Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci
Da ne griješim dušu, u velikom su se broju tu borili i ginuli i Crnogorci, mnogo je i naših, hrvatskih Srba, nevoljnika iz banijskih i kordunskih sela koji su umakli od Luburićevih ubojica, no znatan dio snaga činili su Hrvati, preciznije Dalmatinci. A bila je to najveća bitka Drugog svjetskog rata na našim prostorima. U lipnju 1943. okupatori i domaći izdajnici sa strahovitim su mnoštvom od 127 tisuća vojnika i nadmoćnom silom čelika okružili osamnaest tisuća loše naoružanih, iscrpljenih, bolesnih i gladnih pobunjenika, sa željom da ih konačno i zasvagda zatru, i naum im je umalo uspio, da Prva proleterska divizija nije, u jednom od onih veličanstvenih momenata, u kojima se pouzdano ne da utvrditi što je čista genijalnost, a što puka, blesava sreća, probila neprijateljski obruč.
Vrhovni komandant Josip Broz Tito tu je za nokat sačuvao glavu. Da u toj ključnoj bitci uza se nije imao onih nekoliko tisuća Dalmatinaca, drug Stari bi se zanjihao na štriku. Sviđalo vam se to ili ne, povijesna je istina kako bi bez Hrvata zijanili i En-o-be i socijalistička revolucija i nikad ne bi bilo četrdeset pet godina Jugoslavije kakvu pamtimo.
Bilo bi, ni časka ne sumnjajte, nešto mnogo, mnogo gore.
Vrhovni komandant Josip Broz Tito tu je za nokat sačuvao glavu. Da u toj ključnoj bitci uza se nije imao onih nekoliko tisuća Dalmatinaca, drug Stari bi se zanjihao na štriku. Sviđalo vam se to ili ne, povijesna je istina kako bi bez Hrvata zijanili i En-o-be i socijalistička revolucija i nikad ne bi bilo četrdeset pet godina Jugoslavije kakvu pamtimo.
Bilo bi, ni časka ne sumnjajte, nešto mnogo, mnogo gore.
Sora- Posts : 23832
2014-04-29
Okomni wrote:Poslije ispade da je kruh s pljevom zdraviji nego od ciste psenice. :D. A za spomenik je lako, neka donira prosperitetni svijet pa neka izgrade jos stariji i ljepsi.Sora wrote:Slaveni su pljeva
Ho hi hi
Ti si pljeva u svakom slucaju
Pljeva koja se mjesa s napojem
To je hrana za svinje kuzis mudrosti moja
Dalmacija je pripala Italiji i normalno je da ce se dalmatinci pobuniti protiv okupacije a partizanski pokret im je jedini ponudio opciju i naoruzanje, Beograd je prvi postao judenfrei, sto bi beogradjani iz toplih domova u sume oko Sutjeske i ostale sume. Zato su oni imali otpisane koji su ubili 2 miliona do zuba naoruzanih Nemackih vojnika po Beogradu.Sora wrote:Jesuvuksadinare wrote:Svi su njegove dede...jasambrend wrote:Tamo je Jastrebov deda sa Savom Kovacevicem jurisao goloruk...
Simbolički naravno
Nego, otkad se to DEDE NE POSTUJE , DIVLJACI vas dvojica
. Između gotovo tristo pedeset jugoslavenskih mjesta tek su dva dala četveroznamenkast broj partizana, Šibenik 1316 i Split 1091, a svakako valja zabilježiti i da ih je iz Trogira bilo 435, iz Omiša 245, Imotskog 180, Vrgorca 249, Sinja 318, Makarske 362, Hvara 145, Drniša 74, Zadra 161 i Knina 568.
