Kako su uspeli? Ova zemlja je "nova Nemačka"
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: Kako su uspeli? Ova zemlja je "nova Nemačka"
globalno im ekonomija napreduje na nivou drzave,no drifteri s ubitno zakinuti,,malo zesci kapitalizam,,prckov wrote:cega je to mjerilodebotoijusto wrote:Metuzalem wrote:Tako je trebala izgledati cijela Europa.debotoijusto wrote:ovo sto poljska danas nazivati uspjehom , zalosno
nisam primjetio navalu nasih ljudi na poljska radna mjesta , realnost te demantira
da im ekonomija ne napreduje ili sta
i koja to radna mjesta nasi dobiju vani
Vaši sto rade u svabiji?Uglavnom bajuštela.nes gastronomija,zene-usluzne djelatnosti(ne prodaju seks),nego ciste veceje,peru usrane guzice starim svabima.uglavnom najcjenjeniji kadar u Rajnigung firmama...
Oni rijetko koji imaju neku visoku skolu,i pride znanje na nivou diplome,rade poslove kao i svi drugi dobro skolovani..
Guest- Guest
Munjeni wrote:kic wrote:
bože dragi jesi upro, štednja je dio procesa akumulacije kapitala, potrošnja ne može postojati ex-nihilo, previše Krugmana čitaš..
mene ti je ova korizma preporodila, 40 dana nisam jeo kruh ni druge ugljkohidrate
samo po duhovnoj hrani udaram
očisti se čovjek skroz, odbaciš potrošnju i konzumaciju, preporodiš se, ko da si nov čovjek
drago mi je, nekad nije loše ni pretjerati u nečem, barem vidiš gdje ti počinje granica destruktivnosti nečeg..
ti govoriti hrvatski?debotoijusto wrote:ovo sto poljska danas nazivati uspjehom , zalosno
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
ma sve sam materijalističko odbacijo
evo ova mala mi sad dekadentna i odbojna, a prije posta mi je bila napeta, slatka
prvi korak je odbaciti hranu, prestati jesti, a onda ti se mozak naštima na odbacivanje svega materijalističkog, kad nemaš dovoljno šećera u krvi onda postaneš poslušan i ponizan pred gospodinom, dok kad si nahranjen i jak onda si ohol i neposlušan, umišljen
slabi su uzvišeni, a jaki poniženi, oni zadnji su prvi
kad si materijalist onda vjeruješ u naopake stvari, imaš izokrenute vrijednosti, misliš da je dobro biti zdrav i jak, a zapravo je blagoslov biti bolestan i slab
Guest- Guest
Munjeni wrote:
evo ova mala mi sad dekadentna i odbojna, a prije posta mi je bila napeta, slatka
prvi korak je odbaciti hranu, prestati jesti, a onda ti se mozak naštima na odbacivanje svega materijalističkog, kad nemaš dovoljno šećera u krvi onda postaneš poslušan i ponizan pred gospodinom, dok kad si nahranjen i jak onda si ohol i neposlušan, umišljen
kad si materijalist onda vjeruješ u naopake stvari, imaš izokrenute vrijednosti, misliš da je dobro biti zdrav i jak, a zapravo je blagoslov biti bolestan i slab
Guest- Guest
Munjeni wrote:
reko DRAGO MI JE :D
To je lokalizam svojstven Dalmaciji.Noor wrote:ti govoriti hrvatski?debotoijusto wrote:ovo sto poljska danas nazivati uspjehom , zalosno
Npr. "vi sutra budete doći" ili "ko sutra ne bude imati novaca,bit će isključen iz stranke".
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Ma dobar je on, samo neće radi..
eh uvjek to tako ispadne,Munjeni wrote:
nece niko
a onda moram ja
prckov- Posts : 34563
2014-04-19
da gospo mojaNoor wrote:ti govoriti hrvatski?debotoijusto wrote:ovo sto poljska danas nazivati uspjehom , zalosno
debotoijusto- Posts : 31651
2014-04-12
a ok, ja samo pitati, ne ljutitidebotoijusto wrote:da gospo mojaNoor wrote:ti govoriti hrvatski?debotoijusto wrote:ovo sto poljska danas nazivati uspjehom , zalosno
2017-10-06
Noor wrote:a ok, ja samo pitati, ne ljutitidebotoijusto wrote:da gospo mojaNoor wrote:ti govoriti hrvatski?debotoijusto wrote:ovo sto poljska danas nazivati uspjehom , zalosno
sto bi se ljutio volim igru rijeci
a pitati/ljutiti moravski okrug ?
debotoijusto- Posts : 31651
2014-04-12
od morave si? aha, nisam znala..debotoijusto wrote:Noor wrote:a ok, ja samo pitati, ne ljutitidebotoijusto wrote:da gospo mojaNoor wrote:ti govoriti hrvatski?debotoijusto wrote:ovo sto poljska danas nazivati uspjehom , zalosno
sto bi se ljutio volim igru rijeci
a pitati/ljutiti moravski okrug ?
