Veliki skup Masona i Iluminata u Umagu
Page 3 of 3
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Re: Veliki skup Masona i Iluminata u Umagu
Svrha ekonomije zajedništva nije poništavanje kapitalističke ekonomije kao takve, niti davanje milostinje siromašnima izbačenim iz društva i procesa rada, već njihovo ponovno reintegriranje u društvo nuđenjem mogućnosti održivih socio-ekonomskih odabira, čime se na taj način jača cjelokupno društvo, smanjuju socijalne tenzije i sklonost kriminalu proizašle iz besperspektivnosti i očaja te se, reintegriranjem sirotinje u društvo (financiranjem prekvalifikacija, školovanjem i stipendiranjem djece siromašnih radnika, nuđenjem kvalitetnih radnih mjesta) dugoročno osnažuje i vlastito tržište i stabilizira čitav sustav na mikrorazini. To je zapravo, investiranje u opstanak kapitalizma.melkior wrote:Ekonomija zajedništva je ekonomski projekt koji danas obuhvaća stotine poduzeća, ali i mnogo više od toga. Ekonomija zajedništva sadrži i elemente humanizma. Poduzeća povezana u Ekonomiju zajedništva privatna su poduzeća u svakom pogledu, u potpunosti uključena u tržište, stoga čuvaju privatno vlasništvo. No, dobit - koju kapitalistička ideologija smatra svrhom postojanja poduzeća - daju u zajedništvo. Stoga ova inicijativa ozbiljno shvaća zajedništvo, pa čak i u gospodarskom i civilnom životu....melkior wrote:melkior wrote:
Zajedništvo je duboka težnja ekonomije. Ono je i temelj projekta Ekonomije zajedništva nastale 1991. u Brazilu, s ciljem osnivanja poduzeća kojima će se upravljati u duhu nove "kulture davanja". Ta poduzeća dobit daju u zajedništvo za tri namjene: razvoj poduzeća, stvaranje nove kulture koja će nadahnjivati nove ljude i za pomoć siromasima, da se potpuno reintegriraju u zajednicu.
U ovoj knjizi Ekonomija zajedništva predstavljena je kroz nekoliko odabranih ključnih pojmova kojima, dakako, nije izraženo sve njezino bogatstvo. To su: besplatnost, rad, poduzeće, suradnja, sreća, uzajamnost, bratstvo i siromaštvo. Svi zajedno trebali bi osvijetliti sadržaj pojma koji izražavamo riječju "zajedništvo".
(Tekst s korica knjige)
...Dobit poduzeća treba dati u zajedništvo za tri određena cilja:
a) za razvoj poduzeća
b) za proširenje kulture davanja i zajedništva i
c) za potrebite ("siromašne")
Tri dijela, - tri trećine su slogan s kojim se krenulo i koji još i danas nadahnjuje projekt.
Nadasve siroimašni; prvenstveno oni iz zajednice ili u živom kontaktu s njom. Siromašnima se traži radno mjesto, za njih se osmišljavaju razvojni projekti, ne ograničavajući se na financijsku potporu; iako se u hitnim slučajevima može i tako intervenirati.
Drugi dio je namijenjen za formaciju u kulturi, što podrazumijeva publikacije, kongrese, ustrojstvo, stipendije - jer je usmjeren cjelovitom razvoju osobe. Ako zajedništvo ne postane kultura, nema nikakve nade da će Ekonomija zajedništva dugoročno potrajati i da će socijalni problem jednog dana moći biti riješen. Socijalni problem nije ovisan o ekonomskim resursima, već prvenstveno o jasnim vizijama i kulturalnim odabirima...
Treći dio ostaje u poduzeću. Tvrtka se mora razvijati i rasti, a za to je potrebno samofinanciranje i ulaganje, osobito u nekim fazama. To je također znak da projekt nije hitna intervencija, nego je prijedlog za normalno funkcioniranje gospodarskog života i života poduzeća. Treba napomenuti da se tvrtka mora razvijati čuvajući okoliš, odnoseći se prema njemu trezveno i s dugoročnim osjećajem odgovornosti. Stoga ove tvrtke ne mogu rasti iskorištavajući okoliš, trebaju ga cijeniti integrirajući ga u svoje ciljeve i izbore...
...
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
Triny wrote:Bolje da smo svi jednako siromašni.asilovski wrote:Inače danas je nejednakist veća nego za vrijeme Đingis Khana a nas su prestigli mećkari rumunji a uskoro i Tuta Bugarin toliko o bozonima i 2030
kojesta,ja volim lovu i volim je imati i trositi,bas savrsen filing..
Guest- Guest
To su: besplatnost, rad, poduzeće, suradnja, sreća, uzajamnost, bratstvo i siromaštvo.
