Serbia News
Page 3 of 42
Page 3 of 42 • 1, 2, 3, 4 ... 22 ... 42
Re: Serbia News
Srbija prva da uđe u EU: Orban poslao jasnu poruku Evropi
- [url=https://twitter.com/intent/tweet?url=http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2904763-srbija-prva-da-udje-u-eu-orban-poslao-jasnu-poruku-evropi&via=telegrafrs&text=Srbija prva da u%C4%91e u EU: Orban poslao jasnu poruku Evropi][/url]
Srbija bi prvo trebalo da udje, jer bi nam njeno pristupanje pomoglo da iskoristimo potencijal koji bi Srbija dala EU- istakao je premijer Mađarske
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić
Mađarska želi dalje proširenje Evropske unije (EU) i smatra da bi od svih zemalja prvo trebalo da uđe Srbija, jer bi to doprinelo jačanju regionalne stabilnosti i potencijala Unije, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban u Budimpešti.
Vučić, Merkel, Kurc, Orban, Borisov, Izetbegović, Čović, Plenković: Osim što pobeđuju na izborima, vezuje ih još jedna stvar
STRATEŠKI CILJ ZEMLJE Vučić: Uvešću Srbiju u EU, saradnja s Rusijom ne ugrožava cilj (FOTO)
- Mi želimo dalje proširenje EU, da sve zemlje dunavskog regiona što pre postanu članice... Srbija bi prvo trebalo da udje, jer bi nam njeno pristupanje pomoglo da iskoristimo potencijal koji bi Srbija dala EU - istakao je Orban na otvaranju Šestog godišnjeg foruma Strategije EU za dunavski region.
On je rekao da prosperitetnije zemlje u EU ne žele da se nastavi proširenjem.
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić
- Kad se nešto što ne želite u Briselu prevede na 'briselski' to onda znači 'zamor od proširenja' - naveo je Orban i dodao da se Mađarska zalaže za proširenje, jer se tako ojačava Evropa i njene spoljne granice, naročito kada se radi o borbi protiv opasnosti i izazova savremenog doba.
Naglasio je da su najveća bezbednosna pretnja "migracije novog doba", koje, kako je ocenio, nisu samo posledica slučajnosti, već unapred smišljenog plana.
- Ubeđeni smo da postoji ideja da se stvore izmešana društva na evropskom tlu, i mi kažemo 'ne' tome. Branićemo se. Oni prvo ispituju sigurnost naših granica, zatim šalju svoje ljude, stvaraju se konflikti i paralelna društva. To se već dešava - rekao je Orban.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
On je kazao da su svi narodi koji žive u dunavskom regionu svesni njegovog geostrateškog potencijala, kao i da taj region, od svih evropskih regiona, pokazuje od 2012. godine najveći zamah u razvoju, naglasivši da ; to "ipak nije dovoljno".
- Mi Mađari želimo da se zaštite spoljne granice EU, dok unutrašnje mogu da ostanu otvorene... Verujemo da Šengen može da preživi bez granica, u slobodi. Ali, moramo da osiguramo da naše spoljne granice budu obezbeđene. No, dok se to ne desi naš zadatak je da radimo sa zemljama, pogotovu koje još nisu u EU, na otvaranju što više graničnih prelaza, povezivanju i razvijanju putne i železničke infrastrukture - poručio je Orban.
Ocenio je da je ime ovogodišnjeg Foruma - "Bezbedan, povezan i prosperitetan dunavski region" dobar rezime onoga što želi da taj region postane u budućnosti, odnosno da bude prosperitetniji, ekološki čistiji, povezaniji. Premijer Mađarske je, s tim u vezi, pozvao zemlje EU i zemlje članice Dunavske strategije da više ulažu u projekte kojima bi se uvećalo blagostanje za sve zemlje regiona.
- Regionalna saradnja igra veoma važnu ulogu u EU i svedočanstvo je napretka i zemalja duž Dunava. Delimo veru, odgovornost, ali i sve opasnosti. Naša saradnja je posledica toga da je Srednja Evropa naš dom od crnih šuma (Švarcvalda) do Crnog mora (izvor i ušće Dunava) - istakao je Orban.
