Eurobasket * 2017
Page 18 of 50
Page 18 of 50 • 1 ... 10 ... 17, 18, 19 ... 34 ... 50
Re: Eurobasket * 2017
Čitava teritorija Balkana bila je do sredine 8. veka pod nadležnošću rimskog episkopa, sve dok vizantijski car Lav III nije odlučio da kazni papu i oduzme mu te teritorije zbog - papinog pravoslavlja!
Uništenje crkve po naredbi ikonoboračkog vizantijskog cara. Foto: Wikipedia Commons/Spiritia
Pre izvesnog vremena smo se bavili odgovorom na pitanje zbog čega je veliki župan Stefan Nemanja po rođenju bio rimokatolik a potom postao pravoslavac, odnosno, u širem smislu, bavili smo se pitanjem crkvene jurisdikcije na nesrećnom Balkanu, prepolovljenom zbog gordih klerikalnih partijašenja iz prvog milenijuma posle Hrista.
Danas ćemo otići dublje u prošlost, i odgovoriti na pitanje zbog čega je unutrašnjost Balkana uopšte i bila pod ingerencijom Carigradske patrijaršije, dok je samo pojas jadranske obale ostao pod Rimom. Danas ćemo odgovoriti na pitanje zbog čega nismo rimokatolici, zbog čega smo pravoslavci.
Premda na ovakva pitanja nikada nije lako dati odgovor, i premda je istorijajedna složena igra krupnih i malih događaja, sve na svetu ima svoj početak, i sve može da se svede na jedan, prvobitni uzrok.
Karta preraspodele crkvenih nadležnosti u 6. veku. Čitav Balkan je pod Rimom. Foto: Wikipedia Commons/Fredrick Wilhelm
A odgovor će mnoge zaprepastiti, pre svega zbog svoje banalnosti.
Sve je počelo kada je nekome u Vizantiji početkom 8. veka iznenada palo na pamet da je poštovanje ikona otišlo predaleko, da je postalo idolatrija i da se direktno protivi zapovesti "ne imaj druge bogove".
Ono što je na početku bilo čisto crkveno pitanje uskoro je međutim zapalo za oko najbitnijem čoveku Romejskog carstva: imperatoru Lavu III, koji postaje najmilitantniji ikonoborac, odnosno, ikonoklast, onaj koji uništava ikone.
Ikonoklasti, slika Domenika Morelija. Foto: Wikipedia Commons/Shakko
Direktno se umešavši u posao koji nije njegov, time dajući za pravo svim zapadnim kritičarima istočnih crkava da su vizantijski vladari praktično dirigovali patrijarsima, on je naredio da se prekine sa pravoslavnim običajem poštovanja ikona i svetaca i počeo progon svih neistomišljenika.
Izbio je ustanak u Grčkoj koji je u krvi ugušen, a patrijarh German I je podneo ostavku jer nije hteo da pristane na ikonoklasje. Car Lav III ga je zamenio poslušničkim patrijarhom Anastasijem.
Međutim, pravoslavni vernici iz istočne crkve podršku su dobili od patrijarha Zapada, rimskog episkopa Grgura III, odnosno pape. (Mala digresija: ovo je poslednji ne-evropski papa pre pape Franje. Ima li tu neke simbolike?) On se oštro usprotivio Lavu III i 730. te 732. godine sazvao sabore u Rimu na kojima je bacio anatemu na sve ikonoborce i ekskomunicirao ih iz Crkve, time igrajući bitnu ulogu u konačnoj odbrani pravoslavlja.
Mučenje i mučeništvo ikonoljupca episkopa Eutimija od Sarda. Foto: Wikipedia Commons/Cplakidas
Ali, ne samo to. Besni Lav III, poludeo zbog činjenice da mu je rimski papa stao na crtu i podržao ogromnu većinu naroda u Vizantiji, doneo je edikt 740.kojim je oduzeo Rimskoj crkvi nadležnost i jurisdikciju nad Balkanom (koja se protezala sve do Soluna) i naše poluostrvo predao u naručje u tom trenutku poslušnom i nepravoslavnom carigradskom patrijarhu.
Na taj način, kada je nekoliko decenija kasnije hrišćanstvo snažnije počelo da se širi u dubokom Balkanu, Grci su bili ti koji su srpskim plemenima propagirali jevanđelje, manjim delom filozofskim besedama, a većim taktikom štapa i šargarepe (svakako ništa drugačije nego što bi to činili poslanici Vatikana).
Drugim rečima, da se nije dogodilo to što se dogodilo, verovatno bismo danas bili rimokatolici, pošto bismo se gotovo sigurno politički vezali uz Vatikan, s obzirom da bi naši vladari iz tog centra primili novu religiju.
Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, ili Petrova crkva, u Rasu. Foto: Wikipedia Commons/Pavle Marjanovic
Jedan zanimljiv posredan dokaz u prilog ovakvoj alternativnoj istorijskoj mogućnosti svakako je i Petrova crkva u Rasu, sagrađena upravo u 8. veku,na bazi još starijeg hrama: ne samo što je posvećena apostolu koji je sam po sebi ključni dokaz Rimokatoličke crkve u prilog teoriji da papa ima pravo da vlada celom Crkvom, nego je ona po svom načinu gradnje slična italijanskim i dalmatinskim hramovima iz tog perioda. Takođe, najstariji sloj životopisa ima sličnosti sa karolinškim slikarstvom.
E sad, da li bi za nas bilo bolje ili lošije da car Lav III nije prebacio Carigradu u jurisdikciju naše poluostrvo, teško je reći, a i nije na nama da iznosimo takav vid spekulacije. Dovoljno je kazati: istorija Srba bi bila POTPUNO drugačija da smo otišli u rimokatoličkom smeru.
Ima i ironije u tome: Srbi su danas pravoslavci zato što je vizantijski car kaznio papu jer je ovaj bio pravoslavan. A možda to i nije ironija. Možda je to samo svedočanstvo u prilog tezi da je sve relativno, i besmisleno.
(L. B.)
Guest- Guest
Pričam o reprezentaciji.kic wrote:
pukli smo i mi Španjolce u Brazilu prošlo ljeto, a Vujović je bio trener Zagreba, kako sereš kvake :)
I Rijeku i Hajduk vode stranci,a doneavno i Dinamo. Ali ja pričam o reprezentacijama.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
blia bi drugacija,
50% " suvremnih hrvata " bili bi ono sto jesu, srbi, yebiga !
Guest- Guest
I Srbi i Hrvati kao moderne nacije nastaju tek u 19.st.pizzon wrote:blia bi drugacija,
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
ali, nesto mnogo bitnije
msm, da se truci ne bi zadzali na balkanu
balkan je postao simbol zaostalosti i svega najgoreg
za vreme i nakon odlaska turske
do dolaska turaka balkan je bio sasvim ok prostor za zivot
on si napravili i ostavili pakao !
msm, da se truci ne bi zadzali na balkanu
balkan je postao simbol zaostalosti i svega najgoreg
za vreme i nakon odlaska turske
do dolaska turaka balkan je bio sasvim ok prostor za zivot
on si napravili i ostavili pakao !
Last edited by pizzon on 15/9/2017, 09:15; edited 2 times in total
Guest- Guest
jastreb wrote:Pričam o reprezentaciji.kic wrote:
pukli smo i mi Španjolce u Brazilu prošlo ljeto, a Vujović je bio trener Zagreba, kako sereš kvake :)
I Rijeku i Hajduk vode stranci,a doneavno i Dinamo. Ali ja pričam o reprezentacijama.
tko vodi Srbe? :P
zenska odbojkaska reprezentacija srbinjastreb wrote:Pričam o reprezentaciji.kic wrote:
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
...strani treneri jeboga sto pitas uopce..izredali se hrvati,albanci,bosnjaci,slovenci...kic wrote:jastreb wrote:Pričam o reprezentaciji.kic wrote:
tko vodi Srbe? :P
2015-09-08
evo malo prosurfao..niti nogometnu niti rukometnu niti kosarkasku niti vaterpolo reprezentaciju niti odbojkasku...srbije nije vodio nijedan nesrbin...ah da nogometnu reprezentaciju vodi danas hrvat po ocu slavoljub muslin no on je ipak domaci covjek..a ne stranac..
2015-09-08
...kod nas nije problem toliko igraci koliko strucni kadar...ne bi ni on bio da se ne radi o trenerima od kojih vecina misli d aje popila svu trenersku pamet svijeta i koji se 'skoluju' za trenera u studijima htv-a,rtl-a pa nakon toga postaju treneri u klubovima i reprezentaciji..tesko im dici guzicu i otici na trenerske seminare diljem svijeta...kao sto je ejdnom zakljucio mirko novosel..
2015-09-08
,,kad je vec jastreb spomenu keka..kek je odlazio na strucnu trenersku naobrazbu u njemacku,austriju..trenirao lokal klubove i tu sticao praksu..a nase trenerske velicine mahom iz igrackih ili tv studija uskacu na trenerske klupe dinama,hajduka,cibone,reprezentacije..
2015-09-08
ciro,ivic prije nego sto su postali veliki treneri su trenirali isto male klubove..bez prethodne prakse nista...