Usporedbe radi, znate li koliko ih je na Sutjesku došlo iz Beograda? 67. Slovima: šezdeset sedam.
omni-
2014-04-12
Zadovoljan sam svojom ulogom, u usporedbi sa propalim i izgubljenim umom vase niskosti ja stojim visoko u sistemu postojanja.Sora wrote:Okomni wrote:Poslije ispade da je kruh s pljevom zdraviji nego od ciste psenice. :D. A za spomenik je lako, neka donira prosperitetni svijet pa neka izgrade jos stariji i ljepsi.Sora wrote:Slaveni su pljeva
Ho hi hi
Ti si pljeva u svakom slucaju
Pljeva koja se mjesa s napojem
To je hrana za svinje kuzis mudrosti moja
omni-
2014-04-12
Vidis
Ti si zadovoljan svojom u,ovom pljeve
A ja ..
Nemam nikskve uloge . Moj je zivot bio daleko bogatiji i aktivniji.
DOSTOJANSTVENIJI .
SAČUVALA SAM VRIJEDNOSTI MOJE DOMOVINE I ZNANJE O NJRNOJ POVIJESTI .
TA PLJEVA KOJA SE ZOVE OMNI NIJE VRIJEDNA NI PRIJEZIRA
A ja ..
DOSTOJANSTVENIJI .
Voljeka bih da se bitkom na
Sutjesci upoznaju nasi mnogobrojni branitelji , borci za pemzije i stsnove , oni kojinsu se iz raznih podrucja vratili s plijenom
Ono.. kazu bili u COPINGIRANJU ..
TRAKTORE DOVEZLI SEBI I KAMIONE S OTETIM STVARIMA
CITAJTE MSLO STO JE BILA SUTJESKA
Sutjesci upoznaju nasi mnogobrojni branitelji , borci za pemzije i stsnove , oni kojinsu se iz raznih podrucja vratili s plijenom
Ono.. kazu bili u COPINGIRANJU ..
TRAKTORE DOVEZLI SEBI I KAMIONE S OTETIM STVARIMA
CITAJTE MSLO STO JE BILA SUTJESKA
Proučavajući tablicu iz knjige “Borci Sutjeske”, došlo mi, sasvim rijetko i nesvakidašnje, drago da sam Hrvat. Inače se gnušam slinavih “proud to be Croat” trenutaka, kojekakvi gadovi i budale su mi ih omrznuli, ali ovdje sam slobodno i bez kajanja pustio da me nacionalizam preplavi. Pa, i zašto ne bih? I oni Dalmatinci čije su kosti ostale u travi na proplancima Zelengore bili su bez ostatka ponosni Hrvati. Zašili su crvene zvijezde na kape s vrlo nacionalističkim motivom, ljuti da njihova djeca sriču slova iz talijanskih početnica. Utekli su u šumu strastveno žudeći pobacati fašistička govna u more, a samo su im partizani nudili tu mogućnost. Partizani su, kao i Vladimiru Nazoru, bili njihov rodoljubni izbor. Nesiguran i težak, ali jedini pošten.
2014-04-29
Neprijateljska ofenziva naziva „SCHWARZ“ – (operacija Crno) otpočela je 15. svibnja, a završila 15. lipnja 1943.g. u tromeđi : sjever – Crna Gora, Sandžak i jugoistočno BiH, s ciljem uništiti VŠ NOV i Glavninu partizanskih jedinica NOV i POJ, te oko 3.500 ranjenih i bolesnih boraca. U neprijateljskom okruženju našlo se je oko 22.150 partizanskih boraca.
Neprijateljske oružane snage činile su: pet njemačkih (oko 67.000 vojnika) i tri talijanske divizije (oko 43.000 vojnika), ustaško-domobranske postrojbe (oko 15.000 vojnika), jedna pukovnija bugarsko-carske vojske (oko 2.000 vojnika) i nešto manji broj četničkih hordi ili oko 127.000 neprijateljskih vojnika. Četničke horde, u nešto većem broju, pojavile su se, nakon završetka bitke, kao lešinari; loveći i ubijajući ranjene i iscrpljene partizanske borce, među njima i pjesnika Ivana Gorana Kovačića, koji nije htio da napusti ranjenog doktor Simu Miloševića.
S neprijateljskim oružanim snagama, u ovoj ofenzivi, neposredno je rukovodio general major Rudolf Lüthers.
