Zagrobna poruka Ericha Honeckera DDR-u
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Zagrobna poruka Ericha Honeckera DDR-u
Imali ste posao i stan. Imali ste dobre škole. Imali ste stabilnu valutu i zajamčenu mirovinu. Sigurno ste mogli hodati po Berlin Alexanderplatzu cijelu noć. Ali vam to nije bilo dovoljno.
Željeli ste više. Sanjali ste o luksuznim automobilima, jer “Wartburg” nije bio dovoljno elegantan za vas. Željeli ste banane, jer vam se nisu sviđale naše domaće jabuke. Željeli ste novčanik pun njemačkih maraka, jer marke Demokratske Republike Njemačke za vas nisu imale vrijednost. Sanjali ste o slobodi govora, iako vam u DDR-u nitko nije branio pričati. No, toliko o socijalizmu.
Žurilo vam se u Saveznu Republiku Njemačku. Sada tamo i pripadate.
Sve što vam je onda “zaboravila” reći zapadna televizija, ne govori vam ni danas. Tada na Zapadu nije bilo dozvoljeno otvoreno razgovarati o problemima koji imaju veze sa strancima. Tada su u Njemačkoj vladala dvostruka mjerila. Bila su ona samo za Nijemce i ona su bila propisana zakonima. No, bilo je i onih za strance, kojima je politika manipulirala kako bi ostvarila svoje ciljeve. Ali vi ste bili zadovoljni kada su vas prevarili. Zapadna propaganda nije bila crna kao naša, a bila je i lijepo upakirana.
Pogledajte sada vaše živote. Imate luksuzne automobile – na dug. Došli ste do blagostanja – na kredit. Vi ste postali robovi banaka. Da, “Wartburg” ste također morali platiti, ali ste ga kupovali u gotovini, kao ponosni i slobodni ljudi. Vaš novac u štedionici u DDR-u vam je donosio dobru kamatu, samo ste ga morali uštedjeti. Sada nemate ništa, čak ni njemačku marku. Život u DDR-u vam je bio zajamčen. Sada imate premalo za život… Ali i za smrt. Vaša djeca su u školama DDR-a mogla naučiti čitati i pisati u šest tjedana. Sada to ne znaju ni u trećem razredu osnovne škole.
Nikome nije palo na pamet da se nekoga boji. Čak ni u velikom gradu, u Berlinu, nitko nikoga nije ubio na Alexanderplatzu. Danas se u večernjim satima bojite pomoliti nos iz vlastite kuće u rodnom selu, gdje ulicama lutaju afganistanske “izbjeglice”. Naša policija, naša narodna armija je za vas uvijek bila “previše pruska”, previše kruta. Sada raspravljate o osnivanju narodnih milicija i da se sami čuvate vatrenim oružjem, budući da na pomoć države više i ne računate. U DDR-u je sve išlo po planu, a sada ne znate što će se dogoditi sutra. Nadam se da ste se barem najeli banana!? Uostalom, sloboda govora vam je i danas nedostižna.
Sjetite se kako ste plakali: “Otvorite granice!” Danas želite da se one zatvore. Ali, nemoguće je zatvoriti ono čega nema.
Htjeli ste uživati u Njemačkoj bez ograničenja.
Uživajte!”
Erich Honecker (1912. – 1994.) https://www.logicno.com/politika/zagrobna-poruka-ericha-honeckera-ddr-u.html
Željeli ste više. Sanjali ste o luksuznim automobilima, jer “Wartburg” nije bio dovoljno elegantan za vas. Željeli ste banane, jer vam se nisu sviđale naše domaće jabuke. Željeli ste novčanik pun njemačkih maraka, jer marke Demokratske Republike Njemačke za vas nisu imale vrijednost. Sanjali ste o slobodi govora, iako vam u DDR-u nitko nije branio pričati. No, toliko o socijalizmu.
Žurilo vam se u Saveznu Republiku Njemačku. Sada tamo i pripadate.
Sve što vam je onda “zaboravila” reći zapadna televizija, ne govori vam ni danas. Tada na Zapadu nije bilo dozvoljeno otvoreno razgovarati o problemima koji imaju veze sa strancima. Tada su u Njemačkoj vladala dvostruka mjerila. Bila su ona samo za Nijemce i ona su bila propisana zakonima. No, bilo je i onih za strance, kojima je politika manipulirala kako bi ostvarila svoje ciljeve. Ali vi ste bili zadovoljni kada su vas prevarili. Zapadna propaganda nije bila crna kao naša, a bila je i lijepo upakirana.
