Hrvatska država napokon počela kažnjavati neoliberalne kapitaliste
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Hrvatska država napokon počela kažnjavati neoliberalne kapitaliste
Osveta države: Kaznili tvrtku koja im je uštedjela milijune
Na tri natječaja LMG Autokuća iz Velike Gorice uštedjela je državi 2,13 milijuna kuna, a onda im je Carina rekla da su 67 terenaca prodali prejeftino i lupila kazne.Državi ponudite na natječaju dobru cijenu, budete izabrani kao najpovoljniji ponuđač i tako joj uštedite milijune kuna. Kada potpišete ugovor i isporučite robu, država vam dođe u tvrtku, kaže da su cijene bile preniske i onda vas kazni.
Upravo to se dogodilo LMG Autokući iz Velike Gorice, zastupniku japanskog diva Mitsubishija. S Mitsubishijevim terencima pobijedili su na natječajima za Ministarstvo unutarnjih poslova, državnoj, HEP-ovoj tvrtki HOPS i državnoj agenciji za telekomunikacije HAKOM. Ukupno su lani ugovorili isporuku 67 vozila, a cijena im je bila 17,5 milijuna kuna s PDV-om.
Moraju platiti porez, a prijeti im i kazna
A onda su im ove godine u tvrtku došli inspektori Carinske uprave Ministarstva financija. Utvrdili su da su vozila na spomenutim natječajima ponudili po nižoj cijeni nego što su prijavili Ministarstvu financija. Zato su im obračunali posebni porez na motorna vozila po višoj cijeni, onoj koju inspektori smatraju tržišnom. Sada LMG Autokuća mora platiti dodatne 777,3 tisuće kuna poreza i kamata za vozila koja je prodala na državnim natječajima. Uz to im prijeti i kazna do tri milijuna kuna jer odmah nisu sami obračunali porez po višim cijenama.
- To je protivno Zakonu koji kaže da je osnovica za porez prodajna cijena. Oni su na temelju nepoznatih kriterija odredili višu cijenu od one po kojoj smo prodali aute. Teško ćemo preživjeti kada dobijemo i kazne. Ne znam kome je u cilju da država na natječajima ne dobije povoljnije cijene - kaže Branko Kondić, izvršni direktor LMG Autokuće.
Dopuna pravilnika o oporezivanju vozila
Da su na natječaju ponudili terence po cijeni koje carina smatra tržišnima i razumnima, policija i državne tvrtke platile bi 2,13 milijuna kuna više. Kondić kaže da ipak nisu nudili dampinške cijene iako su bili jeftiniji od konkurencije, te da su i zaradili. Kao razlog konkurentnosti navodi da se za svaki natječaj pripremaju u koordinaciji direktno s proizvodnjom u Japanu. Zato mogu ponuditi bolju cijenu, a vozilo je specifično i prilagođeno uvjetima natječaja. Cijena je bila niža i zbog velikog broja vozila koja su se kupovala u paketu.
Do ovog apsurda došlo je jer je u ožujku Ministarstvo financija dopunilo pravilnik o oporezivanju vozila. Ukratko, iako Zakon kaže da je tržišna cijena ona po kojoj se novi automobil prodaje, oni imaju pravo doći, utvrditi da ona nije razumna i naplatiti porez na višu cijenu i dodatno kazniti prodavača.
- Odredba je po nama potpuno nezakonita i protuustavna. Bojimo se da je iza svega želja da nas spriječe da i dalje sudjelujemo na natječajima. Kada ponudimo nižu cijenu, oni nas naknadno mogu kazniti – zaključuje Kondić. Sumnjaju i da se konkurencija u sprezi s Carinom pokušava riješiti njih i još jednog distrubutera automobila.
