Dveri: Što hitnije vratiti obavezno služenje vojnog roka
Page 3 of 4
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Dveri: Što hitnije vratiti obavezno služenje vojnog roka
ne možeš nekog recimo inžinjera koji je zadužen u končaru za proizvodni proces nekog generatora koji se proda za nekoliko milijuna $ , a time država dobije pare preko par stotina poreza i multiplikativnih efekata , nemožeš takvom dati pušku i riskirati da pogine.. ili nekog financijskog stručnjaka neke velike hrvatske izvozne kompanije itd..
dok nekog uhljeba koji lupa pečate, ili inspketora koji lovi babe po placu , da taj i pogine , RH proračun bi odahnuo, društvo može podnjeti njegovu žrtvu bez puno problema, dok žrtvu ovih navedenih i ne baš..
dok nekog uhljeba koji lupa pečate, ili inspketora koji lovi babe po placu , da taj i pogine , RH proračun bi odahnuo, društvo može podnjeti njegovu žrtvu bez puno problema, dok žrtvu ovih navedenih i ne baš..
Guest- Guest
sasvim dovoljno pod uslovom da se izbace priglupe ceremonije tipa polaganje tamo neke zakletve koju ionako niko ne jebe 2% i tako neke nebitne budalestine kao lupetanje nogama o asvalt paradiranje i slicna preseravanja,jeli vojska sluze da se ljudi obuce rukovanju oruzjem,prezivljavanju i slicno ili za idiotizam,dok se te dve stvari ne razgranice nisam za vracanje vojnog roka.pizzon wrote:glasam za 4m v.roka, obavezna obuka u kasarni, poligonima,
1 logorovanje, 15 dana, na kraju obuke.
Winter is coming-
2014-04-14
ništa od tog da bi lupači pečata bili u prvim redovima, zna se vrlo dobro kojim se redoslijedom vrši popunjavanje vojnih redova.... lupači pečata su od pamtivjeka zadnji u u tom nizu....
2015-08-08
MaximusDecimusMiridije wrote:Serbinho-3 wrote:Sluzio moj prijatelj.
Pitao ga sta su radili, nekoliko puta vezba pucanja i dva puta bacanja bombe.
Izvadis ono i bacis iza brda.
To mi vojni rok a godinu dana ih hrane tamo da se izlezavaju i igraju fudbal.
Ulicni vojni rok, pusti poziv telefonom, leti auto u nebo, obucen za sve i ne kosta nista.
Otprilike to je to. Potpuno beskorisno. Uvodenje obveznog vojnog roka donosi dugorocno gomilu pjesaka i to je to. Manje zemlje bez razvijene ekonomije tehnoloski to nemogu pratiti. Kratko i jasno. Nije ni Jugoslavija to mogla pratiti. Prakticki do 10 godina prije rata je 90% naoruzanja kopnene vojske bilo ostavstina iz drugog svjetskog rata. Tako je i danas. Mi na ovaj dobrovoljni vojni rok sto se ljudi javljaju. Obucava im se opremom koja je prakticki pred otpisom. VHS1 puske ce ici na to. I stariji komadi artiljerije,vozila i slicno. Masu manja vojska solidno opremljena ima golemu prednost nad bilo kojom vojskom losije opremljenom a po brojkama i nekoliko puta vecom. To je danas besmisleno. U slucaju potrebe mozes u par tjedana obuciti pjesake na isti nacin kako su se obucavali prije.
možda vojni rok nije koristan u slučaju rata, ali je koristan da se klini maknu s mamine sise, nauče složit sebi svoj krevet, steknu nešto discipline, i nauče muški otrpit nogu u guzicu
ako ništa, najviše koristi od vojnog roka bi imale njihove buduće žene. Da znanu tri dana preživjet bez mame.
...vojni rok ce se uvesti kad sluzbeno noz bude pod grlom..tako to ide..do tad stedimo na vojsci....taka politika
vuksadinare- Posts : 100330
2015-09-08
Inženjer, po logici svoje spreme, ne bi bio u rovu, upravljao bi sustavom zračnoga motrenja, recimo. Tako ni liečnik ne bi radio u kuhinji, već u ambulanti. Svatko bi našao svoje mjesto.
Podrzavam apsolutno. Ako ni zbog ceg drugog onda zbog one jevrejske "dabogda imao pa nemao". Neka momci malo ocvrsnu. Mislim da je dovoljno 2 meseca opste obuke, 2,5 meseci specijalisticke i dve nedelje vezba na terenu... Pet meseci moze svaki siljokuran da odvoji...