U Budimpešti se danas i sutra održava Šesti godišnji forum strategije EU za dunavski region, na kojem Srbiju predstavljaju ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i državna sekretarka u Ministarstvu energetike Mirjana Filipović.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Sunday, October 15, 2017
Turkey to complete Serbia's ghost airport
Turkey has committed itself to financing the completion of Morava Airport in Kraljevo in central Serbia, five years after its terminal building was completed and left unused. It comes following a meeting between the Serbian Minister for Construction, Transport and Infrastructure and her Turkish counterpart. The Turkish government will allocate some ten million euros towards the overhaul of Morava Airport's runway. Its 22-million euro terminal was completed in 2012, however, its 2.200 metre-long and thirty metre-wide runway can only handle smaller turboprop aircraft. The Turkish President, Recep Tayyip Erdogan, who visited Serbia this week along with cabinet ministers and a delegation of over 100 business people, noted that the first destination out of Kraljevo's airport should be Istanbul. Part of the Raška District, in which Kraljevo is located, has close historical ties with Turkey and a portion of the local population is expected to use this airport, instead of Pristina, for future flights to Istanbul.
The Turkish government, which has already invested ten million euros into the airport, was to donate a further ten million for the extension and widening of the runway four years ago. However, in October 2013, as relations between Serbia and Turkey deteriorated, the then Serbian Minister for Construction and Urbanism refused the donation, noting that the country would fund the rest of the development on its own, which it has failed to do. Last year, Belgrade Airport donated 300.000 euros towards the runway's overhaul, however, these funds were insufficient. Construction of a new control tower and access roads at Morava Airport began in 2011 and were completed a year later. That same year, the first promotional flight was operated from Belgrade with Jat Airways’ ATR 72 aircraft. In 2012 a new passenger terminal was opened featuring a duty free shop, exchange office, commercial office space, a detention centre, clinic, car park and a cargo depot. Jat Airways soon after announced it would launch a two-weekly service from Kraljevo to Istanbul, however, these never materialised.
Wizz Air recently said it was following developments at Morava Airport and would consider adding it to its network once all construction work is completed. The airport would significantly boost the local economy since it lies between several industrial cities and is in close proximity to the Italian-run Fiat-Zastava car manufacturer. Furthermore, the airport is expected to stimulate the local tourism industry and benefit health tourism in particular which is already developed in the area. Last April, the Serbian government announced it was willing to enter into a public-private partnership agreement with a German company which would operate services from Kraljevo to both Frankfurt and Istanbul. The name of the company was not specified.
2014-08-25
Belgrade Airport opens public flight simulator
NEWS FLASH
Belgrade Nikola Tesla Airport recently opened a Boeing 737-800 flight simulator, which provides visitors with the opportunity to fly a modern jet airliner from the captain’s seat. The simulator, which has been set-up in the check-in area of Terminal 2, can be used by passengers, professionals and other visitors. It boasts navigation and safety equipment, as well as radio contact with the control tower, real-time weather and a selection of 18.000 airports to fly to and from. "The airport is the only place in Serbia and the region where all our passengers and visitors can experience navigating a passenger plane in simulation and enjoy the thrill. By setting up this simulator, we are offering a completely new and innovative service which aims to provide quality entertainment to all our visitors", the General Manager of Belgrade Airport, Saša Vlaisavljević, said.
5 comments:
Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare to Pinterest
2014-08-25
Orban ok govori samo problem i jesu te vanjske granice
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
i ja sam jednom bila u Begradu , rekoše mi da sam ustaša, ali nije mi žao jer sam srela Alena Islamovića ... u Beogradu :-D
2014-04-16
2500 dinara simulator za 10 minuta leta sa 737-800.
