"Postoje nacije koje znaju živjeti sretno"
Page 4 of 4
Page 4 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: "Postoje nacije koje znaju živjeti sretno"
speare_shaker wrote:Zato što ekonomija nije egzaktna znanost. :)
Naime, preveliki je utjecaj, psihologije na ekonomska kretanja, posebno psihologije masa, pa tu sad već prelazimo na vrlo klisko područje zbog čega nam se svako malo događaju krize poput ove posljednje (ali ne i zadnje) iz 2008. godine.
Svi nas, posebno ekonomisti, u vjeravaju da sve imamo pod kontrolom i eto bailouta!
Malo morgen što je ekonomija egzaktna znanost. :)
To je kombinacija matematike, psihologije i okultnih disciplina. :)
Guest- Guest
a, točno, imaš i privatni biznis...isprike.epikur37 wrote:aben wrote:naravski, kad je friedman to reko, un je misli šire od mene;epikur37 wrote:aben wrote:iz epikurove perspektive, ovo jednostavno nije točno:)speare_shaker wrote:
No, kako je to odavno poznato, ne postoji tako nešto kao što je besplatan ručak,
Krivo....
Postoji ručak koji smo mi platili drugom, posve opravdano.
tvoj besplatan ručak je svakako ploćen.
Ja nemam besplatan ručak a oni koji ga imaju zato što ga ja plaćam nek imaju dobar tek.
2014-04-16
aben wrote:ni, nego ne znoš, nika nisi prečito nišće, niti stigo razmisliti, pa unda tako govoriš. biće si uvika presit od jastogov i janjetine, a?epikur37 wrote:aben wrote:ekonomski zakoni su postojani koliko i gravitacija.Pinochet wrote:sve stoji , osim da ekonomija nije egzakstna znanost, da ekonomija je poprilično egzakstna znanost.. možda 2+2 nije uvije 4, međutim 2+2 u ekonomiji moze ti ovisno o situaciji dati 3.8, 3,9, ili 4,2, ali nikako 10speare_shaker wrote:
Jugoslavija, također.
Krajem sedamdesetih, kada su zemlje bogate naftom zbog njenog naglog poskupljenja u krizi 1973. svoje neočekivane nove prihode od prodaje nafte uložile u banke, a ove nisu znale što će sa njima pa su ih pokušale oploditi kreditiranjem zemalja koje su nemilice trošili te kredite ne razmišljajući o tome kako ih vratiti.
E da, to se tada inače zvalo stranom pomoći razvoju Jugoslavije, a pojam strani krediti se u medijima nije mogao čuti ili pročitati niti u ludilu.
Što je bilo osamdesetih, poznato je. Stagnacija proizvodnje plus hiperinflacija (stagflacija) od nekih do 2 000%.
Naravno, svatko sa imalo pameti je znao kako će to završiti, ali su oni u svojim očima bili najpametniji i nisu se dali pokolebati.
Ekonomisti su inače prilično tvrdoglava bića i u stanju su tupiti svoje u praksi nepotvrđene teorije do samog gorkog kraja pri čemu ih ništa ne može pokolebati u njihovoj vjeri u ispravnost pa i genijalnost svojih teorija. Pogotovo kada dobiju čvrstu podršku diletanata iz redova političkih elita.
No, kako je to odavno poznato, ne postoji tako nešto kao što je besplatan ručak, a i ekonomske znanosti ipak ne spadaju u one egzaktne pa svaki račun ovako ili onako ipak dođe na naplatu, samo je pitanje tko će ga i na koji način platiti.
Neoliberalna zabluda i fanatizam, čisti.
Janjetine od sinoć, šogor dobio 5. dijete....ovaj narod će održati njegova tradicija i identitet a ne vaš libertarijanski pop.
No pročitao sam više nego ti i familija skupa ;)
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Pinochet wrote:pa ekonomski zakoni su i postojaniji od gravitacije..
Reče ekonomist i ostade živ.
Ništa u cijelom svemiru nije postojanije od gravitacije.
Dobro, možda par stvari i jeste, ali definitivno nemaju nikakve veze sa ekonomskim znanstvenim disciplinama.
