Nijemci sve više naginju desničarenju i populizmu, a u tome nisu sami u Europi
Page 1 of 1
Nijemci sve više naginju desničarenju i populizmu, a u tome nisu sami u Europi
NJEMAČKO je društvo na visokom stupnju polarizacije i stvara se politička atmosfera koja pogoduje usponu populističkih stranaka, pokazuje studija koju je provela socijaldemokratima bliska zaklada Friedrich Ebert.
"Klasične desno-ekstremne svjetonazore polako zamjenjuju modernizirane inačice neodesničarskog načina razmišljanja", zaključuju autori studije "Njemačko društvo", Andreas Zick, Beate Kuepper i Daniela Krause.
"Neodesne" ideje prenose nacionalističko-rasističke ideologije često upakirane u "suptilne forme i u intelektualni habitus", ističu autori studije.
Tako 40 posto ispitanika smatra da islam "potkopava" njemačko društvo.
U istoj studiji 28 posto ispitanika mišljenja je da u Njemačkoj "čovjek više ne može otvoreno iznijeti vlastito mišljenje", a jednak postotak smatra da "vladajuće stranke varaju narod".
Nadalje, 35 posto anketiranih ocjenjuje da se država više brine o izbjeglicama nego o "Nijemcima kojima je potrebna pomoć".
Autori studije smatraju da se polarizacija društva najbolje očituje u pitanju izbjegličke krize.
"Ova tema je primjer za raskol u društvu u kojem s jedne strane imamo većinu koja je otvorenih svjetonazora, tolerantna i teži jednakosti u društvu, a s druge na baš više malu, ali utoliko glasniju manjinu koja traži izolaciju, okretanje nacionalnoj ideologiji i nejednak tretman različitih skupina građana", stoji u studiji zaklade Friedrich Ebert.
Posebice birači desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) skloni su eurokepticizmu i širenju teorija o uroti "establišmenta", te posebice teoriji podrivanja društva kroz sve veće prisustvo islama.
Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja AfD bi biralo 15 posto stanovništva.
No kad je u pitanju Europska unija, njemački građani su još, usprkos negativnim tendencijama, narod koji je u najmanjoj mjeri podložan populističkim idejama.
Prema istraživanju britanskog instituta YouGov, koje je prošlo vikend objavio njemački dnevnik Welt, populističke ideje u Njemačkoj podržava 18 posto ispitanih dok su te vrijednosti u drugim zemljama Europske unije osjetno više.
U Poljskoj tako 55 posto građana stoji iza populističkih parola, u Francuskoj 63, a u Nizozemskoj 55 posto.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/nijemci-sve-vise-naginju-desnicarenju-i-populizmu-a-u-tome-nisu-sami-u-europi/933560.aspx
"Klasične desno-ekstremne svjetonazore polako zamjenjuju modernizirane inačice neodesničarskog načina razmišljanja", zaključuju autori studije "Njemačko društvo", Andreas Zick, Beate Kuepper i Daniela Krause.
"Neodesne" ideje prenose nacionalističko-rasističke ideologije često upakirane u "suptilne forme i u intelektualni habitus", ističu autori studije.
Tako 40 posto ispitanika smatra da islam "potkopava" njemačko društvo.
U istoj studiji 28 posto ispitanika mišljenja je da u Njemačkoj "čovjek više ne može otvoreno iznijeti vlastito mišljenje", a jednak postotak smatra da "vladajuće stranke varaju narod".
Nadalje, 35 posto anketiranih ocjenjuje da se država više brine o izbjeglicama nego o "Nijemcima kojima je potrebna pomoć".
Autori studije smatraju da se polarizacija društva najbolje očituje u pitanju izbjegličke krize.
"Ova tema je primjer za raskol u društvu u kojem s jedne strane imamo većinu koja je otvorenih svjetonazora, tolerantna i teži jednakosti u društvu, a s druge na baš više malu, ali utoliko glasniju manjinu koja traži izolaciju, okretanje nacionalnoj ideologiji i nejednak tretman različitih skupina građana", stoji u studiji zaklade Friedrich Ebert.
Posebice birači desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) skloni su eurokepticizmu i širenju teorija o uroti "establišmenta", te posebice teoriji podrivanja društva kroz sve veće prisustvo islama.
Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja AfD bi biralo 15 posto stanovništva.
No kad je u pitanju Europska unija, njemački građani su još, usprkos negativnim tendencijama, narod koji je u najmanjoj mjeri podložan populističkim idejama.
Prema istraživanju britanskog instituta YouGov, koje je prošlo vikend objavio njemački dnevnik Welt, populističke ideje u Njemačkoj podržava 18 posto ispitanih dok su te vrijednosti u drugim zemljama Europske unije osjetno više.
U Poljskoj tako 55 posto građana stoji iza populističkih parola, u Francuskoj 63, a u Nizozemskoj 55 posto.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/nijemci-sve-vise-naginju-desnicarenju-i-populizmu-a-u-tome-nisu-sami-u-europi/933560.aspx
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Nijemci sve više naginju desničarenju i populizmu, a u tome nisu sami u Europi
Uvalimo im još Arapa i ostaloga da razbije tu neonacističku gamad .....he he he
2014-04-11
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Re: Nijemci sve više naginju desničarenju i populizmu, a u tome nisu sami u Europi
VELIKA SPASILAČKA AKCIJA Oko 1.400 migranata spaseno u Sredozemlju, osam stradalo
Tanjug | 22. 11. 2016 - 15:49h
Oko 1.400 migranata, koji su čamcima pokušali da preko Sredozemnog mora stignu iz severne Afrike do Evrope, spaseno je danas, saopštila je italijanska obalska straža nakon što je najmanje 11 prenatrpanih čamaca isplovilo iz Libije.
