Komunisti su skrivali suradnju s ustašama
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Komunisti su skrivali suradnju s ustašama
Čitavo desetljeće prije početka Dugoga svjetskog rata, ustaše su objektivno gledajući – neovisno o ideološkim razlikama – bili na istoj strani s komunistima, bar kad je u pitanju rušenje omražene tamnice jugoslovenskih naroda, zločinačke i diktatorske tvorevine, Kraljevine Jugoslavije (i po logici stvari isto tako i jedni i drugi suprotstavljeni monarhistima, uključujući i četnike kao najradikalnije eksponente kraljevskog režima i najvatrenije pristaše monarhije).
Stoga i KPJ u to vrijeme ima prema ustašama (UHRO) blagonaklon stav i tretira ih kao saveznike. Postoji čitava arhiva koja potvrđuje kako su ustaše i komunisti koji su skupa robijali po kazamatima Kraljevine Jugoslavije čak uspostavljali zajedničke „komitete“ kako bi organizirano djelovali na ostvarivanju zajedničkih ciljeva, o čemu je svojedobno u emigraciji pisao i naš domoljub, emigrant i revolucionar Ante Bruno Bušić – na opće zgražanje jugoslavenskih komunističkih vlastodržaca koji su to krili kao zmija noge.
U knjizi koja je izašla godinu dana poslije njegova mučkog ubojstva (zahvaljujući bliskom mu prijatelju Rudolfu Arapoviću), objavljen je rad Brune Bušića pod naslovom: Hrvatski ustaše i komunisti (Nakladnik: Hrvati iz Vancouvera, B.C., Kanada Uredio: Rudolf Arapović WASHINGTON, D. C. 1979; dostupno na:https://hrvatskoobrambenostivo.files.wordpress.com/2015/07/bruno-buc5a1ic487-hrvatski-ustac5a1e-i-komunisti.pdf)
Na prvoj stranici naveden je Bušićev citat: “Oni kojima je u presudnim vremenima zatajila hrvatska svijest i ljudska savjest, tj. oni koji su hrvatskom ustaškom pokretu nastojali dati fašistička obilježja i oni koji su iz hrvatskih komunista nastojali istisnuti misao hrvatskog suvereniteta, nastoje potisnuti u zaborav stare postojane veze između hrvatskih ustaša i komunista, te prizivaju u sjećanje stare nesreće i zlokobne, prevladane opreke. Istinski hrvatski komunisti i ustaše podjednako su duboko u sebi nosili ideju slobodne i nezavisne Hrvatske i njenog punog suvereniteta unutar hrvatskih povijesnih i etničkih granica.”
Na temelju čega je karizmatični revolucionar i nepomirljivi hrvatski nacionalist koji je svoj život posvetio borbi hrvatskoga naroda za slobodnu i samostalnu državu i na kraju ga i žrtvovao za taj cilj, donio ovakav zaključak?
Jedno je sasvim sigurno: Bruno ništa nije radio napamet i za sve što je pisao ili govorio imao je čvrst temelj – vjerodostojne izvore, pouzdane činjenice i dokumenta.
http://hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/47462-komunisti-su-skrivali-suradnju-s-ustasama
zanimljivi dokumenti navedeni u tekstu
Stoga i KPJ u to vrijeme ima prema ustašama (UHRO) blagonaklon stav i tretira ih kao saveznike. Postoji čitava arhiva koja potvrđuje kako su ustaše i komunisti koji su skupa robijali po kazamatima Kraljevine Jugoslavije čak uspostavljali zajedničke „komitete“ kako bi organizirano djelovali na ostvarivanju zajedničkih ciljeva, o čemu je svojedobno u emigraciji pisao i naš domoljub, emigrant i revolucionar Ante Bruno Bušić – na opće zgražanje jugoslavenskih komunističkih vlastodržaca koji su to krili kao zmija noge.