Carina: Sve je po zakonu
Zato smo i pitali Carinu i Ministarstvo financija koji su još distributeri kažnjeni na isti način, primjenom istog pravilnika i zakona. Odgovorili su nam da nam podatke o tome ne mogu dati zbog porezne tajne. Ali u Carini tvrde da rade po zakonu, nisu usmjereni protiv nikoga, a upravo nadzorom pokušavaju spriječiti porezne prijevare.
Unatoč svemu, Carinska uprava nam kaže da oni uopće ne određuju cijenu, iako su odredili višu na koju se plaća porez.
Distributer prijavljuje svakih 30 dana cijenu automobila. Tvrde da su modeli koje su ponuđeni na nabavi u biti identični onima za koje su prijavljene više cijene, ali im je promijenjeno ime.
- Trgovac može mijenjati svoju cijenu, ali nikako ne na račun posebnog poreza. Sistem prijave cijena koje vrijede kao porezna osnovica je nužan radi neutralnosti poreza te sprečava da se cijene vozila i pripadajući porez prilagođava privilegiranim odnosima kupaca i prodavatelja - odgovorili su iz Carine.
Kažu kako su i primijetili baš taj način izbjegavanja posebnog poreza. U biti, isti automobil se proda jeftinije pod drugim imenom i zato su naplatili veći porez.
Međutim, Branko Kondić kaže kako nije riječ o istim modelima, a to se tvrdi i u pismu Mitsubishija iz Japana.
Država uštedjela milijune
Inače, krajem 2013. godine 24sata otkrili su aferu kad je MUP htio kupiti 132 Toyote koje su bile skuplje za čak 31 milijun kuna od Mitsubishija. Propisali su da karoserija i šasija moraju biti spojeni vijcima, a ne zavareni. Samo Toyota je mogla tome udovoljiti. LMG Autokuća sve je prijavila DORH-u, a MUP je poništio svoj izbor i na novom natječaju su prošli jeftinije jer nisu postavljali uvjete o šasiji. I tada su državi ušteđeni milijuni.
Šutnja Carine o tome koga su još kaznili po pravilniku, uz tu činjenicu, baca drugačije svjetlo na ovaj slučaj.
http://www.24sata.hr/biznis/osveta-drzave-kaznili-tvrtku-koja-im-je-ustedjela-milijune-439875
Guest- Guest
Stribor-
2015-09-22
Stribor-
2015-09-22
Re: Hrvatska država napokon počela kažnjavati neoliberalne kapitaliste
ovaj Hrvatski neoliberalni socijalizam isključivo hrani jadransko more(turizam).. daj bože da izbjeglice nagrnu preko dalmacije, pa da propadne jedna turistička sezona...
Guest- Guest
9 milijardi € deviza je ušlo kroz turizam u RH državu.. od industrije 11 milijardi € deviza
eliminiraš barem dio turizma , istant bankrot, jer od turizma barem 40-50% kroz porezne multiplikatore završi u proračunu.. eliminiraš 50% turizma, i odmah u proračunu manje 15-20milijardi kuna.. ČAO
eliminiraš barem dio turizma , istant bankrot, jer od turizma barem 40-50% kroz porezne multiplikatore završi u proračunu.. eliminiraš 50% turizma, i odmah u proračunu manje 15-20milijardi kuna.. ČAO
Guest- Guest
turizam je bitan za pokrivanje trgovinskog deficita kojeg imamo s drugim državama
ali najveći dio BDPa ipak dolazi od potrošnje, građana i države
mislim da konzumreizam čini negdje oko 90% BDPa
Guest- Guest
turizam ti kreira velik dio potrošnje kako građna tako države..ostrakon wrote:turizam je bitan za pokrivanje trgovinskog deficita kojeg imamo s drugim državama
najveći prihod od turizma je PDV.. hoteli, restorani, se pune robom, skladišta na jadranu se trpaju robom koja se proizvodi na sjeveru i istoku hrvatske, sve se to troši kao od turista, tako od turističke industrije. tu se okrenu milijarde i milijarde na PDVu.
imaš hrpu trgovina na jadranu što rade samo ljeti.
