Ostavili su dobro plaćene poslove u Belgiji, doselili u Dalmaciju i otvorili fast food: Putovali smo po vašoj lijepoj zemlji i Kaštela su nas ostavila bez daha - toliko kulture i povijesti!
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Ostavili su dobro plaćene poslove u Belgiji, doselili u Dalmaciju i otvorili fast food: Putovali smo po vašoj lijepoj zemlji i Kaštela su nas ostavila bez daha - toliko kulture i povijesti!
U hladu dvadeset šest, a na suncu prži ko da je srce ljeta. Bajami cvatu, ptice cvrkuću, a iz male zalogajnice u Kaštel Novom širi se miris masla i vanilije. David je upravo ispekao novu turu vafla po tradicionalnom belgijskom receptu iz grada Liegea, gdje su navodno vafli izmišljeni, još u srednjem vijeku.
Upravo su prizori procvalih bajama, pjev ptica, kristalno plavo more, Kozjak i okolne uzvisine bili motivi na koje su doslovce "kliknuli" 28-godišnji David Alfred Vlasselaer i njegova djevojka i vršnjakinja Adrianne Danielle Gilliard kada su posjetili Kaštela prvi put prije tri godine. Nisu se dugo mislili već su čvrsto odlučili belgijsku svakodnevicu zamijeniti životom u Kaštelima gdje su prije tri tjedna otvorili prvi belgijski fast food u Hrvatskoj nazvavši ga "Adrianne i David".
- Dolazimo iz Bruxellesa. Nisam puno znala o Hrvatskoj. Ovdi nam žive prijatelji Tina i David. On je isto Belgijac, pa smo taj prvi put došli u posjet. Putovali smo okolo po vašoj lijepoj zemlji, ali Kaštela... Bez daha ostali. Kaštela su između Splita i Trogira, priča za sebe, prekrasni, puni kulture i povijesti, a mi smo našli stan baš u Kaštel Novom. Čini se to idealno mjesto za život. Nema velegrad, buka, gužva... Tu smo već šest mjeseci i nismo falili. Uživamo David i ja, penjemo se na Kozjak, Mosor, šetamo uz more... Jako je toplo i sunčano. Nama je to ljeto, što nam odgovara, jer kod nas gore vrijeme prilično jako nestabilno, hladno - govori nam crvenokosa Adrianne na solidnom hrvatskom.
Jest da malo brka padeže, pa smo malo "preveli" njene riječi, ali djevojci treba skinuti kapu jer je jezik svladala u rekordnom roku. Čak i piše na hrvatskom.
Govori nam kako je u rodnom Bruxellesu radila u jednoj agenciji za nekretnine, dok je David bio zaposlen kao profesionalni kuhar. Poput mnogih mladih ljudi, slobodno vrijeme planirali su za putovanja, pa je tako i Hrvatska došla kao tema, posebice zbog njihovih prijatelja iz Kaštela.
- Nismo se imali na što žaliti u Belgija, ali veliki grad, pa imate želju za slobodom, za prostorom. U Bruxellesu se nema gdje šetati jer je puno ljudi, auta, bicikli... Nema mirnih, tihih jutara. U Kaštela je mir, a mi smo imali velika želja za promjenom. Zato smo odlučili otvoriti mali posao. Možda i duže. Moji u Belgija su pitali "di ćemo to?". Majka od David je bila puna razumijevanja. Na kraju, svi shvatili da nas ništa ne zadržava. Nemamo još djecu, mladi smo, željeli nešto svoje i tako smo otišli. U Kaštel Novi smo našli mali stan. Nije bilo lako. Nije skupo. U Bruxellesu to košta tri puta više. Kod vas je jako puno stanova za turizam. Jedva našli ovaj naš za dugo - govori nam Belgijka dok guli krumpir.
U Kaštela ova namirnica stiže iz Belgije, baš kao i mast i šećer koje mladi par koristi u pripremanju u svojoj zalogajnici. Objašnjavaju kako se okusi znatno razlikuju, pa su prednost ipak dali belgijskim proizvodima. Sve ostalo je hrvatske proizvodnje.