Od ukupno 16 brigada NOV i POJ, u Bitci, učestvovalo je 6 brigada NOVH, s oko 8.925 partizanskih boraca, od toga, najviše s područja Dalmacije – 5.928, Banije – 2.179, Like -329 i Korduna - 256.
Iz Dalmacije, gledano po općinama, kotarevima i gradovima, najviše partizanskih boraca bilo je iz: Šibenika – 1316, Splita – 1097, Makarske – 362, Sinaj - 318, Omiša – 245, ratnog kotara Metković – 231, Imotskog – 170, Zadra – 161 i Hvara – 145, itd.
Istraživanja, koja nisu konačna, pokazala su, da je u bitci na Sutjesci poginulo 7.543 partizanska borca, među njima 43 narodna heroja, čija su imena ispisana na zidovima Spomen kuće na Tjentištu.
S područja Hrvatske poginulo je 4.105, od toga iz Dalmacije 2.908 boraca.
Po brigadama NOVH, najviše je poginulo iz: 2. dalmatinske – 715, 1. dalmatinske – 685, 7. banijske 506, 8. banijske - 474, 3. dalmatinske i 16. banijske, po 326 partizanskih boraca.
S područja Splita, od 1097 boraca, poginulo je - 558 ili svaki drugi (501 muškarac i 44 žene), iz Šibenika: - 535, Trogira – 228, Makarske – 188, Sinja – 120, Omiša – 141, ratnog kotara Metković - 114, itd.
Ako gledamo, po mjestima, najviše je poginuli iz: Drvenika kod Makarske i Malog Iža kod Zadra po 63 borca, iz Bilica kod Šibenika – 51, Segeta I Vinišća kod Trogira po – 41, Podgora kod Makarske – 39, itd.
Njemački vojnici 13. lipnja 1943. u dolini Sutjeske su pobili i izmasakrilrali preko 1.000 ranjenih i bolesnih partizana. Najkrvoločniji su bili vojnici 7. SS divizije “Prinz Eugen”.
U bitci na Sutjesci istaknuto mjesto u: borbenosti, hrabrosti i požrtvovanosti imale su pripadnici brigada NOVH a osobito 2. dalmatinska, čiji su borci na području Gornjih i Donjih Bara – dolina Sutjeske i na rijeci Drini iskazali presudne podvige, u borbi protiv neprijateljskih snaga, omogučavajući, na taj način, VŠ NOV-e i Glavnoj operativnoj grupi NOV I POJ u probijanju neprijateljskog obruča, u pravcu Sutjeske i preko nje k Zelengori. Kurir Nedjeljko Petrović iz Čišle kod Omiša, od svog komandanta 2. bataljuna,l preuzeo je pismenu poruku za komandanta J.B. Tita, u kojoj je pisalo: “U dosadašnjim borbama izgubili smo 2/3 ljudstva, ali računajte na nas, kao da smo u punom sastavu”.
Neprijateljske oružane snage činile su: pet njemačkih (oko 67.000 vojnika) i tri talijanske divizije (oko 43.000 vojnika), ustaško-domobranske postrojbe (oko 15.000 vojnika), jedna pukovnija bugarsko-carske vojske (oko 2.000 vojnika) i nešto manji broj četničkih hordi ili oko 127.000 neprijateljskih vojnika. Četničke horde, u nešto većem broju, pojavile su se, nakon završetka bitke, kao lešinari; loveći i ubijajući ranjene i iscrpljene partizanske borce, među njima i pjesnika Ivana Gorana Kovačića, koji nije htio da napusti ranjenog doktor Simu Miloševića.
S neprijateljskim oružanim snagama, u ovoj ofenzivi, neposredno je rukovodio general major Rudolf Lüthers.
Od ukupno 16 brigada NOV i POJ, u Bitci, učestvovalo je 6 brigada NOVH, s oko 8.925 partizanskih boraca, od toga, najviše s područja Dalmacije – 5.928, Banije – 2.179, Like -329 i Korduna - 256.