to je prvi multiplikativni efekt turističke potrošnje.
zatim nakon toga ekipa koja je zaradila lovu, tipa radnici i vlasnici restorana, hotela itd.. oni dobijaju plaću i troše, i tako se opet ta lova vrati u ekonomiju.. konobar radi, dobije 5000kuna plaću, troši je, na to se plaća PDV, i njegova potrošnja i potrošnja 100 000 tisuća extra radnika, stvara novi novčani ciklus i lova se okreće...
i najbolje od svega, svaki taj proces država oporezuje sa nekoliko puta.. 1€ koji uđe sa švabom u hrvatskoj, taj 1€ se oporezuje nekoliko puta, pa tako 40-60%(moja procjena) od toga 1€završi u državnom proračunu...
i onda država troši taj novac - i to se zove državna potrošnja...
malo makroekonomije po keynezijanskim modelima.
i sada zamisli da "začepiš" turizam. odmah nam standard pada na standard iz 1996 godine otprilike
Guest- Guest
neoliberalni_placenik wrote:
malo makroekonomije po keynezijanskim modelima.
meni se više sviđaju interpretacije cirkuitista i moderne monetarne teorije, jer nakon Breton Woods 2 i Basel sporazuma ekonomija nije baš onakva kao u vrijeme Adama Smitha
baci pogled pa vidi imaju li ti njihove interpretacije smisla, to je neki post-keyensinisam pomješan s drugim teorijama
https://en.wikipedia.org/wiki/Monetary_circuit_theory
http://www.debtdeflation.com/blogs/lectures/
The key distinction from mainstream economic theories of money creation is that circuitism holds that money is created endogenously by the banking sector, rather than exogenously by the government through central bank lending: that is, the economy creates money itself (endogenously), rather than money being provided by some outside agent (exogenously). Circuitism also models banks and other firms separately, rather than combining them into a representative agent as in mainstream neoclassical models.
These theoretical differences lead to a number of different consequences and policy prescriptions; circuitism rejects, among other things, the money multiplier based on reserve requirements, arguing that money is created by banks lending, which only then pulls in reserves from the central bank, rather than by re-lending money pushed in by the central bank. The money multiplier arises instead from capital adequacy ratios, i.e. the ratio of its capital to its risk-weighted assets.[2] It also emphatically rejects the neutrality of money, believing instead that the money supply and its growth or decline are critical to the functioning of the economy.
znam, no s druge strane imaš trgovinski deficit koji ju smanjujeneoliberalni_placenik wrote:
turizam ti kreira velik dio potrošnje kako građna tako države...
pa mi je nekako korisnije promatrati turizam i industrijski izvoz kao protutežu trgovinskom deficitu s pozicije kretanja novca, jedno ulazi drugo izlazi iz gospodarstva
i onda uz to imaš još javnu i privatnu potrošnju
Guest- Guest
bacit ću pogled, samo ti objašnjavam kako turizam "matematički" ulazi u svaku komponentu bdp-a
BDP =C(osobna potrošnja) +G(državna potrošnja) + I(investicije) +I(izvoz)-U(uvoz)
Dakle turizam utječe najviše kroz C - osobnu potrošnju, pa onda G državnu potrošnju, pa čak i kroz I - investicije, a mislim da turizam u ovom modelu ne ulazi u izvoz kada se računa.. (znam da je turizam izvoz ali mislim da ne ulazi - ali za ovo bi trebao razvaliti ovu formulu na par desetaka varijabli :D to smo radili na faksu iz ispita makroekonomija). i da , negativni efekt turizma kroz BDP je - U- uvoz.. dakle uvezeš heinken pivo za 5 kuna, prodaš turistu za 15kuna, razlika za BDP hrvatske je cirka 10kuna u plusu..(ovih 15 je osobna potrošnja/izvoz - 5 za uvezenu pivu =10kuna plus).. jednostavno
