Stepinac je iz zatvora poručio NE Titu
Page 1 of 1
Stepinac je iz zatvora poručio NE Titu
Potpuno sam ravnodušan prema Titovoj ponudi da me oslobodi. Nije na Titu da odlučuje o mojoj sudbini. To može samo Sveti Otac. Katolička crkva nije niti će ikada biti rob države.
VL pressreader
Inače osobno sam članak pročitao u Večernjaku.
Lijepo, hrabro... No kada se malo krene u proučavanje materije dolazi se do zanimljivih spoznaja.
Npr., Zahvaljujući datoj Zakletvi Kralju, Alojzije Stepinac će 1934. godine dobiti suglasnost kralja Aleksandra na biskupsku titulu. Naime, Stepinac je 1932. godine imenovan nasljednikom tadašnjeg nadbiskupa zagrebačkog Bauera. No, da bi postao nadbiskupom potrebna je pored Papine i suglasnost kralja Aleksandra. Kralj Aleksandar je do tada već odbio pet do osam predloženih kandidata prije nego je prihvatio prijedlog da tu, za sve katolike časnu titulu, ponese Alojzije Stepinac. Presudnu ulogu za ustoličenje Alojzija Stepinca imala je činjenica da je on solunski dobrovoljac i srpski kraljevski oficir.
VL pressreader
Lijepo, hrabro... No kada se malo krene u proučavanje materije dolazi se do zanimljivih spoznaja.
Npr., Zahvaljujući datoj Zakletvi Kralju, Alojzije Stepinac će 1934. godine dobiti suglasnost kralja Aleksandra na biskupsku titulu. Naime, Stepinac je 1932. godine imenovan nasljednikom tadašnjeg nadbiskupa zagrebačkog Bauera. No, da bi postao nadbiskupom potrebna je pored Papine i suglasnost kralja Aleksandra. Kralj Aleksandar je do tada već odbio pet do osam predloženih kandidata prije nego je prihvatio prijedlog da tu, za sve katolike časnu titulu, ponese Alojzije Stepinac. Presudnu ulogu za ustoličenje Alojzija Stepinca imala je činjenica da je on solunski dobrovoljac i srpski kraljevski oficir.
Re: Stepinac je iz zatvora poručio NE Titu
Kada se malo bolje pročaćka može se naći i zakletva Kralju:
„Ja Alojzije Stepinac, zaklinjem se bogom svemogućim, da ću vrhovnom zapovjedniku sve zemaljske oružane sile kralju Srbije Petru Prvom svagda i u svim prilikama biti vjeran, svom dušom odan i poslušan, da ću zapovijesti sviju pretpostavljenih mi starješina slušati i vjerno izvršavati, da ću Kralja i Otadžbinu junački braniti i vojničku zastavu nigdje neću iznevjeriti. Tako mi bog pomogao.“
„Ja Alojzije Stepinac, zaklinjem se bogom svemogućim, da ću vrhovnom zapovjedniku sve zemaljske oružane sile kralju Srbije Petru Prvom svagda i u svim prilikama biti vjeran, svom dušom odan i poslušan, da ću zapovijesti sviju pretpostavljenih mi starješina slušati i vjerno izvršavati, da ću Kralja i Otadžbinu junački braniti i vojničku zastavu nigdje neću iznevjeriti. Tako mi bog pomogao.“
Jerzy Stanislaw Lec
"Srp može ubiti čovjeka..i čekić također, a srp i čekić zajedno - cijele narode".
"Srp može ubiti čovjeka..i čekić također, a srp i čekić zajedno - cijele narode".
Guest- Guest
Naravno... To je prestrašno.kofein wrote:Jerzy Stanislaw Lec
A tek neoliberalni kapitalizam... Pa pogledaj kako on "ubija" čitave narode.
Ovo nisam znao.provocator wrote:Potpuno sam ravnodušan prema Titovoj ponudi da me oslobodi. Nije na Titu da odlučuje o mojoj sudbini. To može samo Sveti Otac. Katolička crkva nije niti će ikada biti rob države.
VL pressreader
Znaci vise volio i priznavao kralja Kardjordjevica nego JBT-a.
Sta da mu radis, za biskupsku titulu trebalo malo i Kradjordjevicima jaja pogladiti.
Dobro, realno, Stepinac nije zlocinac kako mu podmece velikosrpska politika i ideologija, ali kad se sve sabere i oduzme, nije on ni za titulu sveca. Previse je tu svega i svacega da bi se on mogao uzdici na taj rang.
Jer svetac biti, to podrazumijeva skoro pa bezgresnost, a daleko je ipak Alojzije od toga.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Tko, Kralj Aco ili Alojzije?kic wrote:
idealist, bio i ostao..
2015-09-24
Ringo10 wrote:Tko, Kralj Aco ili Alojzije?kic wrote:
idealist, bio i ostao..
pa i Aco..
Ringo10 wrote:Jer svetac biti, to podrazumijeva skoro pa bezgresnost
Daleko od toga.
Guest- Guest
MA to su sve crkvene izmisljotine, koje to ljudsko bice moze biti svetac.slidingdoorsoperator wrote:Ringo10 wrote:Jer svetac biti, to podrazumijeva skoro pa bezgresnost
Daleko od toga.
Kako Isus rece, nek baci kamen onak koji nikada nije zgrijesio, ma hajde ...
To treba ukinuti, hajde u proslim vrmenima i da se shvati ali danas ....
2015-09-24
solunski dobrovoljac i srpski kraljevski oficir
debotoijusto- Posts : 31573
2014-04-12
Ringo10 wrote:MA to su sve crkvene izmisljotine, koje to ljudsko bice moze biti svetac.slidingdoorsoperator wrote:Ringo10 wrote:Jer svetac biti, to podrazumijeva skoro pa bezgresnost
Daleko od toga.
Kako Isus rece, nek baci kamen onak koji nikada nije zgrijesio, ma hajde ...
Svako.
U dopuni sa drugom rečenicom rečenicom ti je sve objašnjeno.
Dakle, nitko nije bezgrešan i svatko može biti svetac.
Guest- Guest
Similar topics
» 10 godina zatvora za posjedovanje videa, 14 godina zatvora za dijeljenje
» Titu oduzeti orden
» Ćiro o Tuđmanu i Titu
» Švedska, problemi, zdravo...
» Stepinac i Srbi
» Titu oduzeti orden
» Ćiro o Tuđmanu i Titu
» Švedska, problemi, zdravo...
» Stepinac i Srbi
Page 1 of 1