U knjizi koja je izašla godinu dana poslije njegova mučkog ubojstva (zahvaljujući bliskom mu prijatelju Rudolfu Arapoviću), objavljen je rad Brune Bušića pod naslovom: Hrvatski ustaše i komunisti (Nakladnik: Hrvati iz Vancouvera, B.C., Kanada Uredio: Rudolf Arapović WASHINGTON, D. C. 1979; dostupno na:https://hrvatskoobrambenostivo.files.wordpress.com/2015/07/bruno-buc5a1ic487-hrvatski-ustac5a1e-i-komunisti.pdf)
Na prvoj stranici naveden je Bušićev citat: “Oni kojima je u presudnim vremenima zatajila hrvatska svijest i ljudska savjest, tj. oni koji su hrvatskom ustaškom pokretu nastojali dati fašistička obilježja i oni koji su iz hrvatskih komunista nastojali istisnuti misao hrvatskog suvereniteta, nastoje potisnuti u zaborav stare postojane veze između hrvatskih ustaša i komunista, te prizivaju u sjećanje stare nesreće i zlokobne, prevladane opreke. Istinski hrvatski komunisti i ustaše podjednako su duboko u sebi nosili ideju slobodne i nezavisne Hrvatske i njenog punog suvereniteta unutar hrvatskih povijesnih i etničkih granica.”
Na temelju čega je karizmatični revolucionar i nepomirljivi hrvatski nacionalist koji je svoj život posvetio borbi hrvatskoga naroda za slobodnu i samostalnu državu i na kraju ga i žrtvovao za taj cilj, donio ovakav zaključak?
Jedno je sasvim sigurno: Bruno ništa nije radio napamet i za sve što je pisao ili govorio imao je čvrst temelj – vjerodostojne izvore, pouzdane činjenice i dokumenta.
http://hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/47462-komunisti-su-skrivali-suradnju-s-ustasama
zanimljivi dokumenti navedeni u tekstu
Guest- Guest
Re: Komunisti su skrivali suradnju s ustašama
Naravno da su suradjivali, imali su zajednickog neprijatelja i trenutne interese. Suradjivao je i Staljin s Hitlerom, suradjuje i mafija da onako ukratko povucem paralelu s ideologijama.
omni-
2014-04-12
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
pa normalno da je isti kurac, i danas surađuju a kobajagi se tuku,dzango wrote:Meni je to isti kurac.
toliko laprdaju o kojekakvim zločinima a na kraju jedini prijavu dobije emančipačija
Last edited by bora-corba on 28/7/2017, 15:39; edited 1 time in total
bora-corba- Posts : 501
2015-08-20
nista novo...no ta suradnja slabi dolaskom tileta na vlast partije..kao generalnog sekretara...jer tile intenzivno promovira jugoslavensku ideju sto se naravno nije sviđalo ustaskim elementima...primjerice 1938 godine doslo je do kompletne smjene velikogorckog centralnog komiteta jer su o titu rekli da previse jase na valu jugoslavenstva i beogradskie celije partije..onda velikogoricki komitet preuzima vladimir bakaric...nesto slicno desilo se i sa komitetom partije u drnisu,slavonskom brodu i ogulinu
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Zar nisu komunisti i četnici isto? Sad mi ništa nije jasno.
Jebem ti dan kad sam postao Hrvat.
crvenkasti-
2014-04-17
crvenkasti wrote:Zar nisu komunisti i četnici isto? Sad mi ništa nije jasno.
komunisti bivši sadašnji. to ti je isto
bora-corba- Posts : 501
2015-08-20
Jebote, nešto sad razmišljam, nije to najgore. Nego sad ti je Šiptar brat.crvenkasti wrote:Zar nisu komunisti i četnici isto? Sad mi ništa nije jasno.
2014-04-19
je'l bora corba srbin..?crvenkasti wrote:Zar nisu komunisti i četnici isto? Sad mi ništa nije jasno.
2015-09-08
minus ustasama zbog ove suradnje:)
dijagram-
2015-08-09
minus jednima i drugima
2015-09-08
dzango wrote:Jebote, nešto sad razmišljam, nije to najgore. Nego sad ti je Šiptar brat.crvenkasti wrote:Zar nisu komunisti i četnici isto? Sad mi ništa nije jasno.
Nije se meni teško pretvarati.
Ali, dajte mi recite što sam, što nisam, koga mrzim, koga volim.
A ne ovako, svaki čas se mijenja: Nijemce, Amerikance, Ruse, partizane, četnike, ustaše, sad ovo, sad ono, poludjet ću!
crvenkasti-
2014-04-17
Ćuti bre. Šta bi tek radio da si pravi Hrvat?crvenkasti wrote:dzango wrote:Jebote, nešto sad razmišljam, nije to najgore. Nego sad ti je Šiptar brat.crvenkasti wrote:Zar nisu komunisti i četnici isto? Sad mi ništa nije jasno.
Nije se meni teško pretvarati.
Ali, dajte mi recite što sam, što nisam, koga mrzim, koga volim.
