Otkriven spomenik posvećen feldmaršalu Svetozaru pl. Borojeviću od Bojne
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Otkriven spomenik posvećen feldmaršalu Svetozaru pl. Borojeviću od Bojne
U subotu, 10. prosinca, na predjelu Preval iznad Nove Gorice otkriven je parkovni spomenik posvećen austrougarskom feldmaršalu Svetozaru pl. Borojeviću od Bojne, rođenom u selu Umetić na Banovini, zapovjedniku snaga na južnom dijelu Sočanske bojišnice koja je spriječila talijanski proboj prema unutrašnjosti. Grad Nova Gorica i Društvo Soška fronta 1915-1917 s uređenjem spomen područja obilježavaju 100. godišnjicu Prvoga svjetskog rata i 160. godišnjicu rođenja feldmaršala Borojevića. Spomenik su otkrili predsjednik Društva Soška fronta 1915-1917 Tadej Munih, novogorički župan (gradonačelnik) Matej Arčon i načelnik Sektora za nepokretnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Silvester Gaberšček. U kulturnom programu sudjelovali su trobilni kvintet Slovenske vojske i akademski zbor Vinko Vodopivec. S hrvatske strane ovom svečanom činu sudjelovala je predstavnica Veleposlanstva RH u Ljubljani Romana Franulović Bušić, predstavnik Grada Zagreba Drago Umičević, predstavnik HVIDRE NZZ NZI Valentino Rajković i predstavnik Udruge 1914-1918. iz Hrvatske Nikola Tominac.
http://vojnapovijest.vecernji.hr/otkriven-spomenik-posvecen-feldmarsalu-svetozaru-pl-borojevicu-od-bojne-1134888
http://vojnapovijest.vecernji.hr/otkriven-spomenik-posvecen-feldmarsalu-svetozaru-pl-borojevicu-od-bojne-1134888
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Otkriven spomenik posvećen feldmaršalu Svetozaru pl. Borojeviću od Bojne
Jedini feldmaršal južnije od Drave
2014-04-15
ajmo reći da je on ponajveći vojskovođa s ovih prostora.... a i predstavnik iz zagreba je ok... hrvatski srbin, specijalac od prvog dana, odradio sve najteže terene, za čejene je bio gori od HOS-a na terenima gdje su Ose djelovale...
2015-08-08
kamo sreće da su njegovi sunarodnjaci bili u pol s pameću njegovom... šteta da u Umetićima nema spomena na njega... jbga njegovi su ga naknadno po naputku zamrzili iz dna duše.... ali me čude ovi moji iz županije, otkad ikad su imali prilike staviti mu nekakvo obilježje dostojno njegovog značaja.... ako vandali ne bi uništili... ovi "naši"..... :))n_razbojnik wrote:Jedini feldmaršal južnije od Drave
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
EEEee Dionizije pl Busan.
2014-04-14
Trebalo bi svakako...
jest da nije bio za nji'ovu stvar, ali bio je mamoyebač
jest da nije bio za nji'ovu stvar, ali bio je mamoyebač
2014-04-15
A cuj ovo su sad stogodišnjice od ww1.
2014-04-11
Jel Svetozar bio musliman?
2016-11-17
kako mislis, da jacaju au vs srbije ??michaellcmacha wrote:kamo sreće da su njegovi sunarodnjaci bili u pol s pameću njegovom... šteta da u Umetićima nema spomena na njega... jbga njegovi su ga naknadno po naputku zamrzili iz dna duše.... ali me čude ovi moji iz županije, otkad ikad su imali prilike staviti mu nekakvo obilježje dostojno njegovog značaja.... ako vandali ne bi uništili... ovi "naši"..... :))n_razbojnik wrote:Jedini feldmaršal južnije od Drave
svašta pička rodi ):)
Guest- Guest
Onda niš'..pizzon wrote:srbin- 100%
govinda- Posts : 8930
2016-11-17
michaellcmacha wrote:kamo sreće da su njegovi sunarodnjaci bili u pol s pameću njegovom... šteta da u Umetićima nema spomena na njega... jbga njegovi su ga naknadno po naputku zamrzili iz dna duše.... ali me čude ovi moji iz županije, otkad ikad su imali prilike staviti mu nekakvo obilježje dostojno njegovog značaja.... ako vandali ne bi uništili... ovi "naši"..... :))n_razbojnik wrote:Jedini feldmaršal južnije od Drave
Srbi u AU su u pravilu bili odani Beču, te im nije predstavljao problem ni ubijati Srbijance.
Antijunak- Posts : 997
2015-09-26
Baš me zanima šta će reći Starhemberg na ovoj temi?
2015-09-26
Antijunak wrote:michaellcmacha wrote:kamo sreće da su njegovi sunarodnjaci bili u pol s pameću njegovom... šteta da u Umetićima nema spomena na njega... jbga njegovi su ga naknadno po naputku zamrzili iz dna duše.... ali me čude ovi moji iz županije, otkad ikad su imali prilike staviti mu nekakvo obilježje dostojno njegovog značaja.... ako vandali ne bi uništili... ovi "naši"..... :))n_razbojnik wrote:Jedini feldmaršal južnije od Drave
Srbi u AU su u pravilu bili odani Beču, te im nije predstavljao problem ni ubijati Srbijance.
ih, svakako ne ko m.planinc u blajburgu
Guest- Guest
I ne samo tad nego i 1944-46 prekodrinskim Srbima nije predstavljao problem masakrirati Srbijance, ali ste im se na svojevrstan način osvetili kad ste ih 1991 pobunili protiv Hrvatske, a 1995 u sudbonosnom trenutku okrenuli im leđa.pizzon wrote:Antijunak wrote:michaellcmacha wrote:kamo sreće da su njegovi sunarodnjaci bili u pol s pameću njegovom... šteta da u Umetićima nema spomena na njega... jbga njegovi su ga naknadno po naputku zamrzili iz dna duše.... ali me čude ovi moji iz županije, otkad ikad su imali prilike staviti mu nekakvo obilježje dostojno njegovog značaja.... ako vandali ne bi uništili... ovi "naši"..... :))n_razbojnik wrote:Jedini feldmaršal južnije od Drave
ih, svakako ne ko m.planinc u blajburgu
2015-09-26
koliko sam cuo, taj vise nece progovoriti...Antijunak wrote:Baš me zanima šta će reći Starhemberg na ovoj temi?
2016-11-17
govinda wrote:koliko sam cuo, taj vise nece progovoriti...Antijunak wrote:Baš me zanima šta će reći Starhemberg na ovoj temi?
Zašto?
2015-09-26
, o
kazu da se samoobrisao. Pitaj kica, on zna bolje.Antijunak wrote:govinda wrote:koliko sam cuo, taj vise nece progovoriti...Antijunak wrote:Baš me zanima šta će reći Starhemberg na ovoj temi?
Zašto?
2016-11-17
Ubila ga moderatizacija.
Podijelio puno banova pa puko čoek.
2014-04-11
Shebali smo ga psihički.RayMabus wrote:Ubila ga moderatizacija.
2014-04-11
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» U Splitu otkriven spomenik Miljenku Smoji
» Otkriven spomenik Kati Soljic i njezinim sinovima
» Na Bundeku otkriven spomenik Aleksandru Sergejeviču Puškinu
» otkriven spomenik IX. bojni HOS-a “Rafael vitez Boban
» U Puli otkriven spomenik Mati Parlovu. Mnogi tvrde da je totalni promašaj
» Otkriven spomenik Kati Soljic i njezinim sinovima
» Na Bundeku otkriven spomenik Aleksandru Sergejeviču Puškinu