Rumunija i Kipar uz Španiju,
Page 1 of 1
Rumunija i Kipar uz Španiju,
NE ŽELE ZA ISTI STO SA TZV.KOSOVSKIM PREDSTAVNIKOM: Rumunija i Kipar uz Španiju,ne žele Kosovo na samitu EU-ZB
Tanjug | 30. mart 2018. 18:06 | Komentara: 5Rumunija i Kipar pridružile su se Španiji u odbijanju da prisustvuju samitu EU-Zapadni Balkan, planiranom za 17. maj u Sofiji
Rumunija i Kipar pridružile su se Španiji u odbijanju da prisustvuju samitu EU-Zapadni Balkan, planiranom za 17. maj u Sofiji, jer ne žele da sede za istim stolom s kosovskim predstavnikom.
Oni, naime, kao i Španija, smatraju da Kosovo ne sme biti tretirano ravnopravno sa zemljama regiona i zbog toga odbijaju da budu na samitu i da se slikaju s kosovskim predstavnikom, saznaje Radio Slobodna Evropa.
RSE je, naime, iz "dobro obaveštenih izvora unutar EU" dobila potvrdu da su se nedavno španskom stavu pridružili Rumunija i Kipar.
Ove tri države članice EU upozoravaju da neće učestvovati na skupu gde se Kosovo "tretira kao država i gde se i ovoj zemlji obećava budućnost evropskih integracija kao i ostalima".
Navodi se da su prošlog petka iz Saveta EU poslate pozivnice za učešće na samitu. U sredu su se u Briselu sastali stalni predstavnici članica EU gde su, prema izvorima RSE, Kipar i Rumunija potvrdile da se protive ravnopravnom učešću Kosova na samitu u Sofiji 17. maja, na kojem će se razgovarati i o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.
"Predstavnici ove tri države ne žele da budu za isti stolom sa kosovskim predstavnikom i odbijaju da se slikaju na kraju samita za ''porodičnu sliku''", rekao je izvor RSE.
RSE saznaje i da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk već u intenzivnim pregovorima sa španskim premijerom Marijanom Rahojem, u pokušaju prevazilaženja prepreka, ali da su, međutim, sada otvorena tri fronta.
Sve tri prestonice - Madrid, Bukurešt i Nikozija - su čvrste u stavu da će u Sofiji doći samo na radnu večeru koja biti održana veče uoči samita, a na kojoj će se razgovarati temama koje nisu u neposlednoj vezi sa Zapadnim Balkanom. Dan kasnije na Samitu, predstavnici te tri zemlje neće učestvovati.
RSE ocenjuje da se "zbog ovog tvrdog stava otvara pitanje uspeha samita koji se održava nakon 15 godina i koji je trebalo da predstavlja najvažniji trenutak u celokupnom bugarskom predsedavanju koje je Zapadni Balkan stavilo visoko na listi prioriteta".
RSE podseća i da su španski mediji u više navrata javljali da je premijer te zemlje Rahoj nagovestio da stavlja pod znak pitanja učešće na samitu, na kojem se Kosovo tretira ravnopravno sa ostalim zemljama regiona.
Kako saznaje RSE, Španija je već nagovestila da će nju na samitu najverovatnije predstavljati Portugal. Sada se očekuje da istu matricu koriste i ostale dve države koje ne žele da budu prisutne na samitu.
Navodi se da bi moglo da dođe i do nedostatka saglasnosti oko zajedničke deklaracije. Ovo pitanje je, kako saznaje RSE iz izvora u Briselu, pokrenuto na poslednjem sastanku ambasadora država EU, kada su neke države koje nisu priznale nezavisnost Kosova odbile ideju da se potpišu u deklaraciji gde se i Kosovo navodi u okviru procesa proširenja.
Guest- Guest
Re: Rumunija i Kipar uz Španiju,
crvenkasti wrote:Koji kipar?
ma cipar,
znas, nije kurac vec je curac, to je to !
Guest- Guest
Kosovo pravno gledano i nije država tako da nemaju šta tamo radit
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Generalni sekretar Alijanse za novo Kosovo Rahim Pacoli optužio je predsednika Kosova Hašima Tačija, da je protekle nedelje napravio nered na političkoj sceni i ugrozio bezbednost KiM.