U svom fast foodu David i Adrianne nude pomfrit od belgijskog krumpira ručno rezanog i prženog na goveđoj masti, razne domaće umake i salate posebno one od tunjevine, surimija, bagete s pljeskavicama odnosno "mitrajeć", specijalitet kuće...Tu je i nezaobilazna belgijska čokolada, nekoliko vrsta belgijskog piva i, naravno, vafli.
- Htjeli smo dati nešto drugo. Ovdi svi daju topli sendvič, pizza... Mi u Belgija jedemo hladne sendviče, panini je za ručak i večera, a nema ajvar i topli sendvič nikako. Zato ima puno kajmak... David i ja tražili fast food na kotačima. Pitali u ambasadu i rekli da može, pitali u grad rekli da ne može...Vaša birokracija je teška. Ispit za higijenski je bio auuuu. Puno papira. Nama su pomogli prijatelji David i Tina - pričaju nam ovi mladi ljudi koji su hrabro unajmili prostor na pet godina u Ulici Ante Beretina u Kaštel Novom, koja baš i nije prvi red do mora. No, nadaju se kako će posao krenuti.
- David jako dobar kuhar. Volio bi imati svoj restoran, belgijski. Sada nam je važno naučiti hrvatski, kultura, običaji. Ja jako volim među ljude ovdi. Ljudi su iskreni, pričaju puno, u dućan, u pekara, u fast foodu, svuda... U Belgiji nema toga - smije se Adrianne kojoj su peškarija i pazar posebna kulisa.
- Volim ribu, orada i tuna najviše. Kupila kesu, a fali par kuna. Prodavačica samo mahne rukom "ma sutra ćeš donit". Nisam vjerovala! U Bruxellesu nema popusta za kunu. Ovdi je sve tako, kako se kaže, eh da, ležerno - dojam je ove Belgijke.
Kao iskusni kuhar David je već pohvatao logiku dalmatinske prehrane. Sviđa mu se naša praksa zalijevanja jela maslinovim uljem i domaćim vinom nakon svega, a naročito su mu ukusni sir i pršut.
- Vi ovi jedete puno ajvara, pomfrita, kupusa i graha - dobacuje David dok priprema ćevape s curryjem za kupce Miljenka i Ivana.
- Već smo bili ovdi i bila je dobra spiza. Zato smo opet došli. A ovim Belgijcima svaka čast šta su došli ovdi živit i radit. Ne bi ja svoju Dalmaciju minja za išta na svitu! - komentira Ivan pristajući na fotografiranje. S osmijehom pogledava na unutrašnjost zalogajnice gdje uz hrvatsku zastavu stoji i jedna mala Hajdukova. Adrianne se smije i veli kako su već čuli za dalmatinsku "religiju".
- Volim nogomet. Igram s jednom ekipom nekad. Nemam baš vremena jer moram radno po cijeli dan. A Hajduk, volio bi gledati Poljud, utakmicu - otkriva nam David.
NISMO FALILI
Tu smo već šest mjeseci i nismo falili. Uživamo David i ja, penjemo se na Kozjak, Mosor, šetamo uz more... Jako je toplo i sunčano. Nama je to ljeto, što nam odgovara, jer kod nas gore vrijeme je prilično jako nestabilno, hladno, kaže Danielle
http://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-zupanija/clanak/id/478544/ostavili-su-dobro-placene-poslove-u-belgiji-doselili-u-dalmaciju-i-otvorili-fast-food-putovali-smo-po-vasoj-lijepoj-zemlji-i-kastela-su-nas-ostavila-bez-daha--toliko-kulture-i-povijesti
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Ostavili su dobro plaćene poslove u Belgiji, doselili u Dalmaciju i otvorili fast food: Putovali smo po vašoj lijepoj zemlji i Kaštela su nas ostavila bez daha - toliko kulture i povijesti!
