serbia news : U SRBIJI SCENE KOJE SMO GLEDALI U HRVATSKOJ, IPAK HRLE U EU, PRIPREMITE SE ZA MASOVNO ISELJAVANJE
Page 1 of 1
serbia news : U SRBIJI SCENE KOJE SMO GLEDALI U HRVATSKOJ, IPAK HRLE U EU, PRIPREMITE SE ZA MASOVNO ISELJAVANJE
http://www.telegraf.rs/vesti/ekonomija/2993786-brda-bacenog-krompira-trotoari-prekriveni-malinama-reke-prosutog-mleka-poljoprivrednici-bacaju-hranu-a-ljudi-nemaju-sta-da-jedu?utm_source=nove_povezane_vesti&utm_medium=preporucene&utm_campaign=nove_povezane_vesti&utm_content=2
Brda bačenog krompira, trotoari prekriveni malinama, reke prosutog mleka:
Poljoprivrednici bacaju hranu, a ljudi nemaju šta da jedu
Brda bačenog krompira, trotoari prekriveni malinama, reke prosutog mleka:
Poljoprivrednici bacaju hranu, a ljudi nemaju šta da jedu
U Srbiji ima mnogo onih koji jedva spajaju kraj s krajem i kojima je kilogram povrća, a posebno voća sve veći luskuz
Tone krompira, malina, krastavaca, lubenica, kupusa i tikvica srpskih poljoprivrednika umesto u tanjirima završavaju bačene u jaruge pored puta, u zabačene šume i livade.
Nezadovoljni otkupnom cenom i uslovima na tržištu mali srpski proizvođači sve češće u znak protesta bacaju svoj godišnji rod, jer im se, kako kažu, više isplati da ga se reše, nego da ga prodaju po ceni koja im se nudi.
Svaki četvrti Srbin na ivici siromaštva! (FOTO)
Slike čitavih brda bačenih tikvica, pločnka prektivenih malinama i reka prosutog mleka bodu oči velikom delu ove naše zemlje u kojoj i dalje ima mnogo onih koji jedva spajaju kraj s krajem i kojima je kilogram povrća, a posebno voća sve veći luskuz.
Bačeno 25 tona lubenica, Printskrin: Facebook/Antonio Gvozdić
U svetu gladuje oko 815 miliona ljudi, a podaci pokazuju da ih u Srbiji ima oko pola miliona. I dok se na sve strane apeluje na prodavce da ne bacaju ostatke hrane, već da ih preusmere na narodne kuhinje, prihvatilišta, svratišta i Crveni krst, naši poljoprivrdnici ne bacaju viškove, već čitav rod, ili preoravaju njive, jer im se ne isplati da beru plodove.
Tako je jedan poljoprivrednik okačio na Fejsbuk grupu koja okuplja poljoprivredne proizvođače fotografiju ogromne količine bačenih tikvica kojima ništa ne fali. Iako je očekivao podršku kolega, usledila je salva pogrdnih komentara i kritika na račun ovog poteza.
Krompir trune na njivama, Foto: pixabay.com
- Pored toliko gladnih ti bacaš hranu - jedan je od komentara.
- Nikada se ne baca ono u šta si uložio trud i novac da proizvedeš - nadovezao se drugi.
- Ja bih ti sve to uzeo - pisalo je.
- Ovo je sramota - komentarisali su mnogi.
- Čega se pametan stidi...- napisao je još jedan kolega poljoprivrednik.
Prosute maline, Printskrin: Youtube/Realty official
Ubrzo potom i fotografija i komentari su nestali sa ove Fejsbuk grupe, ali su tikvice ostale da trunu na nekom poljančetu.
Agroekonomista Milan Prostran objašnjava da su naši poljoprivrednici poprimali manire evropskihkoji na taj način izražavaju protest.
- Slobodno tržošte i poljoprivreda ne idu ruku pod ruku. Poljoprivreda bi morala da ima drugačija pravila, ali neoliberalni kapitalizam sve izlaže žestokoj konkurnciji. To je jedan surov sistem koji funkcionište po onoj narodnoj "Kom opanci, tom obojci" - objašnjava on.
Bačen krompir, Printskrin: Youtube/Bečej TV
Prostran objašnjava da poljoprivrdnici najčešće uništavaju povrće.