Napraviti centre za obuku i smanjiti troskove...
Stanojko wrote:Neka momci malo ocvrsnu. Mislim da je dovoljno 2 meseca opste obuke, 2,5 meseci specijalisticke i dve nedelje vezba na terenu... Pet meseci moze svaki siljokuran da odvoji...
dosta je i tri mjeseca da nauče poštivati hijerarhiju i autoritet, i ne dovoditi naredbe u pitanje... danas ročnici u ratu nisu od nikakve koristi, ali da malo očvrsnu im ne može falit... bolje se snađu i kad počnu raditi, i tako... nauče se disciplini, nauče se sredit svoje gaće i čarape i bez mame...
marcellus wrote:
dosta je i tri mjeseca da nauče poštivati hijerarhiju i autoritet, i ne dovoditi naredbe u pitanje...
Možda nekad bilo u JNA ali kad bi čuo priče ročnika iz HVa, totalni raspašoj
catabbath-
2015-08-22
Stara vojska je bila kurac jer si bukvalno godinu dana zivota bacio u vetar. Ovde bi sve bilo podredjeno prakticnoj obuci, kratko i efikasno... Pa da vidis srece kad vide wc solju kad dodju kuci unesto cucavca... Najbanalnije. Malo ce nauciti da cene neke stvari...marcellus wrote:Stanojko wrote:Neka momci malo ocvrsnu. Mislim da je dovoljno 2 meseca opste obuke, 2,5 meseci specijalisticke i dve nedelje vezba na terenu... Pet meseci moze svaki siljokuran da odvoji...
dosta je i tri mjeseca da nauče poštivati hijerarhiju i autoritet, i ne dovoditi naredbe u pitanje... danas ročnici u ratu nisu od nikakve koristi, ali da malo očvrsnu im ne može falit... bolje se snađu i kad počnu raditi, i tako... nauče se disciplini, nauče se sredit svoje gaće i čarape i bez mame...
marcellus wrote:Stanojko wrote:Neka momci malo ocvrsnu. Mislim da je dovoljno 2 meseca opste obuke, 2,5 meseci specijalisticke i dve nedelje vezba na terenu... Pet meseci moze svaki siljokuran da odvoji...
Danasnja omladina nije ni za ku..., ja kad sam bio mali sam spavo gol u snegu!..bem ti sunce!
Guest- Guest
Kojesta..bez godinu dana,da se totalno odvoje od majcine sise,nema nis..
Nakon toga se i moze redi da je osoba prilicno formirana..
I naravno bez vikend odlazaka kutji..ja prvi puta bio nakon 9 mjeseci kutji..ovi kurci palci,cuj,za vikend idu doma...pickasto
Nakon toga se i moze redi da je osoba prilicno formirana..
I naravno bez vikend odlazaka kutji..ja prvi puta bio nakon 9 mjeseci kutji..ovi kurci palci,cuj,za vikend idu doma...pickasto
Guest- Guest
Ja bio godinu dana i ništa od toga nisam naučio.marcellus wrote:Stanojko wrote:Neka momci malo ocvrsnu. Mislim da je dovoljno 2 meseca opste obuke, 2,5 meseci specijalisticke i dve nedelje vezba na terenu... Pet meseci moze svaki siljokuran da odvoji...
Piglet wrote:Sve je to lijepo, ali srpski vojni proračun je samo 500 milijuna dolara, a 94% troše na operativne troškove i plaće. Da uvedu obvezni vojni rok, ne bi imali ni za hranu za ročnike.
Kao i do sada, veliki deo novca ide na plate i naknade zaposlenima u MO i VS pa će za ovu namenu država izdvojiti čak oko 280 miliona evra što je oko 60 posto budžeta, kako za plate tako i za socijalne dopinose i davanja, naknade troškova itd.
http://tangosix.rs/2015/11/12/budzet-vojske-srbije-za-2016-dovoljno-samo-za-prezivljavanje/
RayMabus- Posts : 184137
2014-04-11
Rođa?dzmrdz wrote:marcellus wrote:Stanojko wrote:Neka momci malo ocvrsnu. Mislim da je dovoljno 2 meseca opste obuke, 2,5 meseci specijalisticke i dve nedelje vezba na terenu... Pet meseci moze svaki siljokuran da odvoji...
Danasnja omladina nije ni za ku..., ja kad sam bio mali sam spavo gol u snegu!..bem ti sunce!
dzango wrote:Rođa?dzmrdz wrote:marcellus wrote:Stanojko wrote:Neka momci malo ocvrsnu. Mislim da je dovoljno 2 meseca opste obuke, 2,5 meseci specijalisticke i dve nedelje vezba na terenu... Pet meseci moze svaki siljokuran da odvoji...