BDP =C(osobna potrošnja) +G(državna potrošnja) + I(investicije) +I(izvoz)-U(uvoz)
Dakle turizam utječe najviše kroz C - osobnu potrošnju, pa onda G državnu potrošnju, pa čak i kroz I - investicije, a mislim da turizam u ovom modelu ne ulazi u izvoz kada se računa.. (znam da je turizam izvoz ali mislim da ne ulazi - ali za ovo bi trebao razvaliti ovu formulu na par desetaka varijabli :D to smo radili na faksu iz ispita makroekonomija). i da , negativni efekt turizma kroz BDP je - U- uvoz.. dakle uvezeš heinken pivo za 5 kuna, prodaš turistu za 15kuna, razlika za BDP hrvatske je cirka 10kuna u plusu..(ovih 15 je osobna potrošnja/izvoz - 5 za uvezenu pivu =10kuna plus).. jednostavno
Guest- Guest
evo onda i link na jedan nešto konzervativniji blog, možda bliži ovom austrijskom pogledu
http://econimica.blogspot.hr/2015/02/fundamentally-flawed-chapter-1-advanced.html
no i tamo objašnjavaju da se QE izgleda provodi najviše zbog negativnih demografskih kretanja na zapadu
http://econimica.blogspot.hr/2015/09/demographics-driving-declining-global.html
3- The massive debts and obligations incurred (due to central bank interest rate mismanagement) to stimulate consumption in nearly all advanced and developing nations will never be repaid and the obligations monetized until??? Secular shrinking core populations will never be capable of repaying or servicing the soaring debt loads. Massive defaults are a near certainty.
4- The EU, Japan, and China as engines of global growth are finished due to secular declining core and young populations (and burst credit bubbles). This group will be net consumption negatives for decades.
http://econimica.blogspot.hr/2015/02/fundamentally-flawed-chapter-1-advanced.html
no i tamo objašnjavaju da se QE izgleda provodi najviše zbog negativnih demografskih kretanja na zapadu
3- The massive debts and obligations incurred (due to central bank interest rate mismanagement) to stimulate consumption in nearly all advanced and developing nations will never be repaid and the obligations monetized until??? Secular shrinking core populations will never be capable of repaying or servicing the soaring debt loads. Massive defaults are a near certainty.
4- The EU, Japan, and China as engines of global growth are finished due to secular declining core and young populations (and burst credit bubbles). This group will be net consumption negatives for decades.
Last edited by ostrakon on 3/10/2015, 05:16; edited 1 time in total
Guest- Guest
Inače formula za izračun BDPa je egzaktna stvar. Toga pravila se drže sve ekonomije svijeta. Ne znam sada tko je razvio konačni model računanja BDPa ekonomije(jako jebeno kompleksna stvar), ali to je pravilo za sve ekonomije svijeta, iako možda nije pokazatelj koji pokriva 100% (pa onda imate one indexe sreće i indexe kvalitete života itd)
inače BDP se računa na 3 načina, i svaki put moraš dobiti isti rezultat.. ovo je više šema nacionalno računvodstvo , a tu nema mrdanja..
ali opet vidiš ljudi ne mogu procjeniti efekte turizma na BDP hrvatske, procjene idu od 8-9%(to je govorio onaj šarafhund forumaš) pa zatim većinom se govori oko 17% bdpa, (to gledaju koliko love uđe u državu u odnosu na BDP) a onda idu procjene do 25-30% bdpa hrvatske(mislim da je ovo točno, ovaj najveći postotak, jer ove gore procjene ne spominju ekonomske multiplikatore koje turizam stvori - recimo turizam jako utječe na industrijsku proizvodnju, građevinski sektor itd,)
inače BDP se računa na 3 načina, i svaki put moraš dobiti isti rezultat.. ovo je više šema nacionalno računvodstvo , a tu nema mrdanja..
