Nobelova nagrada za fiziku ide otkrivačima gravitacijskih valova
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Nobelova nagrada za fiziku ide otkrivačima gravitacijskih valova
WEISS, BARISH I THORNE
NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU IDE OTKRIVAČIMA GRAVITACIJSKIH VALOVA
Priznanje za kraj potrage koju je započeo Einstein, a trajala je dulje od stoljeća
Reiner Weiss, Barry C. Barish i Kip Thorne dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku “za presudni doprinos detektoru LIGO i otkriće gravitacijskih valova”, objavila je danas Švedska kraljevska akademija u Stockholmu.
Postojanje gravitacijskih valova predvidio je još 1916. godine Albert Einstein.
Gravitacijski valovi su putujuće deformacije prostor-vremena.
Kao što kamen bačen u vodu uzrokuje neku deformaciju na površini vode pa ta deformacija putuje.
Ili kad pljesnemo rukama, ta deformacija putuje zrakom i čujemo je uhom kao zvuk.
Isto tako gibajuće mase u svemiru mogu prouzrokovati valove u gravitaciji.
Znanstvenici su desetljećima tragali za njima.
No, do uspjeha su došli tek u jesen 2015. godine zahvaljujući projektu LIGO.
Povijesni signal koji su detektirali znanstvenici bio je rezultat sudara dvije crne rupe udaljene 1,3 milijarde svjetlosnih godina od nas, a od kojih svaka ima oko 30 puta veću masu od Sunca.
Pri konačnom srazu ove crne rupe su imale brzinu oko 150.000 kilometara u sekundi, što je pola brzine svjetlosti.
Oko milijardu dolara vrijedan eksperiment LIGO detekcije gravitacijskih valova počeo je 2002. godine, a okuplja preko 900 znanstvenika iz cijelog svijeta.
LIGO se sastoji od dva postrojenja: jednog u Hanfordu (Washington), a drugog u Livingstonu u Lousiani koja su međusobno udaljena više od 3000 kilometara.
Ovogodišnji laureati (zajedno s pokojnim Ronaldom Dreverom) u svojim su radovima još 1970-ih godina postavili temelje za projekt LIGO.
Trojica laureata podijelit će više milijun dolara nagrade, pri čemu će polovica iznosa pripasti Reineru Weissu, dok će Barry Barish i Kip Thorne podijeliti preostalih oko pola milijuna dolara.
http://www.jutarnji.hr/life/znanost/nobelova-nagrada-za-fiziku-ide-otkrivacima-gravitacijskih-valova-priznanje-za-kraj-potrage-koju-je-zapoceo-einstein-a-trajala-je-dulje-od-stoljeca/6609738/
NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU IDE OTKRIVAČIMA GRAVITACIJSKIH VALOVA
Priznanje za kraj potrage koju je započeo Einstein, a trajala je dulje od stoljeća
Reiner Weiss, Barry C. Barish i Kip Thorne dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku “za presudni doprinos detektoru LIGO i otkriće gravitacijskih valova”, objavila je danas Švedska kraljevska akademija u Stockholmu.
Postojanje gravitacijskih valova predvidio je još 1916. godine Albert Einstein.
Gravitacijski valovi su putujuće deformacije prostor-vremena.
Kao što kamen bačen u vodu uzrokuje neku deformaciju na površini vode pa ta deformacija putuje.
Ili kad pljesnemo rukama, ta deformacija putuje zrakom i čujemo je uhom kao zvuk.
Isto tako gibajuće mase u svemiru mogu prouzrokovati valove u gravitaciji.
Znanstvenici su desetljećima tragali za njima.
No, do uspjeha su došli tek u jesen 2015. godine zahvaljujući projektu LIGO.
Povijesni signal koji su detektirali znanstvenici bio je rezultat sudara dvije crne rupe udaljene 1,3 milijarde svjetlosnih godina od nas, a od kojih svaka ima oko 30 puta veću masu od Sunca.
Pri konačnom srazu ove crne rupe su imale brzinu oko 150.000 kilometara u sekundi, što je pola brzine svjetlosti.
