Srbija nabavlja 9 helikoptera H145M
Page 3 of 5
Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Srbija nabavlja 9 helikoptera H145M
srbija je balkanski rat vs turske dobila lokomotivama
pred sam rat, srbija je nabavila nove lokomotive
i brzo dopremala vojsku, opremu i hranu.
sad forsiramo aviatiku )
sad forsiramo aviatiku )
Last edited by pizzon on 30/12/2016, 08:12; edited 1 time in total
Guest- Guest
samo naprijed....malo ce vam biti lokomotiva...pizzon wrote:srbija je balkanski rat vs truske dobila lokomotivama
sad forsiramo aviatiku )
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
vuksadinare wrote:pizzone...samo juris..opet ce migove zamjenit sa traktorima...
to vreme je proslo, nema nista, ta prica je zavrsena
sad, front, vi i mi, pa ko izdrzi.
nemas ti mooda vucko da mi stanes na crtu ;:);)
Guest- Guest
jesi se usto, popišo, popio kafu, prelistao novine... srpske naravno....pizzon wrote:vuksadinare wrote:pizzone...samo juris..opet ce migove zamjenit sa traktorima...
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
...doista nemam..probaj ko i kolege ti iz '91...oni su imali mnogo mnogo vise iza sebe...pa nisu uspjeli..red je i ti da pokusas..pa ako ne prođes..oper ce doci neko iaz tebe..pa iza toga..opet netko i tako dalje..dok i sljiva ne bude prevelikapizzon wrote:vuksadinare wrote:pizzone...samo juris..opet ce migove zamjenit sa traktorima...
2015-09-08
michaellcmacha wrote:jesi se usto, popišo, popio kafu, prelistao novine... srpske naravno....pizzon wrote:vuksadinare wrote:pizzone...samo juris..opet ce migove zamjenit sa traktorima...
idem,
ali jutros mi sve nesto smesno )
Guest- Guest
to ce vas poraziti,vuksadinare wrote:...doista nemam..probaj ko i kolege ti iz '91...oni su imali mnogo mnogo vise iza sebe...pa nisu uspjeli..red je i ti da pokusas..pa ako ne prođes..oper ce doci neko iaz tebe..pa iza toga..opet netko i tako dalje..dok i sljiva ne bude prevelikapizzon wrote:vuksadinare wrote:pizzone...samo juris..opet ce migove zamjenit sa traktorima...
i dalje veruje da su devedesete )
nista vise nije ko ranije,
ni m.z. zapad, ni rusija,
ni srbija, ni hrvatska
Guest- Guest
Nije T-72, ali jebiga...pizzon wrote:to ce vas poraziti,vuksadinare wrote:...doista nemam..probaj ko i kolege ti iz '91...oni su imali mnogo mnogo vise iza sebe...pa nisu uspjeli..red je i ti da pokusas..pa ako ne prođes..oper ce doci neko iaz tebe..pa iza toga..opet netko i tako dalje..dok i sljiva ne bude prevelikapizzon wrote:vuksadinare wrote:pizzone...samo juris..opet ce migove zamjenit sa traktorima...
ni srbija, ni hrvatska
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
dajte probajte..sto vas kosta...pizzon wrote:to ce vas poraziti,vuksadinare wrote:...doista nemam..probaj ko i kolege ti iz '91...oni su imali mnogo mnogo vise iza sebe...pa nisu uspjeli..red je i ti da pokusas..pa ako ne prođes..oper ce doci neko iaz tebe..pa iza toga..opet netko i tako dalje..dok i sljiva ne bude prevelikapizzon wrote:vuksadinare wrote:pizzone...samo juris..opet ce migove zamjenit sa traktorima...
ni srbija, ni hrvatska
2015-09-08
Nemojte nas napastipizzon wrote:to ce vas poraziti,vuksadinare wrote:...doista nemam..probaj ko i kolege ti iz '91...oni su imali mnogo mnogo vise iza sebe...pa nisu uspjeli..red je i ti da pokusas..pa ako ne prođes..oper ce doci neko iaz tebe..pa iza toga..opet netko i tako dalje..dok i sljiva ne bude prevelikapizzon wrote:vuksadinare wrote:pizzone...samo juris..opet ce migove zamjenit sa traktorima...
ni srbija, ni hrvatska
Jer ako nas napadnete onda cemo zavrsiti na nasim starim povijesnim granicama na Drini
U tom slucaju dobijate 1.5 miljuna BiH muslimana izbjeglica kao utjesni bonus.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Nemorate baš na svakoj temi pricat o ratu ....ovo je dobar potez Srbije plus ovo šta ce dobit i regionalni servis za ovaj tip helikoptera itd itd itd .....win win situacija.