- Bilo je tu velikih zaoravanja kupusa i krompira, bacanje krastavaca. Najčešće strada povrće koje može dugo da stoji, a poljoprivrednici nemaju magacine, hladnjače, a ni postrojenja za preradu u kojima bi mogli da ga čuvaju. Kada shvate da ne mogu da zarade koliko su očekivali, gube volju da rade, pa rod bacaju u znak protesta, što ne bi trebalo da se dešava - kaže Prostran.
immortal-
2014-04-16
Re: serbia news : U SRBIJI SCENE KOJE SMO GLEDALI U HRVATSKOJ, IPAK HRLE U EU, PRIPREMITE SE ZA MASOVNO ISELJAVANJE
dizel otišao na preko 170 dinara po litru, subvencija sa 12.000 dinara smanjena na 4.000 po hektaru, otkupne cene poljoprivrednih proizvoda nikada manje. pa ti razvijaj privatni biznis i poljoprivredna gazdinstva u srbiji danas. hrrrk pu
Guest- Guest
Re: serbia news : U SRBIJI SCENE KOJE SMO GLEDALI U HRVATSKOJ, IPAK HRLE U EU, PRIPREMITE SE ZA MASOVNO ISELJAVANJE
tu su znaci unustavanja vese poljoprivrede u poodmaklom stadiju
i daj maknu taj potpis s tom velikom slikom,,, neukusan je
i daj maknu taj potpis s tom velikom slikom,,, neukusan je
immortal-
2014-04-16
I meni je neukusan onaj sa ratnim zločincem pa nikom ništa.
i meni su svi tvoji neukusni pa nikom nistaYehudim wrote:I meni je neukusan onaj sa ratnim zločincem pa nikom ništa.
immortal-
2014-04-16
Došli radit u Zadar pa ih napalo
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/4-kantuna/clanak/id/567077/za-napad-bakljama-na-drzavljane-srbije-osumnjicen-18-godisnjak-u-policiji-vise-osoba-na-ispitivanjuhttps://zadarski.slobodnadalmacija.hr/4-kantuna/clanak/id/567077/za-napad-bakljama-na-drzavljane-srbije-osumnjicen-18-godisnjak-u-policiji-vise-osoba-na-ispitivanju
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/4-kantuna/clanak/id/567077/za-napad-bakljama-na-drzavljane-srbije-osumnjicen-18-godisnjak-u-policiji-vise-osoba-na-ispitivanjuhttps://zadarski.slobodnadalmacija.hr/4-kantuna/clanak/id/567077/za-napad-bakljama-na-drzavljane-srbije-osumnjicen-18-godisnjak-u-policiji-vise-osoba-na-ispitivanju
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Ovo treba strogo kazniti. Jeftina radna snaga je uvijek dobrodosla.RayMabus wrote:Došli radit u Zadar pa ih napalo
omni-
2014-04-12
Pa sad. ... uglavnom Srbima netko mora objasniti razliku između Istre di nije bilo rata i gradova koji su granatirani tokom rataomni wrote:Ovo treba strogo kazniti. Jeftina radna snaga je uvijek dobrodosla.RayMabus wrote:Došli radit u Zadar pa ih napalo
Čisto sumnjam da ih hrpa išta zna o tome detaljno
2014-04-11
Doli mogu samo dobit batina
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/kalelarga/clanak/id/567007/napad-bakljama-na-radnike-iz-srbije-izveli-su-pripadnici-zadarskih-navijaca
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/kalelarga/clanak/id/567007/napad-bakljama-na-radnike-iz-srbije-izveli-su-pripadnici-zadarskih-navijaca
2014-04-11
u hr. vlada blagostanje
majke suze liju
busevi ne posustaju
hrvatska mrestilste
za poslove po svapskoj
koje svabe ne zele
majke suze liju
busevi ne posustaju
hrvatska mrestilste
za poslove po svapskoj
koje svabe ne zele
Guest- Guest
A jbga kad je ovo ovdje sve u kurcupizzon wrote:u hr. vlada blagostanje
majke suze liju
busevi ne posustaju
hrvatska mrestilste
za poslove po svapskoj
koje svabe ne zele
No sad kad ti ja kažem da ja imam tri stana i sestra isto toliko te oboje vikendicu na Braču onda vidišvidiš i ipak nije ko kod vas u Srbiji
Ali da plaće su albanske a cijene švabske a to ne ide i onda masovno iseljavanje
