ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

Go down

Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci - Page 2 Empty Re: Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci

Post by Sora 4/2/2018, 07:23

Da ne griješim dušu, u velikom su se broju tu borili i ginuli i Crnogorci, mnogo je i naših, hrvatskih Srba, nevoljnika iz banijskih i kordunskih sela koji su umakli od Luburićevih ubojica, no znatan dio snaga činili su Hrvati, preciznije Dalmatinci. A bila je to najveća bitka Drugog svjetskog rata na našim prostorima. U lipnju 1943. okupatori i domaći izdajnici sa strahovitim su mnoštvom od 127 tisuća vojnika i nadmoćnom silom čelika okružili osamnaest tisuća loše naoružanih, iscrpljenih, bolesnih i gladnih pobunjenika, sa željom da ih konačno i zasvagda zatru, i naum im je umalo uspio, da Prva proleterska divizija nije, u jednom od onih veličanstvenih momenata, u kojima se pouzdano ne da utvrditi što je čista genijalnost, a što puka, blesava sreća, probila neprijateljski obruč.
Vrhovni komandant Josip Broz Tito tu je za nokat sačuvao glavu. Da u toj ključnoj bitci uza se nije imao onih nekoliko tisuća Dalmatinaca, drug Stari bi se zanjihao na štriku. Sviđalo vam se to ili ne, povijesna je istina kako bi bez Hrvata zijanili i En-o-be i socijalistička revolucija i nikad ne bi bilo četrdeset pet godina Jugoslavije kakvu pamtimo.
Bilo bi, ni časka ne sumnjajte, nešto mnogo, mnogo gore.

Sora

2014-04-29

Back to top Go down

Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci - Page 2 Empty Re: Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci

Post by Sora 4/2/2018, 07:25

omni wrote:
Sora wrote:Slaveni su pljeva 
Ho hi hi
Poslije ispade da je kruh s pljevom zdraviji nego od ciste psenice. :D. A za spomenik je lako, neka donira prosperitetni svijet pa neka izgrade jos stariji i ljepsi.
Ok 
Ti si pljeva u svakom slucaju 
Pljeva koja se mjesa s napojem 
To je hrana za svinje kuzis mudrosti moja :omg

2014-04-29

Back to top Go down

Post by omni 4/2/2018, 07:26

Sora wrote:
vuksadinare wrote:
jasambrend wrote:Tamo je Jastrebov deda  sa Savom Kovacevicem jurisao goloruk...
Svi su njegove dede...
Jesu 
Simbolički naravno 
Nego, otkad se to DEDE NE POSTUJE , DIVLJACI  vas dvojica 

. Između gotovo tristo pedeset jugoslavenskih mjesta tek su dva dala četveroznamenkast broj partizana, Šibenik 1316 i Split 1091, a svakako valja zabilježiti i da ih je iz Trogira bilo 435, iz Omiša 245, Imotskog 180, Vrgorca 249, Sinja 318, Makarske 362, Hvara 145, Drniša 74, Zadra 161 i Knina 568.
Usporedbe radi, znate li koliko ih je na Sutjesku došlo iz Beograda? 67. Slovima: šezdeset sedam.
Dalmacija je pripala Italiji i normalno je da ce se dalmatinci pobuniti protiv okupacije a partizanski pokret im je jedini ponudio opciju i naoruzanje, Beograd je prvi postao judenfrei, sto bi beogradjani iz toplih domova u sume oko Sutjeske i ostale sume. Zato su oni imali otpisane koji su ubili 2 miliona do zuba naoruzanih Nemackih vojnika po Beogradu.
omni
omni

Male
2014-04-12

Back to top Go down

Post by omni 4/2/2018, 07:27

Sora wrote:
omni wrote:
Sora wrote:Slaveni su pljeva 
Ho hi hi
Poslije ispade da je kruh s pljevom zdraviji nego od ciste psenice. :D. A za spomenik je lako, neka donira prosperitetni svijet pa neka izgrade jos stariji i ljepsi.
Ok 
Ti si pljeva u svakom slucaju 
Pljeva koja se mjesa s napojem 
To je hrana za svinje kuzis mudrosti moja :omg
Zadovoljan sam svojom ulogom, u usporedbi sa propalim i izgubljenim umom vase niskosti ja stojim visoko u sistemu postojanja.
omni
omni

Male
2014-04-12

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 07:31

Vidis 
Ti si zadovoljan svojom u,ovom pljeve 
A ja ..
Nemam nikskve uloge . Moj je zivot bio daleko bogatiji i aktivniji. 
DOSTOJANSTVENIJI . 
 SAČUVALA SAM VRIJEDNOSTI MOJE DOMOVINE I ZNANJE O NJRNOJ POVIJESTI . 
TA PLJEVA KOJA SE ZOVE OMNI NIJE VRIJEDNA NI PRIJEZIRA

2014-04-29

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 07:33

Voljeka bih da se bitkom na 
Sutjesci upoznaju nasi mnogobrojni branitelji , borci za pemzije i stsnove , oni kojinsu se iz raznih podrucja vratili s plijenom 