Jesi li znao da po svim validnim fizikalnim modelima gravitacija prodire i u dodatne prostorne dimenzije, ako tako nešto uopće postoji?
Jedina od 4 temeljne sile svemira kojoj to "polazi za rukom".
Guest- Guest
isto se more reći i za fiziku, ako je neko fixiran na teoriju svega.speare_shaker wrote:speare_shaker wrote:Zato što ekonomija nije egzaktna znanost. :)
Naime, preveliki je utjecaj, psihologije na ekonomska kretanja, posebno psihologije masa, pa tu sad već prelazimo na vrlo klisko područje zbog čega nam se svako malo događaju krize poput ove posljednje (ali ne i zadnje) iz 2008. godine.
Svi nas, posebno ekonomisti, u vjeravaju da sve imamo pod kontrolom i eto bailouta!
Malo morgen što je ekonomija egzaktna znanost. :)
To je kombinacija matematike, psihologije i okultnih disciplina. :)
ekonomske formule ne moru vriditi za celu ekonomiju, pa ipak centralni planeri su uvika uvjereni da oni to ipak moru.
primjer ekonomskog zakona je
What is the 'Law Of Diminishing Marginal Utility'
The law of diminishing marginal utility is a law of economics stating that as a person increases consumption of a product while keeping consumption of other products constant, there is a decline in the marginal utility that person derives from consuming each additional unit of that product. Marginal utility is derived as the change in utility as an additional unit is consumed.Read more: Law Of Diminishing Marginal Utility Definition | Investopedia http://www.investopedia.com/terms/l/lawofdiminishingutility.asp#ixzz4ZGpTeKU8
Follow us: Investopedia on Facebook
2014-04-16
grin leći dok još nisi izvuko pinac:)epikur37 wrote:aben wrote:ni, nego ne znoš, nika nisi prečito nišće, niti stigo razmisliti, pa unda tako govoriš. biće si uvika presit od jastogov i janjetine, a?epikur37 wrote:aben wrote:ekonomski zakoni su postojani koliko i gravitacija.Pinochet wrote:
sve stoji , osim da ekonomija nije egzakstna znanost, da ekonomija je poprilično egzakstna znanost.. možda 2+2 nije uvije 4, međutim 2+2 u ekonomiji moze ti ovisno o situaciji dati 3.8, 3,9, ili 4,2, ali nikako 10
Neoliberalna zabluda i fanatizam, čisti.
Janjetine od sinoć, šogor dobio 5. dijete....ovaj narod će održati njegova tradicija i identitet a ne vaš libertarijanski pop.
No pročitao sam više nego ti i familija skupa ;)
2014-04-16
Pinochet wrote:dakle očito je da naša potrošnja je bila na lošim temeljima..
Jasno.
Ali probaj ti to dedi objasniti, ne moraš na mene gubiti vrijeme. Osim ako baš ne želiš, naravno.
Guest- Guest
aben wrote:a, točno, imaš i privatni biznis...isprike.epikur37 wrote:aben wrote:naravski, kad je friedman to reko, un je misli šire od mene;epikur37 wrote:aben wrote:
iz epikurove perspektive, ovo jednostavno nije točno:)
Krivo....
Ja nemam besplatan ručak a oni koji ga imaju zato što ga ja plaćam nek imaju dobar tek.
Nema to veze s privatnim biznisom, vrlo ste kurčeviti na javni sektor, tipično zeleni i povodljivi za ideološkim trendom.
No dobro ti si livertarijasnki fantast i nisi referentan, ova država bi ukidanjem javnog sektora propala u roku 7 dana.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
a ja mu pokušavam cijelo vrijeme, a on neshvaća :Dspeare_shaker wrote:Pinochet wrote:dakle očito je da naša potrošnja je bila na lošim temeljima..
Jasno.