Pogledajte sada vaše živote. Imate luksuzne automobile – na dug. Došli ste do blagostanja – na kredit. Vi ste postali robovi banaka. Da, “Wartburg” ste također morali platiti, ali ste ga kupovali u gotovini, kao ponosni i slobodni ljudi. Vaš novac u štedionici u DDR-u vam je donosio dobru kamatu, samo ste ga morali uštedjeti. Sada nemate ništa, čak ni njemačku marku. Život u DDR-u vam je bio zajamčen. Sada imate premalo za život… Ali i za smrt. Vaša djeca su u školama DDR-a mogla naučiti čitati i pisati u šest tjedana. Sada to ne znaju ni u trećem razredu osnovne škole.
Nikome nije palo na pamet da se nekoga boji. Čak ni u velikom gradu, u Berlinu, nitko nikoga nije ubio na Alexanderplatzu. Danas se u večernjim satima bojite pomoliti nos iz vlastite kuće u rodnom selu, gdje ulicama lutaju afganistanske “izbjeglice”. Naša policija, naša narodna armija je za vas uvijek bila “previše pruska”, previše kruta. Sada raspravljate o osnivanju narodnih milicija i da se sami čuvate vatrenim oružjem, budući da na pomoć države više i ne računate. U DDR-u je sve išlo po planu, a sada ne znate što će se dogoditi sutra. Nadam se da ste se barem najeli banana!? Uostalom, sloboda govora vam je i danas nedostižna.
Sjetite se kako ste plakali: “Otvorite granice!” Danas želite da se one zatvore. Ali, nemoguće je zatvoriti ono čega nema.
Htjeli ste uživati u Njemačkoj bez ograničenja.
Uživajte!”
Erich Honecker (1912. – 1994.) https://www.logicno.com/politika/zagrobna-poruka-ericha-honeckera-ddr-u.html
2014-04-14
Re: Zagrobna poruka Ericha Honeckera DDR-u
htjeli su , imaju
isto kao kod nas su govorili, joj da big dadne da dojde pravi gazda,
evo imaju sad gazde pa koji se kurac zale
i tom narodu nikako ugoditi
isto kao kod nas su govorili, joj da big dadne da dojde pravi gazda,
evo imaju sad gazde pa koji se kurac zale
i tom narodu nikako ugoditi
Tja,osim za krtedite..krediti su oke,ako si odgovoran..ipak neke stvari bez njih nije moguce rjesiti,a kupovina auta u keshu,i tada,malo nemoguce...stari je 1973-4 kupio medju prvima televizor u boji i digao je jebeni kredit za to...
Danas je probelm,sto ova danasnja vozila kurcu ne opravdavaju svoju cijenu...cetvrtina auta je plastika,guma,sinteticki materijali,textil,staklo,a moras iskesirati stvarno vecu sumu,dakle preko 35000 ojra da dobijes auto koji nema plasticast kokpit..mindeštens..!!!..ako to pretvorimo u Deemove,dobijem sumu od 70 000 DM-a
Dakle uvaljuju nam srot i jeftine materijale u pretjeranim cijenama..
Kako se danas odjeva?masovnjak..evo vec natrpali one jakne sa futerom,dizajn nula,kvaliteta nula,mindestens 45-50 ojra..
Danas je probelm,sto ova danasnja vozila kurcu ne opravdavaju svoju cijenu...cetvrtina auta je plastika,guma,sinteticki materijali,textil,staklo,a moras iskesirati stvarno vecu sumu,dakle preko 35000 ojra da dobijes auto koji nema plasticast kokpit..mindeštens..!!!..ako to pretvorimo u Deemove,dobijem sumu od 70 000 DM-a
Dakle uvaljuju nam srot i jeftine materijale u pretjeranim cijenama..
Kako se danas odjeva?masovnjak..evo vec natrpali one jakne sa futerom,dizajn nula,kvaliteta nula,mindestens 45-50 ojra..
