KAD POLITIČARI SLUŠAJU NAROD: Ulica u Reykyaviku nazvana po Darthu Vaderu
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
KAD POLITIČARI SLUŠAJU NAROD: Ulica u Reykyaviku nazvana po Darthu Vaderu
U glavnom gradu Islanda, Reykyaviku, jedna ulica u industrijskoj zoni nazvana je, ni manje ni više, već po – Darthu Vaderu, mračnom Sith Lordu iz serijala Ratovi zvijezda.
Inicijativa za ovo neobično (pre)imenovanje ulice krenula je na gradskoj web-stranici “Bolji Reykyavik” (“Better Reykjavík”) koja omogućuje građanima da iznose prijedloge i savjete za boljitak grada. Odluku da jedna ulica bude nazvana po gospodaru Sitha objavio je ovih dana gradonačelnik Dagur B. Eggertsson na svom Twitteru.Zabavljaju ih igre riječima
Ulica će zapravo biti nazvana Svarthöfði što je islandski naziv za Dartha Vadera. Zapravo se radi o igri riječi, jer taj izraz na islandskom doslovce znači prišt, a metaforički – Crna glava.Islanđani su, naime, poznati po osebujnom jezičnom purizmu i običavaju, u duhu svog jezika, nadjenuti svoje nazive modernim fenomenima ili likovima iz imaginarija popularne kulture. Upravo tako su 1977. godine, kada je u kina stigao prvi film iz serijala Ratovi zvijezda, Dartha Vadera nazvali Crnoglavim, odnosno Prištem!
Obožavatelji znanstvene fantastike odavno su sanjali da jedna od ulica u industrijskoj četvrti nosi naziv Svarthöfði budući da ondje sve ulice završavaju nastavkom -höfði, pa im se to, opet u duhu tamošnjeg osebujnog jezičnog purizma, učinilo zabavnom igrom riječi.
Reykyavik, grad u kojem se uvažavaju mišljenja građanaFoto: Thinkstock
Gradonačelnik se prerušavao u Jedija
Još je zanimljivija nekonvencionalnost tamošnjih gradskih otaca koji su im izašli u susret. Mada, to i ne čudi ako se zna da se bivši gradonačelnik Reykyavika, Jón Gnarr, inače komičar, u vrijeme svoga mandata ponekad pojavljivao u javnosti odjeven kao Jedi master Obiwan Kenobi, učitelj Anakina Skywalkera, upravo onog koji je kasnije postao – Darth Vader.Na forumu spomenute gradske web-stranice građani Reykyavika mogu predlagati ideje i projekte, a gradski oci svakoga mjeseca na jednoj sjednici gradske skupštine raspravljaju o njima.
Uvažavaju mišljenja građana
Da tamošnji političari slušaju i poštuju glas naroda, govori i to da su, osim davanja ulici imena Dartha Vadera, već prihvatili niz “forumaških” ideja. Jedna od značajnijih bilo je pretvaranje glavne trgovačke ulice u pješačku zonu, a upravo se razmatra ideja o uvođenju besplatnog wi-fija u gradske autobuse.PIRATI PREDLOŽILI, PARLAMENT PRIHVATIO: Island legalizirao bogohuljenje
[url=http://net.hr/danas/svijet/kad-politicari-slusaju-narod-ulica-u-reykyaviku-nazvana-po-darthu-vaderu/?utm_source=Vecernji&utm_medium=clanak&utm_campaign=RazmjenaPrometa]http://net.hr/danas/svijet/kad-politicari-slusaju-narod-ulica-u-reykyaviku-nazvana-po-darthu-vaderu/?utm_source=Vecernji&utm_medium=clanak&utm_campaign=RazmjenaPrometa
[/url]
Stvarno su ovi Islanđani posebni
2014-04-12
Re: KAD POLITIČARI SLUŠAJU NAROD: Ulica u Reykyaviku nazvana po Darthu Vaderu
Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
Trinity-
2014-04-17
U Beogradu je još pre neku godinu jedna ulica dobila ime po Draganu Manceu. Isto na inicijativu građana.
Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
2014-04-12
To je ok..umro mlad..dobar nogometaš bio.. :wow:dzango wrote:U Beogradu je još pre neku godinu jedna ulica dobila ime po Draganu Manceu. Isto na inicijativu građana.