Rahim Pacoli je za portal Arbreh.info, bizak Alijansi za novo Kosovo, čiji je lider ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, rekao da je Tači bez prethodnih konsultacija, još u petak 23. marta, pripremio scenario za hapšenje Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM.
Prema pisanju portala arbresh.info, Tači je direktno naredio direktoru Kosovske policije Špendu Makhuniju da u ponedeljak ujutru pošalje elitne policijske jedinice u severni deo Mitrovice, gde je, kako se navodi, spektakularno uhapšen Đurić.
Štaviše, sumnja se da je predsednik Tači koristio policiju i juče, kada je rano ujutru uhapšeno šest turskih državljana, pripadnika pokreta FETO Fatula Gulena, koji su zatim proterani u Tursku, piše ovaj medij.
Guest- Guest
dobro, mediji pisu svasta,
ali navodno je cia obavestila tacija da ce aca v. stvarno ubaciti vojsku na sever kosmeta,
tu ih ceka rusija, da li ce nato smeti i hteti silom
da pomeri srbiju.
ali navodno je cia obavestila tacija da ce aca v. stvarno ubaciti vojsku na sever kosmeta,
tu ih ceka rusija, da li ce nato smeti i hteti silom
da pomeri srbiju.
Guest- Guest
jastreb wrote:Vajar?crvenkasti wrote:Koji kipar?
Što je 'vajar' naučio sam čitajući Politikin zabavnik u Ripley "Verovali ili ne!":
Ova čudesna kamena glava u nacionalnom parku mekkinli vajarsko je delo prirode!
crvenkasti-
2014-04-17
Opet izlazi u HR. Na ćirilici. Bezveze je. Ni približno od onoga nekad.crvenkasti wrote:
Politikin zabavnik
No najviše me razočarao Tempo.
Moj omiljeni sportski list kojeg sam kupovao od 1982 do 1991. Kad jednom u RI 2003.vidim Tempo. Kupio sam ga i razočarao se.
Od uglednog sportskog tjednika sa milijunskim tiražom,spali su na neko neozbiljno glasilo u kojem intervuiraju Cecu i objavljuju pisam balavica zaljubljenih u Sašu Đorđevića.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jastreb wrote:Opet izlazi u HR. Na ćirilici. Bezveze je. Ni približno od onoga nekad.crvenkasti wrote:
Politikin zabavnik
No najviše me razočarao Tempo.
Moj omiljeni sportski list kojeg sam kupovao od 1982 do 1991. Kad jednom u RI 2003.vidim Tempo. Kupio sam ga i razočarao se.
Od uglednog sportskog tjednika sa milijunskim tiražom,spali su na neko neozbiljno glasilo u kojem intervuiraju Cecu i objavljuju pisam balavica zaljubljenih u Sašu Đorđevića.
Srbi su se srozali u svim područjima. Više nam ni u čemu ne mogu biti uzor.
Koga ćemo sad mrziti?
crvenkasti-
2014-04-17
Apsolutno. Prvi je srozan srpski film,pa srpski humor. Izgleda da je odlaskom Čkalje,Paje i Mije srpski humor umro.crvenkasti wrote:
Srbi su se srozali u svim područjima.
Srpska književnost je također na niskim granama.
Novinarstvo isto. Već sam spomenuo srozani Tempo koji se ugasio. A gdje su Duga,Nin,Tijanić???
Folk im je također srozan. Od legendarnog Tome Zdravkovića spali su na nekakvog Topolka, Dj Nešu i slično smeće.
Rock im na životu još samo drže veterani poput Čorbe,Galije ili YU grupe.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Similar topics
» “Za Boga i za Španiju”
» Rado Srbin ide na Kipar
» Rumunija kupuje 32 polovna F16 za 354 miliona eura
» Rumunija, Muje se igrale, vise tukle
» RUMUNIJA TVRDI DA 12 BODOVA NIJE DALA UKRAJINI!
» Rado Srbin ide na Kipar
» Rumunija kupuje 32 polovna F16 za 354 miliona eura
» Rumunija, Muje se igrale, vise tukle
» RUMUNIJA TVRDI DA 12 BODOVA NIJE DALA UKRAJINI!
Page 1 of 1