Oko milijardu dolara vrijedan eksperiment LIGO detekcije gravitacijskih valova počeo je 2002. godine, a okuplja preko 900 znanstvenika iz cijelog svijeta.
LIGO se sastoji od dva postrojenja: jednog u Hanfordu (Washington), a drugog u Livingstonu u Lousiani koja su međusobno udaljena više od 3000 kilometara.
Ovogodišnji laureati (zajedno s pokojnim Ronaldom Dreverom) u svojim su radovima još 1970-ih godina postavili temelje za projekt LIGO.
Trojica laureata podijelit će više milijun dolara nagrade, pri čemu će polovica iznosa pripasti Reineru Weissu, dok će Barry Barish i Kip Thorne podijeliti preostalih oko pola milijuna dolara.
http://www.jutarnji.hr/life/znanost/nobelova-nagrada-za-fiziku-ide-otkrivacima-gravitacijskih-valova-priznanje-za-kraj-potrage-koju-je-zapoceo-einstein-a-trajala-je-dulje-od-stoljeca/6609738/
Guest- Guest
Re: Nobelova nagrada za fiziku ide otkrivačima gravitacijskih valova
velike čestitke znanstvenicima
bome, dugo je trajalo, ali eto, došli su uspješno do cilja :)
Guest- Guest
Kasne za mnom bar 15 godina, ja sam znao da dolazi val 2016 i jos jedan veci i jaci dolazi 2018 ;D
Guest- Guest
;Pslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:Kasne za mnom bar 15 godina, ja sam znao da dolazi val 2016 i jos jedan veci i jaci dolazi 2018 ;D
Robert Hook, jes' to ti?
al znao sam, pazi , i 2018, puni jaci od ovog koji je dosao, eto, to je unaprijed,
ne mogu ti reci tocan datum al negdje krajem 10 pocetokom 11 mjeseca, ono, 2 tjedna ne igra ulogu, gore dole
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
kocksta :Dmarcellus wrote:i šta sad jel zemlja ravna ploča ili okrugla?
Noor wrote:velike čestitke znanstvenicima
To tako obično ide u modernoj znanosti. :)
Obimnost posla donekle podsjeća na projekt ljudskog genoma, koji je donio i neke neočekivane razultate.
Doduše, otkriće gravitacijskih valova je zapravo samo učvrstio Einsteinovu Opću teoriju relativnosti.
To je još jedna pobjeda Einsteina u novije doba, jer je prije nekoliko godina kružila ona priča kako se neutrini kreću brže od fotona što znači većom brzinom od svjetlosti u vakuumu, što bi srušilo Einsteinovu Specijalnu teoriju relativnosti, ali je to kasnije opovrgnuto i obrazloženo pogreškom u metodologiji mjerenja i aparaturi.
Guest- Guest
Leviathan2 wrote:;Pslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:Kasne za mnom bar 15 godina, ja sam znao da dolazi val 2016 i jos jedan veci i jaci dolazi 2018 ;D
Robert Hook, jes' to ti?
al znao sam, pazi , i 2018, puni jaci od ovog koji je dosao, eto, to je unaprijed,
ne mogu ti reci tocan datum al negdje krajem 10 pocetokom 11 mjeseca, ono, 2 tjedna ne igra ulogu, gore dole
Živi bili pa vidjeli.
Ali pazi, znanstvena zajednica ti neće priznati ovo predviđanje ako ga ne obrazložiš na znanstveno relavantan način.
Tako je Hook tvrdio kako je do nekih Newtonovih otkrića došao prije i da ga je Newton zapravo pokrao, ali kada je to trebalo dokazati, ostao je bez teksta.
Guest- Guest
marcellus wrote:i šta sad jel zemlja ravna ploča ili okrugla?
Einsteinova Opća teorija relativnosti je svakako ovim otkrićem dodatno potvrđena kao ispravna. U skladu sa mojim predviđanjima od prije nekoliko godina na starom forumu, ako se sjećaš tih rasprava. :)
Guest- Guest
slidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:;Pslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:Kasne za mnom bar 15 godina, ja sam znao da dolazi val 2016 i jos jedan veci i jaci dolazi 2018 ;D
Robert Hook, jes' to ti?