2014-08-25
Serbia and India continue flight talks
NEWS FLASH
Serbia and India have continued to discuss the launch of nonstop flights between New Delhi and Belgrade. The Serbian Minister for Construction, Transport and Infrastructure, Zorana Mihajlović, met with the Indian Ambassador to Serbia, Narinder Chauhan, this week where the two discussed in further detail the potential resumption of flights between the two countries after more than 25 years. "The launch of nonstop flights would significantly boost tourism and trade between our two nations", Ms Chauhan said. Ms Mihajlović noted, "It is our desire to establish nonstop flights between Serbia and India and we are currently working on it". During the summer, the Serbian Prime Minister, Ana Brnabić, said her government was negotiating the launch of flights between Belgrade and New Delhi, adding that the service would mark a natural progression of linking her country with strategically important markets, following New York and Beijing. Serbia and India revised their Air Service Agreement earlier this year, while last month Serbia became the first European country to abolish visa requirements for Indian nationals.
2014-08-25
Srbija prva Evropska zemlja, koja je skinula vize za milijardu Indijaca.
2014-08-25
Fudbaleri Skenderbega stigli su u Beograd, a jedna od pesama koju su slušali na putu od aerodroma "Nikola Tesla" do hotela je "Bolje da sam druge ljubio" od grupe Kerber
[size=40]SRPSKI HIT U BUSU SKENDERBEGA! Nikada nećete pogoditi šta slušaju Albanci, a NISU NARODNJACI![/size]
Albanski portal "Panorama sport" objavio je video snimak iz autobusa na putu od aerodroma do hotela, a zanimljivo je izbog muzike fudbalera i stućnog štaba Skenderbega. Na repertoaru je bila pesma grupe Kerber - "Bolje da sam druge ljubio".
http://www.informer.rs/sport/partizan/158891/VIDEO-SRPSKI-HIT-BUSU-SKENDERBEGA-Nikada-necete-pogoditi-sta-slusaju-Albanci-NISU-NARODNJACI
[size=40]SRPSKI HIT U BUSU SKENDERBEGA! Nikada nećete pogoditi šta slušaju Albanci, a NISU NARODNJACI![/size]
Albanski portal "Panorama sport" objavio je video snimak iz autobusa na putu od aerodroma do hotela, a zanimljivo je izbog muzike fudbalera i stućnog štaba Skenderbega. Na repertoaru je bila pesma grupe Kerber - "Bolje da sam druge ljubio".
http://www.informer.rs/sport/partizan/158891/VIDEO-SRPSKI-HIT-BUSU-SKENDERBEGA-Nikada-necete-pogoditi-sta-slusaju-Albanci-NISU-NARODNJACI
Guest- Guest
Ključni građevinski objekat saobraćajnice Novi Sad - Ruma biće dvocevni tunel kroz Frušku goru dug tri i po kilometra.
Tanjug 02. 11. 2017. 14:29
Tanjug 02. 11. 2017. 14:29
Guest- Guest
VESELINA PUSTINJSKA AVANTURA Nišlijku je šeik Dubaija poslao na NEMOGUĆU MISIJU, a glavni krivac je njen OTAC
Vesna Torović | 03. 11. 2017 - 06:39h
| Komentara: 28
Šeik Dubaija Muhamed bin Rašid al Maktum pozvao je moj tim da pošumimo pustinju kod Dubaija do 2020. godine. To je veliki izazov jer imamo samo dve godine, ali nadam se da ćemo uspeti sadnjom drveta moringa peregrina, koje brzo raste i daje jestive plodove, priča Vesela Tanasković.
Poziv šeika Nišlijki Veseloj Tanasković (32) nije iznenađujući. Ona je zahvaljujući svom naučnom radu o pošumljavanju pustinja uspela da stigne i do istraživačkog centa NASA i šest meseci uči od eminentnih mentora i druži se sa najboljim mladim naučnicima na svetu.
- Tema mog doktorata na Tehničkom univerzitetu u Beču je pošumljavanje Sahare, čime se niko dosad nije bavio. Čelnici NASA su prepoznali vrednost mog naučnog rada i pozvali me u istraživački centar. To je pravi mali grad od 10.000 ljudi kod San Franciska. Tu se nalaze i Svemirski centar, ali i kompanije kao što su "Tesla", "Gugl", "Amazon", "Fejsbuk"... Zadivljena sam kako se ovde nauka osnažuje da bude korišćena u komercijalne svrhe jer su odavno shvatili da nauka mora da bude povezana sa biznisom - priča za "Blic" Vesela.