Guest- Guest
Sad sam se sjetio kako je meni jedan veliki kapitalist, Rvatina ovdje spočitnuo nešto na drugoj temi, a gdje sam spomenuo Marinaledu...Ljudi tamo žive prema svojim mogućnostima...Nisu dužnici nikome...Svoji su...
red wolf-
2016-02-10
A bašTotenkopf wrote:Leviathan2 wrote:Nadam se da ste se barem najeli banana!?
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Totenkopf wrote:Leviathan2 wrote:Nadam se da ste se barem najeli banana!?
Gost- Guest
mda, mnogi su poginuli 70-80 bjezeci preko zida of mercedesa - na dug, of blagostanja na - kredit I banana da bi dosli do - jabuka koje su ionako imali I kod sebe
mjesanje vremenskih konteksta da se kao nesto dokaze, drugaciji je zapad bio u ono vrijeme kad su istocnjaci prali pelene vani na cesmi koja je za mrznuta. Tadasnji istocni njemci su htjeli u kapitalisticku drzavu a uletili su u socijalisticku dezorjentiranu nakazu of drzave
mjesanje vremenskih konteksta da se kao nesto dokaze, drugaciji je zapad bio u ono vrijeme kad su istocnjaci prali pelene vani na cesmi koja je za mrznuta. Tadasnji istocni njemci su htjeli u kapitalisticku drzavu a uletili su u socijalisticku dezorjentiranu nakazu of drzave
2014-04-19
-ja sam duznik banci mojoj i sto fali,.jos veci motiv da budem discipliniran,a kredit mi omogucuje,ipak neke stvari ,za koje nije moguce u nekom kratkom roku osigurati keš..kako sve ima i svoju drugu stranu,primjecujem,da sam nekako i opusten,.najužio sam se raznih dobara,ako sve ode u pitjku materinu..a jebi ga...mrtav covjek nije nikom duzan..red wolf wrote:Sad sam se sjetio kako je meni jedan veliki kapitalist, Rvatina ovdje spočitnuo nešto na drugoj temi, a gdje sam spomenuo Marinaledu...Ljudi tamo žive prema svojim mogućnostima...Nisu dužnici nikome...Svoji su...
Guest- Guest
levi wrote:kao ponosni i slobodni ljudi.
u DDR-u?
Trinity-
2014-04-17
bas, al jebga, nostalgija je nostalgija,Triny wrote:levi wrote:kao ponosni i slobodni ljudi.
u DDR-u?
u biti ovo je cisto igra rjecima i dokaz da s dobro poslozenim recenicama mozes napravit jako dobar propagandni uradak
u biti ovo je cisto igra rjecima i dokaz da s dobro poslozenim recenicama mozes napravit jako dobar propagandni uradak
No dobro, imamo mi jugonostalgičare...
Trinity-
2014-04-17
to ko i ovi sto tita slave a zaboravili da su uvijek stajali u redovima za pinku kruha, neko vrijeme i za mlijeko, a o kavi, ulju, deterdzentima ili par-nepar bonovima za benzin i da ne govorim. krajem 70-ih i pocetkom 80-ih smo trazili po butigama ferale, jer je svaki drugi dan bilo redukcija struje. No, doduse svi su imali posao i prosjecnu placu od 200 dolara na mjesec. sto je, je...ako si bio 20 godina na listi cekanja i nijedan se partijski miljenik nije probio na listu ispred tebe, mogao si cak dobiti i drustveni stan - koji ti je tek Franjo Tudjman prodao za kikiriki, pa si danas vlasnik vrijedne nekretnine...
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
ja nisam nikom duzan :Dpismejker wrote:-ja sam duznik banci mojoj i sto fali,.jos veci motiv da budem discipliniran,a kredit mi omogucuje,ipak neke stvari ,za koje nije moguce u nekom kratkom roku osigurati keš..kako sve ima i svoju drugu stranu,primjecujem,da sam nekako i opusten,.najužio sam se raznih dobara,ako sve ode u pitjku materinu..a jebi ga...mrtav covjek nije nikom duzan..red wolf wrote:Sad sam se sjetio kako je meni jedan veliki kapitalist, Rvatina ovdje spočitnuo nešto na drugoj temi, a gdje sam spomenuo Marinaledu...Ljudi tamo žive prema svojim mogućnostima...Nisu dužnici nikome...Svoji su...