http://www.blic.rs/vesti/svet/velika-spasilacka-akcija-oko-1400-migranata-spaseno-u-sredozemlju-osam-stradalo/x1eky28
Tanjug | 22. 11. 2016 - 15:49h
Oko 1.400 migranata, koji su čamcima pokušali da preko Sredozemnog mora stignu iz severne Afrike do Evrope, spaseno je danas, saopštila je italijanska obalska straža nakon što je najmanje 11 prenatrpanih čamaca isplovilo iz Libije.
http://www.blic.rs/vesti/svet/velika-spasilacka-akcija-oko-1400-migranata-spaseno-u-sredozemlju-osam-stradalo/x1eky28
2014-04-11
ne vidim ja to desnicarenje bas u praksi i svakodnevnom zivotu..mozda u nekim opskurnim klubovima,idejnim privatnim raspravama..tako..bas kao i ovdje na Forumu..puno takvih lajavaca, u praksi,jos se nijedan ijie usudio da mi zblokira rutu kud hodam..
Guest- Guest
Gdje će se Švabo sa tobombogomdani wrote:ne vidim ja to desnicarenje bas u praksi i svakodnevnom zivotu..mozda u nekim opskurnim klubovima,idejnim privatnim raspravama..tako..bas kao i ovdje na Forumu..puno takvih lajavaca, u praksi,jos se nijedan ijie usudio da mi zblokira rutu kud hodam..
2014-04-15
cuj,i Khozoepi pa i Turci lagano se sklanjaju u stranu...svabi su beznadeznin_razbojnik wrote:Gdje će se Švabo sa tobombogomdani wrote:ne vidim ja to desnicarenje bas u praksi i svakodnevnom zivotu..mozda u nekim opskurnim klubovima,idejnim privatnim raspravama..tako..bas kao i ovdje na Forumu..puno takvih lajavaca, u praksi,jos se nijedan ijie usudio da mi zblokira rutu kud hodam..
Guest- Guest
ae, igrač si, nema tu dileme
2014-04-15
a e..nego...ucite ucite...
Guest- Guest
Tvoja su kategorija"kozojepke" s djecom, koje guras iz busa: vidis kozojeba, bjezis u zadnji dio autobusa :)
Guest- Guest
Nemoj tako, Starha, Bogi je nacisekssimbol, borac za rasno čistu Njemačku, a pride i židov. Naravno, poštuje sve žene, uključujući kozoyebke s djecom, kao rođenu mater.
sve zavisi, ko prvi glasa, francuzi ili nemci.
za eu je bolje da francuzi glasaju prvi.
za eu je bolje da francuzi glasaju prvi.
Guest- Guest
vid ih ko babe troćaju...Regoč wrote:Nemoj tako, Starha, Bogi je nacisekssimbol, borac za rasno čistu Njemačku, a pride i židov. Naravno, poštuje sve žene, uključujući kozoyebke s djecom, kao rođenu mater.
Guest- Guest
Ja te branim pred Starhom, a ti meni tako. E, sad se sam brani!bogomdani wrote:vid ih ko babe troćaju...Regoč wrote:Nemoj tako, Starha, Bogi je nacisekssimbol, borac za rasno čistu Njemačku, a pride i židov. Naravno, poštuje sve žene, uključujući kozoyebke s djecom, kao rođenu mater.
....nek,nek,vidio sam ja njega,kad mu Turci priredise turskih jedan dan kod Osijeka..Panic:level 10Regoč wrote:Ja te branim pred Starhom, a ti meni tako. E, sad se sam brani!bogomdani wrote:vid ih ko babe troćaju...Regoč wrote:Nemoj tako, Starha, Bogi je nacisekssimbol, borac za rasno čistu Njemačku, a pride i židov. Naravno, poštuje sve žene, uključujući kozoyebke s djecom, kao rođenu mater.
Guest- Guest
Starhi, Starhi, samo zovi,
spalit ćemo i most novi!
spalit ćemo i most novi!
ali to je prvi put da sam vidio Starhija da se ponasa kao zivo bice...neurozan,puno pojazni,razocaran,ljut,ono..tece krff venama...
Guest- Guest
i nadalje pomazem vremesnim svapskim damama da izguraju svoje vagine..vagene..iz buseva...more bit,kapne koja nekretnina...treba toga...
Guest- Guest
kad krene svele gorit će nebo i zemlja...čuvajte se kozoyebi menea
2014-04-15
Starha i ti se poznate?bogomdani wrote:ali to je prvi put da sam vidio Starhija da se ponasa kao zivo bice...neurozan,puno pojazni,razocaran,ljut,ono..tece krff venama...
Similar topics
» Nijemci se ushrali ....35% carine na BMWe koji nisu made in America
» Ulazak Srbije u EU kao i Vucic vise nisu medju prvim prioritetima Merkel cak sta vise medju zadnjim
» Nijemci odavno otišli kvragu i ubacuju u brzinu više - ovaj put na Poljsku
» U Europi sve više žena bez djece, osobito na jugu
» Bunjevci više nisu Hrvati
» Ulazak Srbije u EU kao i Vucic vise nisu medju prvim prioritetima Merkel cak sta vise medju zadnjim
» Nijemci odavno otišli kvragu i ubacuju u brzinu više - ovaj put na Poljsku
» U Europi sve više žena bez djece, osobito na jugu
» Bunjevci više nisu Hrvati
Page 1 of 1