnost
i mi smo sve citali.pizzon wrote:claire wrote:Naravno da je nama, starijim generacijama, lakse razumjeti se. Ipak smo zajedno odrastali, svakodnevno na tv-u i radiju slusali sve jezike, citali literaturu svih jezika, etc.
Mladima su jedina spona cajke.
da ! mi smo prihvatili ono sto nam je ok kod drugih, barem ja licno.
ne znam za hrvatsku, ali mi smo morala da ucimo i vaska popu,
da znamo napamet. najteze mi bilo njegosa da naucim napamet,
delove koje samo morali,nista ne rezumem:):) ko da je na kinsekom.
Dijelom kao obaveznu literaturu za lektiru, a onda i osobnim odabirom.
Ja volim te Njegoseve stilske figure i jezik.
L'âme- Posts : 25744
2014-04-12
dobro vi blize italiji...ali mi u zg tada radio 101-dinicu...otv koji se tada pojavio..radio sljeme..orf...tv slovenija..tv bg se nije vise toliko gledao zbog miloseviceve propagande koja ej tada bila u punom 'sjaju'..flumen wrote:vuksadinare wrote:slusao si jer si morao ako si gledao tv ili slusala radio...prijenosi utakmica,dnevnici,filmovi,serije,dokumentarci..hoces neces nisi mogao izbjeci a imao si samo dva programa na tv..claire wrote:Naravno da je nama, starijim generacijama, lakse razumjeti se. Ipak smo zajedno odrastali, svakodnevno na tv-u i radiju slusali sve jezike, citali literaturu svih jezika, etc.
ili riblju kost pa na Vela vrata...Rai, Tele cinque, Rete quatro...
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
pa, da.vuksadinare wrote:slusao si jer si morao ako si gledao tv ili slusala radio...prijenosi utakmica,dnevnici,filmovi,serije,dokumentarci..hoces neces nisi mogao izbjeci a imao si samo dva programa na tv..claire wrote:Naravno da je nama, starijim generacijama, lakse razumjeti se. Ipak smo zajedno odrastali, svakodnevno na tv-u i radiju slusali sve jezike, citali literaturu svih jezika, etc.
Zajednicka drzava, zajednicka tv, radio, profesori..
2014-04-12
...jedino sto sam gledao tada kao tinejđer od 'komsija' bio je opstanak i sport...jer su bili zajednicki prijenosi...vecinom sam gledao tada tek osnovanu otv..i dnevnik tv zg..jer su događaji tada diktirali i tjerali me da gledamclaire wrote:pa, da.vuksadinare wrote:slusao si jer si morao ako si gledao tv ili slusala radio...prijenosi utakmica,dnevnici,filmovi,serije,dokumentarci..hoces neces nisi mogao izbjeci a imao si samo dva programa na tv..claire wrote:Naravno da je nama, starijim generacijama, lakse razumjeti se. Ipak smo zajedno odrastali, svakodnevno na tv-u i radiju slusali sve jezike, citali literaturu svih jezika, etc.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Internet knjižare kad su knjige u pitanju su danas zakon , evo ja nikidan kupija knjigu SS divizija princ Eugen
Ima dosta slika jer ih je pratija vojni fotograf
Ja zinija kad sam vidija da Švabo u Bosni u drugom svjetskom ratu koristi ovo
Ima dosta slika jer ih je pratija vojni fotograf
Ja zinija kad sam vidija da Švabo u Bosni u drugom svjetskom ratu koristi ovo
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
To je periskop za korekciju topničke vatre, zadnja stvar koja bi ti pala na pamet
Oni njih merkali čoviće s ovim jesu oni u šumi sto metara naprid ili nazad
A Bog te jeba ha ha ha
Oni njih merkali čoviće s ovim jesu oni u šumi sto metara naprid ili nazad
A Bog te jeba ha ha ha
2014-04-11
I meni je Rumenka najbolji diel teksta.pizzon wrote:
ja bih ovu da prelistam !
