Rehabilitovan kralj Petar Drugi Karađorđević
Page 1 of 11
Page 1 of 11 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Autor teksta:
Poslednji jugoslovenski kralj Petar Drugi Karadorđević pravosnažno je rehabilitovan pošto je Viši sud u Beogradu utvrdio da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga.
Odluka o rehabitaciji doneta je 10. jula, a pravosnažna je postala 22. avgusta, rekla je Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.
Petar Drugi Karadorđević je inače i poslednji Karađorđević kojem su bila oduzeta građanska prava i konfiskovana imovina.
Viši sud u Beogradu je ranije rehabilitovao njegovu majku kraljicu Mariju i njegovog sina princa Aleksandra Karađorđevića, kao i decu kneza Pavla princezu Jelisavetu Karađordević i preminulog Nikolu Karađorđevića.
U saopštenju Višeg suda u Beogradu se precizira da je Petar II Karađorđević rehabilitovan po sili zakona, te da je Ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne Skupštine FNRJ, kojim je kralju oduzeto državljanštvo i konfiskovana celokupuna imovina ništav od trenutka donošenja 8. marta 1947 godine.
Istom odlukom ništavim su proglašene i sve pravne posledice te odluke, uključujući i kaznu konfiskacije imovine.
Prilikom donošenja odluke sud je utvrdio da je, Petar II Karađorđević, bio žrtva progona i nasilja političke i ideološke netrpeljivosti, koji je vršila tadašnja vlast prema nepodobnim licima, što svedoči o njenoj autoritarnoj izjavi, prirodi i potrebi da se nametne ideologija vladajuće klase, navodi se u odluci suda.
Dalje se dodaje da je Ukazom iz 1947. godine kralj Petar II Karađorđević bio lišen osnovnih ljudski prava i sloboda kao što su pravo na državljanstvo, pravo glasa i pravo na imovinu.
Sud podseća da su to sve prava i slobode garantovane međunarodnim konvencijama i deklaracijama, međunarodnim aktima o slobodama i pravima koje je usvojila Republika Srbija.
Petar II Karadordević rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. Umro je u Denveru, 3. novembra 1970.
Na jugoslovenskom tronu formalno je bio od 1934. do 1945.
Bio je najstariji od tri sina kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije. Imao je 11 godina kada je posle smrti oca postao kralj i tek 21 kada je izgubio vlast.
Pošto je jo bio dete u vreme ubistva kralja Aleksandra, 1934. godine, vlast je preneta na Namesnitšvo koje je u testamentu odredio sam kralj Aleksandar.
Na čelu Nemesništva je bio knez namesnik Pavle Karadorđević, a članovi su bili Ivo Perović i Radenko Stanković.
Prema sporazumu Tita i dr Ivana Šubašića, sklopljenog u junu 1944. godine, kralj je u martu 1945. preneo svoja ovlaćenja na tročlano Namesnitšvo.
To Namesništvo je za 11. novembar 1945. raspisalo izbore za Ustavotvornu skupštinu, a ova je 29. novembra 1945. proglasila republiku i ukinula monarhiju.
Tako je kralj i zvanično zbačen sa prestola.
Karadordevići su inače podneli zahtev za povraćaj imovine krajem januara 2014.
Oni su tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938, podeljena na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja.
Izvor: Wikimedia Commons
Autor teksta:
Tanjug
Poslednji jugoslovenski kralj Petar Drugi Karadorđević pravosnažno je rehabilitovan pošto je Viši sud u Beogradu utvrdio da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga.
Odluka o rehabitaciji doneta je 10. jula, a pravosnažna je postala 22. avgusta, rekla je Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.
Petar Drugi Karadorđević je inače i poslednji Karađorđević kojem su bila oduzeta građanska prava i konfiskovana imovina.
Viši sud u Beogradu je ranije rehabilitovao njegovu majku kraljicu Mariju i njegovog sina princa Aleksandra Karađorđevića, kao i decu kneza Pavla princezu Jelisavetu Karađordević i preminulog Nikolu Karađorđevića.
