Putin potpisao:Rusija istupa iz Rimskog statuta MKS u Hagu
Page 1 of 1
Putin potpisao:Rusija istupa iz Rimskog statuta MKS u Hagu
Moskva -- Rusija ne namerava da bude potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, piše u dekretu koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.
Kako prenosi ruska agencija Tas, rusko ministarstvo spoljnih poslova sada treba o tome da obavesti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.
Rimski statut (Statut MKS) je razvijen uz učešće Rusije i usvojen na diplomatskoj konferenciji opunomoćenika pod pokroviteljstvom UN-a 17. jula 1998. godine u Rimu. On je stupio na snagu 1. jula 2002. godine, a dejstvuje od 2003. godine. Rusija je potpisala dokument 13. septembra 2000. godine, ali ga nije ratifikovala.
Putin je odluku doneo nakon godišnjeg izveštaja Suda koji je objavljen 14. novembra, a u kome je navedeno da je ruska aneksija Krima međunarodni oružani sukob Rusije i Ukrajine, što zvanična Moskva negira.
Ovakva ruska odluka znači da državljanima Rusije neće moći da se sudi u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu za zločine počinjene na teritorijama država koje nisu ratifikovale Statut.
MKS je sudsko telo nadležno za suđenja u ime cele međunarodne zajednice osobama koje počine najteže zločine: genocid, agresiju, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu. Svaki od ovih termina se tumači na različite načine u zakonodavstvima različitih zemalja, ali države potpisnice Statuta Međunarodnog krivičnog suda ukazuju na to da ih razumeju jednako.
Prema mišljenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, MKS nije opravdao nade koje su polagane u njega i nije postao nezavisan pravosudni organ sa autoritetom.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=11&dd=16&nav_category=78&nav_id=1199956
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Re: Putin potpisao:Rusija istupa iz Rimskog statuta MKS u Hagu
To mi je baš bitna vijest.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Meni jeste...citaj Longi malo u dubinu..
Guest- Guest
Hag realno izgubio znacaj Medjunarodnog Suda.
Realno je sluzio samo za Srbe, videli Rusi da ga Zapad koristi kao i medije, skinuli sa dnevnog reda i zavrsili pricu.
Realno je sluzio samo za Srbe, videli Rusi da ga Zapad koristi kao i medije, skinuli sa dnevnog reda i zavrsili pricu.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
hag je zapadna politicka Prćija...Serbinho-3 wrote:Hag realno izgubio znacaj Medjunarodnog Suda.
Guest- Guest
ispravno, heil putin
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Meni nije. Smatram da je ovo odavno trebao napraviti tako da je ovo sad zakašnjela rekacija pa nebitna onda.bogomdani wrote:Meni jeste...citaj Longi malo u dubinu..
2014-04-11
Pa nadam se da ne slijede sranja,tipa ratova vecih razmjera,jer bi se opet to ruglo bilo aktiviralo u korist nekih uskih interesnih grupa..zamisli da fajt na relaciji zapad Rusija krene,a ovi iz haaga pocnu zahtijevati isporucivanje ruskih generala..pa gdje to ima???RayMabus wrote:Meni nije. Smatram da je ovo odavno trebao napraviti tako da je ovo sad zakašnjela rekacija pa nebitna onda.bogomdani wrote:Meni jeste...citaj Longi malo u dubinu..
rusija pokazuje da je istinski gazda svoje sudbine po mnogim nivoima..
Guest- Guest
Ma boli kuraz Ruse za njih ...bacit ce im atomsku na taj usrani Hag.
2014-04-11
Similar topics
» Putin potpisao novu mornaričku doktrinu
» Putin potpisao zakon protiv veličanja nacizma
» PUTIN POTPISAO: Vojnici Južne Osetije će braniti Rusiju
» Putin potpisao zakone o ulasku novih teritorija u sastav Rusije
» Putin potpisao zakon koji ublažuje kazni onima koji mlate žene i djecu
» Putin potpisao zakon protiv veličanja nacizma
» PUTIN POTPISAO: Vojnici Južne Osetije će braniti Rusiju
» Putin potpisao zakone o ulasku novih teritorija u sastav Rusije
» Putin potpisao zakon koji ublažuje kazni onima koji mlate žene i djecu