Iz Dalmacije, gledano po općinama, kotarevima i gradovima, najviše partizanskih boraca bilo je iz: Šibenika – 1316, Splita – 1097, Makarske – 362, Sinaj - 318, Omiša – 245, ratnog kotara Metković – 231, Imotskog – 170, Zadra – 161 i Hvara – 145, itd.
Istraživanja, koja nisu konačna, pokazala su, da je u bitci na Sutjesci poginulo 7.543 partizanska borca, među njima 43 narodna heroja, čija su imena ispisana na zidovima Spomen kuće na Tjentištu.
S područja Hrvatske poginulo je 4.105, od toga iz Dalmacije 2.908 boraca.
Po brigadama NOVH, najviše je poginulo iz: 2. dalmatinske – 715, 1. dalmatinske – 685, 7. banijske 506, 8. banijske - 474, 3. dalmatinske i 16. banijske, po 326 partizanskih boraca.
S područja Splita, od 1097 boraca, poginulo je - 558 ili svaki drugi (501 muškarac i 44 žene), iz Šibenika: - 535, Trogira – 228, Makarske – 188, Sinja – 120, Omiša – 141, ratnog kotara Metković - 114, itd.
Ako gledamo, po mjestima, najviše je poginuli iz: Drvenika kod Makarske i Malog Iža kod Zadra po 63 borca, iz Bilica kod Šibenika – 51, Segeta I Vinišća kod Trogira po – 41, Podgora kod Makarske – 39, itd.
Njemački vojnici 13. lipnja 1943. u dolini Sutjeske su pobili i izmasakrilrali preko 1.000 ranjenih i bolesnih partizana. Najkrvoločniji su bili vojnici 7. SS divizije “Prinz Eugen”.
U bitci na Sutjesci istaknuto mjesto u: borbenosti, hrabrosti i požrtvovanosti imale su pripadnici brigada NOVH a osobito 2. dalmatinska, čiji su borci na području Gornjih i Donjih Bara – dolina Sutjeske i na rijeci Drini iskazali presudne podvige, u borbi protiv neprijateljskih snaga, omogučavajući, na taj način, VŠ NOV-e i Glavnoj operativnoj grupi NOV I POJ u probijanju neprijateljskog obruča, u pravcu Sutjeske i preko nje k Zelengori. Kurir Nedjeljko Petrović iz Čišle kod Omiša, od svog komandanta 2. bataljuna,l preuzeo je pismenu poruku za komandanta J.B. Tita, u kojoj je pisalo: “U dosadašnjim borbama izgubili smo 2/3 ljudstva, ali računajte na nas, kao da smo u punom sastavu”.
Dakle , nisam ni znala
Ovdje pise kako je poginuo IVSN GORAN KOVAČIĆ
cetnicki lešinari su ga zaklali pomzwvrsetku bitke jer je ostao uz ranjenog doktora Marovića ..
Ovdje pise kako je poginuo IVSN GORAN KOVAČIĆ
cetnicki lešinari su ga zaklali pomzwvrsetku bitke jer je ostao uz ranjenog doktora Marovića ..
Najkrvoločnija su bili vojnici iz Prinz Eugen divizije ..
Pa da
Plačite za folksfojcerima ..
plačite placipicke
Pa da
plačite placipicke
A mene ako se sete, sete se........Sora wrote:Vidis
A ja ..
DOSTOJANSTVENIJI .
omni-
2014-04-12
2014-04-29
omni wrote:A mene ako se sete, sete se........Sora wrote:Vidis
A ja ..
DOSTOJANSTVENIJI .
Svakom prema zaslugama
bilo je folksdojcera i u partizanima nacisticka babetino. Obozavas generalizirati a ovamo se pretvaras, tko te ne zna.... :D Sutra bi pobila pola gradjana samo zato sto se ne slazu sa tvojim bolesnim idejama a nama ovdje solis pamet. Bolje ti je popij jos koju pa lezi na tu poderanu sofu i zasmrdi u svojim bolesnim snovima..Sora wrote:Najkrvoločnija su bili vojnici iz Prinz Eugen divizije ..