ali opet vidiš ljudi ne mogu procjeniti efekte turizma na BDP hrvatske, procjene idu od 8-9%(to je govorio onaj šarafhund forumaš) pa zatim većinom se govori oko 17% bdpa, (to gledaju koliko love uđe u državu u odnosu na BDP) a onda idu procjene do 25-30% bdpa hrvatske(mislim da je ovo točno, ovaj najveći postotak, jer ove gore procjene ne spominju ekonomske multiplikatore koje turizam stvori - recimo turizam jako utječe na industrijsku proizvodnju, građevinski sektor itd,)
Guest- Guest
ostrakon wrote:
ovo objašnjava zašto je u EU, Japanu, SADu najveći strah deflacija, ako su "consumption negative" to znači masovnu nezaposlenost za mlade, nema potražnje za njihovim radom
pa ako država ne stimulira potrošnju i zapošljavanje, imaš dugoročnu recesiju tj, depresiju, jer umirovljenici neće trošiti, ni dizati kredite, oni štede za crne dane
Guest- Guest
pogledat cu to,..sutra :D
Guest- Guest
skloniji sam podržavati "keyenzinizam" jer ne vidim neku stvarnu alternativu
kako zaposliti ljude, dati novim generacijama posao, zaustaviti iseljavanje, ako pada potrošnja
ne vidim da je to moguće rješiti rezanjem i štednjom, grčka je primjer da to ne funkcionira
funkcionira možda u njemačkoj koja ima punu zaposlenost i trgovinsku suficit, no grčka i hrvatska su potpuna suprotnost tome, štednja znači samo veću nezaposlenost i veću bijedu, trebamo liberalniju ekonomiju i niže poreze
kako zaposliti ljude, dati novim generacijama posao, zaustaviti iseljavanje, ako pada potrošnja
ne vidim da je to moguće rješiti rezanjem i štednjom, grčka je primjer da to ne funkcionira
funkcionira možda u njemačkoj koja ima punu zaposlenost i trgovinsku suficit, no grčka i hrvatska su potpuna suprotnost tome, štednja znači samo veću nezaposlenost i veću bijedu, trebamo liberalniju ekonomiju i niže poreze
Guest- Guest
treba prije svega liberalnija ekonomija i niži porezi..
kod nas će mislim teže funkcionirati to poticanje državne potrošnje, iz par razloga
1)štiglic je rekao da je nebi volio biti premijer male države/ekonomije
2)dalićka je napisala doktorski rad gdje je dokazala da male ekonomije imaju veću korist od "mjera štednje" nego velike
zašto je to tako.. ja sam zaključio - velike ekonomije =veliko tržište.. kada recimo njemačka država poveća potrošnju, onda će naravno to povećati i ponudu/proizvodnju njemačke industrije, a onda će se njemačko tržište opskrbljivati proizvodima iz njemačkih tvornica, od auta do hrane, od igle do lokomotive.. - i onda radnici rade, plaćaju porez, proizvodi se, troše, pa to pokreće novi krug proizvodnje i to uzrokuje rast BDPa- keynezijanizam u njemačkoj funkcionira..
što to znači u RH primjeru? država povećava potrošnju, a onda uhljeb trči sa lovom u njemačku banku po njemački kredit, sa kojim kupi njemački auto, pa onda trči u njemačku trgovinu sa kojim kupuje njemačke uvozne proizvode..
povećanje naše državne potrošnje -uglavnom poveća uvoz.
Mogu ti i dokazati, vrijeme od 2001-2009(pa i danas) , je vrijeme najvećeg rasta RH standarda, ali Zoki je u pravu kada kaže da se taj standard temeljio na tuđim parama.. pogledaj samo , RH državna potrošnja se UDVOSTRUČILA u tih 7-8godina, - a pokrivenost uvoza -izvozom je bila svega 46%..
