Uskoro prestaje financiranje brodogradilišta iz proračuna
Page 5 of 8
Page 5 of 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: Uskoro prestaje financiranje brodogradilišta iz proračuna
aj ja sam se dvalo joe jacksonom.....
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Pinochet wrote:deda je zakon, još samo da mi odgovori kako bi RH obranila i tečaj kune od devalvacije(a time brutalni pad standarda) ako nam kojim slučajem prdne izvoz od turizma ili industrije :D
kako se Rusija obranila od sankcija? nije bankrotirala, a ekonomija im jača u svim segmentima, imaju rast i razvoj od poljoprivrede i industrije pa do uslužnih djeloatnosti i R&Da
eto ti realni primjer iz današnjice
Guest- Guest
ja sam samo objektivanaben wrote:ali ni to stvor neslaganja ili slaganja,prckov wrote:kao sto sam reko, mozes se slagat sa njim ili ne u vezi nekih stvari ali to ne znaci da nijeaben wrote:ne da je to dvjbeno, nego je jednostavno krivo.prckov wrote:
deda je izrazito inteligentan I tu nema dvojbe,
un ni ni prvi ni zanji ki misli da je dovoljno pametan da upravlja neupravljivin procesima. celu povijest ljudi to mislu, i celu povijest ne uspjevaju.
nojpametniji čovik na svitu -ikad- ki misli da more upravljati društvon, je drveno željezo
niko ne kaze da su inteligentni pojedinci imuni na eventualne greske ili stagod
ne ulazim u to sad
2014-04-19
prckov wrote:ja sam samo objektivanaben wrote:ali ni to stvor neslaganja ili slaganja,prckov wrote:kao sto sam reko, mozes se slagat sa njim ili ne u vezi nekih stvari ali to ne znaci da nijeaben wrote:ne da je to dvjbeno, nego je jednostavno krivo.prckov wrote:
deda je izrazito inteligentan I tu nema dvojbe,
un ni ni prvi ni zanji ki misli da je dovoljno pametan da upravlja neupravljivin procesima. celu povijest ljudi to mislu, i celu povijest ne uspjevaju.
nojpametniji čovik na svitu -ikad- ki misli da more upravljati društvon, je drveno željezo
ne ulazim u to sad
point taken
2014-04-16
btw I ti si, a ima ih jos ovdje cije znanje I intelekt respektujemaben wrote:prckov wrote:ja sam samo objektivanaben wrote:ali ni to stvor neslaganja ili slaganja,prckov wrote:kao sto sam reko, mozes se slagat sa njim ili ne u vezi nekih stvari ali to ne znaci da nijeaben wrote:
ne da je to dvjbeno, nego je jednostavno krivo.
ne ulazim u to sad
point taken
a I onih koje ne respektujem ali su ipak bistri
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
moje kategorije su malo drukčije;prckov wrote:btw I ti si, a ima ih jos ovdje cije znanje I intelekt respektujemaben wrote:prckov wrote:ja sam samo objektivanaben wrote:ali ni to stvor neslaganja ili slaganja,prckov wrote:
kao sto sam reko, mozes se slagat sa njim ili ne u vezi nekih stvari ali to ne znaci da nije
ne ulazim u to sad
point taken
a I onih koje ne respektujem ali su ipak bistri :D:
oni čije ideje me gustaju i oni čigove ideje nemaju veze s mojin takulinom:))
2014-04-16
hm,
jedina regulacija je nema regulacija
jedini zakon je fer pley zakon kao regulacija da neko ne pocne uredovat trziste po svom cejfu
za opce i zajednick e poslove uposlit administrativnu ekipu i za poslove od zajednickog interesa koji ne mogu biti privatna stvar u jednoj zajednici
i koji ce raditi iskljucivo u skladu sa svojim radnim mjestom,
policajac iliti redar , maticar maticar, sud za nesuglasice, obrana itd, nista puno , nista glomazno i nista sto bi se dalo razviti u gospodare gradjana i regulatore drustva i trzista
sve ostalo ukinut
jedina regulacija je nema regulacija