Mlada naučnica s divljenjem priča o NASA, ali i o kolegama koje su tamo.
- U NASA je trenutno 90 mladih naučnika iz 47 zemalja, a od toga su 52 žene. Svi smo ovde kao porodica. Ja sam jedina iz Srbije i sa Balkana. Sa mnom je devojka Rozan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ona nosi hidžab, ali je izumela tepih koji pravi struju. Tu je i momak iz Holandije čiji izum je električni auto koji se puni dva puta godišnje. Džamil je kao dete jedva preživela od gladi, a danas u Keniji ima uspešne projekte za osnaživanje farmera. Ovde se pravi meso iz veštačkih ćelija, kako bi se sprečilo ubijanje životinja. Svi su pravi vizionari, okrenuti ka budućnosti - kaže Vesela.
Da bi stigla do NASA, mlada Nišlijka je prvo završila Gimnaziju "Svetozar Marković" u rodnom gradu, onda je diplomirala arhitekturu na niškom Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, a doktorirala je urbano planiranje na Tehničkom univerzitetu u Beču.
- Moj doktorski rad je "Pošumljavanje Sahare koristeći samoodržive transportne sisteme lakih cevovoda". Otac mi je dao ovu ideju jer je on bio fasciniran Nilom i Asuanom, i mogućnošću da se iskoristi nagomilano blato reka. Oko 42 odsto svetskih rezervi pijaće vode u ovakvim rezervoarima biće ugroženo do 2050. godine. Imaćemo veliki problem da održimo naše slatkovodne rezerve, bez obzira na klimatske promene i globalno zagrevanje, koji samo pogoršavaju situaciju - kaže Vesela.
Da bi stigla u NASA, morala je na kongresu o zemljištu "Evrosoil" da predstavi svoju ideju o "zelenoj Sahari", pa da učestvuje u programu "Global Solutions" na "Singularity University" u SAD, kao prva osoba iz Srbije.
Vesela dodaje da je svoj rad patentirala u Beču i da želi da njen projekat bude primenjen u zemljama severne Afrike.
- Moj primer mora da bude inspiracija mladima u Srbiji. Deca moraju više da se bave naukom - priča Vesela Tanasković.
Spavaju u bunkerima astronauta
Vesela kaže da mladi naučnici u NASA spavaju u bunkerima u kojima su spavali prvi astronauti koji su otišli na Mesec.
- Sve je tamo ostalo isto, isti su kreveti, plakari... Nema tamo nikakvog luksuza. Imala sam prilike da čujem predavanje od prve žene muslimanke koje bila izbeglica, ali je uspela da u 40. godini odleti u svemir - kaže ona.
Dipl.Ing.Arch.
Vesela Tanaskovic
Vesna Torović | 03. 11. 2017 - 06:39h
| Komentara: 28
Šeik Dubaija Muhamed bin Rašid al Maktum pozvao je moj tim da pošumimo pustinju kod Dubaija do 2020. godine. To je veliki izazov jer imamo samo dve godine, ali nadam se da ćemo uspeti sadnjom drveta moringa peregrina, koje brzo raste i daje jestive plodove, priča Vesela Tanasković.
Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva
Vesela Tanaskovic
Poziv šeika Nišlijki Veseloj Tanasković (32) nije iznenađujući. Ona je zahvaljujući svom naučnom radu o pošumljavanju pustinja uspela da stigne i do istraživačkog centa NASA i šest meseci uči od eminentnih mentora i druži se sa najboljim mladim naučnicima na svetu.
- Tema mog doktorata na Tehničkom univerzitetu u Beču je pošumljavanje Sahare, čime se niko dosad nije bavio. Čelnici NASA su prepoznali vrednost mog naučnog rada i pozvali me u istraživački centar. To je pravi mali grad od 10.000 ljudi kod San Franciska. Tu se nalaze i Svemirski centar, ali i kompanije kao što su "Tesla", "Gugl", "Amazon", "Fejsbuk"... Zadivljena sam kako se ovde nauka osnažuje da bude korišćena u komercijalne svrhe jer su odavno shvatili da nauka mora da bude povezana sa biznisom - priča za "Blic" Vesela.