2015-09-08
pizzon wrote:Kralju “docrtali” dva prsta zbog srpskog pozdrava!?
krstili se isto ko mi,
a sad prave ruglo od svoje istorije, cinjenice, same istine.
Jedino je problem što vi i dalje nemate pojma što ta tri prsta zapravo znače pa ste falsificirali tu simboliku i prodali joj velikosrpsko značenje.
Inače je notorna glupost da su se katolici oduvijek križali sa tri prsta:
Koristi se svih pet prstiju, koji simboliziraju pet Isusovih rana (dvije rane kroz šake prilikom razapinjanja, dvije kroz probodene noge i proboden bok kopljem).
https://hr.wikipedia.org/wiki/Kri%C5%BEanje
To doduše najnormalnije i danas čine oni koji koriste istočnu tradiciju u obredu poput naše grkokatoličke Križevačke biskupije.
Ali je jasno da maloumnici i polupismeni idioti o tome nemaju pojma s pojmom pa pokušavaju katolicima i posebno Hrvatima nametnuti svoje ideološke obrasce što nije nikada nikome uspjelo niti će ikome ikada uspjeti.
Ali nek se budale samo bave svojim budalastim zanimacijama, tako su manje opasni po druge, ali doduše jesu opasniji po sebe same.
Pravo im i budi.
Guest- Guest
@pizzon
e, pa niste se vi oduvijek krstili s ovako postavljenim prstima, to ste preuzeli od "krstaša" po nalogu Pape Inocenta III, a do tada ste ovako
evo vam i vašeg svetog save iz manastira mileševa...13. stoljeće
e, pa niste se vi oduvijek krstili s ovako postavljenim prstima, to ste preuzeli od "krstaša" po nalogu Pape Inocenta III, a do tada ste ovako
evo vam i vašeg svetog save iz manastira mileševa...13. stoljeće
Guest- Guest
Uživo: Počela treća četvrtina, Srbija čuva vođstvo
Košarkaši Srbije igraju u Istanbulu polufinalni meč Evrobasketa sa selekcijom Rusije. Srbija – Rusija 53:39
Košarkaši Srbije igraju u Istanbulu polufinalni meč Evrobasketa sa selekcijom Rusije. Srbija – Rusija 53:39
Guest- Guest
NOVI LUKA DONČIĆ
Tinejdžer iz Niša potpisao za Real Madrid
Autor: Južnevesti | 15.09.2017. 18:38
Nastupajući za reprezentaciju regiona, 13-godišnjeg Pavla Stošića zapazio je skaut madridskog Reala, kontakt je ostvaren i Nišlija se već nalazi u glavnom gradu Španije.
Real Madrid , Foto: Wikipedia
Iako najtrofejniji evropski klub uglavnom dovodi strance tek kada završe osnovnu školu, insistiranje da Stošić dođe kod njih već sada, dovoljno govori o raskošnom talentu.
Njegov otac, Slaviša Stošić, inače trener mlađih selekcija Konstantina, skromno kaže da je ovo tek prvi korak, te da ja potrebno još mnogo rada kako bi uspeo tamo. Iako nema dovoljno godina za osamostaljivanje, prelazak iz Niša u Madrid ga ne plaši, zapravo je jedva čekao da otputuje.
Kada smo bili tamo, pitali su ga da li bi ostao odmah, a tata sam da se vrati, on je bez problema rekao - da. Dok smo spremali papire svakog dana je pitao kada će taj ugovor, kada će ti papiri, baš je bio nestrpljiv i jedva je dočekao da ode. Baš je rešio da ide tamo i sviđa mu se. Cilj mu je da bude u prvom timu Real Madrida, zatim da zaigra za reprezentaciju i da na Olimpijskim igrama osvoji zlato - priča njegov otac.
Nakon što su primili poziv iz najtrofejnijeg kluba na kontinentu, Stošićima nije bilo potrebno mnogo da odluče. Dobili su dobre uslove, 5-godišnji ugovor, sa opcijom da napusti klub ukoliko bude nezadovoljan tokom prve dve godine. Kako bi prilagođavanje na novu sredinu išlo lakše, klub će plaćati put i smeštaja za Pavlove roditelje svake 5. nedelje.
Alberto Angulo je tražio moj broj, rekli su samo "mi smo zainteresovani za vaše dete, da li može da dođe na probu, mi plaćamo sve što treba". Trebalo je da ostanemo 6 dana, ali ostali smo samo 4, zbog Pavlovih obaveza prema reprezentaciji. Poslednjih mesec dana smo sakupljali papire, sinoć je odleteo sa majkom. Odmah su ga upisali u školu i kada završi 8. razred kreće na koledž tamo, uslovi su fenomenalni - ispričao je Stošić.
