Pravoslavlje
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 3 of 13
Page 3 of 13 • 1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13
Re: Pravoslavlje
[size=34]Ljudi muhe i ljudi pčele | Mudre priče[/size]
Objavljeno 07/05/2012 от slobodnium — Nema komentara ↓
Read more at http://mudremisli.net/ljudi-muve-i-ljudi-pele-mudre-prie/#2DfoIe8FdJhLaMwf.99
Objavljeno 07/05/2012 от slobodnium — Nema komentara ↓
image: http://mudremisli.net//images/stories/SlobodniUm-Slike1/honey-bee-yellow-flower.jpg
[size]Kazivanje starca Pajsija Svetogorca
Starac je počeo da nam priča:
-Iz iskustva znam da su ljudi podijeljeni u dvije kategorije, treća kategorija ne postoji; ljudi pripadaju ili jednoj ili drugoj.[/size]
[size]Kazivanje starca Pajsija Svetogorca
Starac je počeo da nam priča:
-Iz iskustva znam da su ljudi podijeljeni u dvije kategorije, treća kategorija ne postoji; ljudi pripadaju ili jednoj ili drugoj.[/size]
Prvi podsjećaju na muhu. Glavna osobina muhe je da nju privlači nečistoća. Kada se, na primjer, muha nađe u bašti punoj cvijeća prekrasnog mirisa, ona ga neće ni primijetiti i zaustaviće se na nekoj nečistoći koju nađe na zemlji. Počeće da kruži unaokolo i osjetiće se sasvim lagodno u smradu. Ako bi muha mogla da govori, a vi zatražili da vam u bašti pokaže ružu, odgovorila bi: “Ja uopšte ne znam kako ruža izgleda. Znam gdje da nađem đubre, toalete i blato.” Postoje ljudi koji podsjećaju na muhu. Ljudi koji pripadaju ovoj kategoriji navikli su da misle negativno i u životu uvijek traže loše strane, nipodoštavajući i odbijajući prisustvo dobra.
Druga kategorija su oni koji podsjećaju na pčelu, čija je glavna osobina da uvijek traga za nečim slatkim i prijatnim da bi na njega sletjela. Kada bi se pčela našla u sobi punoj nečistoće, sa komadićem bombone u uglu, ona bi zanemarila svu onu nečistoću i sletjela na bombonu. Kada biste od pčele tražili da vam pokaže gdje se nalazi baštensko đubre, odgovorila bi: “Ne znam. Mogu ti reći samo gdje da nađeš cvijet, slast, med i šećer.” Ona zna samo za dobre stvari u životu, dok su joj one rđave nepoznate. To je druga kategorija ljudi, koja ima pozitivne misli i vidi samo dobru stranu stvari. Oni se uvijek trude da prikriju zlo kako bi zaštitili bližnje; naprotiv, ljudi prve kategorije se trude da izlože zlo i da ga iznesu na površinu.
Kada neko dođe kod mene i počne da optužuje druge ljude, dovede me u tešku situaciju i ja mu navedem ovaj primjer. Tada mu kažem da odluči kojoj kategoriji želi da pripada, kako bi mogao da nađe ljude iste vrste i da se sa njima druži.
Druga kategorija su oni koji podsjećaju na pčelu, čija je glavna osobina da uvijek traga za nečim slatkim i prijatnim da bi na njega sletjela. Kada bi se pčela našla u sobi punoj nečistoće, sa komadićem bombone u uglu, ona bi zanemarila svu onu nečistoću i sletjela na bombonu. Kada biste od pčele tražili da vam pokaže gdje se nalazi baštensko đubre, odgovorila bi: “Ne znam. Mogu ti reći samo gdje da nađeš cvijet, slast, med i šećer.” Ona zna samo za dobre stvari u životu, dok su joj one rđave nepoznate. To je druga kategorija ljudi, koja ima pozitivne misli i vidi samo dobru stranu stvari. Oni se uvijek trude da prikriju zlo kako bi zaštitili bližnje; naprotiv, ljudi prve kategorije se trude da izlože zlo i da ga iznesu na površinu.
Kada neko dođe kod mene i počne da optužuje druge ljude, dovede me u tešku situaciju i ja mu navedem ovaj primjer. Tada mu kažem da odluči kojoj kategoriji želi da pripada, kako bi mogao da nađe ljude iste vrste i da se sa njima druži.