Navali, longi..i piva su im izvrsna..;-)
2014-04-12
Re: Ostavili su dobro plaćene poslove u Belgiji, doselili u Dalmaciju i otvorili fast food: Putovali smo po vašoj lijepoj zemlji i Kaštela su nas ostavila bez daha - toliko kulture i povijesti!
Sad ce onaj debotojusto : Kaštela su favele.
2014-04-11
Ma, pusti debota..on se tako bori s nostalgijom..:D
2014-04-12
ja imati isto veliko zelja doci popit kava u riva ali avion skupa
2014-04-19
Ti ces skupila dolar za karta avionsku pa ces dosao.
:D
2014-04-12
https://www.facebook.com/adrianneidavid/posts/1262407190541981
Evo joj ekipe na fejsbuku iz Brisela ....ova naucila rvatski u šest miseci ono.
I to je uz more , nije direkt al tu je to , 20-ak metara samo u štradai al ono to je ovdje :
2014-04-11
U Kaštel Novi smo našli mali stan. Nije bilo lako. Nije skupo. U Bruxellesu to košta tri puta više. Kod vas je jako puno stanova za turizam. Jedva našli ovaj naš za dugo - govori nam Belgijka dok guli krumpir.
---
E tri puta jeftinije a uz more ....a ja kad san govorija da san staroga nekog prije dva miseca pita nešto ovaj meni i am sorry pa se debotojusto ruga to je neki Albanac ....e ....
I am sorry.
Heba te ja u guzicu , ono di baš na njega naletija.
Kupuju stanove , kuce i žive ode i boli ih kuaz.
---
E tri puta jeftinije a uz more ....a ja kad san govorija da san staroga nekog prije dva miseca pita nešto ovaj meni i am sorry pa se debotojusto ruga to je neki Albanac ....e ....
I am sorry.
Heba te ja u guzicu , ono di baš na njega naletija.
Kupuju stanove , kuce i žive ode i boli ih kuaz.
2014-04-11
hahaha, doso mi kcerko I nesto me puno volila u zadnji vrijememaggie13 wrote:Ti ces skupila dolar za karta avionsku pa ces dosao.
pa ne zna kako cu je bila ostavila sama na tudi svijet
2014-04-19
izgledala ovi na belgija ne voli kuka nego vole radi
2014-04-19
Pola miljarde ljudi živi u EU ...et nema veze al ono ...to jedno vuce drugoga ...ovima prijatelji ovdje , došli , malo snimili , ono cijene nekretnina , u eu je ....aerdorom blizu , more , klima ....normalno da nece svi al na pola miljarde ljudi ....kad to navali lagano ...bit ce pet tisuca stranaca u Kaštelima i to ono ovakvih kojima je ovdje ono odmor.
2014-04-11
haha, ne vjerovati djeca, voli tebe samo kad nesto trebala.. :Dprckov wrote:hahaha, doso mi kcerko I nesto me puno volila u zadnji vrijememaggie13 wrote:Ti ces skupila dolar za karta avionsku pa ces dosao.
2014-04-12
A cuj mora netko i radit.prckov wrote:izgledala ovi na belgija ne voli kuka nego vole radi
2014-04-11
alkarka megi u sridumaggie13 wrote:haha, ne vjerovati djeca, voli tebe samo kad nesto trebala.. :Dprckov wrote:hahaha, doso mi kcerko I nesto me puno volila u zadnji vrijememaggie13 wrote:Ti ces skupila dolar za karta avionsku pa ces dosao.
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
..a ja cu se landohanit u tem kastelu..RayMabus wrote:A cuj mora netko i radit.prckov wrote:izgledala ovi na belgija ne voli kuka nego vole radi
2014-04-19
U Kaštelima je inace turizam odavno ...ovo je situacija koju smo imali prije ww1 a sad se ponavlja u eu.
1908. godine Henrik Šoulavy kupio je kamenu vilu od obitelji Cambi, te je 1909. godine otvorio njena vrata za goste kao prvi pansion u Kaštelima. Tim je potezom dr. Henrik Šoulavy postao začetnik kaštelanskog turizma.