što ti jasno govori da to kod nas ne može baš funkcionirati.. to jest mi smo veći prošli taj model (jer naših 90% javnog duga, nije nastalo iz vedra neba, sve je to posljedica velike državne potrošnje), mi u stvarnosti imamo i pre dobar standard , naš standard je u pravilu prevelik.
dakle sve da i hoćeš povećati potrošnju u RH, to je prosto nemoguće, jer naša zaduženost će brzo biti 100% BDPa, pa tko će ti dati pare ? :D
kod nas će mislim teže funkcionirati to poticanje državne potrošnje, iz par razloga
1)štiglic je rekao da je nebi volio biti premijer male države/ekonomije
2)dalićka je napisala doktorski rad gdje je dokazala da male ekonomije imaju veću korist od "mjera štednje" nego velike
zašto je to tako.. ja sam zaključio - velike ekonomije =veliko tržište.. kada recimo njemačka država poveća potrošnju, onda će naravno to povećati i ponudu/proizvodnju njemačke industrije, a onda će se njemačko tržište opskrbljivati proizvodima iz njemačkih tvornica, od auta do hrane, od igle do lokomotive.. - i onda radnici rade, plaćaju porez, proizvodi se, troše, pa to pokreće novi krug proizvodnje i to uzrokuje rast BDPa- keynezijanizam u njemačkoj funkcionira..
što to znači u RH primjeru? država povećava potrošnju, a onda uhljeb trči sa lovom u njemačku banku po njemački kredit, sa kojim kupi njemački auto, pa onda trči u njemačku trgovinu sa kojim kupuje njemačke uvozne proizvode..
povećanje naše državne potrošnje -uglavnom poveća uvoz.
Mogu ti i dokazati, vrijeme od 2001-2009(pa i danas) , je vrijeme najvećeg rasta RH standarda, ali Zoki je u pravu kada kaže da se taj standard temeljio na tuđim parama.. pogledaj samo , RH državna potrošnja se UDVOSTRUČILA u tih 7-8godina, - a pokrivenost uvoza -izvozom je bila svega 46%..
što ti jasno govori da to kod nas ne može baš funkcionirati.. to jest mi smo veći prošli taj model (jer naših 90% javnog duga, nije nastalo iz vedra neba, sve je to posljedica velike državne potrošnje), mi u stvarnosti imamo i pre dobar standard , naš standard je u pravilu prevelik.
dakle sve da i hoćeš povećati potrošnju u RH, to je prosto nemoguće, jer naša zaduženost će brzo biti 100% BDPa, pa tko će ti dati pare ? :D
Guest- Guest
opet sa druge strane i ti si 100% u pravu, jer ako RH pokrene mjere štednje, to znači iseljavanje, pad bdp-a, pad potrošnje, rast nezaposlenosti.. jebeno sasrana situacija.. u takvoj situaciji ti si u pravu, i kada se to dogodi imat ćeš pravo reći "da upozoravao sam na to" - jer to će se dogoditi..
gdje smo se mi zajebali.. mi smo trebali te mjere štednje napraviti tamo odmah kada je kriza udrila.. kao što su napravile zemlje tipa estonije i neke druge, njima je BDP pao za čak 25%, ali nakon toga stabilan rast.. jer smanjili su državnu potrošnju, to je kratkoročno srušilo BDP i standard, i to brutalno, ali već sada su to nadoknadili i idu dalje..
gdje smo se mi zajebali.. mi smo trebali te mjere štednje napraviti tamo odmah kada je kriza udrila.. kao što su napravile zemlje tipa estonije i neke druge, njima je BDP pao za čak 25%, ali nakon toga stabilan rast.. jer smanjili su državnu potrošnju, to je kratkoročno srušilo BDP i standard, i to brutalno, ali već sada su to nadoknadili i idu dalje..