U saopštenju Višeg suda u Beogradu se precizira da je Petar II Karađorđević rehabilitovan po sili zakona, te da je Ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne Skupštine FNRJ, kojim je kralju oduzeto državljanštvo i konfiskovana celokupuna imovina ništav od trenutka donošenja 8. marta 1947 godine.
Istom odlukom ništavim su proglašene i sve pravne posledice te odluke, uključujući i kaznu konfiskacije imovine.
Prilikom donošenja odluke sud je utvrdio da je, Petar II Karađorđević, bio žrtva progona i nasilja političke i ideološke netrpeljivosti, koji je vršila tadašnja vlast prema nepodobnim licima, što svedoči o njenoj autoritarnoj izjavi, prirodi i potrebi da se nametne ideologija vladajuće klase, navodi se u odluci suda.
Dalje se dodaje da je Ukazom iz 1947. godine kralj Petar II Karađorđević bio lišen osnovnih ljudski prava i sloboda kao što su pravo na državljanstvo, pravo glasa i pravo na imovinu.
Sud podseća da su to sve prava i slobode garantovane međunarodnim konvencijama i deklaracijama, međunarodnim aktima o slobodama i pravima koje je usvojila Republika Srbija.
Petar II Karadordević rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. Umro je u Denveru, 3. novembra 1970.
Na jugoslovenskom tronu formalno je bio od 1934. do 1945.
Bio je najstariji od tri sina kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije. Imao je 11 godina kada je posle smrti oca postao kralj i tek 21 kada je izgubio vlast.
Pošto je jo bio dete u vreme ubistva kralja Aleksandra, 1934. godine, vlast je preneta na Namesnitšvo koje je u testamentu odredio sam kralj Aleksandar.
Na čelu Nemesništva je bio knez namesnik Pavle Karadorđević, a članovi su bili Ivo Perović i Radenko Stanković.
Prema sporazumu Tita i dr Ivana Šubašića, sklopljenog u junu 1944. godine, kralj je u martu 1945. preneo svoja ovlaćenja na tročlano Namesnitšvo.
To Namesništvo je za 11. novembar 1945. raspisalo izbore za Ustavotvornu skupštinu, a ova je 29. novembra 1945. proglasila republiku i ukinula monarhiju.
Tako je kralj i zvanično zbačen sa prestola.
Karadordevići su inače podneli zahtev za povraćaj imovine krajem januara 2014.
Oni su tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938, podeljena na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja.
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
Re: Rehabilitovan kralj Petar Drugi Karađorđević
Kako je ovo pravno moguće? Nije bio srpski kralj, već jugoslavenski.
Ako je bio antifašist onda ne vidm razloga zašto se nije mogao vratit u Jugu.
Valjda nije simpatizirao komunistički režim, baš kao ni bl. Stepinac.
Ako je bio antifašist onda ne vidm razloga zašto se nije mogao vratit u Jugu.
Valjda nije simpatizirao komunistički režim, baš kao ni bl. Stepinac.
PS:
bl. Stepinac je ostao s narodom dijeliti ratne muke,
a kralj je pobjega sve sa zlatom i ostavio narod da se snađe kako zna i umije ...
a kralj je pobjega sve sa zlatom i ostavio narod da se snađe kako zna i umije ...
2014-04-23
Pavelić je navodno pobjegao sa zlatom i dragocjenostima ali to je njemu krimen i sramota a karađorđeviću na čast i ponos.Ero wrote:PS:
Guest- Guest
Pobjegulje su pobjegulje...Takorekuć izdajice.
Je ali samo govorim o dvostrukim mjerilima ili možda o oportunistima. Srbi će svoje prikazati kao junaštvo a isti čin na drugoj strani kao kukavičluk.
Guest- Guest
Za koji je taj klub igrao....jel bio u agenciji onog muljoze iz maksimira???!???
v_vlado- Posts : 3077
2015-07-28
Naravoučenije za mlade Srbe: Čim zagusti kupite pokretninu i kidajte vanka...
Poslje ih rehabilitiraju i još postanu počasni građaniEro wrote:Naravoučenije za mlade Srbe: Čim zagusti kupite pokretninu i kidajte vanka...