Ono.. kazu bili u COPINGIRANJU ..
TRAKTORE DOVEZLI SEBI I KAMIONE S OTETIM STVARIMA 

CITAJTE MSLO STO JE BILA SUTJESKA

2014-04-29

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 07:35

Proučavajući tablicu iz knjige “Borci Sutjeske”, došlo mi, sasvim rijetko i nesvakidašnje, drago da sam Hrvat. Inače se gnušam slinavih “proud to be Croat” trenutaka, kojekakvi gadovi i budale su mi ih omrznuli, ali ovdje sam slobodno i bez kajanja pustio da me nacionalizam preplavi. Pa, i zašto ne bih? I oni Dalmatinci čije su kosti ostale u travi na proplancima Zelengore bili su bez ostatka ponosni Hrvati. Zašili su crvene zvijezde na kape s vrlo nacionalističkim motivom, ljuti da njihova djeca sriču slova iz talijanskih početnica. Utekli su u šumu strastveno žudeći pobacati fašistička govna u more, a samo su im partizani nudili tu mogućnost. Partizani su, kao i Vladimiru Nazoru, bili njihov rodoljubni izbor. Nesiguran i težak, ali jedini pošten.

2014-04-29

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 07:43

Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci - Page 2 Partizani_ozna

2014-04-29

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 07:45

Neprijateljska ofenziva naziva „SCHWARZ“ – (operacija Crno) otpočela je 15. svibnja, a završila 15. lipnja 1943.g. u tromeđi : sjever – Crna Gora, Sandžak i jugoistočno BiH, s ciljem uništiti VŠ NOV i Glavninu partizanskih jedinica NOV i POJ, te oko 3.500 ranjenih i bolesnih boraca. U neprijateljskom okruženju našlo se je oko 22.150 partizanskih boraca.
Neprijateljske oružane snage činile su: pet njemačkih (oko 67.000 vojnika) i tri talijanske divizije (oko 43.000 vojnika), ustaško-domobranske postrojbe (oko 15.000 vojnika), jedna pukovnija bugarsko-carske vojske (oko 2.000 vojnika) i nešto manji broj četničkih hordi ili oko 127.000 neprijateljskih vojnika. Četničke horde, u nešto većem broju, pojavile su se, nakon završetka bitke, kao lešinari; loveći i ubijajući ranjene i iscrpljene partizanske borce, među njima i pjesnika Ivana Gorana Kovačića, koji nije htio da napusti ranjenog doktor Simu Miloševića.
S neprijateljskim oružanim snagama, u ovoj ofenzivi, neposredno je rukovodio general major Rudolf Lüthers.
Od ukupno 16 brigada NOV i POJ, u Bitci, učestvovalo je 6 brigada NOVH, s oko 8.925 partizanskih boraca, od toga, najviše s područja Dalmacije – 5.928, Banije – 2.179, Like -329 i Korduna - 256.
Iz Dalmacije, gledano po općinama, kotarevima i gradovima, najviše partizanskih boraca bilo je iz: Šibenika – 1316, Splita – 1097, Makarske – 362, Sinaj - 318, Omiša – 245, ratnog kotara Metković – 231, Imotskog – 170, Zadra – 161 i Hvara – 145, itd.
Istraživanja, koja nisu konačna, pokazala su, da je u bitci na Sutjesci poginulo 7.543 partizanska borca, među njima 43 narodna heroja, čija su imena ispisana na zidovima Spomen kuće na Tjentištu.
S područja Hrvatske poginulo je 4.105, od toga iz Dalmacije 2.908 boraca.
Po brigadama NOVH, najviše je poginulo iz: 2. dalmatinske – 715, 1. dalmatinske – 685, 7. banijske 506, 8. banijske - 474, 3. dalmatinske i 16. banijske, po 326 partizanskih boraca.
S područja Splita, od 1097 boraca, poginulo je - 558 ili svaki drugi (501 muškarac i 44 žene), iz Šibenika: - 535, Trogira – 228, Makarske – 188, Sinja – 120, Omiša – 141, ratnog kotara Metković - 114, itd.
Ako gledamo, po mjestima, najviše je poginuli iz: Drvenika kod Makarske i Malog Iža kod Zadra po 63 borca, iz Bilica kod Šibenika – 51, Segeta I Vinišća kod Trogira po – 41, Podgora kod Makarske – 39, itd.
Njemački vojnici 13. lipnja 1943. u dolini Sutjeske su pobili i izmasakrilrali preko 1.000 ranjenih i bolesnih partizana. Najkrvoločniji su bili vojnici 7. SS divizije “Prinz Eugen”.
U bitci na Sutjesci istaknuto mjesto u: borbenosti, hrabrosti i požrtvovanosti imale su pripadnici brigada NOVH a osobito 2. dalmatinska, čiji su borci na području Gornjih i Donjih Bara – dolina Sutjeske i na rijeci Drini iskazali presudne podvige, u borbi protiv neprijateljskih snaga, omogučavajući, na taj način, VŠ NOV-e i Glavnoj operativnoj grupi NOV I POJ u probijanju neprijateljskog obruča, u pravcu Sutjeske i preko nje k Zelengori. Kurir Nedjeljko Petrović iz Čišle kod Omiša, od svog komandanta 2. bataljuna,l preuzeo je pismenu poruku za komandanta J.B. Tita, u kojoj je pisalo: “U dosadašnjim borbama izgubili smo 2/3 ljudstva, ali računajte na nas, kao da smo u punom sastavu”.