Mlada naučnica s divljenjem priča o NASA, ali i o kolegama koje su tamo.
- U NASA je trenutno 90 mladih naučnika iz 47 zemalja, a od toga su 52 žene. Svi smo ovde kao porodica. Ja sam jedina iz Srbije i sa Balkana. Sa mnom je devojka Rozan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ona nosi hidžab, ali je izumela tepih koji pravi struju. Tu je i momak iz Holandije čiji izum je električni auto koji se puni dva puta godišnje. Džamil je kao dete jedva preživela od gladi, a danas u Keniji ima uspešne projekte za osnaživanje farmera. Ovde se pravi meso iz veštačkih ćelija, kako bi se sprečilo ubijanje životinja. Svi su pravi vizionari, okrenuti ka budućnosti - kaže Vesela.
Da bi stigla do NASA, mlada Nišlijka je prvo završila Gimnaziju "Svetozar Marković" u rodnom gradu, onda je diplomirala arhitekturu na niškom Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, a doktorirala je urbano planiranje na Tehničkom univerzitetu u Beču.
- Moj doktorski rad je "Pošumljavanje Sahare koristeći samoodržive transportne sisteme lakih cevovoda". Otac mi je dao ovu ideju jer je on bio fasciniran Nilom i Asuanom, i mogućnošću da se iskoristi nagomilano blato reka. Oko 42 odsto svetskih rezervi pijaće vode u ovakvim rezervoarima biće ugroženo do 2050. godine. Imaćemo veliki problem da održimo naše slatkovodne rezerve, bez obzira na klimatske promene i globalno zagrevanje, koji samo pogoršavaju situaciju - kaže Vesela.
Da bi stigla u NASA, morala je na kongresu o zemljištu "Evrosoil" da predstavi svoju ideju o "zelenoj Sahari", pa da učestvuje u programu "Global Solutions" na "Singularity University" u SAD, kao prva osoba iz Srbije.
Vesela dodaje da je svoj rad patentirala u Beču i da želi da njen projekat bude primenjen u zemljama severne Afrike.
- Moj primer mora da bude inspiracija mladima u Srbiji. Deca moraju više da se bave naukom - priča Vesela Tanasković.
Spavaju u bunkerima astronauta
Vesela kaže da mladi naučnici u NASA spavaju u bunkerima u kojima su spavali prvi astronauti koji su otišli na Mesec.
- Sve je tamo ostalo isto, isti su kreveti, plakari... Nema tamo nikakvog luksuza. Imala sam prilike da čujem predavanje od prve žene muslimanke koje bila izbeglica, ali je uspela da u 40. godini odleti u svemir - kaže ona.
Dipl.Ing.Arch.
Vesela Tanaskovic
Research Architect
Personal Information
Date of Birth 4 January 1985
Place of Birth Nis, Serbia
Nationality Serbian
Guest- Guest
SENZACIJA U PARIZU: Kvalifikant Krajinović srušio Iznera za finale Mastersa
04. novembar 2017. 16:51 | Komentara: 0Srpski teniser Filip Krajinović napravio je najveći uspeh u karijeri, pošto se plasirao u prvo finale na Mastersima pobedom u Parizu nad Amerikancem Džonom Iznerom 6:4, 6:7 (2:7), 7:6 (7:5)
Srpski teniser Filip Krajinović napravio je najveći uspeh u karijeri, pošto se plasirao u prvo finale na Mastersima pobedom u Parizu nad Amerikancem Džonom Iznerom 6:4, 6:7 (2:7), 7:6 (7:5).
Krajinović je posle dva i po sata i drame došao do nove senzacije, jer je u trećem setu taj-brejka, čija je specijalnost Iznera, nadoknadio zaostatak od 4:2.
On je postao tek drugi Srbin, posle Novaka Đokovića, koji je izborio u muškom singlu finale na Mastersima i od ponedeljka biće oko 30. mesta na ATP listi.