Živi bili pa vidjeli.
Ali pazi, znanstvena zajednica ti neće priznati ovo predviđanje ako ga ne obrazložiš na znanstveno relavantan način.
Tako je Hook tvrdio kako je do nekih Newtonovih otkrića došao prije i da ga je Newton zapravo pokrao, ali kada je to trebalo dokazati, ostao je bez teksta.
Hooku nije nitko kriv kaj mu u pravo vrijeme, na pravom mjestu nije pala jabuka na glavu
orion- Posts : 2287
2017-06-06
di je deda, nek se on malo ,...raspistolji
tema po njegovom gustu
tema po njegovom gustu
dijagram-
2015-08-09
lijepo dostignuće :)slidingdoorsoperator wrote:Noor wrote:velike čestitke znanstvenicima
To tako obično ide u modernoj znanosti. :)
Obimnost posla donekle podsjeća na projekt ljudskog genoma, koji je donio i neke neočekivane razultate.
Doduše, otkriće gravitacijskih valova je zapravo samo učvrstio Einsteinovu Opću teoriju relativnosti.
To je još jedna pobjeda Einsteina u novije doba, jer je prije nekoliko godina kružila ona priča kako se neutrini kreću brže od fotona što znači većom brzinom od svjetlosti u vakuumu, što bi srušilo Einsteinovu Specijalnu teoriju relativnosti, ali je to kasnije opovrgnuto i obrazloženo pogreškom u metodologiji mjerenja i aparaturi.
Guest- Guest
dijagram wrote:di je deda, nek se on malo ,...raspistolji
tema po njegovom gustu
Već godinama govori kako je Einsteinova Opća teorije relativnosti obična glupost, a sad je ista samo dodatno potvrđena ovim otkrićem. :)
Guest- Guest
mladima valja dati potporu, tko zna do kud ce dosegnuti:)slidingdoorsoperator wrote:dijagram wrote:di je deda, nek se on malo ,...raspistolji
tema po njegovom gustu
Već godinama govori kako je Einsteinova Opća teorije relativnosti obična glupost, a sad je ista samo dodatno potvrđena ovim otkrićem. :)
dijagram-
2015-08-09
Leviathan2 wrote:Kasne za mnom bar 15 godina, ja sam znao da dolazi val 2016 i jos jedan veci i jaci dolazi 2018 ;D
kakav val ..... valovit ili onaj koji je prije tu nego tamo ?
orion- Posts : 2287
2017-06-06
Ja pomoću jabuke mogu daorion wrote:slidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:;Pslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:Kasne za mnom bar 15 godina, ja sam znao da dolazi val 2016 i jos jedan veci i jaci dolazi 2018 ;D
Robert Hook, jes' to ti?
Živi bili pa vidjeli.
Hooku nije nitko kriv kaj mu u pravo vrijeme, na pravom mjestu nije pala jabuka na glavu
ubijem krokodila
verovali ili ne
Meni to sumnjivo. ja mislim da seru. ne o gravitacijskim valovima nego.. kako znaju da su se sudarile dvije crne rupe toliko i toliko teške pri baš toj brzini prije 1 300 000 000 god.
Sviraju kurcu.
Sviraju kurcu.
dooobro..cestitam,no i nadalje mi nije jasno,mozda tko zna..valne znaci? Particle-wave ili radiation-wave?
Guest- Guest
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Nobelova nagrada za nauku
» Nobelova nagrada za mir "arapskom proljeću"
» Nobelova nagrada za cjepivo koje ne šljaka
» Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost: Hrvatska, Turska, Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija bojktotirali
» Dani velikih valova: Europska čestitka za Trumpa
» Nobelova nagrada za mir "arapskom proljeću"
» Nobelova nagrada za cjepivo koje ne šljaka
» Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost: Hrvatska, Turska, Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija bojktotirali
» Dani velikih valova: Europska čestitka za Trumpa
Page 1 of 4