2014-04-29

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 07:47

Dakle , nisam ni znala 
Ovdje pise kako je poginuo IVSN GORAN KOVAČIĆ 
cetnicki lešinari su ga zaklali pomzwvrsetku bitke jer je ostao uz ranjenog doktora Marovića ..

2014-04-29

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 07:49

Najkrvoločnija su bili vojnici iz Prinz Eugen divizije ..
Pa da 
Plačite za folksfojcerima .. 
plačite placipicke

2014-04-29

Back to top Go down

Post by omni 4/2/2018, 07:50

Sora wrote:Vidis 
A ja ..
DOSTOJANSTVENIJI . 
A mene ako se sete, sete se........
omni
omni

Male
2014-04-12

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 07:56

Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci - Page 2 Img_2637

2014-04-29

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 07:57

omni wrote:
Sora wrote:Vidis 
A ja ..
DOSTOJANSTVENIJI . 
A mene ako se sete, sete se........

Svakom prema zaslugama

2014-04-29

Back to top Go down

Post by omni 4/2/2018, 07:57

Sora wrote:Najkrvoločnija su bili vojnici iz Prinz Eugen divizije ..
Pa da 
plačite placipicke
bilo je folksdojcera i u partizanima nacisticka babetino. Obozavas generalizirati a ovamo se pretvaras, tko te ne zna.... :D Sutra bi pobila pola gradjana samo zato sto se ne slazu sa tvojim bolesnim idejama a nama ovdje solis pamet. Bolje ti je popij jos koju pa lezi na tu poderanu sofu i zasmrdi u svojim bolesnim snovima..
omni
omni

Male
2014-04-12

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 08:01

omni wrote:
Pa da 
plačite placipicke
bilo je folksdojcera i u partizanima nacisticka babetino. Obozavas generalizirati a ovamo se pretvaras, tko te ne zna.... :D Sutra bi pobila pola gradjana samo zato sto se ne slazu sa tvojim bolesnim idejama a nama ovdje solis pamet. Bolje ti je popij jos koju pa lezi na tu poderanu sofu i zasmrdi u svojim bolesnim snovima..

Kaj da velim 
Pisi samo omni , to je tvoj rijecnik, tvoje ideje  zamisli 
O neprijatelju s interneta 
.:cry
I procitaj štogod 
  Mozes ti to

2014-04-29

Back to top Go down

Post by Sora 4/2/2018, 08:03

Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci - Page 2 Img_2638

2014-04-29

Back to top Go down

Post by omni 4/2/2018, 08:06

Sora wrote:
omni wrote:
Pa da 
plačite placipicke

Kaj da velim 
Pisi samo omni , to je tvoj rijecnik, tvoje ideje  zamisli 
O neprijatelju s interneta 
.:cry
I procitaj štogod 
  Mozes ti to
Dovoljno da procitam tvoja generaliziranja i pljuvacine po narodima i pripadnicima pojedinih naroda pogotovu neislamske vjere pa da mi sve bude jasno, tko si i sto si i cime se ovdje predstavljas. Non stop uzimas u ta pokvarena usta pamflete o NOB-u da bi zamaskirala svoju mrznju prema narodima i pripadnicima naroda koji ti ideoloski ne odgovaraju. Seres protiv nacista a ista si u potpunosti. Pojam si duplog morala ovdje na forumu i nalazis za shodno da nekome solis pamet. Meni si doduse komi(s)icna, mozda bih ti udijelio i koji novcic ako ti zauzvrat mogu opaliti koju cvrgu :)
omni
omni

Male
2014-04-12

Back to top Go down

Post by immortal 4/2/2018, 08:44

I sama priroda više ne trpi nakaze na svojoj površini. Pokrenula se sama u prevlast dok Hrvati dvoume.
immortal
immortal

Female
2014-04-16

Back to top Go down

Post by lobo1 4/2/2018, 09:48

Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci - Page 2 Img_2611
Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci - Page 2 4ab7ca11

lobo1

Male
2014-04-18

Back to top Go down

Post by Antijunak 4/2/2018, 10:17

Pa da 
plačite placipicke

Po tvojoj logici muslimani su s razlogom ubijani u Srebrenici, Foči, Pijedoru, Ahmićima i drugdje obzirom na zločine Armije BiH nad Hrvatima u Bugojnu, Dusini, Križančevu selu, Trusini itd.
Antijunak
Antijunak

2015-09-26

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

Back to top

- Similar topics