Pročitajte još: KRAJ: Krajinović - Izner 6:4, 6:7, 7:6
Prethodno je iznenađujuće eliminisao Juta Sugitu, Sema Kverija, Nikolasa Maua, dok mu je pre trijumfa nad Iznerom predao meč prvi reket sveta Rafael Nadal.
Za prvu titulu boriće se protiv Amerikanca Džeka Sok (SAD).
Guest- Guest
PRINC Filip i princeza Danica Karađorđević, koji su se pre mesec dana venčali u Sabornoj crkvi u Beogradu, postaće sledeće godine roditelji. Lepu vest saopštila je buduća mama, ćerka našeg slikara Milana Cileta Marinkovića.
Guest- Guest
Srbi...pa šta je ovo?? Nešto promaklo ispod radara?
Srpske sudije i tužioci na Kosovu položili zakletvu u kancelariji Tačija
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/srpske-sudije-i-tuzioci-na-kosovu-polozili-zakletvu-u-kancelariji-tacija/35z0tkd
Srpske sudije i tužioci na Kosovu položili zakletvu u kancelariji Tačija
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/srpske-sudije-i-tuzioci-na-kosovu-polozili-zakletvu-u-kancelariji-tacija/35z0tkd
Guest- Guest
Odluka o izborima iduće nedelje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi iduće nedelje SNS trebalo da donese odluku o stavu vezane za raspisivanje parlamentarnih izbora zajedno sa beogardskim.
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi iduće nedelje SNS trebalo da donese odluku o stavu vezane za raspisivanje parlamentarnih izbora zajedno sa beogardskim.
Vučić je novinarima tokom obilaska Beograda na vodi rekao da ne zna kakvu će stranka doneti odluku, dodajući da su izneti argumenti za i protiv, a on je izneo argumente protiv parlamentarnih izbora.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi iduće nedelje SNS trebalo da donese odluku o stavu vezane za raspisivanje parlamentarnih izbora zajedno sa beogardskim.
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi iduće nedelje SNS trebalo da donese odluku o stavu vezane za raspisivanje parlamentarnih izbora zajedno sa beogardskim.
Vučić je novinarima tokom obilaska Beograda na vodi rekao da ne zna kakvu će stranka doneti odluku, dodajući da su izneti argumenti za i protiv, a on je izneo argumente protiv parlamentarnih izbora.
Guest- Guest
pizzon wrote:data je izjava a ne zakletva
Aha, onda to ima manju dimenziju. Samo su izjavili lojalnost Tačiju.
Guest- Guest
ŠTA ĆE NA OVO PUTIN REĆI: Srpski i američki padobranci zajedničkom vežbom JAČAJU VOJNE VEZE SAD I SRBIJE?!
Američki general Tod Volters, zadužen za Združenu vazduhoplovnu komandu pri NATO-u, rekao je da će srpski i američki padobranci skakati jedni pored drugih tokom zajedničke vežbe koja ima za cilj jačanje vojnih veza sa Srbijom
Prema oceni Rojtersa, ovaj potez bi mogao da izazove protest Moskve. Britanska agencija navodi da se vežba izvodi na poziv Vlade Srbije, a padobranci iz obeju država će u okviru takozvane pokazne vežbe skakati iz transportnih aviona 2 C-130J.
Američki general Tod Volters rekao je za Rojters da će na vežbi učestvovati oko 100 pripadnika osoblja američkog vazduhoplovstva američke vojske.
"Oni će zapravo dobiti padobranska krila kao rezultat ove aktivnosti. Ovo su aktivnosti izgradnje poverenja - veza koje će trajati doživotno. I oni će svakako poboljšati tehničku obučenost Srba", rekao je Volters.
Za sada se ne zna koliko srpskih pripadnika će učestvovati u vežbi.
Američki general je rekao da su tenzije na Balkanu i dalje izazov za NATO i američku vojsku, ali da je ključno angažovanje.
Tanjug
"To će i dalje biti izazov, ali imamo odgovarajući komandni fokus. Imamo odgovarajuće resurse. Imamo odgovarajući dijalog, a vreme će pokazati šta će se desiti", rekao je Volters.