Read more at http://mudremisli.net/ljudi-muve-i-ljudi-pele-mudre-prie/#2DfoIe8FdJhLaMwf.99
Guest- Guest
lijepo dijelimo isto vjerovanje i mistici imaju zajednička obilježja...
nisam vidjela kad si preporučio Ostrov, pogledala sam ga puno prije.. film je zbilja izvrstan... kao Pasija...
nisam vidjela kad si preporučio Ostrov, pogledala sam ga puno prije.. film je zbilja izvrstan... kao Pasija...
Guest- Guest
Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni, i ja cu vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, i naucite se od mene; jer sam ja krotak i smiren u srcu, i nacicete pokoj dusama svojim. Jer je moj blag jaram, i breme je moje lako ... (Mt. 11-28, 29, 30)
Guest- Guest
da dobar je,inace moje omiljene knjige su Pouke starca tadeja,Gospod dolazi i o strasnom sudu i vjecnom spasenju,vrlo inspirativne knjige u kojim sam nasao mnoge odgovore na neka moja pitanja,a preporucila mi ih je jedna Monahinja iz manastira Mostanica,rekao sam joj da sam pocetnik u vjeri i sta bi mi preporucila za mene i ona mi rekla za te tri knjige i stvarno,pun pogodak.metilda wrote:lijepo dijelimo isto vjerovanje i mistici imaju zajednička obilježja...
Guest- Guest
prekrasno i istinito međutim, ove je riječi moguće shvatiti samo duboko duhovnim dušama... i prepustiti se Božjim odlukama mogu samo one duše koje su se odrekle svojih želja i posve prepustile Bogu...meni je na mom duhovnom putu pomogla knjiga Tomislava Ivančića Susret sa živim Bogom... bilo mi je 25 godina... od tada je prošlo puno padova i uspona u vjeri... ali sve to od Boga dolazi koji čeka da mu otvorimo svoje srce i prepustimo svoje putove...
Guest- Guest
da,upravo citam opet na preskok onu moju omiljenu knjigu "o strasnom sudu i vjecnom spasenju" o opisima pakla i raja,kad bi covjek znao koje su muke u paklu i uvjek to imo na umu nikad nebi grijesio.
Guest- Guest
Ground Biscuits wrote:
slušalice mi malo rade malo ne rade, ali danas sam napokon uspjela odslušati i ovaj video.. "blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje Isus".. prekrasno je što Marija ne pravi razliku među nacijama i što Njen Sin a naš Bog uslišava njene molitve koje joj upućuju potrebiti... toliko je naša vjera slična... Bože, zašto smo razdijeljeni.... blagoslovljena Majka Bođanska...
Guest- Guest
Winter trebam iskren odgovor. Osjećaš li se ti Hrvatskim pravoslavcem ??? haha :-)
Koliko te poznajem odgovor će biti NE. Ako je to zaista tvoj odgovor što si po tom pitanju pokrenuo i zalažeš li se javno za svoju vjeru?? Da li ti je poznato da u Hrvatskoj nastoje osnovati i ozakoniti HPC??
Da budem iskrena to ne paše ni meni, ... ni tebi. Haha mogli bi surađivati :-)
Winter Čedisavljević ????
Koliko te poznajem odgovor će biti NE. Ako je to zaista tvoj odgovor što si po tom pitanju pokrenuo i zalažeš li se javno za svoju vjeru?? Da li ti je poznato da u Hrvatskoj nastoje osnovati i ozakoniti HPC??
Da budem iskrena to ne paše ni meni, ... ni tebi. Haha mogli bi surađivati :-)
Winter Čedisavljević ????
immortal-
2014-04-16
Tada pristupi k njemu Petar i reče: Gospode! koliko puta ako mi sagriješi brat moj da mu oprostim? do sedam puta? | |
Matej 18,22 | Reče njemu Isus: ne velim ti do sedam puta, nego do sedam puta sedamdeset. |
Guest- Guest
Page 3 of 13 • 1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13
Similar topics
» Pravoslavlje!
» Henok prešao na pravoslavlje
» Gérard Depardieu prešao u pravoslavlje
» Korona se opasno nameračila na pravoslavlje
» Je li pravoslavlje najveća opasnost za zapadnu civilizaciju?
» Henok prešao na pravoslavlje
» Gérard Depardieu prešao u pravoslavlje
» Korona se opasno nameračila na pravoslavlje
» Je li pravoslavlje najveća opasnost za zapadnu civilizaciju?
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 3 of 13