a bas to, discipliniran, eo imam na bausteli jaru, bosanca, kupio coek ganjc novog mercedesa bananu, ima coek dobru placu, al sto nek firma kaze nema posla idemo na cekanje, ne mora dobit otkaz, nego samo da ga spuca na cekanje, dobiva 1000 eura na cekanju a to mu je taman rata, jesti piti i jebati nista, suzdrzavanje
ja disciplinirano trosim i ako imam cilj nesto kupit, onda to i usparam u rekordno kratkom vremenu, htjeo sam ja uzet a6 na kredu, jbte, kad sam izracunao koliko me to kosta u roku 5 godina,
odustao a ugovor vec bio ispred mene, samo da potpisem
vozim dobre stare krseve, i mogu ti reci da sam opusteniji od svih njih s kredama,
trebos vidit kuknjave kad ga je netko potegao na parkingu, ajebote, moja kanta sva izgrebana, i koga boli kuratz, kocnice dobre, gume dobre, grijanje radi, ne puse unutra ;D
ili kuca, 20 godina morao bi biti jebeno discipliniran, ma fuck,
only Gotovina i koliko se mos pokrit
From the volume of material destroyed in the final days of the regime, the office of the Federal Commissioner for the Stasi Records (BStU) believes that there could have been as many as 500,000 informers.[14] A former Stasi colonel who served in the counterintelligence directorate estimated that the figure could be as high as 2 million if occasional informants were included.
celi internet potkazivoča
2014-04-16
ja nikad nisam stajao za pinku kruha, ne slavim broza al i ne pljujem, kad je broz umro poslije su su bili par nepar i bonovi za bengu te nestasica kave, i zivio sam dobro, jebeno dobro, bez sresa, jest da sam vozio stojadina al isao je i to je bilo dostatno,flumen wrote:to ko i ovi sto tita slave a zaboravili da su uvijek stajali u redovima za pinku kruha, neko vrijeme i za mlijeko, a o kavi, ulju, deterdzentima ili par-nepar bonovima za benzin i da ne govorim. krajem 70-ih i pocetkom 80-ih smo trazili po butigama ferale, jer je svaki drugi dan bilo redukcija struje. No, doduse svi su imali posao i prosjecnu placu od 200 dolara na mjesec. sto je, je...ako si bio 20 godina na listi cekanja i nijedan se partijski miljenik nije probio na listu ispred tebe, mogao si cak dobiti i drustveni stan - koji ti je tek Franjo Tudjman prodao za kikiriki, pa si danas vlasnik vrijedne nekretnine...
a stanove koje je ljudima franjo prodao za kikiriki je franjo okrao od ljudi pa im prodao za kikiriki, jer se za te stanove odvajalo u stambeni fond, isto kao za usrani tunel ucka sto se odvajao samodoprinos a onda ga franjo prodao francuzu koji je poduplao tunelarinu, a taj tunel su ljudi iz istre platili ne franjo, isto kao i firme koje su tvoji domoljubi pod franjinom komandom dobivali na menagerske kredite su izgradili radnici
ne lupetaj
jebga, to je bilo kao da se uclanis u hdz u danasnje vrijeme, kao potkazivac si dobio posao i upao u red za neku povlasticu :Daben wrote:From the volume of material destroyed in the final days of the regime, the office of the Federal Commissioner for the Stasi Records (BStU) believes that there could have been as many as 500,000 informers.[14] A former Stasi colonel who served in the counterintelligence directorate estimated that the figure could be as high as 2 million if occasional informants were included.
točno,Leviathan2 wrote:jebga, to je bilo kao da se uclanis u hdz u danasnje vrijeme, kao potkazivac si dobio posao i upao u red za neku povlasticu :Daben wrote:From the volume of material destroyed in the final days of the regime, the office of the Federal Commissioner for the Stasi Records (BStU) believes that there could have been as many as 500,000 informers.[14] A former Stasi colonel who served in the counterintelligence directorate estimated that the figure could be as high as 2 million if occasional informants were included.
znoči, ako se ikad izvučemo iz čvrstog čardak stiska, unda će na samrtnoj postelji šeks divaniti kako je lipo bilo živiti u kroaciji i kako smo munjeni ča smo hotili biti slobodni
2014-04-16
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Page 1 of 3