jedini zakon je fer pley zakon kao regulacija da neko ne pocne uredovat trziste po svom cejfu
za opce i zajednick e poslove uposlit administrativnu ekipu i za poslove od zajednickog interesa koji ne mogu biti privatna stvar u jednoj zajednici
i koji ce raditi iskljucivo u skladu sa svojim radnim mjestom,
policajac iliti redar , maticar maticar, sud za nesuglasice, obrana itd, nista puno , nista glomazno i nista sto bi se dalo razviti u gospodare gradjana i regulatore drustva i trzista
sve ostalo ukinut
Saberite se, državni škverovi su leglo uhljeba neradnika i lopova, za svaki napravljen brod ode još jedan u dijelove po kućnim radionama...ja ne znam radnika iz škvera, bivšeg ili sadašnjeg a da jetra nije pred cirozom
2014-04-15
Najbolje štedjeti u autimobilima i ženamaveber wrote:zato kupujem auto. bmw, mercedes ili hyundai? ne znam di da štedim
mamin sin wrote:Pinochet wrote:deda je zakon, još samo da mi odgovori kako bi RH obranila i tečaj kune od devalvacije(a time brutalni pad standarda) ako nam kojim slučajem prdne izvoz od turizma ili industrije :D
kako se Rusija obranila od sankcija? nije bankrotirala, a ekonomija im jača u svim segmentima, imaju rast i razvoj od poljoprivrede i industrije pa do uslužnih djeloatnosti i R&Da
eto ti realni primjer iz današnjice
pa, da rusija je primjer. ti si tamo rekao da bi ti "hapsio ljude i novinare indexa u RH, da ne šire paniku" i slično :D
odgovor ti je jednostavan i logički. ako kojim slučajem padne RH izvozi(ili ruski izvoz) za neku značajnu količinnu zbog - recimo iseljavanja svih radnika u turizmu/industriji/kombinirano, (u rusiji radi pada cijene nafte).
dolazi do - prvo pada BDPa, jer svaki BDP ovisi o izvozu. Nemožeš ništa niti uvozit ako nemaš izvoz. Tvoj novac nema pokriće. Drugo dolazi do ogromne devalvacije kune/rublje, jer sada imaš puno više kuna/rublji nego što imaš recimo stranih deviza koje ti trebaju za uvoz.
Centralna banka može braniti tečaj deviznim rezervama, (saudijska arabija to najbolje radi jer ih je nagomilala). Naravno ako se devizne rezerve potroše, domaća valuta, tipa .. tone u odnosu na stranu(logika - zbog pada izvoza, strane valute više nema, a domaćoj ostane ista količina, što znači da ima puno više domaće od strane - što je devalvacija)
Centralna banka ako nemože deviznim rezervama pokriti ovaj minus(ubacuje tipa eure i kupuje kune, da drži tečaj stabilnim, to radi HNB), ima još mehanizama. Mora smanjiti količinu kuna u opticaju da se tečaj stabilizira, i pomogućnosti zadržati štogod stranih deviza.
Ruska centralna banka je tada digla kamatnu stopu na 17% jedno vrijeme. Što to znači? Ljudi jednostavno trče stavljati novac na banku, firme stavljaju novac na banku, itd. Međutim, količina novca na tržištu se smanjuje, što dovodi do stabilizacije tečaja, ali u isto vrijeme ljudi imaju manje love za potrošnju i kupnju , što dovodi do pada standarda.
Zatim, naravno , sa kamatnom stopom od 17%(sada im je oko 10%) , kreditiranje ekonomije i businessa je jebeno skupo i neisplativo, što dugoročno smanjuje potrošnju i investicije.
Stoga je Putin i na fiskalnoj politici napravio dosta promjena - proveo je "mjere štednje" , ali je i snizio poreze za business i ubrzao privatizaciju i liberalizaciju RU ekonomije.. ovi potezi su doveli do slabljena Ruskog državnog sektora ali jačanja privatnog sektora. (rekli bi ekonomisti kriza je odlična prilika za ekonomske reforme). Isto tako devalvirana rublja smanjuje uvoz(što povećava BDP) ali u isto vrijeme ako je ekonomija slobodna, povećava izvoz, jer Rusija postaje jeftina zemlja i isplativo je investirati u nju.