Mi smo onog galeba što kruži iznad glave.pizzon wrote:claire wrote:Naravno da je nama, starijim generacijama, lakse razumjeti se. Ipak smo zajedno odrastali, svakodnevno na tv-u i radiju slusali sve jezike, citali literaturu svih jezika, etc.
da ! mi smo prihvatili ono sto nam je ok kod drugih, barem ja licno.
ne znam za hrvatsku, ali mi smo morala da ucimo i na makedonskom
da znamo napamet, ono, beraci duvana.
najteze mi bilo njegosa da naucim napamet,
delove koje samo morali,nista ne rezumem:):) ko da je na kinsekom.
Ljude zanima neka tematika za čitanje, ako ih zanima unutarnji dizajn a nema na ijekavici ili ekavici on će kupit na engleskom ili nekom drugom jeziku tako da se priča tu svodi na biznis i ponudu jer ako nenudiš neće ti nitko ni kupit
2014-04-11
Zapravo RTV nije bila zajednička već je svaka republika i pokrajina imala svoju pa su njeki sadržaji emitirani u isto vrijeme, recimo Dozvolite da se obratimo.claire wrote:pa, da.vuksadinare wrote:slusao si jer si morao ako si gledao tv ili slusala radio...prijenosi utakmica,dnevnici,filmovi,serije,dokumentarci..hoces neces nisi mogao izbjeci a imao si samo dva programa na tv..claire wrote:Naravno da je nama, starijim generacijama, lakse razumjeti se. Ipak smo zajedno odrastali, svakodnevno na tv-u i radiju slusali sve jezike, citali literaturu svih jezika, etc.
200 kuna ali isplati seRayMabus wrote:Ljude zanima neka tematika za čitanje, ako ih zanima unutarnji dizajn a nema na ijekavici ili ekavici on će kupit na engleskom ili nekom drugom jeziku tako da se priča tu svodi na biznis i ponudu jer ako nenudiš neće ti nitko ni kupit
Ima dosta slika i baš tu dosta tih detalja ubereš
2014-04-11
Nebi ove partizani dobili da nije Hitler ispušija u Rusiji
U biti ih i nisu dobili jer su partizani morali bižati u Crnu goru
Obućavani u Alpama ono doslovno divokoze
U biti ih i nisu dobili jer su partizani morali bižati u Crnu goru
Obućavani u Alpama ono doslovno divokoze
2014-04-11
Naravno da partizani nisu slomili njemačku silu, ali su prodonieli njihovu slomu vezujući u Jugoslaviji njemačke divizije.
Njemačku silu je slomio Hitler, kaplar na speed-u, koji si je umislio da je pametniji od svih njemačkih feldmaršala i admirala skupa.Regoč wrote:Naravno da partizani nisu slomili njemačku silu, ali su prodonieli njihovu slomu vezujući u Jugoslaviji njemačke divizije.
Oh_Femder- Posts : 4103
2016-11-08
Oh_Femder wrote:Njemačku silu je slomio Hitler, kaplar na speed-u, koji si je umislio da je pametniji od svih njemačkih feldmaršala i admirala skupa.Regoč wrote:Naravno da partizani nisu slomili njemačku silu, ali su prodonieli njihovu slomu vezujući u Jugoslaviji njemačke divizije.
točno, bio je umjetnička duša, slikar
tako je to kad na se na čelo države stavljaju idealisti
vodstvo treba prepustiti materijalistima, inženjerima, a umjetnici neka ganjaju snove
Guest- Guest
ok, da budemo precizni: ista uredjivacka politika ;-)Regoč wrote:Zapravo RTV nije bila zajednička već je svaka republika i pokrajina imala svoju pa su njeki sadržaji emitirani u isto vrijeme, recimo Dozvolite da se obratimo.claire wrote:pa, da.vuksadinare wrote:slusao si jer si morao ako si gledao tv ili slusala radio...prijenosi utakmica,dnevnici,filmovi,serije,dokumentarci..hoces neces nisi mogao izbjeci a imao si samo dva programa na tv..claire wrote:Naravno da je nama, starijim generacijama, lakse razumjeti se. Ipak smo zajedno odrastali, svakodnevno na tv-u i radiju slusali sve jezike, citali literaturu svih jezika, etc.
