Za vrijeme koje potrošite na internetu, mogli biste pročitati 200 knjiga godišnje
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Za vrijeme koje potrošite na internetu, mogli biste pročitati 200 knjiga godišnje
"PROČITAJTE 500 stranica svaki dan. Tako funkcionira znanje. Raste kao složena kamata. Svi vi to možete učiniti, ali kladim se da mnogi od vas neće...", rekao je Warren Buffet kada su ga pitali koja je tajna njegova uspjeha.
Čini vam se nemoguće? Charles Chu, novinar Quartz Medije dokazao je da je itekako moguće. Doduše, priznao je, nije uspio baš doći do 500 stranica dnevno, ali u dvije godine uspio je pročitati 400 knjiga te odlučio svima otkriti kako je to postigao.
1. Nemojte odustati prije nego što ste uopće počeli
Kad čuju rečenicu: "Trebali biste pročitati 500 stranica dnevno", većina ljudi će reći: "Nema šanse, pa to je nemoguće!", te odmah početi smišljati razloge zašto oni to nikad ne bi mogli. "Prezaposlen sam", "Nemam vremena", "Nisam dovoljno pametan/na", "Knjige jednostavno nisu za mene", neki su od najčešćih razloga.
Ali kada malo bolje promislite i nabacite jednostavnu računicu, shvatit ćete da pročitati 200 knjiga godišnje uopće nije tako teško. Baš kao što Buffet kaže - svatko to može učiniti, ali malo tko zaista i hoće.
2. Napravite jednostavnu računicu
Novinar Quartz Medije otkrio je da prosječan Amerikanac može pročitati 200 do 400 riječi u minuti. Tipična prozna knjiga ima oko 50.000 riječi.
Dakle, 200 knjiga pomnoženo s 50.000 riječi iznosi 10 milijuna riječi. Tih 10 milijuna riječi podijelio je s 400 riječi po minuti, koliko može pročitati, i došao do broja od 25.000 minuta, odnosno 417 sati.
Dakle, za pročitati 200 knjiga morao je izdvojiti 417 sati godišnje. I to vam se čini puno? Pogledajte dalje.
3. Kako pronaći vrijeme za čitanje?
Prosječan Amerikanac na društvenim mrežama potroši 608 sati godišnje, a TV gleda 1642 sata. Dakle, 2250 sati godišnje potroši na - uglavnom, gluposti. Još vam se onih 417 sati čini puno?
Dakle, za vrijeme koje prosječan Amerikanac provede gledajući TV ili skrolajući po Facebooku ili Instagramu, mogao bi pročitati oko tisuću knjiga. Dakle, zaključak je da se vrijeme za čitanje zaista može pronaći, ali je svima jednostavno lakše vrijeme provoditi buljeći u ekran ili mobitel. Dakle, teorija je jednostavna, ali provedba je teže izvediva. Ili...?
4. Provedba
Svi znamo da je čitanje važno i da nam može koristiti, no veoma nam je teško uhvatiti se knjige. Evo nekoliko taktika kako to ipak ostvariti.
Najprije se pobrinite da uklonite sve moguće distrakcije iz svog okruženja, a knjige posložite po svom domu tako da vam budu uvijek dostupne. Upravo je to ono što nas je navuklo na medije - lako su dostupni. Posložite knjige po policama, stavite ih na stol u dnevnom boravku. Neka vam uvijek budu blizu, da ih možete dohvatiti poput mobitela.
Zatim, izgradite navike. Samo dobra volja nije dobar alat za promjenu načina života, građenje novih navika će vam pomoći da postignete ono što želite. "Da bih izgradio nove navike, trebale su mi godine. Čitao sam 'Superhuman by Habit' i u njoj sam pronašao brojne korisne savjete", kaže Chu.
I posljednje - multimedija. Nemojte čitati samo tiskane knjige. Čitajte preko mobitela, tableta, računala... Slušajte audio knjige. I radite to posvuda, u autobusu, u parku, u pauzi na poslu. Gdje god možete otići na Facebook, možete i pročitati dio neke knjige. Shvatite to oportunistički. Ako imate priliku čitati - iskoristite je.
http://www.index.hr/black/clanak/za-vrijeme-koje-potrosite-na-internetu-mogli-biste-procitati-200-knjiga--i-to-veoma-lako/990501.aspx
Guest- Guest
Re: Za vrijeme koje potrošite na internetu, mogli biste pročitati 200 knjiga godišnje
ovo je deda otvorio samo da stavi ovu sliku..
Re: Za vrijeme koje potrošite na internetu, mogli biste pročitati 200 knjiga godišnje
mislim da je pogrešno si stavljat cilj određenu brojku knjiga, postoji vrijeme koje se mora izdvojiti za kontemplaciju i analizu pročitanog sadržaja, više vrijedi pročitati jednu non-fiction knjigu pošteno nego 10 krimića npr..
Lijep oje citati knjige,no za to treba dokona atmosfera i opustenost,zadnji puta dozivljena u srednjoj skoli..nakon toga fajt za zivot,premorenost,stres,defokusiranost ovo i ono,pa ti citaj ako mozes..