Guest- Guest
Mislim da smo mi naš vlak propustili 2009godine, jer tada su pametne zemlje provele te mjere štednje.. pošto je "šok od krize" bio u cijeloj europi, onda se moglo provesti.. kako da objasnim..
tada je u vremenima globalne krize stanovništvo lakše podnjelo takve brutalne rezove, jer kriza je svugdje pa i kod nas, + njemačka i druge zemlje su bile u krizi pa onda nema bežanije...
sada da kod nas provedeš takve rezove, onda će stanovništvo jednostavno u bežaniju u njemačku
tada je u vremenima globalne krize stanovništvo lakše podnjelo takve brutalne rezove, jer kriza je svugdje pa i kod nas, + njemačka i druge zemlje su bile u krizi pa onda nema bežanije...
sada da kod nas provedeš takve rezove, onda će stanovništvo jednostavno u bežaniju u njemačku
Guest- Guest
neoliberalni_placenik wrote:
ECB, to će biti jedina dobra strana ulaska u Uniju
Tko daje pare Japanu, SADu, Kini? Kina raste 7% godišnje, to znači da joj se dug udvostručuje svakih 10 godina (https://en.wikipedia.org/wiki/Rule_of_72). Tko im daje pare? Oni Sami sebi?
Potrošili su više cementa u zadnjih 20 godina nego SAD u zadnjih 100.
Guest- Guest
znaš da su njemci(i mislim nizozemci) bili protiv QE - kvantitativnog opuštanja..
isto tako , netreba zaboraviti da QE dovodi to "alokacije resursa" , ajme treba bi uložiti 5minuta za tipkat aj kasnije idem sada :D
uglavnom dovodi do loše alokacije novca, što stvara potencijal za buduče kriize i financijske mjehure..
još da ti nešto kažem..
U DUGOM ROKU MONETARNA POLITKA(KAKVA GOD BILA) NEMA EFEKTA NA REALNU EKONOMIJU ... provjeri.. možeš ti raditi QE, ili neraditi to, u kratkom roku QE stvori rast, ali i mjehur koji uzrokuje krizu itd, u dugom roku NEMA EFEKTA, kada gledaš period od 30-40godina..
i o tome mogu pisati.. kasnije
..evo izgoogla na brzinu objašnjenje o opasnostima QE
http://www.ecrresearch.com/world-economy/dangers-and-drawbacks-quantitative-easing
isto tako , netreba zaboraviti da QE dovodi to "alokacije resursa" , ajme treba bi uložiti 5minuta za tipkat aj kasnije idem sada :D
uglavnom dovodi do loše alokacije novca, što stvara potencijal za buduče kriize i financijske mjehure..
još da ti nešto kažem..
U DUGOM ROKU MONETARNA POLITKA(KAKVA GOD BILA) NEMA EFEKTA NA REALNU EKONOMIJU ... provjeri.. možeš ti raditi QE, ili neraditi to, u kratkom roku QE stvori rast, ali i mjehur koji uzrokuje krizu itd, u dugom roku NEMA EFEKTA, kada gledaš period od 30-40godina..
i o tome mogu pisati.. kasnije
..evo izgoogla na brzinu objašnjenje o opasnostima QE
http://www.ecrresearch.com/world-economy/dangers-and-drawbacks-quantitative-easing
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Hrvatska napokon ispred Jamerike
» Hrvatska podržala komuniste i napokon pokazala zube
» Treba li Hrvatska napokon javno reci tko su joj saveznici a tko neprijatelji?
» Napokon dobre vijesti: Hrvatska i Grčka zajedno dijele zadnje mijesto
» Stranica 'Anonymous Hrvatska' počela objavljivati podatke osoba iz BiH povezanih s terorizmom
» Hrvatska podržala komuniste i napokon pokazala zube
» Treba li Hrvatska napokon javno reci tko su joj saveznici a tko neprijatelji?
» Napokon dobre vijesti: Hrvatska i Grčka zajedno dijele zadnje mijesto
» Stranica 'Anonymous Hrvatska' počela objavljivati podatke osoba iz BiH povezanih s terorizmom
Page 1 of 2