Ima i hr ovakva dva helikoptera ...u MUPu.
Ima i hr ovakva dva helikoptera ...u MUPu.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
vratite se vi gvozdenim konjima,aviatika će vas sahraniti.Usput,jel onaj tipson još živ koji je pomiješao migove sa traktorskim akomulatorima?pizzon wrote:srbija je balkanski rat vs turske dobila lokomotivama
sad forsiramo aviatiku )
vili40-
2015-08-02
vili40 wrote:vratite se vi gvozdenim konjima,aviatika će vas sahraniti.Usput,jel onaj tipson još živ koji je pomiješao migove sa traktorskim akomulatorima?pizzon wrote:srbija je balkanski rat vs turske dobila lokomotivama
sad forsiramo aviatiku )
verujem da je ziv, streljan nije _)_:)
Guest- Guest
Srbija vraća vazdušni suverenitet nad Kosovom
hm, znaci, ameri nam vracaju sever kosmeta !
Postavljanjem radarske stanice na Besnoj kobili Srbija će moći jednim delom da kontroliše i prostor prema južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, što do sada nije bilo moguće jer je NATO tim prostorom suvereno gospodario
hm, znaci, ameri nam vracaju sever kosmeta !
Guest- Guest
Američka Kopnena vojska je dodjelila petogodišnji ugovor tvrtki Airbus Helicopters Inc. za logističku potporu helikopterima UH-72A Lakota. Ugovor, koji vrijedi jednu godinu te ima četiri jednogodišnje opcije, ima potencijalnu vrijednost veću od 967 milijuna $.
“Ovaj ugovor pokazuje da su naši zaposlenici dokazali kako možemo i da ćemo ispuniti naše obveze za pružanje kvalitetne potpore helikopterima koje koriste vojnici američke vojske”, rekao je predsjednik tvrtke Chris Emerson. “Već deset godina, kontinuirano isporučujemo helikoptere, pričuvne dijelove i druge vrste potpora vojsci na vrijeme i u okvirima planiranih sredstava. I dalje ćemo ispunjavati zahtjeve američke Kopnene vojske.”
U sklopu ugovora, Airbus Helicopters Inc. će osigurati pričuvne dijelove, materijal i inženjering helikopterima u bazama Kopnene vojske i Nacionalne garde u 43 država, kao i Kwajaleinu, Guamu, Portoriku i Njemačkoj. Do sada, 393 UH-72A je isporučeno za potrebe američke vojske.
“Ovaj ugovor pokazuje da su naši zaposlenici dokazali kako možemo i da ćemo ispuniti naše obveze za pružanje kvalitetne potpore helikopterima koje koriste vojnici američke vojske”, rekao je predsjednik tvrtke Chris Emerson. “Već deset godina, kontinuirano isporučujemo helikoptere, pričuvne dijelove i druge vrste potpora vojsci na vrijeme i u okvirima planiranih sredstava. I dalje ćemo ispunjavati zahtjeve američke Kopnene vojske.”
U sklopu ugovora, Airbus Helicopters Inc. će osigurati pričuvne dijelove, materijal i inženjering helikopterima u bazama Kopnene vojske i Nacionalne garde u 43 država, kao i Kwajaleinu, Guamu, Portoriku i Njemačkoj. Do sada, 393 UH-72A je isporučeno za potrebe američke vojske.
2014-04-11
H145MMilitarised version of the H145; briefly designated as EC645 T2. It can be outfitted with ballistic protection, self-sealing fuel tanks, electro optical/infrared sensor, hardpoints for armaments (such as 70-mm rocket system), military-grade communications and navigational systems, and an electronic warfare self-protection system.
https://en.wikipedia.org/wiki/Eurocopter_EC145
https://en.wikipedia.org/wiki/Eurocopter_EC145
2014-04-11
Eurocopter EC145 | Višenamjenski helikopter | EC145 | 3 |
https://bs.wikipedia.org/wiki/Ratno_zrakoplovstvo_i_protivzra%C4%8Dna_odbrana_Albanije
2014-04-11
Inace zanimljivo u Hr nitko nediže paranoju radi ovoga a ovi radi 16 KIowa koje su ono razina malo modernijih Gazela digli halabuku i ono smeta im .....kao da imaju veze sa nama.