Guest- Guest
Sve dođe na svoje, Nisu mogli Brozovi doveka.
SPC im je lizala ili se varam? Jebga, Džango, to bi bila vaša logika i ne moja...dzango wrote: Nisu mogli Brozovi doveka.
2014-04-23
Ero wrote:SPC im je lizala ili se varam? Jebga, Džango, to bi bila vaša logika i ne moja...dzango wrote: Nisu mogli Brozovi doveka.
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
A-ha, zato vi DANAS ne volite Brozove.dzango wrote:Ero wrote:SPC im je lizala ili se varam? Jebga, Džango, to bi bila vaša logika i ne moja...dzango wrote: Nisu mogli Brozovi doveka.
Nego, ne reće ti meni šta je SPC (u)činila kroz 50 godina da nestanu s vaših prostora? Pragmatično su se slizali s njima ili što?
2014-04-23
Isto što i pod Turcima. Gajili slobodnu misao, naročito u svojim bogoslovijama po Americi i Australiji, održavala narod u nadi da će sve to proći i čuvala srpsku istoriju i kulturu. Štra je drugo mogla?Ero wrote:A-ha, zato vi DANAS ne volite Brozove.dzango wrote:Ero wrote:SPC im je lizala ili se varam? Jebga, Džango, to bi bila vaša logika i ne moja...dzango wrote: Nisu mogli Brozovi doveka.
Nego, ne reće ti meni šta je SPC (u)činila kroz 50 godina da nestanu s vaših prostora? Pragmatično su se slizali s njima ili što?
2014-04-19
Hahahaha, kuluru naročito kada ne priznaju makedonce ni crnogorce a bome ni hrvate kao narod nego su to sve srbi i naročito kad kažu da nisu oni tu da šire veru nego srpstvo. da si napisao velikosrpsku istoriju i velikosrpsku kulturu nebi promašio ni jedan mm a ovako si promašio cijeli stadiondzango wrote:Isto što i pod Turcima. Gajili slobodnu misao, naročito u svojim bogoslovijama po Americi i Australiji, održavala narod u nadi da će sve to proći i čuvala srpsku istoriju i kulturu. Štra je drugo mogla?Ero wrote:A-ha, zato vi DANAS ne volite Brozove.dzango wrote:Ero wrote:SPC im je lizala ili se varam? Jebga, Džango, to bi bila vaša logika i ne moja...dzango wrote: Nisu mogli Brozovi doveka.
Guest- Guest
Pa gde su pogrešili? Ne možeš svaki dan da izmišljaš nove narode i nacije.tre911 wrote:Hahahaha, kuluru naročito kada ne priznaju makedonce ni crnogorce a bome ni hrvate kao narod nego su to sve srbi i naročito kad kažu da nisu oni tu da šire veru nego srpstvo. da si napisao velikosrpsku istoriju i velikosrpsku kulturu nebi promašio ni jedan mm a ovako si promašio cijeli stadiondzango wrote:Isto što i pod Turcima. Gajili slobodnu misao, naročito u svojim bogoslovijama po Americi i Australiji, održavala narod u nadi da će sve to proći i čuvala srpsku istoriju i kulturu. Štra je drugo mogla?Ero wrote:A-ha, zato vi DANAS ne volite Brozove.dzango wrote:Ero wrote:SPC im je lizala ili se varam? Jebga, Džango, to bi bila vaša logika i ne moja...dzango wrote: Nisu mogli Brozovi doveka.
2014-04-19
Pa eto, to isto je radio i bl. Stepinac...Ne valja vam aršin ili vas vara to da ima dva kraja?dzango wrote:Isto što i pod Turcima. Gajili slobodnu misao, naročito u svojim bogoslovijama po Americi i Australiji, održavala narod u nadi da će sve to proći i čuvala srpsku istoriju i kulturu. Štra je drugo mogla?Ero wrote:A-ha, zato vi DANAS ne volite Brozove.dzango wrote:Ero wrote:SPC im je lizala ili se varam? Jebga, Džango, to bi bila vaša logika i ne moja...dzango wrote: Nisu mogli Brozovi doveka.