Od prvog pansiona sačuvana je knjiga gostiju, brošura i prijavnica gostiju. Iz sačuvane građe moguće je vidjeti tko su bili gosti tadašnjeg pansiona. Gosti su dolazili iz čitavog svijeta i boravili su najčešće od 15 do 30 dana. Najčešći gost pansiona bio je amerikanac Danner C. Augustus iz Oak Parka, Illinois,USA.
Povijest
1590. godine plemićka obitelj Tartaglia iz Splita sagradila je tradicionalnu dalmatinsku kamenu vilu pokraj mora u Kaštel Lukšiću. Do početka 20.-tog stoljeća, kada ju je kupio češki liječnik Henrik Šoulavy, vila je bila u posjedu obiteli Ambrozini i Cambij.1908. godine Henrik Šoulavy kupio je kamenu vilu od obitelji Cambi, te je 1909. godine otvorio njena vrata za goste kao prvi pansion u Kaštelima. Tim je potezom dr. Henrik Šoulavy postao začetnik kaštelanskog turizma.
Od prvog pansiona sačuvana je knjiga gostiju, brošura i prijavnica gostiju. Iz sačuvane građe moguće je vidjeti tko su bili gosti tadašnjeg pansiona. Gosti su dolazili iz čitavog svijeta i boravili su najčešće od 15 do 30 dana. Najčešći gost pansiona bio je amerikanac Danner C. Augustus iz Oak Parka, Illinois,USA.
2014-04-11
ajd dobro nagovorio si me
docu ovo ljeto
docu ovo ljeto
2014-04-19
;-))prckov wrote:alkarka megi u sridumaggie13 wrote:haha, ne vjerovati djeca, voli tebe samo kad nesto trebala.. :Dprckov wrote:hahaha, doso mi kcerko I nesto me puno volila u zadnji vrijememaggie13 wrote:Ti ces skupila dolar za karta avionsku pa ces dosao.
L'âme- Posts : 25744
2014-04-12
a sta cu kad je volim jebigamaggie13 wrote:;-))prckov wrote:alkarka megi u sridumaggie13 wrote:haha, ne vjerovati djeca, voli tebe samo kad nesto trebala.. :Dprckov wrote:hahaha, doso mi kcerko I nesto me puno volila u zadnji vrijememaggie13 wrote:Ti ces skupila dolar za karta avionsku pa ces dosao.
sjecam se kad je bila 4 godine pitaju je zenske u drustvu jel se tata igra sa tobom a ona veli
on samo sjedi pije kavu pusi I gleda zenske
2014-04-19
haha, izdala te..:Dprckov wrote:a sta cu kad je volim jebigamaggie13 wrote:;-))prckov wrote:alkarka megi u sridumaggie13 wrote:haha, ne vjerovati djeca, voli tebe samo kad nesto trebala.. :Dprckov wrote:
hahaha, doso mi kcerko I nesto me puno volila u zadnji vrijeme
sjecam se kad je bila 4 godine pitaju je zenske u drustvu jel se tata igra sa tobom a ona veli
on samo sjedi pije kavu pusi I gleda zenske
L'âme- Posts : 25744
2014-04-12
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Izbjeglice odbijaju poslove plaćene oko 4,700 kuna u Bugarskoj
» Slovenci dobili ponudu velikog fast food lanca da najvažniju autocestu nazovu po njima
» Bradara: Hrvati Središnje Bosne neće se odreći svoje povijesti, djedovine, kulture …
» Nijemci razočarani Scholzom, nikad u povijesti jedan kancelar nije bio toliko nepopularan
» više ga koštao taxi od kaštela do splita, nego avion od barcelone do kaštela...
» Slovenci dobili ponudu velikog fast food lanca da najvažniju autocestu nazovu po njima
» Bradara: Hrvati Središnje Bosne neće se odreći svoje povijesti, djedovine, kulture …
» Nijemci razočarani Scholzom, nikad u povijesti jedan kancelar nije bio toliko nepopularan
» više ga koštao taxi od kaštela do splita, nego avion od barcelone do kaštela...
Page 1 of 3