2017-10-06
prckov wrote:eh uvjek to tako ispadne,Munjeni wrote:
nece niko
a onda moram ja
Guest- Guest
debotoijusto wrote:ovo sto poljska danas nazivati uspjehom , zalosno
ma ne uspjeh je venecuela i kuba... i grčka nadasve
ništa kontra socijalizma, uspješan je gdje god se pojavio
ma pusti
debo je streso mozak kad je lastiko
debo je streso mozak kad je lastiko
Serbinho-3 wrote:Pre otprilike četvrt veka Poljska, kao i ostale istočnoevropske zemlje, prošla je kroz velike društvene i političke promene.
Državno kontrolisanu ekonomiju zamenila je tržišna i Poljska je otada udvostručila realni BDP, od 1992. ima neprekidan rast koji nije prekinut čak ni u poslednjoj globalnoj krizi, kada su i najjače svetske ekonomije potonule u recesiju pa je mnogi danas gledaju kao "novu Nemačku", budućeg pokretača evropske ekonomije.
Ta transformacija, kao i u drugim sličnim zemljama, nije išla glatko i bezbolno jer je prelazak na tržišnu ekonomiju i konkurenciju pokazao da su deo kompanija i neki celi sektori neodrživi. No vrlo brzo, samo nekoliko godina nakon promene načina funkcionisanja ekonomije i privatizacije, krenuo je nezaustavljivi rast koji traje još i danas.
Poljska ekonomija i pre krize 2008. godine bila je jedna od najbrže rastućih, s prosečnim rastom u razdoblju od 1991. do 2008. 4,6 odsto. Poljake kriza nije zaustavila, bili su jedina zemlja EU koja je izbegla recesiju a da su i dalje imali prosečne stope rasta oko tri odsto. Zemlja koja je decenijama bila u zapećku, sada je na putu da postane novi "motor" Evrope, piše Index.
Na vrhuncu globalne recesije, 2009. ekonomija EU pala je 4,5%, dok je u Poljskoj rasla 1,6%. Krajem 2013. EU se vratio na pretkrizne nivoe, dok je poljska ekonomija u tom razdoblju kumulativno porasla 16 %.
Danas je Poljska među 10 najvećih ekonomija Evrope, pre svega zahvaljujući snažnom privatnom sektoru. Tržišne reforme dovele su privatni sektor u dominantan položaj i on sada ima 80-postotni udeo u izvozu i zapošljavanju u bruto dodanoj vrednosti. Zbog toga, privatni sektor mogao je da apsorbuje višak radnika u manje produktivnim područjima javnog sektora i imao je važnu ulogu u stabilizaciji ekonomije i društva kod sprovođenja reformi.
Poljski model razvoja bazirao se na povećanju produktivnosti, dinamičnom izvozu, snažnoj unutrašnjoj potražnji s obzirom na to da su veliko tržište od skoro 40 miliona ljudi, a veliku ulogu u svemu tome imale su i strane investicije i odlično iskorišćavanje EU fondova.
https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2018&mm=04&dd=08&nav_id=1378728
kako su uspjeli?
odjebali su pravoslavce, muslimane i komunjare. i to je to.
Kavran- Posts : 2669
2017-10-12
:(
ne vidim koji je klip
pisem sa prepaid comp a ne dozvoljavju yt preko njega
Munjeni wrote:prckov wrote:eh uvjek to tako ispadne,Munjeni wrote:
nece niko
a onda moram ja
ne vidim koji je klip
2014-04-19
The M.A.C. Systemprckov wrote:
ne vidim koji je klip
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=The%20M.A.C.%20System
možda hoće hook-tube?
https://hooktube.com/watch?v=hODi8m82_aQ
Guest- Guest
Munjeni wrote:The M.A.C. Systemprckov wrote:
ne vidim koji je klip
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=The%20M.A.C.%20System
možda hoće hook-tube?
https://hooktube.com/watch?v=hODi8m82_aQ
nije mac, nisam kod kuce
nekakav prepaid comp sto visi sa zida
2014-04-19
nece ni taj link
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Cameron poručio kako je Britanija kršćanska zemlja i kako se time ponose
» Zemlja je ravna ploča (nova teorija)
» Nova liderica njemačkih populista: "Merkel je luda, zemlja će biti uništena"
» Hrvatska komunistička ili kapitalistička zemlja. Ili jedno ili drugo, NE MOŽE kako im se sprdne!!
» Kako je Irska postala bogata zemlja gdje tisuće Hrvata bježi?
» Zemlja je ravna ploča (nova teorija)
» Nova liderica njemačkih populista: "Merkel je luda, zemlja će biti uništena"
» Hrvatska komunistička ili kapitalistička zemlja. Ili jedno ili drugo, NE MOŽE kako im se sprdne!!
» Kako je Irska postala bogata zemlja gdje tisuće Hrvata bježi?
Page 2 of 3