Pa da
plačite placipicke
omni-
2014-04-12
omni wrote:bilo je folksdojcera i u partizanima nacisticka babetino. Obozavas generalizirati a ovamo se pretvaras, tko te ne zna.... :D Sutra bi pobila pola gradjana samo zato sto se ne slazu sa tvojim bolesnim idejama a nama ovdje solis pamet. Bolje ti je popij jos koju pa lezi na tu poderanu sofu i zasmrdi u svojim bolesnim snovima..Sora wrote:Najkrvoločnija su bili vojnici iz Prinz Eugen divizije ..
Pa da
plačite placipicke
Kaj da velim
Pisi samo omni , to je tvoj rijecnik, tvoje ideje zamisli
O neprijatelju s interneta
.
I procitaj štogod
Mozes ti to
2014-04-29
Dovoljno da procitam tvoja generaliziranja i pljuvacine po narodima i pripadnicima pojedinih naroda pogotovu neislamske vjere pa da mi sve bude jasno, tko si i sto si i cime se ovdje predstavljas. Non stop uzimas u ta pokvarena usta pamflete o NOB-u da bi zamaskirala svoju mrznju prema narodima i pripadnicima naroda koji ti ideoloski ne odgovaraju. Seres protiv nacista a ista si u potpunosti. Pojam si duplog morala ovdje na forumu i nalazis za shodno da nekome solis pamet. Meni si doduse komi(s)icna, mozda bih ti udijelio i koji novcic ako ti zauzvrat mogu opaliti koju cvrgu :)Sora wrote:omni wrote:bilo je folksdojcera i u partizanima nacisticka babetino. Obozavas generalizirati a ovamo se pretvaras, tko te ne zna.... :D Sutra bi pobila pola gradjana samo zato sto se ne slazu sa tvojim bolesnim idejama a nama ovdje solis pamet. Bolje ti je popij jos koju pa lezi na tu poderanu sofu i zasmrdi u svojim bolesnim snovima..Sora wrote:Najkrvoločnija su bili vojnici iz Prinz Eugen divizije ..
Pa da
plačite placipicke
Kaj da velim
Pisi samo omni , to je tvoj rijecnik, tvoje ideje zamisli
O neprijatelju s interneta
.
I procitaj štogod
Mozes ti to
omni-
2014-04-12
I sama priroda više ne trpi nakaze na svojoj površini. Pokrenula se sama u prevlast dok Hrvati dvoume.
immortal-
2014-04-16
lobo1-
2014-04-18
Sora wrote:Najkrvoločnija su bili vojnici iz Prinz Eugen divizije ..
Pa da
plačite placipicke
Po tvojoj logici muslimani su s razlogom ubijani u Srebrenici, Foči, Pijedoru, Ahmićima i drugdje obzirom na zločine Armije BiH nad Hrvatima u Bugojnu, Dusini, Križančevu selu, Trusini itd.
Antijunak- Posts : 997
2015-09-26
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Sabor kao pokrovitelj obilježavanja bitke na Sutjesci!
» ''VELIKO UMIRANJE PRIJETI LI KATAKLIZMA I NAMA? Najmasovnije izumiranje života dogodilo se zbog fenomena koji nam prijeti i danas''
» Šeici 'pravi' muslimani,dok im se ne ugrozi biznis..Šeik UAE podržao Trumpovu uredbu o zabrani ulaska muslimanskih državljana
» Umro tifusar Nikola iz "Bitke na Neretvi"
» Veljko Bulajic odbio režirati film Bitka na Sutjesci jer nije htio poraz pretvoriti u pobjedu
» ''VELIKO UMIRANJE PRIJETI LI KATAKLIZMA I NAMA? Najmasovnije izumiranje života dogodilo se zbog fenomena koji nam prijeti i danas''
» Šeici 'pravi' muslimani,dok im se ne ugrozi biznis..Šeik UAE podržao Trumpovu uredbu o zabrani ulaska muslimanskih državljana
» Umro tifusar Nikola iz "Bitke na Neretvi"
» Veljko Bulajic odbio režirati film Bitka na Sutjesci jer nije htio poraz pretvoriti u pobjedu
Page 2 of 3