Hrvatski liječnici masovno odlaze u tuđinu: 'Odlazak je racionalna odluka'
Page 23 of 26
Page 23 of 26 • 1 ... 13 ... 22, 23, 24, 25, 26
Re: Hrvatski liječnici masovno odlaze u tuđinu: 'Odlazak je racionalna odluka'
A i kurac mi je vidjela.
Guest- Guest
sve levele ste prešli :D
Odlazak ljekara mučit će našu zemlju i ove godine. Prema predviđanjima strukovnog sindikata, koji već mjesecima upozorava na tešku situaciju u zdravstvu, navodeći da je ova oblast dovedena na rub propasti, iz BiH će trbuhom za kruhom otići čak 400 vrsnih ljekara, stomatologa, medicinskih sestara, tehničara i njegovatelja!
Ove alarmantne brojke iznio je za "Avaz" dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Federalnog saveza sindikata doktora medicine i stomatologije BiH.
Neizdrživo stanje
Prema njegovim riječima, ovakvo stanje u zdravstvu je neizdrživo, pa se hitno moraju poduzeti konkretni koraci kako ne bi došlo do kolapsa.
Da je stanje alarmantno, pokazuju podaci da je našu zemlju u posljednje dvije godine napustilo čak 500 ljekara, iako našem zdravstvu trenutno nedostaje čak 3.000 doktora, ponajviše psihologa, patologa, anesteziologa...
- BiH ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika, što je dosta manje nego što to predviđaju standardi - pokazuju podaci sindikata.
Mladi ljekari, kako kažu iz sindikata, odlaze za boljim uvjetima rada, boljom plaćom, ali i u potrazi za kakvim-takvim poslom, koji u ovoj zemlji ne mogu naći. Prema pokazateljima, medicinari, prije svega oni iz operacionih sala te koronarnih i jedinica intenzivne njege, uglavnom odlaze u Njemačku, Švedsku i Norvešku.
Za koju godinu, kaže Zaid, neće imati ko da nas liječi.
Ključna sedmica
S ovim gorućim problemima, istakao je dr. Zaid, upoznato je i Federalno ministarstvo zdravstva, koje, kako navodi, još nije nikakvim stimulativnim mjerama pokušalo zadržati ili vratiti ljude.
Zaid ističe i da još iz ovog ministarstva nisu dobili poziv na pregovore o kolektivnim ugovorima, iako je, podsjeća, Federalna vlada 23. decembra zadužila ministra zdravstva Vjekoslava Mandića da krene u pregovore sa sindikatom.
- Ako se nastavi ministrovo ignorisanje, mi nastavljamo s već otpočetim pripremama za generalni štrajk. Na ulicu ćemo izaći pred Ministarstvo zdravstva FBiH i zdravstvene ustanove. Sljedeća sedmica za nas je ključna. U toj sedmici moramo imati prvu sjednicu ili izlazimo na ulice - poručuje Zaid.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/271412/uskoro-nas-nece-imati-ko-lijeciti?url=clanak/271412/uskoro-nas-nece-imati-ko-lijeciti#sthash.feFsBpCi.dpuf
Ove alarmantne brojke iznio je za "Avaz" dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Federalnog saveza sindikata doktora medicine i stomatologije BiH.
Neizdrživo stanje
Prema njegovim riječima, ovakvo stanje u zdravstvu je neizdrživo, pa se hitno moraju poduzeti konkretni koraci kako ne bi došlo do kolapsa.
Da je stanje alarmantno, pokazuju podaci da je našu zemlju u posljednje dvije godine napustilo čak 500 ljekara, iako našem zdravstvu trenutno nedostaje čak 3.000 doktora, ponajviše psihologa, patologa, anesteziologa...
- BiH ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika, što je dosta manje nego što to predviđaju standardi - pokazuju podaci sindikata.
Mladi ljekari, kako kažu iz sindikata, odlaze za boljim uvjetima rada, boljom plaćom, ali i u potrazi za kakvim-takvim poslom, koji u ovoj zemlji ne mogu naći. Prema pokazateljima, medicinari, prije svega oni iz operacionih sala te koronarnih i jedinica intenzivne njege, uglavnom odlaze u Njemačku, Švedsku i Norvešku.
Za koju godinu, kaže Zaid, neće imati ko da nas liječi.