Nikada Niš nije bio rasadnik košarkaških talenata, niti davao velika imena u ovom sportu, ali je to izgleda počelo da se menja: tu je Stefan Jović, glavna uzdanica seonirske reprezentacije, koja se večeras takmiči u polufinalu Evropskog prvenstva, pa Andrija Marjanović, koji je nedavno osvojio zlato sa juniorskom selekcijom.
Stošić naglašava da da će se za još neke daleko čuti: tu je Zoran Paunović, sada člana Crvene zvezde, Bogdan Trifunović junior Partizana, a dvojica momaka su se otisnula i u Italiju.
pavle stosic, iz nisa, direktno u real madrid )
yebiga, lepo kazem danas vucku,
mogli smo da vam posaljem par decaka
da dogurate do polufinala )
Tinejdžer iz Niša potpisao za Real Madrid
Autor: Južnevesti | 15.09.2017. 18:38
Nastupajući za reprezentaciju regiona, 13-godišnjeg Pavla Stošića zapazio je skaut madridskog Reala, kontakt je ostvaren i Nišlija se već nalazi u glavnom gradu Španije.
Real Madrid , Foto: Wikipedia
Iako najtrofejniji evropski klub uglavnom dovodi strance tek kada završe osnovnu školu, insistiranje da Stošić dođe kod njih već sada, dovoljno govori o raskošnom talentu.
Njegov otac, Slaviša Stošić, inače trener mlađih selekcija Konstantina, skromno kaže da je ovo tek prvi korak, te da ja potrebno još mnogo rada kako bi uspeo tamo. Iako nema dovoljno godina za osamostaljivanje, prelazak iz Niša u Madrid ga ne plaši, zapravo je jedva čekao da otputuje.
Kada smo bili tamo, pitali su ga da li bi ostao odmah, a tata sam da se vrati, on je bez problema rekao - da. Dok smo spremali papire svakog dana je pitao kada će taj ugovor, kada će ti papiri, baš je bio nestrpljiv i jedva je dočekao da ode. Baš je rešio da ide tamo i sviđa mu se. Cilj mu je da bude u prvom timu Real Madrida, zatim da zaigra za reprezentaciju i da na Olimpijskim igrama osvoji zlato - priča njegov otac.
Nakon što su primili poziv iz najtrofejnijeg kluba na kontinentu, Stošićima nije bilo potrebno mnogo da odluče. Dobili su dobre uslove, 5-godišnji ugovor, sa opcijom da napusti klub ukoliko bude nezadovoljan tokom prve dve godine. Kako bi prilagođavanje na novu sredinu išlo lakše, klub će plaćati put i smeštaja za Pavlove roditelje svake 5. nedelje.
Alberto Angulo je tražio moj broj, rekli su samo "mi smo zainteresovani za vaše dete, da li može da dođe na probu, mi plaćamo sve što treba". Trebalo je da ostanemo 6 dana, ali ostali smo samo 4, zbog Pavlovih obaveza prema reprezentaciji. Poslednjih mesec dana smo sakupljali papire, sinoć je odleteo sa majkom. Odmah su ga upisali u školu i kada završi 8. razred kreće na koledž tamo, uslovi su fenomenalni - ispričao je Stošić.
Nikada Niš nije bio rasadnik košarkaških talenata, niti davao velika imena u ovom sportu, ali je to izgleda počelo da se menja: tu je Stefan Jović, glavna uzdanica seonirske reprezentacije, koja se večeras takmiči u polufinalu Evropskog prvenstva, pa Andrija Marjanović, koji je nedavno osvojio zlato sa juniorskom selekcijom.
Stošić naglašava da da će se za još neke daleko čuti: tu je Zoran Paunović, sada člana Crvene zvezde, Bogdan Trifunović junior Partizana, a dvojica momaka su se otisnula i u Italiju.
pavle stosic, iz nisa, direktno u real madrid )
yebiga, lepo kazem danas vucku,
mogli smo da vam posaljem par decaka
da dogurate do polufinala )
Guest- Guest
mi to retroaktivno ko mujekic wrote:
Srbi postali pravoslavci u 8. vijeku, a raskol u 11. :^0
od ameba i paučica
Fenomenalni Orlovi – Bogdan odveo Srbiju u finale!
Bravo, 'Orlovi'! Košarkaši Srbije plasirali su se u finale Evrobasketa dramatičnom pobedom nad Rusijom, rezultatom 87:79!
Bravo, 'Orlovi'! Košarkaši Srbije plasirali su se u finale Evrobasketa dramatičnom pobedom nad Rusijom, rezultatom 87:79!
Guest- Guest
Page 18 of 50 • 1 ... 10 ... 17, 18, 19 ... 34 ... 50
Page 18 of 50