2014-04-11
da ti kazem sta ja imamRayMabus wrote:A jbga kad je ovo ovdje sve u kurcupizzon wrote:u hr. vlada blagostanje
majke suze liju
busevi ne posustaju
hrvatska mrestilste
za poslove po svapskoj
koje svabe ne zele
No sad kad ti ja kažem da ja imam tri stana i sestra isto toliko te oboje vikendicu na Braču onda vidišvidiš i ipak nije ko kod vas u Srbiji
Ali da plaće su albanske a cijene švabske a to ne ide i onda masovno iseljavanje
na tri lokacije
Guest- Guest
Neznan šta bi van reka jer ja s toliko svojih nekretnina ( sestra ima isto toliko svojih) nisan baš ono ni srednja klasa nego malo jače no. . .ako ti radiš u državi gdje se radnika necijeni jer plaću ti nežele dignit a država svake godine poskupljuje sve i svašta onda to traje do neke granice
Zato ja sad ima godinu i pol dana ležin doma i uopće me nezanima radit
Eto dovedi sad iz Srbije boli me kurac neka ti oni rade za kikiriki
Zato ja sad ima godinu i pol dana ležin doma i uopće me nezanima radit
Eto dovedi sad iz Srbije boli me kurac neka ti oni rade za kikiriki
2014-04-11
Znam kolike su cijene nekretnina po Srbiji van Beogradapizzon wrote:da ti kazem sta ja imamRayMabus wrote:A jbga kad je ovo ovdje sve u kurcupizzon wrote:u hr. vlada blagostanje
majke suze liju
busevi ne posustaju
hrvatska mrestilste
za poslove po svapskoj
koje svabe ne zele
na tri lokacije
Moji stanovi su ti u prosjeku dvije tisuće eura kvadrat tako da bolje nemoj nit počimat se uspoređivati
2014-04-11
Neisplati ti se s menom ulaziti u takmičenjs s nekretninama osim ako nisi baš bogat
Sve su ti na lokacijama, u gradu, na otocima, na lokacijama po centralnoj Dalmaciji a svodi se na to da ja svaki dan u tjednu mogu spavati u uvijek drugoj kući ili stanu
Znači sedam dana u tjednu ja ovdje svaku noć mogu spavati u drugoj nekretnini a da nikad nespavam u nekoj kojoj sam prije spava u tih sedam dana
Sve su ti na lokacijama, u gradu, na otocima, na lokacijama po centralnoj Dalmaciji a svodi se na to da ja svaki dan u tjednu mogu spavati u uvijek drugoj kući ili stanu
Znači sedam dana u tjednu ja ovdje svaku noć mogu spavati u drugoj nekretnini a da nikad nespavam u nekoj kojoj sam prije spava u tih sedam dana
2014-04-11
Bit ću poprilično otvoren Srbima i drugima na Balkanu se u Hrvatskoj neisplati radit za ove naše plaće ako ćeš živit ovdje jer ovdje je sve skuplje a još ako ćeš bit podstanar onda si najeba
Isplati vam se radit sezonske ili terenske poslove koji su obično malo bolje plaćeni a smještaj osiguran, zaradit nešto a to trošiti kod kuće gdje je sve duplo jeftinije jer Hrvatska je skupa
Isplati vam se radit sezonske ili terenske poslove koji su obično malo bolje plaćeni a smještaj osiguran, zaradit nešto a to trošiti kod kuće gdje je sve duplo jeftinije jer Hrvatska je skupa
2014-04-11
Similar topics
» 'Ne želim u Hrvatskoj gledati scene kao u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj'
» Serbia News
» umrli u Hrvatskoj za sada' -zarazeno 1000 ljudi za koje se zna, i vjerojatno dosta više za koje neznamo...
» Serbia News Notizie Noticias 塞爾維亞新聞 上海 セルビアのニュース חדשות סרביה
» Zoky Srbiji i BiH: Nitko neće suditi hrvatskim zapovjednicima, gospodo taj film nećete gledali
» Serbia News
» umrli u Hrvatskoj za sada' -zarazeno 1000 ljudi za koje se zna, i vjerojatno dosta više za koje neznamo...
» Serbia News Notizie Noticias 塞爾維亞新聞 上海 セルビアのニュース חדשות סרביה
» Zoky Srbiji i BiH: Nitko neće suditi hrvatskim zapovjednicima, gospodo taj film nećete gledali
Page 1 of 1