Ali probaj ti to dedi objasniti, ne moraš na mene gubiti vrijeme. Osim ako baš ne želiš, naravno.
mislim 2008 godina..
deficit platne bilance 8% BDPa.. iz RH države sa tim deficitom , svake godine "nestaje" 25-30milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom jadnih 45%.. a država tih godina povećala potrošnju duplo(2001-2008)..
i sada dodje 2008 godina i kriza, i onda si ti investicijski bankar.. imaš lovu.. i Rh država te pita da im treba lova za povećati potrošnju.. i gledaš ekonomske parametre.. izvoz niti 45% uvoza, zemlja već zadužena, ogroman državni sektor koji ne proizvodi ništa, (samo potiče potrošnju koja uglavnom odlazi na uvoz).. rekao bi , "ma kurac ću im posudit, ovo je preriskatno".. kao i sa Grčkom(još gora)..
sa druge strane Irska sve suprotno.. došla i njima kriza.. međutim imaju odličan izvoz, jak privatni sektor, malu državu, male poreze, pa investitori se čupaju tko će im posuditi pare, jer znaju da je to čista zarada..
isto je i sa japanom..
dakle čak i nije po meni važna toliko državna potrošnja, iskreno jebe me se za nju, daj ti nama ostalima niže poreze i regulaciju, daj ti nama da dišemo pa onda ti radi šta hoćeš
Guest- Guest
speare_shaker wrote:Pinochet wrote:u vremenima prosperiteta imaj suficit u proračunu i stvaraj viškove, a onda u vremenima krize raspali taj suficit(to jest mozes povećati državnu potrošnju).
RH radila ono što ekonomska znanost ne govori..
To je Njemačka napravila.
RH je radila ono što je morala, prisilno se lišila upumpavanja novca u gospodarstvo kada joj više nitko nije htio odobriti kredite uz iole normalnu kamatu.
HNB određuje kamatu za državne obveznice u kunama, država sama sebi plaća svoju potrošnju i određuje cijenu te vrijednost državnog novca...
Guest- Guest
obrnuto, država bi se spasila, u roku 4-5godina, rasli bi 6-7% godišnje, zaustavilo bi se iseljavanje, a ljudi bi se vraćali i investirali..epikur37 wrote:aben wrote:a, točno, imaš i privatni biznis...isprike.epikur37 wrote:aben wrote:naravski, kad je friedman to reko, un je misli šire od mene;epikur37 wrote:
Krivo....
Nema to veze s privatnim biznisom, vrlo ste kurčeviti na javni sektor, tipično zeleni i povodljivi za ideološkim trendom.
No dobro ti si livertarijasnki fantast i nisi referentan, ova država bi ukidanjem javnog sektora propala u roku 7 dana.
bili bi kao USA , divlji zapad tamo 1800 godine, kada su ljudi bježali od država u EU, da bi u USA bez države kontrole naseljavali se i živili na praznom prostoru :D tako bi i mi ponovo kolonizirali Slavoniju..
tako su pametni Rusi , ukidali poreze ekipi koja bi naseljavala Sibir.. pa su čak stotine tisuća njemaca tamo u 19 i 18 stoljeću kolonizirali sibir, bježali iz gusto naseljene njemačke
Guest- Guest
aben wrote:isto se more reći i za fiziku, ako je neko fixiran na teoriju svega.
Ma ne može, zato jer cijenu te fiksacije plati samo taj fiksirani, a ne cijelo društvo, kao u slučaju fiksacija u ekonomiji.
Mislim, jesi li ikada čuo da je netko izvršio samoubojstvo zato jer se teorija struna za sada pokazala neuspješnom makar su je mnogi smatrali najboljim kandidatom za Teoriju svega?
A vidiš, to je masa ljudi napravila zato jer su ostali bez posla, bez ušteđevine i bez prihoda kada se Black-Scholesova jednadžba odnosno Midina formula pokazala neuspješnom u predviđanju zbivanja na financijskim tržištima.
Guest- Guest
deda wrote:HNB određuje kamatu za državne obveznice u kunama, država sama sebi plaća svoju potrošnju i određuje cijenu te vrijednost državnog novca...
Samo treba naštampati dovoljno novaca, pardon obveznica, pa će država sve imati pod svojom kontrolom?
To si mislio reći?
E deda, deda, a što ćemo sa nevidljivom rukom?
Izgleda da si zaboravio na tu važnu varijablu.