Hr ima objektivni pristup ; prvo prouci pa ocijeni.
Hr ima objektivni pristup ; prvo prouci pa ocijeni.
2014-04-11
To je dobar helikoptercici za modernizaciju flote lakih jurišnih helikoptera tj Gazela ( za koje opet dobijaju pomoc od Francuske jer je to francuska tehnologija ) ....ima mogucnost nocnih letova , kontrola granice ( imigranti ) , novi je , moderniji .....od naoružanja ima strojnicu ili lanser raketa ....dakle nije to neka vojna šema tipa nekakvi napadi i slicno nego ono laki jurišni patrolni helikoptercic .....ima i kuku ...medicinski prijevoz ranjenika i tako to.
Model sa strojnicom :
Model sa lanserom raketa :
Model sa strojnicom :
Model sa lanserom raketa :
2014-04-11
– Opremanje, obuku i sertifikaciju Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ kao centra za održavanje helikoptera „Gazela“, kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije „Airbus Helicopters“,
– Podršku srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz jednovremeno traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga.
----
Gazela je rađena u Jugi al to je licenca od francuskog helikoptera i ovo podebljano je ništa drugo nego Francuzi ce im dat i svijetske dozvole za remontiranje toga i pomoci im i kod remonta Gazela itd itd itd .....tako da to Srbiji isto puno igra.
2014-04-11
Aérospatiale Gazelle
Aérospatiale Gazelle je helikopter dizajniran u Francuskoj, a izrađuje ga tvrtka Aérospatiale.
Gazelle služi u odsjeku lake avijacije. Glavna uloga Gazelle je protutenkovska borba, a opremljena je protutenkovskim projektilima Euromissile HOT. Razvijena je i inačica za laku blisku podršku opremljena s 20-milimetarskom strojnicom. Postoji i inačica za zračnu borbu opremljenu raketama Mistral.
Danas se Gazelle polako zamjenjuje Eurocopter Tigerom, ali će Gazella i dalje ostati u službi kao laki transporter. Gazelle se proizvodila i u jugoslavenskoj tvornici SOKO.
Francuska vojska često je koristila Gazellu, uglavnom u Africi i na mirovnim misijama. Korištena je u Čadu, prostorima bivše Jugoslavije i Obali Bjelokosti. Korištena je i u operaciji Pustinjska Oluja, gdje su Gazelle naoružane projektilima Euromissile HOT uništavale iračke oklopne jedinice.
Irak
Irak je dobavio veliki broj Gazella sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Intezivno su korištene u Iransko-Iračkom ratu. Tijekom Zaljevskog rata malo su se koristile zbog savezničke zračne nadmoći.
Velika Britanija
Gazelle su se koristile na Falklandima, Kuvajtu, Iraku i Kosovu, dok su naoružane letjele samo iznad Falklanda. Na njih su montirane strojnice i ispaljivači raketa, no takve inačice nisu naišle na širu upotrebu.
Irska
Irske zračne snage koristile su dvije Gazelle za obuku pilota.
SFRJ
Jugoslavija je licencno proizvodila Gazelle u tvornici SOKO u Mostaru pod oznakom SA 341/342 Gazelle GAMA (Gazelle - Maljutka) koja je bila posebno prilagođena za protutenkovsku borbu. Mogla je ponijeti 8 Maljutki a s njima je upravljao operator koji je s posebnog sučelja uz pilota upravljao sustavom navođenja.