2014-04-23
to ti ja govorim, nikome ne dajete pravo na povijest jedino svoju smatrate ispravnom i pokušavate je silom nametnuti.Zato i jeste sa svima u zavadi oko sebe.dzango wrote:Pa gde su pogrešili? Ne možeš svaki dan da izmišljaš nove narode i nacije.tre911 wrote:Hahahaha, kuluru naročito kada ne priznaju makedonce ni crnogorce a bome ni hrvate kao narod nego su to sve srbi i naročito kad kažu da nisu oni tu da šire veru nego srpstvo. da si napisao velikosrpsku istoriju i velikosrpsku kulturu nebi promašio ni jedan mm a ovako si promašio cijeli stadiondzango wrote:Isto što i pod Turcima. Gajili slobodnu misao, naročito u svojim bogoslovijama po Americi i Australiji, održavala narod u nadi da će sve to proći i čuvala srpsku istoriju i kulturu. Štra je drugo mogla?Ero wrote:A-ha, zato vi DANAS ne volite Brozove.dzango wrote:Ero wrote:SPC im je lizala ili se varam? Jebga, Džango, to bi bila vaša logika i ne moja...dzango wrote: Nisu mogli Brozovi doveka.
Guest- Guest
Stepinac nije bio u Dahauu kao naš Patrijarh. Velika je to razlika.Ero wrote:Pa eto, to isto je radio i bl. Stepinac...Ne valja vam aršin ili vas vara to da ima dva kraja?dzango wrote:Isto što i pod Turcima. Gajili slobodnu misao, naročito u svojim bogoslovijama po Americi i Australiji, održavala narod u nadi da će sve to proći i čuvala srpsku istoriju i kulturu. Štra je drugo mogla?Ero wrote:A-ha, zato vi DANAS ne volite Brozove.dzango wrote:Ero wrote:SPC im je lizala ili se varam? Jebga, Džango, to bi bila vaša logika i ne moja...dzango wrote: Nisu mogli Brozovi doveka.
2014-04-19
Mi zastupamo svoje. Nećemo valjda vaše. Sa mkime vi niste u zavadi od suseda?tre911 wrote:to ti ja govorim, nikome ne dajete pravo na povijest jedino svoju smatrate ispravnom i pokušavate je silom nametnuti.Zato i jeste sa svima u zavadi oko sebe.dzango wrote:Pa gde su pogrešili? Ne možeš svaki dan da izmišljaš nove narode i nacije.tre911 wrote:Hahahaha, kuluru naročito kada ne priznaju makedonce ni crnogorce a bome ni hrvate kao narod nego su to sve srbi i naročito kad kažu da nisu oni tu da šire veru nego srpstvo. da si napisao velikosrpsku istoriju i velikosrpsku kulturu nebi promašio ni jedan mm a ovako si promašio cijeli stadiondzango wrote:Isto što i pod Turcima. Gajili slobodnu misao, naročito u svojim bogoslovijama po Americi i Australiji, održavala narod u nadi da će sve to proći i čuvala srpsku istoriju i kulturu. Štra je drugo mogla?Ero wrote:A-ha, zato vi DANAS ne volite Brozove.dzango wrote:Ero wrote:SPC im je lizala ili se varam? Jebga, Džango, to bi bila vaša logika i ne moja...dzango wrote: Nisu mogli Brozovi doveka.
2014-04-19
Page 1 of 11 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Similar topics
» Jandrokovic svizac objavio:'Kralj je mrtav zivio novi kralj!'.AP je Andrej Plenkovic
» Zrenjanin mijenja ime u Petrovgrad ( Karađorđević)
» "Pobili nam sve od dede do bebe, a Kalabić rehabilitovan"
» Rehabilitovan četnički komandant i Dražina desna ruka Nikola Kalabić
» Petar Stošić ima dijareju
» Zrenjanin mijenja ime u Petrovgrad ( Karađorđević)
» "Pobili nam sve od dede do bebe, a Kalabić rehabilitovan"
» Rehabilitovan četnički komandant i Dražina desna ruka Nikola Kalabić
» Petar Stošić ima dijareju
Page 1 of 11