Ključna sedmica
S ovim gorućim problemima, istakao je dr. Zaid, upoznato je i Federalno ministarstvo zdravstva, koje, kako navodi, još nije nikakvim stimulativnim mjerama pokušalo zadržati ili vratiti ljude.
Zaid ističe i da još iz ovog ministarstva nisu dobili poziv na pregovore o kolektivnim ugovorima, iako je, podsjeća, Federalna vlada 23. decembra zadužila ministra zdravstva Vjekoslava Mandića da krene u pregovore sa sindikatom.
- Ako se nastavi ministrovo ignorisanje, mi nastavljamo s već otpočetim pripremama za generalni štrajk. Na ulicu ćemo izaći pred Ministarstvo zdravstva FBiH i zdravstvene ustanove. Sljedeća sedmica za nas je ključna. U toj sedmici moramo imati prvu sjednicu ili izlazimo na ulice - poručuje Zaid.
Služba za zapošljavanje KS
Da je stanje u zdravstvu neuređeno, pokazuju podaci Službe za zapošljavanje Sarajevskog kantona, gdje je na birou veliki broj ljekara koji godinama ne mogu naći posao, iako potreba za njima postoji.- 67 - fizioterapeuta
- 15 - mikrobiologa
- 133 - psihologa
- 128 - doktora medicine
- 127 - stomatologa
- 90 - magistara farmacije
- 151 - laboratorijskih tehničara
- 170 - stomatoloških sestara
- 464 - zubotehničara
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/271412/uskoro-nas-nece-imati-ko-lijeciti?url=clanak/271412/uskoro-nas-nece-imati-ko-lijeciti#sthash.feFsBpCi.dpuf
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
A tebi kurac na celu?????????MaximusDecimusMiridije wrote:A i kurac mi je vidjela.
2016-11-17
Tada je sve propalo?MaximusDecimusMiridije wrote:A i kurac mi je vidjela.
dzango wrote:Tada je sve propalo?MaximusDecimusMiridije wrote:A i kurac mi je vidjela.
Do tade je bila neprofesionalna....nakon spoznaje je postala profesionalna :D
Guest- Guest
govinda wrote:A tebi kurac na celu?????????MaximusDecimusMiridije wrote:A i kurac mi je vidjela.
Jok nos je to, nego nosnice malo u ofsajdu pa iz profila izgleda kako izgleda jebiga.
Guest- Guest
govinda wrote:Podmicuje je s juhama. Neko kovertu u dzep a on tanjir juhe.Neve wrote:hmm imaš neke insajderske informacije o svojoj doktoriciMaximusDecimusMiridije wrote:Moja doktorica nije otisla nigdje. Krasna zena. Jedino tiha nekako, nista ne govori puno. Nervira me to. Ali dobro. Izuzev toga ekstra zena, voli guste juhe jesti, krem one.
razmjenjujete recepte?
Ima Podravka dobre...S gljivama, doduše bez su, ali tako se zovu...praktcnije mu ponijeti u vrećici, a i kupujmo Hrvatsko...:)
darth_vader-
2014-04-17
Znala sam da o lijecnicima na temi govore pozitivno samo supruzi, partneri, cure, decki te ostala neobjektivna lica @_@
2014-04-12
a tko zna, možda je prince of the darkness brrrrNoor wrote:Neve wrote:a tko zna, možda si u pravu Neve, ali tko zna da ne bi i kao princ imao veliku rit :P
neva- Posts : 4367
2014-04-12
Ma ti rece spalio kosu pa te ona pregledala....MaximusDecimusMiridije wrote:govinda wrote:A tebi kurac na celu?????????MaximusDecimusMiridije wrote:A i kurac mi je vidjela.
Jok nos je to, nego nosnice malo u ofsajdu pa iz profila izgleda kako izgleda jebiga.
2016-11-17
MaximusDecimusMiridije wrote:A i kurac mi je vidjela.
Nisi se upaljacem valjda igrao okolo...
darth_vader-
2014-04-17
govinda wrote:Ma ti rece spalio kosu pa te ona pregledala....MaximusDecimusMiridije wrote:govinda wrote:A tebi kurac na celu?????????MaximusDecimusMiridije wrote:A i kurac mi je vidjela.