Guest- Guest
speare_shaker wrote:deda wrote:HNB određuje kamatu za državne obveznice u kunama, država sama sebi plaća svoju potrošnju i određuje cijenu te vrijednost državnog novca...
Samo treba naštampati dovoljno novaca, pardon obveznica, pa će država sve imati pod svojom kontrolom?
To si mislio reći?
E deda, deda, a što ćemo sa nevidljivom rukom?
Izgleda da si zaboravio na tu važnu varijablu.
Država ne treba američke dolare zato što troši i oporezuje u svojim kunama. Američke dolare, ili Euro trebaju privatni građani koji žele štedjeti u stranoj valuti, ili koji žele kupovati stranu robu.
ti su filozof mlatimudan, nemaš pojma o novcu
Guest- Guest
deda wrote:Država ne treba američke dolare zato što troši i oporezuje u svojim kunama. Američke dolare, ili Euro trebaju privatni građani koji žele štedjeti u stranoj valuti, ili koji žele kupovati stranu robu.
ti su filozof mlatimudan, nemaš pojma o novcu
Evo ga na, tko je uopće spomenuo dolare?
Jesi ti na nekim drogama večeras, ili samo što bi jastreb rekao, na nekoj istočnjačkoj gnozi?
Ako ćemo tako, nemaš ti pojma ni o novcu niti o ičemu ozbiljnom pa zbog toga ne možeš ući čak ni u domenu mlatimudana.
Guest- Guest
celo društvo ploćo jer se centralni planeri igraju s nami bez da mi to oćemo.speare_shaker wrote:aben wrote:isto se more reći i za fiziku, ako je neko fixiran na teoriju svega.
Ma ne može, zato jer cijenu te fiksacije plati samo taj fiksirani, a ne cijelo društvo, kao u slučaju fiksacija u ekonomiji.
Mislim, jesi li ikada čuo da je netko izvršio samoubojstvo zato jer se teorija struna za sada pokazala neuspješnom makar su je mnogi smatrali najboljim kandidatom za Teoriju svega?
A vidiš, to je masa ljudi napravila zato jer su ostali bez posla, bez ušteđevine i bez prihoda kada se Black-Scholesova jednadžba odnosno Midina formula pokazala neuspješnom u predviđanju zbivanja na financijskim tržištima.
nacistički znanstvenici su isro rodili sa židovima, tu analogija imo smisla. a kad se neki znanstvenik zaleti s krova da ispita svoja krila, to bi bila analogija s osobnin investicijama. sun po, sun se ubi.
2014-04-16
aben wrote:celo društvo ploćo jer se centralni planeri igraju s nami bez da mi to oćemo.
E da. Samo je tu problem jedan od najjačih zakona u ekonomskim znanstvenim disciplinama: Zakon sarme.
Netko jede meso, netko jede kupus, a svi zajedno jedemo sarmu.
Netko doduše ne jede ništa, ali takvi ne ugrožavaju prosjek, pa čak i oni koji umru od gladi ili proročki izvrše samoubojstvo jer nemaju nade da će išta pojesti slijedeći mjesec, a žele sebe poštjedjeti muka u smrti od gladi.
Guest- Guest
Page 4 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Koje su gluperde Srbi!Ne znaju da je na karnevalu sve dozvoljeno biti..i maskarati se u koga hoces
» Hadžidedić na Krugu 99: Srbi i Hrvati nisu nacije u BiH, nego tek vjerski identitet koji je nezasluženo prisvojio ime nacije
» Irinej : Za Srbiji i RS ne postoje granice i one ne smiju i ne treba da postoje
» Znaju trositi ali ne znaju zaraditi 'kraljevi' iz (NE)Mozemo
» Bizantinci ne znaju raditi, ali ne znaju ni lagati
» Hadžidedić na Krugu 99: Srbi i Hrvati nisu nacije u BiH, nego tek vjerski identitet koji je nezasluženo prisvojio ime nacije
» Irinej : Za Srbiji i RS ne postoje granice i one ne smiju i ne treba da postoje
» Znaju trositi ali ne znaju zaraditi 'kraljevi' iz (NE)Mozemo
» Bizantinci ne znaju raditi, ali ne znaju ni lagati
Page 4 of 4