ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Konzumerizam čini 78% BDPa

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Konzumerizam čini 78% BDPa - Page 2 Empty Re: Konzumerizam čini 78% BDPa

Post by Guest 7/9/2015, 20:57

neoliberalni_placenik wrote:a ostalo 65% ide u njemačku ekonomiju i povećava stavku uvoza što smanjuje BDP
paničariš bezveze, opet pogledaj pokrivenost uvoza izvozom, tu razlika nikad nije bila velika

Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 7/9/2015, 21:04

neoliberalni_placenik wrote:
googlat ću kasnije, koliko sam pratio , privatni dug se "stabilizira"
novac iz realne ekonomije se vraća natrag u banke, i odjednom imaš nestašicu kapitala

pusti na trenutak teoriju, i pogledaj simptome koje pokazuje naša ekonomija
- nikakva ili pak negativna inflacija (deflacija), visoka nezaposelnost, manjak investicija, pad potrošnje ...

pa sad odi u teoriju i gledaj kako to riješiti, kako su inače države kad su bile u takvim situacijama to rješavale
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 7/9/2015, 21:07

ostrakon wrote:
neoliberalni_placenik wrote:a ostalo 65% ide u njemačku ekonomiju i povećava stavku uvoza što smanjuje BDP
paničariš bezveze, opet pogledaj pokrivenost uvoza izvozom, tu razlika nikad nije bila velika
upravo rezovi u državnoj potrošnji(država nije ništa posebno srezala potrošnju nego usporila rast, za vrijeme Sanadera to se trpalo i trpalo, sada se samo trpa manje) je dovelo do toga, da je pao uvoz.

Glavni generator uvoza je osobna i državna potrošnja. Oni su u krizi pali, i onda je pao uvoz. Zaustavljen je skoro uvoz automobila za vrijeme krize(osim što je država za svoje uhljebe naručivala)

za vrijeme Sanadera kada smo imali najveći "bdp" , pokrivenost uvoza izvozom bila je čemernih 46% , a zokijeva vlada je digla do 61% skoro.. mislim nije ona kurca digla, nego građani manje troše na uvoz... a nešto se industrija oporavila, krenula itd
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 7/9/2015, 21:10

ostrakon wrote:
neoliberalni_placenik wrote:
googlat ću kasnije, koliko sam pratio , privatni dug se "stabilizira"
novac iz realne ekonomije se vraća natrag u banke, i odjednom imaš nestašicu kapitala

pusti na trenutak teoriju, i pogledaj simptome koje pokazuje naša ekonomija
- nikakva ili pak negativna inflacija (deflacija), visoka nezaposelnost, manjak investicija, pad potrošnje ...

pa sad odi u teoriju i gledaj kako to riješiti, kako su inače države kad su bile u takvim situacijama to rješavale
prijašnje države su imali rast populacije koji je mogao kasnije kakav god model primjeniš - uzrokovati rast.

mi imamo demografski pad i iseljavanje, i opet kakav god model primjeniš opet nevalja. 

ukratko mislim da nam nema baš puno pomoći pri ovoj razini iseljavanja.

priča sam sa jednim stručnjakom koji je dosta javna osoba o tome, i on dapače smatra da je najveći problem RH ekonomije pun kurac penzionera.. 90tih i 2000tih su tadašnje vlade(uglavnom HDZova) trpali ljude od 40godina u mirovinu.. tako su dugoročno osakatili ekonomiju. 

isto tako moje osobno mišljenje jest da je možda jednako sjeban problem - centralizacija. sasvim slučajno su grčka i hrvatska najcentraliziranije države EU
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Back to top

- Similar topics