Danas na Kupresu se skuplja 3000 Ivana
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: Danas na Kupresu se skuplja 3000 Ivana
Ja sam to naučio kao mali sa djedom. Vrlo je jednostavno.mutava baštarda wrote:triba znati i kositi, čini se jednostavno...jastreb wrote:babica,klepac,rog,tobolac,kosa,brus...Od svega toga znam samo kositi,a ovo drugo na kosi udešava susjed,Bosanac.mutava baštarda wrote:moji su kosili po dinari, a ja nemam pojma. osim izrade kosa treba imati vještinu i za klepanje(oštrenje, pribor se drži u rogu). gledao sam prije mjesec dana susjeda koji nema trimer, a prijeklom je i on s planine kako to vješto radi. milina gledati...jastreb wrote:Najbolji kosci su po tradiciji oni iz Mrkonjića (i)li Šipova,a od ovih van Bosne obično pobjeđuju Slovenci,koliko sam ja to nešto pratio.mutava baštarda wrote:http://kupres-kultura.org/?p=3823
Najbolje kose rade se oduvijek u Mrkonjiću. Zovu se varcarke. Nekada su dosezale vrijednost i do 1.000 DM-a,a tajna izrade i kaljenja prenosi se sa oca na sina.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Ja sam pokušao i prilikom oštrenja kose belegijom porezao kažiprst. I tu prestaje moj pokušaj košenja.
No kod mog djeda Peje koji je imao i vrance i veliko imanje znalo se skupiti po 20 kosaca koji su u nizu obarali velike livade.
Bio sam balavac, mene su čuvali u hladu i uz malo pogače, kuhanih jajca i slanine tetošili :D
No kod mog djeda Peje koji je imao i vrance i veliko imanje znalo se skupiti po 20 kosaca koji su u nizu obarali velike livade.
Bio sam balavac, mene su čuvali u hladu i uz malo pogače, kuhanih jajca i slanine tetošili :D
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Ako ti je djed Pejo, otac je sigurno Anto jer dugih imenah nemate.
Regoč wrote:Ako ti je djed Pejo, otac je sigurno Anto jer dugih imenah nemate.
Njet, ćaća je Ivan i baš ga korim što nije ostao još jedan dan na moru pa da stigne na Kupres
2015-08-06
u Hrvatskoj je malo zastupljeno ime Pejo u stavri ni dejd nije bio Pejo nego Petar...zvali ga Pejo
2015-08-06
mene chukundid ucio, e jest on svasta znaojastreb wrote:Ja sam to naučio kao mali sa djedom. Vrlo je jednostavno.mutava baštarda wrote:triba znati i kositi, čini se jednostavno...jastreb wrote:babica,klepac,rog,tobolac,kosa,brus...Od svega toga znam samo kositi,a ovo drugo na kosi udešava susjed,Bosanac.mutava baštarda wrote:moji su kosili po dinari, a ja nemam pojma. osim izrade kosa treba imati vještinu i za klepanje(oštrenje, pribor se drži u rogu). gledao sam prije mjesec dana susjeda koji nema trimer, a prijeklom je i on s planine kako to vješto radi. milina gledati...jastreb wrote:
Najbolji kosci su po tradiciji oni iz Mrkonjića (i)li Šipova,a od ovih van Bosne obično pobjeđuju Slovenci,koliko sam ja to nešto pratio.
Najbolje kose rade se oduvijek u Mrkonjiću. Zovu se varcarke. Nekada su dosezale vrijednost i do 1.000 DM-a,a tajna izrade i kaljenja prenosi se sa oca na sina.
a bio majstor s bradvom, i ja naucio jako dobro al mislim da sam sad ispao iz toga,
ja i on sami vodenicu slagali
do prosle godine pokoj mu dusi odao okolo sa bradvom i gledao sta da istese
Regoč-
2015-08-21
Šteta, nije da nema gdje biti.epikur37 wrote:Regoč wrote:Ako ti je djed Pejo, otac je sigurno Anto jer dugih imenah nemate.
Njet, ćaća je Ivan i baš ga korim što nije ostao još jedan dan na moru pa da stigne na Kupres
Šokac Pejo i Vlah Pero?Leviathan2 wrote:pejo je po bosni bilo od petar jer su i pravoslavci imali peterepikur37 wrote:u Hrvatskoj je malo zastupljeno ime Pejo u stavri ni dejd nije bio Pejo nego Petar...zvali ga Pejo
da se nebi brkali
Ovako. Pejo,Ilija,Mato,Ivo,Stipo,Marko(Markan), Franjo,Dragan, Mijo,Tadija,Anto,Pero i Andrija.Regoč wrote:Ako ti je djed Pejo, otac je sigurno Anto jer dugih imenah nemate.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Zajebavam se, mislil sam da će on meni nješto protuslavonski pa da bacimo folklornu prepirku, ali ništa.
mene su kao dite plašili ako ne budem dobar da ću ići u palininu s ćaćainim ujcem kositi travu i jesti kruh od 5 dana... sad mi žao što nisam bio uncut da naučim kositi...epikur37 wrote:Ja sam pokušao i prilikom oštrenja kose belegijom porezao kažiprst. I tu prestaje moj pokušaj košenja.
ima i ilirsko ime slično.epikur37 wrote:u Hrvatskoj je malo zastupljeno ime Pejo u stavri ni dejd nije bio Pejo nego Petar...zvali ga Pejo
strana 505. http://www.franjevci-split.hr/pdf/28_zaninovic.pdf
ilirsko ime Paio
ilirsko ime Paio
Paio, Verzo, Cuio...
ovo ime verzo je poznato iz pretposljednjeg velikog ilirskog ustanka versusa i testimosa kada je oktavijana nedaleko od moje kuće pogodilo kamenom u koljeno
ovo ime verzo je poznato iz pretposljednjeg velikog ilirskog ustanka versusa i testimosa kada je oktavijana nedaleko od moje kuće pogodilo kamenom u koljeno
catabbath-
2015-08-22
Kupres, gotovo mitsko i strateški veoma bitno mjesto gdje su se u prošlom stoljeću odigrale čak tri epske bitke i to 1942.g., 1992.g. i 1994.g.
Antijunak- Posts : 997
2015-09-26
jako dobro .... nek se ljudi zabavljaju ... još su stari rimljani spoznali da ljudima treba kruha i igara - jedno bez drugog nije dostatno.
orion- Posts : 2287
2017-06-06
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Samo danas na Sredozemlju je spašeno 3000 ljudi
» Oj, Kupresu, moj Kupresu, sav u snijegu bijelom...
» Pravi domoljubi skijaju u Kupresu...:)
» Oskrvnut spomenik poginulim vukovarcima na Kupresu
» Najpopularniji penzic danas u Hrvatskoj objasnjava zasto ke danas vitalan i zdrav
» Oj, Kupresu, moj Kupresu, sav u snijegu bijelom...
» Pravi domoljubi skijaju u Kupresu...:)
» Oskrvnut spomenik poginulim vukovarcima na Kupresu
» Najpopularniji penzic danas u Hrvatskoj objasnjava zasto ke danas vitalan i zdrav
Page 2 of 3