Guest- Guest
500 stranic dnevno proznih gluposti? osuši bi ti se mozak.
ne more se čitati više od dvi tri ure dnevno, i to ako ti je to poso.
ne more se čitati više od dvi tri ure dnevno, i to ako ti je to poso.
2014-04-16
na kraju je neugodna istina da i na netu dosta toga procita covjek, samo sto nije toliko zaokruzeno i ne impregnira te kao kad citas par poglavlja je puno vise nego jedan clanak, ali net ima i jubito s niz lekcija isl
kic wrote:
na kraju je neugodna istina da i na netu dosta toga procita covjek, samo sto nije toliko zaokruzeno i ne impregnira te kao kad citas par poglavlja je puno vise nego jedan clanak, ali net ima i jubito s niz lekcija isl
ali lakše je prečitati tri članka o tri teme nego jednu knjigu, iako ukupno imo manje riči. zapravo,
jebate, radje suditi knjige po koricami nego po broju riči
2014-04-16
Ipak treba citati..neke Knjige nikad nece vidjeti ekranizaciju,a vrlo su odlicne..
https://en.wikipedia.org/wiki/Vorkosigan_Saga
odlicno odlicno odlicno,kao i
ENDIMYON i HYPERION odvaljuju,naravno tko voli SF
Guest- Guest
pismejker wrote:Ipak treba citati..neke Knjige nikad nece vidjeti ekranizaciju,a vrlo su odlicne..
nisam ovo citao, ali Hyperion saga je strasno dobra..
Mos naci i pod nazivom Dozivljaji Milesa Vorkosigana u RH knjiznicama..kod mene doli,tijeko srednje sam procitao cijeli SF odjeljak,nije bas malo knjiga bilo..
Guest- Guest
SF je meni kao okrepa, najbolje skakat sa zanra na zanr, onda sf ima jaci dojam..
ugl.u vorkosigan sagi je vatikanska crkva Bog i Batina u univerzumu,naoruzana najmocnijim svemirskim krstaricama,a slijedi i romanticni dio,politicki.....prejebeno dobra ideja u prici..
knjige su mi tak odobre bile,da se nisam mogao odvojiti od njih,a jedva cekao da nastavim citati.,..
knjige su mi tak odobre bile,da se nisam mogao odvojiti od njih,a jedva cekao da nastavim citati.,..
Guest- Guest
pa to je Endymion obradion vec, na kraju realnost nije ispala danas takvom, Crkva podupire multikulturalizam i eugeniku..
posto sam sve na odjeljku sF procitao,bacio sam se na spisateljicu ...jebate,kaksezove..ugl.pisal je knjige na kojima su onda tv kuce snimale one forenzicke serijale,sa glavnim glumcem koji je u FBI-aju,i obicno neka forenzicarka..isto procitao sve njene knjige,eee..Patricia Cornwall..pise ona i danas mislim,ali kako rekoh period srednje je bio prosao..
Guest- Guest
Možda 200 slikovnicah, nikako ozbiljnije literature, a osobito ne ako je čovjek zaposlen.
Uostalom, da čitam tko bi Svetcu .
Uostalom, da čitam tko bi Svetcu .
pošto je ovo "učena" tema evo crtice o tome kako su crnogorci prepisali kurikularnu reformu
orion- Posts : 2287
2017-06-06
meni je asimov zakon, narocito djela o zadudzbinipismejker wrote:Mos naci i pod nazivom Dozivljaji Milesa Vorkosigana u RH knjiznicama..kod mene doli,tijeko srednje sam procitao cijeli SF odjeljak,nije bas malo knjiga bilo..
Regoč-
2015-08-21
Uf, čital prije četvrt stoljeća, morat ću ponoviti.Leviathan2 wrote:meni je asimov zakon, narocito djela o zadudzbinipismejker wrote:Mos naci i pod nazivom Dozivljaji Milesa Vorkosigana u RH knjiznicama..kod mene doli,tijeko srednje sam procitao cijeli SF odjeljak,nije bas malo knjiga bilo..
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» umrli u Hrvatskoj za sada' -zarazeno 1000 ljudi za koje se zna, i vjerojatno dosta više za koje neznamo...
» PISMO KOJE JE POSTALO HIT NA INTERNETU:
» Objavljena prva knjiga o progonu i stradanju vojvodjanskih Hrvata za vrijeme Domovinskog rata
» Ovako je Arkan docekao u Srbiji 'srpske izdajice' koje su pobjegle za vrijeme 'Oluje'
» Braniteljska zadruga želi skrbiti o Cetini: Neka svaki gost plaća simboličnih 10 kuna, to je skoro 5 milijuna godišnje koje bi naša udruga investicijama vratila rijeci
» PISMO KOJE JE POSTALO HIT NA INTERNETU:
» Objavljena prva knjiga o progonu i stradanju vojvodjanskih Hrvata za vrijeme Domovinskog rata
» Ovako je Arkan docekao u Srbiji 'srpske izdajice' koje su pobjegle za vrijeme 'Oluje'
» Braniteljska zadruga želi skrbiti o Cetini: Neka svaki gost plaća simboličnih 10 kuna, to je skoro 5 milijuna godišnje koje bi naša udruga investicijama vratila rijeci
Page 1 of 2