2014-04-12
...ili Zvjezdane staze 2/°° (ne vidim znak za beskonačno na tipkovnici)maggie13 wrote:Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
Trinity-
2014-04-17
Pa dosta je bilo davanja ulica po nekima za koje nikada nismo čuli. Pre neki dan su dali ime ulici po azerbejdžanskom pesniku, Bahtijara Vahabzadea. Ajde ti ovo i izgovori a kamoli nešto drugo.maggie13 wrote:To je ok..umro mlad..dobar nogometaš bio.. :wow:dzango wrote:U Beogradu je još pre neku godinu jedna ulica dobila ime po Draganu Manceu. Isto na inicijativu građana.
ne znam ni ja di je sigma..Trinity wrote:...ili Zvjezdane staze 2/°° (ne vidim znak za beskonačno na tipkovnici)maggie13 wrote:Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
Malo mi ujutro sporije mozak radi, ali našlo bi se dobrih ideja..
2014-04-12
Ja imam jednui, ali je bezobrazna.maggie13 wrote:ne znam ni ja di je sigma..Trinity wrote:...ili Zvjezdane staze 2/°° (ne vidim znak za beskonačno na tipkovnici)maggie13 wrote:Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
A, to je ono politička korektnost..kao gradovi prijatelji, prijateljske zemlje i njihovi velikani..dzango wrote:Pa dosta je bilo davanja ulica po nekima za koje nikada nismo čuli. Pre neki dan su dali ime ulici po azerbejdžanskom pesniku, Bahtijara Vahabzadea. Ajde ti ovo i izgovori a kamoli nešto drugo.maggie13 wrote:To je ok..umro mlad..dobar nogometaš bio.. :wow:dzango wrote:U Beogradu je još pre neku godinu jedna ulica dobila ime po Draganu Manceu. Isto na inicijativu građana.
2014-04-12
Sigmu ili ideju?dzango wrote:Ja imam jednui, ali je bezobrazna.maggie13 wrote:ne znam ni ja di je sigma..Trinity wrote:...ili Zvjezdane staze 2/°° (ne vidim znak za beskonačno na tipkovnici)maggie13 wrote:Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
Daj bistrine, toga najviše fali
Može li se, btw, davat ulici ime po živoj osobi?
Last edited by maggie13 on 29/8/2015, 11:07; edited 1 time in total (Reason for editing : gr)
2014-04-12
Ideju. Može, ali prvo moraš da ga ubiješ.maggie13 wrote:Sigmu ili ideju?dzango wrote:Ja imam jednui, ali je bezobrazna.maggie13 wrote:ne znam ni ja di je sigma..Trinity wrote:...ili Zvjezdane staze 2/°° (ne vidim znak za beskonačno na tipkovnici)maggie13 wrote:Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
2014-04-19
Ok, namjesti se, da vidim kako funkcioniradzango wrote:Ideju. Može, ali prvo moraš da ga ubiješ.maggie13 wrote:Sigmu ili ideju?dzango wrote:Ja imam jednui, ali je bezobrazna.maggie13 wrote:ne znam ni ja di je sigma..Trinity wrote:...ili Zvjezdane staze 2/°° (ne vidim znak za beskonačno na tipkovnici)maggie13 wrote:Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
Dobra je ideja, naročito ako uključuje kavu
daj sad ti ideju za ulicu.