Rojters smatra da je bilo koja aktivnost u vezi sa NATO-om u Srbiji "crvena zastavica" za Rusiju, koja brine o ekspanziji NATO-a na bivšem komunističkom istoku.
Moskva je, takođe, pokušala da ojača vojne veze sa Beogradom donacijom šest borbenih aviona "mig 29", navodi Rojters i ističe da Srbija delikatno balansira između Rusije i Zapade, odbacujući pozive američkih zvaničnika da izabere stranu.
- Najveća država nastala nakon kolapsa Jugoslavije 90-ih godina, pravoslavna i slovenska Srbija prirodno ima afinitet prema Moskvi, ali želi da se pridruži Evropskoj uniji", navodi Rojters, ističući da, iako je EU najveći trgovinski partner Srbije i investitor, Rusija kontroliše snabdevanje Srbije naftom i gasom.
OVAKO SE BORE SRPSKI PADOBRANCI:
Američki general Tod Volters, zadužen za Združenu vazduhoplovnu komandu pri NATO-u, rekao je da će srpski i američki padobranci skakati jedni pored drugih tokom zajedničke vežbe koja ima za cilj jačanje vojnih veza sa Srbijom
Prema oceni Rojtersa, ovaj potez bi mogao da izazove protest Moskve. Britanska agencija navodi da se vežba izvodi na poziv Vlade Srbije, a padobranci iz obeju država će u okviru takozvane pokazne vežbe skakati iz transportnih aviona 2 C-130J.
Američki general Tod Volters rekao je za Rojters da će na vežbi učestvovati oko 100 pripadnika osoblja američkog vazduhoplovstva američke vojske.
"Oni će zapravo dobiti padobranska krila kao rezultat ove aktivnosti. Ovo su aktivnosti izgradnje poverenja - veza koje će trajati doživotno. I oni će svakako poboljšati tehničku obučenost Srba", rekao je Volters.
Za sada se ne zna koliko srpskih pripadnika će učestvovati u vežbi.
Američki general je rekao da su tenzije na Balkanu i dalje izazov za NATO i američku vojsku, ali da je ključno angažovanje.
Tanjug
"To će i dalje biti izazov, ali imamo odgovarajući komandni fokus. Imamo odgovarajuće resurse. Imamo odgovarajući dijalog, a vreme će pokazati šta će se desiti", rekao je Volters.
Rojters smatra da je bilo koja aktivnost u vezi sa NATO-om u Srbiji "crvena zastavica" za Rusiju, koja brine o ekspanziji NATO-a na bivšem komunističkom istoku.
Moskva je, takođe, pokušala da ojača vojne veze sa Beogradom donacijom šest borbenih aviona "mig 29", navodi Rojters i ističe da Srbija delikatno balansira između Rusije i Zapade, odbacujući pozive američkih zvaničnika da izabere stranu.
- Najveća država nastala nakon kolapsa Jugoslavije 90-ih godina, pravoslavna i slovenska Srbija prirodno ima afinitet prema Moskvi, ali želi da se pridruži Evropskoj uniji", navodi Rojters, ističući da, iako je EU najveći trgovinski partner Srbije i investitor, Rusija kontroliše snabdevanje Srbije naftom i gasom.
OVAKO SE BORE SRPSKI PADOBRANCI:
Guest- Guest
Kada je pre 180 dana počela rekonstrukcija tih velikih saobraćajnica, znalo se da će to izazvati određene promene u saobraćaju, jer je Beograd grad u kome rekonstrukcija bilo koje velike saobraćajnice menja uobičajen način života ljudi, rekao je Vesić za Tanjug.
Ponovo radi fontana na Slaviji
- Trudili smo se da ovaj posao uradimo u najkraćem mogućem roku. Rekonstrukcija je urađena temeljno i ozbiljno, promenjene su sve instalacije, dodate nove trake: u Bulevaru oslobođenja imamo novu traku. Slavija je urađena tako da je prohodnija za saobraćaj i pešački prelazi više se ne nalaze na samoj Slaviji, a izmeštene su i autobuske stanice - pojasnio je Vesić.