I zbog tih Putinovih ekonomskih poteza(liberalizacija i rezanje poreza i potrošnje) i ponašanja centralne banke(koja je izgasila požar) , Ruska ekonomija nije kolapsirala. Jest da im je rast zadnji par godina oko 0-2%(slabiji od RH) ali povećao se privatni sektor, te se povećao izvoz ostalih sektora u odnosu na naftni sektor.
Inače isti kurac bi se desio u RH da pukne turizam, pod uvjetomom da se Hrvati ne isele(Rusi se nisu imali gdje iseljavati). HNB bi vukao iste poteze, a država bi zbog nedostatka para bila prisiljena na reforme , ako je normalna država i narod, isti kurac bi se dešavao u RH..
valjda shvaćaš kako ekonomska znanost funkcionira, ne hapšenjem novinara indexa da ne šire paniku
Guest- Guest
pročitaj zakon o medijima, sve ti tamo pišePinochet wrote:ti si tamo rekao da bi ti "hapsio ljude i novinare indexa u RH, da ne šire paniku" i slično :D
valjda shvaćaš kako ekonomska znanost funkcionira, ne hapšenjem novinara indexa da ne šire paniku
država ima sve zakonske ovlasti da zatvori novinare / medij koji djeluju protiv nacijonalne sigurnosti, protiv teritorijalne cjelovitosti, protiv javnog reda i mira, koji izazivaju nerede, mogu stvoriti materijalnu štetu građanima, šire nemoral ili informacije štetne za zdravlje građana
ti čudi i zgražaj, kao da je to nešto novo, nečuveno i nikad viđeno
Guest- Guest
Dedalost se skroz izgubio.mamin sin wrote:pročitaj zakon o medijima, sve ti tamo pišePinochet wrote:ti si tamo rekao da bi ti "hapsio ljude i novinare indexa u RH, da ne šire paniku" i slično :D
država ima sve zakonske ovlasti da zatvori novinare / medij koji djeluju protiv nacijonalne sigurnosti, protiv teritorijalne cjelovitosti, protiv javnog reda i mira, koji izazivaju nerede, mogu stvoriti materijalnu štetu građanima, šire nemoral ili informacije štetne za zdravlje građana
ti čudi i zgražaj, kao da je to nešto novo, nečuveno i nikad viđeno
Trinity-
2014-04-17
da se par medija ukine, nacija bi psihički ozdravila...mediji vas doslovno čine psihički bolesnim osoba, drže u neprestanoj, psihozi, strahu, paranoji, bezidejnosti, anksioznosti,ubija ju vam svaku nadu,mržnji, jadu, crnilu, ljubomori,zavisti,a svaka pozitiva se se javno sprda i proglašava neprijateljima države + konstantno bombardiranje crnom kronikom.
Dovelo je do toga da npr. Atilu živcira jer se spominje suficit..haha totalna psihoza:cleanteeth:
Dovelo je do toga da npr. Atilu živcira jer se spominje suficit..haha totalna psihoza:cleanteeth:
Guest- Guest
Evo mediji krivi za sve. :)
Trinity-
2014-04-17
Pinochet wrote:
Ruska centralna banka je tada digla kamatnu stopu na 17% jedno vrijeme. Što to znači?
imali su neoliberalku školovanu na zapadu, upravo to dizanje kamate je uzrokovalu inflaciju
vidiš korelaciju na grafikonu?
onda kad su uvidjeli da neoliberalna teorija ne funkcionira u praksi su srezali kamatu i stavili plutajući tečaj, a rublja suprotno tvojoj teoriji ojačala
valjda dok si čitao knjige si nekako preskočio dijelove gdje piše što se odnosi na sustave sa fiksnom količinom novca i zlatnim standardom, a što na sustave sa elsatičnom količinom fiat novca, a koja teorija se odnosi na trampu, tj. kada uopće nemaš novac nego razmjenjuješ robu za robu
pa redovito teoriju koja vrijedi za zlato primjenjuješ na sustavu sa fiat novcem
što to znači? da pola vas nije svjesno u kojem prostoru i vremenu živi, tebi je valjda 1917., merkantilizam i zlatni standard
Russia ends dollar/euro currency peg, moves to free float
https://www.rt.com/business/203959-russian-ruble-free-float-bank/
Last edited by mamin sin on 13/11/2017, 12:58; edited 3 times in total
Guest- Guest
Prosjecni Hrvat je 50 godišnjak,sto očekivati od takve osobe,nego da je ogorčena i ozlojadena.