2014-04-12
Hm. Ulica Nesposobnog političara, ulica Korupcije, ulica Glupog naroda....maggie13 wrote:Ok, namjesti se, da vidim kako funkcioniradzango wrote:Ideju. Može, ali prvo moraš da ga ubiješ.maggie13 wrote:Sigmu ili ideju?dzango wrote:Ja imam jednui, ali je bezobrazna.maggie13 wrote:ne znam ni ja di je sigma..Trinity wrote:...ili Zvjezdane staze 2/°° (ne vidim znak za beskonačno na tipkovnici)maggie13 wrote:Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
2014-04-19
Evo namestio sam se. Pazi samo da se ne ubodeš.maggie13 wrote:
Ok, namjesti se, da vidim kako funkcionira
2014-04-19
Hmm, ima li koja veselija i optimističnija ulica..ja čekam vlastitu inspiraciju onda..dzango wrote:Hm. Ulica Nesposobnog političara, ulica Korupcije, ulica Glupog naroda....maggie13 wrote:Ok, namjesti se, da vidim kako funkcioniradzango wrote:Ideju. Može, ali prvo moraš da ga ubiješ.maggie13 wrote:Sigmu ili ideju?dzango wrote:Ja imam jednui, ali je bezobrazna.maggie13 wrote:ne znam ni ja di je sigma..Trinity wrote:...ili Zvjezdane staze 2/°° (ne vidim znak za beskonačno na tipkovnici)maggie13 wrote:Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
2014-04-12
Ima. Ulica Najebali smo.maggie13 wrote:Hmm, ima li koja veselija i optimističnija ulica..ja čekam vlastitu inspiraciju onda..dzango wrote:Hm. Ulica Nesposobnog političara, ulica Korupcije, ulica Glupog naroda....maggie13 wrote:Ok, namjesti se, da vidim kako funkcioniradzango wrote:Ideju. Može, ali prvo moraš da ga ubiješ.maggie13 wrote:Sigmu ili ideju?dzango wrote:Ja imam jednui, ali je bezobrazna.maggie13 wrote:ne znam ni ja di je sigma..Trinity wrote:...ili Zvjezdane staze 2/°° (ne vidim znak za beskonačno na tipkovnici)maggie13 wrote:Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
2014-04-19
Onda te neću pokušat ubit, očito se braniš.dzango wrote:Evo namestio sam se. Pazi samo da se ne ubodeš.maggie13 wrote:
A, samo si trebao malo izdržat i dobio bi ulicu
2014-04-12
To svakako..samo neka bude u nastavku 'al'ne još neko vrijeme, nadajmo se'..dzango wrote:Ima. Ulica Najebali smo.maggie13 wrote:Hmm, ima li koja veselija i optimističnija ulica..ja čekam vlastitu inspiraciju onda..dzango wrote:Hm. Ulica Nesposobnog političara, ulica Korupcije, ulica Glupog naroda....maggie13 wrote:Ok, namjesti se, da vidim kako funkcioniradzango wrote:Ideju. Može, ali prvo moraš da ga ubiješ.maggie13 wrote:Sigmu ili ideju?dzango wrote:Ja imam jednui, ali je bezobrazna.maggie13 wrote:ne znam ni ja di je sigma..Trinity wrote:...ili Zvjezdane staze 2/°° (ne vidim znak za beskonačno na tipkovnici)maggie13 wrote:Ha ha..dobra ideja..Trinity wrote:Ja bih recimo da mi u osobnoj piše Mr.Spocka bb
2014-04-12
Ja u stvari nisam tražio ulicu...maggie13 wrote:Onda te neću pokušat ubit, očito se braniš.dzango wrote:Evo namestio sam se. Pazi samo da se ne ubodeš.maggie13 wrote:
A, samo si trebao malo izdržat i dobio bi ulicu
2014-04-19
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Njemačka, Chemnitz : Narod uzeo zakon u svoje ruke-policija protjerana s ulica
» Dvostruki arsini Sulje!Dok mu smetaju nazivi ulica po Mili Budsku dotle hrpa ulica po Srbiji i Srpskoj se nazivaju po cetnickim koljacima
» Psi pametniji do ljudi!'Pa naš ministar je Dr.Dolittle!U Španskom ga slušaju i psi'
» 'Rihanna ima dobre pjesme, ali djecu učimo da slušaju Thompsona'
» Istraživanje: Mladi koji slušaju narodnjake su većinom vjernici i homofobi
» Dvostruki arsini Sulje!Dok mu smetaju nazivi ulica po Mili Budsku dotle hrpa ulica po Srbiji i Srpskoj se nazivaju po cetnickim koljacima
» Psi pametniji do ljudi!'Pa naš ministar je Dr.Dolittle!U Španskom ga slušaju i psi'
» 'Rihanna ima dobre pjesme, ali djecu učimo da slušaju Thompsona'
» Istraživanje: Mladi koji slušaju narodnjake su većinom vjernici i homofobi
Page 1 of 2