Ma to malo....ono kosa i sve. Sada izgleda lijepo. Ravnomjerno raste i to. Ali isto steta...radio sam na outlooku kloshara skoro dvije godine. 6 mjeseci mi kosa ceslja vidjela nije. Rekla zena....da je toliko gamadi u glavi mi bilo da kad je sve izgorilo se desio svojevrsni ekocid.
Guest- Guest
A misila je da je na pragu velikog otkriča.MaximusDecimusMiridije wrote:dzango wrote:Tada je sve propalo?MaximusDecimusMiridije wrote:A i kurac mi je vidjela.
e znam, kupujem i ja te pa ubacim koju bukovacu u serpu zajedno sa tom podravkinom..ima i kod nas ta kremasta, proizvodi je neki Bajrić ali mi jednom slucajno se istresla u lavabo...nestade kamenac poslije 2 minute...jasambrend wrote:govinda wrote:Podmicuje je s juhama. Neko kovertu u dzep a on tanjir juhe.Neve wrote:hmm imaš neke insajderske informacije o svojoj doktoriciMaximusDecimusMiridije wrote:Moja doktorica nije otisla nigdje. Krasna zena. Jedino tiha nekako, nista ne govori puno. Nervira me to. Ali dobro. Izuzev toga ekstra zena, voli guste juhe jesti, krem one.
razmjenjujete recepte?
Ima Podravka dobre...S gljivama, doduše bez su, ali tako se zovu...praktcnije mu ponijeti u vrećici, a i kupujmo Hrvatsko...:)
2016-11-17
ma nismo, još nema ustaša i partizanakic wrote:sve levele ste prešli :D
njih će obraditi 3. smjena foruma
neva- Posts : 4367
2014-04-12
dzango wrote:A misila je da je na pragu velikog otkriča.MaximusDecimusMiridije wrote:dzango wrote:Tada je sve propalo?MaximusDecimusMiridije wrote:A i kurac mi je vidjela.
Kad ono.....flips :D
Guest- Guest
nije svaki žabac princ, a i bez obzira na veličinu svoje zadnjice može se potruditi pa princezu sutra za valentinovo odvesti na baru da zajedno gledaju lopoče u vodi
Guest- Guest
Neve wrote:ma nismo, još nema ustaša i partizanakic wrote:sve levele ste prešli :D
njih će obraditi 3. smjena foruma
vid je što mi se nabaciva mislio sam na maxonju
o ustašama i partizanima ugl pričaju oni za vrijeme radnog vremena :^0
ma rijesi tu gamad bez problema, namazes kosu onim gasom sto ide u fenjere. Ja to radim evo 20 godina, kosa gusta, sjajna, prljava a nema gamadi...MaximusDecimusMiridije wrote:govinda wrote:Ma ti rece spalio kosu pa te ona pregledala....MaximusDecimusMiridije wrote:govinda wrote:A tebi kurac na celu?????????MaximusDecimusMiridije wrote:A i kurac mi je vidjela.
Ma to malo....ono kosa i sve. Sada izgleda lijepo. Ravnomjerno raste i to. Ali isto steta...radio sam na outlooku kloshara skoro dvije godine. 6 mjeseci mi kosa ceslja vidjela nije. Rekla zena....da je toliko gamadi u glavi mi bilo da kad je sve izgorilo se desio svojevrsni ekocid.
2016-11-17
Ovo me podsjeca na scenu iz jednog starog francuskog filma.
2014-04-12
Page 23 of 26 • 1 ... 13 ... 22, 23, 24, 25, 26
Similar topics
» Hrvatski liječnici mogu raditi u Rusiji bez licence od 2018.
» Suti Kajtazi,sute 'hrvatski' mediji - ma to je samo izboden hrvatski vojnik
» Plenki daje poticaj iseljavanju Hrvata u tuđinu: ukida se porezna olakšica na prvu nekretninu
» 'Srpski svet'opet u akciji:'Hrvatski jezik nije hrvatski vec srpski'
» I liječnici traže novac,svi bi lovu koje nema
» Suti Kajtazi,sute 'hrvatski' mediji - ma to je samo izboden hrvatski vojnik
» Plenki daje poticaj iseljavanju Hrvata u tuđinu: ukida se porezna olakšica na prvu nekretninu
» 'Srpski svet'opet u akciji:'Hrvatski jezik nije hrvatski vec srpski'
» I liječnici traže novac,svi bi lovu koje nema
Page 23 of 26