Trinity-
2014-04-17
Šarene perle su da su ljudi sretniji kad su siromašni.asilovski wrote:To su sve gluposti i šarene perle, ljudi su sretni kada komuniciraju, druže se, drže se i uživaju u jelu, piću i prirodi te se osjećaju povezanim sve ostalo je kondiciranje kao i današnje društvo koje u biti ima malo veze sa onim što bi trebalo biti odnosno što je biloTriny wrote:Nismo i nikad necemo biti.asilovski wrote:Ne sad smo svi jednako bogatiTriny wrote:Bolje da smo svi jednako siromašni.asilovski wrote:Inače danas je nejednakist veća nego za vrijeme Đingis Khana a nas su prestigli mećkari rumunji a uskoro i Tuta Bugarin toliko o bozonima i 2030
Trinity-
2014-04-17
Pričaju bezveze, tko ne voli imati novac.pismejker wrote:Triny wrote:Bolje da smo svi jednako siromašni.asilovski wrote:Inače danas je nejednakist veća nego za vrijeme Đingis Khana a nas su prestigli mećkari rumunji a uskoro i Tuta Bugarin toliko o bozonima i 2030
kojesta,ja volim lovu i volim je imati i trositi,bas savrsen filing..
Trinity-
2014-04-17
Siromašni? Zamjena teze naime ljudi su sretni kada su zajednica i kada se druže u istinskoj interakciji a to mogu bogati i sirotiTriny wrote:Šarene perle su da su ljudi sretniji kad su siromašni.asilovski wrote:To su sve gluposti i šarene perle, ljudi su sretni kada komuniciraju, druže se, drže se i uživaju u jelu, piću i prirodi te se osjećaju povezanim sve ostalo je kondiciranje kao i današnje društvo koje u biti ima malo veze sa onim što bi trebalo biti odnosno što je biloTriny wrote:Nismo i nikad necemo biti.asilovski wrote:Ne sad smo svi jednako bogatiTriny wrote:
Bolje da smo svi jednako siromašni.
Kermit-
2014-04-17
Pa ti si prvi povezao sreću sa bogatstvom, odnosno siromaštvom.
Trinity-
2014-04-17
"To su sve gluposti i šarene perle, ljudi su sretni kada komuniciraju, druže se, drže se i uživaju u jelu, piću i prirodi te se osjećaju povezanim sve ostalo je kondiciranje kao i današnje društvo koje u biti ima malo veze sa onim što bi trebalo biti odnosno što je bilo"Triny wrote:Pa ti si prvi povezao sreću sa bogatstvom, odnosno siromaštvom.
Kermit-
2014-04-17
vakoc..glavni preduvijet za srecu je nedostatak stresa..e...stres je sranje,koje nastaje,kad nemas love,i vjecito si u..stresu,jer ne mos namiriti prije svega svoje obaveze..da bi uzivao i u jelu i u picu,potreban je ..novac..mos se ti grebati mlo na blisku i darezljivu okolinu,rodbinu obitelj,ali ne dovijeka..
i da bi otisao u prirodu,potreban je auto,pa barem biciklo..jer ak oje grad veci,dok dojdes do prirode,vec si je prokleo..i potreban je bar za bicikl..novac..
Covjek jednostavno ne moze biti sretan,ako je pod tresom,a stres n moze izbjeci ako nema love...
znam po sebi,vrlo sam odgovoran prema obavezama i placanjima,do te mjere da sam banci dao nalog,da automatski skidaju za oba kredita i sve rezije,jednostavno da ne mislim na to barem..moje je samo osigurati da na kontu ima love za to placanje..a i za moje guste...E kad je to ispunjeno,ja sam sretan i opusten...
E onda i sa curom rado odem u grad,potrosimo pare,jedemo,mozemo i sami skuffati,otici u park i rasiriti se kao plijesni po travi...
No money-no party...
i da bi otisao u prirodu,potreban je auto,pa barem biciklo..jer ak oje grad veci,dok dojdes do prirode,vec si je prokleo..i potreban je bar za bicikl..novac..
Covjek jednostavno ne moze biti sretan,ako je pod tresom,a stres n moze izbjeci ako nema love...
znam po sebi,vrlo sam odgovoran prema obavezama i placanjima,do te mjere da sam banci dao nalog,da automatski skidaju za oba kredita i sve rezije,jednostavno da ne mislim na to barem..moje je samo osigurati da na kontu ima love za to placanje..a i za moje guste...E kad je to ispunjeno,ja sam sretan i opusten...
E onda i sa curom rado odem u grad,potrosimo pare,jedemo,mozemo i sami skuffati,otici u park i rasiriti se kao plijesni po travi...
No money-no party...
Guest- Guest
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» London: veliki skup potpore Al Qaidi
» Veliki skup HOS-a-Ponovo smo spremni postati ljuta trava!
» U Srebrenici 9. januara veliki skup probosanskih organizacija, stranaka i lidera
» Francuska sa kućom Saud organizirala veliki skup protiv Irana
» Santa Cruz: Počinje veliki skup hrvatske dijaspore iz Južne Amerike
» Veliki skup HOS-a-Ponovo smo spremni postati ljuta trava!
» U Srebrenici 9. januara veliki skup probosanskih organizacija, stranaka i lidera
» Francuska sa kućom Saud organizirala veliki skup protiv Irana
» Santa Cruz: Počinje veliki skup hrvatske dijaspore iz Južne Amerike
Page 3 of 3