Letne karakteristike
Tip | Laki helikopter za različite funkcije |
Proizvođač | Aérospatiale, Westland Aircraft, Soko |
Probni let | 7. travnja 1967. |
Uveden u uporabu | 1973. |
Status | U uporabi |
Prvotni korisnik | Francuska vojska, Britanska vojska |
Broj primjeraka | ~1770 |
Portal: Zrakoplovstvo |
Sadržaj
- 1 Povijest i razvoj
- 2 Povijest korištenja
- 3 Inačice
- 4 Korisnici
- 5 Tehničke karakteristike (SA 341)
- 6 Izvori
Povijest i razvoj
Gazelle je nastala kao rezultat potražnje Francuske vojske za laganim helikopterom koji bi obavljao različite borbene zadaće. Novi projekt ubrzo je počeo zanimati i Veliku Britaniju koja se uključila u razvoj s tvrtkom Westland. Prema ugovoru potpisanom u veljači 1967. godine, 292 Gazelle i 48 Puma bi se proizvodile u Britaniji, a zauzvrat, Aérospatiale dobiva ulogu suradnika u razvoju četrdeset Westland Lynx helikoptera, koji su se izrađivali za potrebe Francuske mornarice.Gazelle služi u odsjeku lake avijacije. Glavna uloga Gazelle je protutenkovska borba, a opremljena je protutenkovskim projektilima Euromissile HOT. Razvijena je i inačica za laku blisku podršku opremljena s 20-milimetarskom strojnicom. Postoji i inačica za zračnu borbu opremljenu raketama Mistral.
Danas se Gazelle polako zamjenjuje Eurocopter Tigerom, ali će Gazella i dalje ostati u službi kao laki transporter. Gazelle se proizvodila i u jugoslavenskoj tvornici SOKO.
Povijest korištenja
FrancuskaFrancuska vojska često je koristila Gazellu, uglavnom u Africi i na mirovnim misijama. Korištena je u Čadu, prostorima bivše Jugoslavije i Obali Bjelokosti. Korištena je i u operaciji Pustinjska Oluja, gdje su Gazelle naoružane projektilima Euromissile HOT uništavale iračke oklopne jedinice.
Irak
Irak je dobavio veliki broj Gazella sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Intezivno su korištene u Iransko-Iračkom ratu. Tijekom Zaljevskog rata malo su se koristile zbog savezničke zračne nadmoći.
Velika Britanija
Gazelle su se koristile na Falklandima, Kuvajtu, Iraku i Kosovu, dok su naoružane letjele samo iznad Falklanda. Na njih su montirane strojnice i ispaljivači raketa, no takve inačice nisu naišle na širu upotrebu.
Irska
Irske zračne snage koristile su dvije Gazelle za obuku pilota.
SFRJ
Jugoslavija je licencno proizvodila Gazelle u tvornici SOKO u Mostaru pod oznakom SA 341/342 Gazelle GAMA (Gazelle - Maljutka) koja je bila posebno prilagođena za protutenkovsku borbu. Mogla je ponijeti 8 Maljutki a s njima je upravljao operator koji je s posebnog sučelja uz pilota upravljao sustavom navođenja.
Inačice
SA 341.001 - prototip.SA 341 - četri letjelice prije početka proizvodnje.SA 341.1001 - prva francuska inačica.SA 341B (Westland Gazelle AH.1) - inačica za britansku vojsku.SA 341C (Westland Gazelle HT.2) - trener letjelica za britansku vojsku.SA 341G - civilna inačica.Soko HN-45M Gama 2 - jugoslavenska inačica za napade.Soko HS-42 - jugoslavenska inačica za medicinsku pomoć.Korisnici
|
|
|
- Bosna i Hercegovina
Tehničke karakteristike (SA 341)
Osnovne karakteristike- posada: 2
- kapacitet: 3 putnika
- dužina: 11,97 m
- promjer rotora: 10,50 m
- visina: 3,15 m
- masa zrakoplova: 908 kg
- maksimalna masa uzlijetanja: 1.800 kg
Letne karakteristike
- najveća brzina: 310 km/h
- ekonomska brzina: 264 km/h
- dolet: 670 km
- brzina penjanja: 9 m/s
- najveća visina leta: 5.000 m
- motor: 1 × Turbomeca Astazou IIIA turbo-osovinski motor
2014-04-11
Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» RS nabavlja tri helikoptera od Rusije
» Dodik nabavlja još helikoptera
» Srbija i Srbi u panici?!Hrvatska nabavlja Apače za napad na Srbiju i Srpsku!
» Moram da se zapitam zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu i čega se to plaši"
» HR nabavlja Mirage?
» Dodik nabavlja još helikoptera
» Srbija i Srbi u panici?!Hrvatska nabavlja Apače za napad na Srbiju i Srpsku!
» Moram da se zapitam zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu i čega se to plaši"
» HR nabavlja Mirage?
Page 3 of 5