Guest- Guest
Malo si ti pobrkao lončiće, a nije prvi put...inflaciju je uzrokovala devalvacija rublje, sto je uzrokovalo inflaciju, kroz poskupljenje uvozne robe. a posljedično i dizanje kamatnih stopa,a ne uzrocno.mamin sin wrote:Pinochet wrote:
Ruska centralna banka je tada digla kamatnu stopu na 17% jedno vrijeme. Što to znači?
imali su neoliberalku školovanu na zapadu, upravo to dizanje kamate je uzrokovalu inflaciju
vidiš korelaciju na grafikonu?
onda kad su uvidjeli da neoliberalna teorija ne funkcionira u praksi su srezali kamatu i stavili plutajući tečaj, a rublja suprotno tvojoj teoriji ojačala
valjda dok si čitao knjige si nekako preskočio dijelove gdje piše što se odnosi na sustave sa fiksnom količinom novca i zlatnim standardom, a što na sustave sa elsatičnom količinom fiat novca, a koja teorija se odnosi na trampu, tj. kada uopće nemaš novac nego razmjenjuješ robu za robu
pa redovito teoriju koja vrijedi za zlato primjenjuješ na sustavu sa fiat novcem
Russia ends dollar/euro currency peg, moves to free float
https://www.rt.com/business/203959-russian-ruble-free-float-bank/
Guest- Guest
Devalvacija je Rusima bila potrebna da bi eliminirali utjecaj pada cijena energenata izraženih u dolarima te tako zadržali mali deficit i da smanje uvoz i tako zadrže uravnotežen omjer uvoza i izvoza.
Guest- Guest
veber wrote:ja imam u bmw, t com, ericsson nikola tesla, mislim da i u cromarisumamin sin wrote:mirovinski fondovi trebju investirati u dionice Valamar grupe i ostalih iz turističkog sektora
trenutno se prodaju po 10x većoj cijeni od inicijalne, imaju odličan prinos na uloženo i dalje će rasti
NAPOMENA: ja sam vlasnik dotičnih dionica
buržuj, kulak, kontrarevolucionar, đubre kapitalističko .... fasovat ćeš ti meni kad dođu koalicija kapović & pernar na vlast ..... hehehehe!
Kavran- Posts : 2669
2017-10-12
Kserks_ wrote:Prosjecni Hrvat je 50 godišnjak,sto očekivati od takve osobe,nego da je ogorčena i ozlojadena.
kaj god. ja sam i preko .... nikad bolje bilo. veseo i čio.
Kavran- Posts : 2669
2017-10-12
To malo impresionira forumasice, takva spika nista ne košta,a možda kod koje i prođe.Kavran wrote:veber wrote:ja imam u bmw, t com, ericsson nikola tesla, mislim da i u cromarisumamin sin wrote:mirovinski fondovi trebju investirati u dionice Valamar grupe i ostalih iz turističkog sektora
trenutno se prodaju po 10x većoj cijeni od inicijalne, imaju odličan prinos na uloženo i dalje će rasti
NAPOMENA: ja sam vlasnik dotičnih dionica
buržuj, kulak, kontrarevolucionar, đubre kapitalističko .... fasovat ćeš ti meni kad dođu koalicija kapović & pernar na vlast ..... hehehehe!
Guest- Guest
Page 5 of 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Similar topics
» Evropska središnja banka uskoro prestaje kupovati državne obveznice
» Komadina želi da vlada spašava brodogradilišta
» Brodogradilišta u njemačkoj propadaju, nema HDZ-a da baci milijarde u njih
» Prestaje proizvodnja F18
» Terorizam u Ukrajini ne prestaje
» Komadina želi da vlada spašava brodogradilišta
» Brodogradilišta u njemačkoj propadaju, nema HDZ-a da baci milijarde u njih
» Prestaje proizvodnja F18
» Terorizam u Ukrajini ne prestaje