A ne ovako, svaki čas se mijenja: Nijemce, Amerikance, Ruse, partizane, četnike, ustaše, sad ovo, sad ono, poludjet ću!
2014-04-19
+ i jednim i drugima...začetak pomirbe.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
To nije istina,to je četnjička propaganda kako bi se diskreditirao časni antifašistički pokret i drug Tito.
IL Risorto- Posts : 11215
2015-07-23
Ova Matilda i dalje nastavlja sa glupostima i otkriva toplu vodu.
Pa kada su komunisti skrivali suradnju sa hrvatskim nacionalistima u međuratnom periodu???
Nikad!
Komunisti i ustaše su čak i u zatvorima kraljevske Jugoslavije izvodili neke akcije zajedno,štrajkali glađu i sl. Mnogi su se nacionalisti u zatvoru priklonili komunistima,među njima i poznati lički prvoborac Šime Balen.
Pa o tome su još u doba SFRJ napisane knjige i knjige.
Matilda,vrati se s nečim pametnijim. A ne s ovakvim bedastoćama,ili sa falsificiranim dokumantima iz ustaške kuhinje.
Pa kada su komunisti skrivali suradnju sa hrvatskim nacionalistima u međuratnom periodu???
Nikad!
Komunisti i ustaše su čak i u zatvorima kraljevske Jugoslavije izvodili neke akcije zajedno,štrajkali glađu i sl. Mnogi su se nacionalisti u zatvoru priklonili komunistima,među njima i poznati lički prvoborac Šime Balen.
Matilda,vrati se s nečim pametnijim. A ne s ovakvim bedastoćama,ili sa falsificiranim dokumantima iz ustaške kuhinje.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Pretekao si me. Da, o tome sam još u bivšoj državi čitao.jastreb wrote:Ova Matilda i dalje nastavlja sa glupostima i otkriva toplu vodu.
Nikad!
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
I ti suptilno navraćaš vodu na ustaški mlin.Kakva crna suradnja,nje nije bilo.Šta misliš da neki pročetnički elementi pročitaju ovo što pišeš,rekli bi,,evo dokaz ustaško-komunističke suradnje na genocidu nad nedužnom srpskom nejači,upravo je jastreb potvrdio''jastreb wrote:Ova Matilda i dalje nastavlja sa glupostima i otkriva toplu vodu.
Nikad!
IL Risorto- Posts : 11215
2015-07-23
Niko nije mogao proricati budućnost pa vidjeti šta će od ustaškog nacionalnog pokreta postati kasnije. Tada su to bili nacionalisti, borci protiv diktature i velikosrpske hegemonije i tu su se našli sa komunistima u jednome kraćem periodu.Iknar je gay wrote:I ti suptilno navraćaš vodu na ustaški mlin.Kakva crna suradnja,nje nije bilo.Šta misliš da neki pročetnički elementi pročitaju ovo što pišeš,rekli bi,,evo dokaz ustaško-komunističke suradnje na genocidu nad nedužnom srpskom nejači,upravo je jastreb potvrdio''jastreb wrote:Ova Matilda i dalje nastavlja sa glupostima i otkriva toplu vodu.
Nikad!
Ni Hitler nije bio ono što je danas, glavni povijesni negativac, od 1933 to je bio kancelar jedne moćne države i sile sa kojim niko nije htio bilo kakav sukob.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Iknar je gay wrote:I ti suptilno navraćaš vodu na ustaški mlin.Kakva crna suradnja,nje nije bilo.Šta misliš da neki pročetnički elementi pročitaju ovo što pišeš,rekli bi,,evo dokaz ustaško-komunističke suradnje na genocidu nad nedužnom srpskom nejači,upravo je jastreb potvrdio''jastreb wrote:Ova Matilda i dalje nastavlja sa glupostima i otkriva toplu vodu.
Nikad!
pa nisi pročitao članak.. mogu ja i kopipejstati dijelove...
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» švedski sudija- amerikanci skrivali zločine ovk
» U dolini Neretve majka i sin skrivali drogu vrijednu 10 milijuna kuna!
» Na željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu otkriveno 15 ilegalaca, skrivali se u teretnim vagonima
» Komunisti sletjeli na Tuđmana
» Hrabri Sovjeti i komunisti
» U dolini Neretve majka i sin skrivali drogu vrijednu 10 milijuna kuna!
» Na željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu otkriveno 15 ilegalaca, skrivali se u teretnim vagonima
» Komunisti sletjeli na Tuđmana
» Hrabri Sovjeti i komunisti
Page 1 of 2