2014-04-12
Gluposti oko kojih se više ne valja sporiti.
Jezikoslovci su rekli svoje.
OPolitikanti i dalje tupe po svome.
Andrić,Krleža,Meša,Branko Ćopić,Lalić,Jergović, Davičo, Ujević,3maj,,Preradović,Cesarec...to je jedna književnost.
Uostalom deseterac nam je jedinstven. Nijemci,Talijani,Mađari,Englezi...nemaju deseterac,a mi ,Srbi,Bošnjaci i Crnogorci ga imamo.
Andrić,Krleža,Meša,Branko Ćopić,Lalić,Jergović, Davičo, Ujević,3maj,,Preradović,Cesarec...to je jedna književnost.
Uostalom deseterac nam je jedinstven. Nijemci,Talijani,Mađari,Englezi...nemaju deseterac,a mi ,Srbi,Bošnjaci i Crnogorci ga imamo.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Krleža je potpisao deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog jezika. Čak je za to i po prstima dobio, onako reda radi.jastreb wrote:Gluposti oko kojih se više ne valja sporiti.
Oh_Femder- Posts : 4103
2016-11-08
Za Jastreba:
Društvo književnika Hrvatske odreklo se Novosadskog dogovora
Upravni odbor podržava Izjavu kojom se Matica hrvatska odriče takozvanog Novosadskog dogovora. Taj dogovor čak ni u času nastanka nije odražavao zbiljsko stanje stvari, nego je hrvatskom književnom jeziku nametnuo razvoj protivan njegovoj višestoljetnoj tradiciji. Osim toga, taj je dogovor i u samom tekstu, a posebno u svakodnevnoj primjeni, izrazito štetio onom pojmu književnog jezika koji se u nas Hrvata izgrađuje još od preporoda. Zbog svega toa postao je simbol nelagode, nametanja i prisile. Upravni odbor DKH u cijelosti prihvaća i podržava izjavu Matice hrvatske i Hrvatskog filološkog društva. Prihvaćajući istodobno i predložena pravopisna načela, DKH ovlašćuje svoje članove, koji se nalaze u spomenutoj pravopisnoj komisiji da se zalažu za njihovo što brže i dosljednije oživotvorenje.
Zagreb, 1.7.1971.
Upravni odbor
Društva književnika Hrvatske
Društvo književnika Hrvatske odreklo se Novosadskog dogovora
Upravni odbor podržava Izjavu kojom se Matica hrvatska odriče takozvanog Novosadskog dogovora. Taj dogovor čak ni u času nastanka nije odražavao zbiljsko stanje stvari, nego je hrvatskom književnom jeziku nametnuo razvoj protivan njegovoj višestoljetnoj tradiciji. Osim toga, taj je dogovor i u samom tekstu, a posebno u svakodnevnoj primjeni, izrazito štetio onom pojmu književnog jezika koji se u nas Hrvata izgrađuje još od preporoda. Zbog svega toa postao je simbol nelagode, nametanja i prisile. Upravni odbor DKH u cijelosti prihvaća i podržava izjavu Matice hrvatske i Hrvatskog filološkog društva. Prihvaćajući istodobno i predložena pravopisna načela, DKH ovlašćuje svoje članove, koji se nalaze u spomenutoj pravopisnoj komisiji da se zalažu za njihovo što brže i dosljednije oživotvorenje.
Zagreb, 1.7.1971.
Upravni odbor
Društva književnika Hrvatske
Last edited by flumen on 4/5/2018, 08:34; edited 1 time in total (Reason for editing : previse nula)
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Ekonomist pita: Srpsko-hrvatski ili četiri jezika?
» Jedna boja, jedna vera, jedna krv
» Jedna dobra i jedna loša vijest...
» ZEMLJA S četiri milijuna nogometnih izbornika ima i četiri milijuna arhitekata
» Književnost s groblja...
» Jedna boja, jedna vera, jedna krv
» Jedna dobra i jedna loša vijest...
» ZEMLJA S četiri milijuna nogometnih izbornika ima i četiri milijuna arhitekata
» Književnost s groblja...
Page 2 of 2