Foto: Telegraf
Tim povodom, gradski menadžer je jutros u četiri sata lično otišao na Slaviju i zabeležio trenutak kada je saobraćaj pušten.
Osim toga, u Ruzveltovoj ulici i Bulevaru oslobođenja napravljene su biciklističke staze, naveo je gradski menadžer i ocenio da je posao urađen dobro i po svim najvišim standardima.
- Još jednom se izvinjavam građanima zbog gužvi koje su bile svih ovih šest meseci, ali Beograd je grad koji decenijama niko nije sređivao i vapi za tim da se uređuje - rekao je Vesić.
Navodeći da će se uređivanje Beograda nastaviti i narednih godina, on je naveo da će se raditi rekonstrukcija Trga Republike, izgradnja četiri podzemne garaže, te rekonstrukcija ulice Kneza Miloša koja će se raditi već sledeće godine.
- Verujem da ćemo, ako svi zajedno budemo učestvovali u ovome, jednog dana uživati u lepšem gradu nego što je danas. Naš grad zaslužuje da se uredi. Konačno imamo i vlast i novca da uređujemo grad, da sređujemo fasade, ulice i zaslužili smo da Beograd bude prava moderna evropska prestonica u kojoj će život građana biti bolji, a ovo što je danas urađeno samo je još jedan korak u tom pravcu - zaključio je gradski menadžer.
Guest- Guest
Vulin: Potrebni su vanredni izbori zbog pritisaka iz sveta
Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin smatra da su Srbiji potrebnio vanredni parlamentarni izbori zbog pritisaka koji, kako kaže, dolaze iz celog sveta.
BEOGRAD - Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin smatra da su Srbiji potrebnio vanredni parlamentarni izbori zbog pritisaka koji, kako kaže, dolaze iz celog sveta.
"Mislim da bi bilo veoma dobro da izađemo na izbore zbog pritisaka koji dolaze iz celog sveta i pokušaja da se mešaju u naš politički život. Zbog pokušaja da se ovde formiraju jedna, dve, pet kolona", rekao je Vulin gostujući na RTS.
Foto Tanjug/J.Pap, ilustracija
moze, prvi ti da se stavis na izbornu listu, i to solo.
da dobijes toliko glasova da te to kvalifikuje za ministra,
ništa manje nego vojske !?
Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin smatra da su Srbiji potrebnio vanredni parlamentarni izbori zbog pritisaka koji, kako kaže, dolaze iz celog sveta.
BEOGRAD - Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin smatra da su Srbiji potrebnio vanredni parlamentarni izbori zbog pritisaka koji, kako kaže, dolaze iz celog sveta.
"Mislim da bi bilo veoma dobro da izađemo na izbore zbog pritisaka koji dolaze iz celog sveta i pokušaja da se mešaju u naš politički život. Zbog pokušaja da se ovde formiraju jedna, dve, pet kolona", rekao je Vulin gostujući na RTS.
Foto Tanjug/J.Pap, ilustracija
moze, prvi ti da se stavis na izbornu listu, i to solo.
da dobijes toliko glasova da te to kvalifikuje za ministra,
ništa manje nego vojske !?
Guest- Guest
Page 3 of 42 • 1, 2, 3, 4 ... 22 ... 42
Similar topics
» Serbia News Notizie Noticias 塞爾維亞新聞 上海 セルビアのニュース חדשות סרביה
» serbia news : U SRBIJI SCENE KOJE SMO GLEDALI U HRVATSKOJ, IPAK HRLE U EU, PRIPREMITE SE ZA MASOVNO ISELJAVANJE
» Meanwhile in Serbia...
» meanwhile in serbia
» Uništavanje tzv air Serbia
» serbia news : U SRBIJI SCENE KOJE SMO GLEDALI U HRVATSKOJ, IPAK HRLE U EU, PRIPREMITE SE ZA MASOVNO ISELJAVANJE
» Meanwhile in Serbia...
» meanwhile in serbia
» Uništavanje tzv air Serbia
Page 3 of 42