Guest- Guest
Stanojko wrote:Stara vojska je bila kurac jer si bukvalno godinu dana zivota bacio u vetar. Ovde bi sve bilo podredjeno prakticnoj obuci, kratko i efikasno... Pa da vidis srece kad vide wc solju kad dodju kuci unesto cucavca... Najbanalnije. Malo ce nauciti da cene neke stvari...marcellus wrote:Stanojko wrote:Neka momci malo ocvrsnu. Mislim da je dovoljno 2 meseca opste obuke, 2,5 meseci specijalisticke i dve nedelje vezba na terenu... Pet meseci moze svaki siljokuran da odvoji...
tjah kad sam ja služio većini (iz pasivnih krajeva BIH, kosova, a bogami i južne srbije) je i čučavac bio napredak u odnosu na ono što su imali kući
Pazi, i kod mene je u vojsci bilo likova ko iz Pazolinijevih filmova... Nije ni to lose, malo se susresti sa realnoscu i pravim svetom... Nisu zivot i srbi samo moja ekipa sa Akademije. Kulturoloski sok, nije to ponekad lose. Sve u svemu, drago mi je sto sam im dao glas...marcellus wrote:Stanojko wrote:Stara vojska je bila kurac jer si bukvalno godinu dana zivota bacio u vetar. Ovde bi sve bilo podredjeno prakticnoj obuci, kratko i efikasno... Pa da vidis srece kad vide wc solju kad dodju kuci unesto cucavca... Najbanalnije. Malo ce nauciti da cene neke stvari...marcellus wrote:Stanojko wrote:Neka momci malo ocvrsnu. Mislim da je dovoljno 2 meseca opste obuke, 2,5 meseci specijalisticke i dve nedelje vezba na terenu... Pet meseci moze svaki siljokuran da odvoji...
tjah kad sam ja služio većini (iz pasivnih krajeva BIH, kosova, a bogami i južne srbije) je i čučavac bio napredak u odnosu na ono što su imali kući
....ma jna je bila kukavelj od vojske narocito par godina prije raspada...prva dva mjeseca imao si koliko toliko neku obuku...vis ereda radi...poslije si bogu zjake prodavao...kakao se rat priblizavao i problemi...to smo mi rocni vojnci imali sve manje posla cak i onih osnovnih poput ciscenja dvorista,straza...vecinom su kontrolu poceli preuzimati teritorijalci.....interesantno..u tom periodu bar sto se tice mene i ostalih vojnika u mojoj postrojbi...isli smo dosta van u grad...cak tri,cetri puta tjedno a neki i svaki dan...navodno se pricalo...da previse ne vidimo sto se desava u vojarni i na aerodromu...jer su bile pripreme u tijeku za borbena djelovanja jna..a i dijelilo se oruzje srbima..neki su to iskoristili i pobjegli kao ja i jedan tad kolega iz solina...mozda ej to bio i cilj ovima da sto manje rocnika bude u vojarni i na aerodromu a sto vise rezervista i teritorijalaca..
vuksadinare- Posts : 100330
2015-09-08
vuksadinare wrote:....ma jna je bila kukavelj od vojske narocito par godina prije raspada...prva dva mjeseca imao si koliko toliko neku obuku...vis ereda radi...poslije si bogu zjake prodavao...kakao se rat priblizavao i problemi...to smo mi rocni vojnci imali sve manje posla cak i onih osnovnih poput ciscenja dvorista,straza...vecinom su kontrolu poceli preuzimati teritorijalci.....interesantno..u tom periodu bar sto se tice mene i ostalih vojnika u mojoj postrojbi...isli smo dosta van u grad...cak tri,cetri puta tjedno a neki i svaki dan...navodno se pricalo...da previse ne vidimo sto se desava u vojarni i na aerodromu...jer su bile pripreme u tijeku za borbena djelovanja jna..a i dijelilo se oruzje srbima..neki su to iskoristili i pobjegli kao ja i jedan tad kolega iz solina...mozda ej to bio i cilj ovima da sto manje rocnika bude u vojarni i na aerodromu a sto vise rezervista i teritorijalaca..
pa, s koliko godina si ti bio u JNA?
Guest- Guest
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Srbija uvodi obavezno služenje vojnog roka
» Srbija vraća redovno služenje vojnog roka u trajanju od 75 dana
» Policija zabranila prosvjed protiv služenja vojnog roka
» Plenkovic : Obveznog vojnog roka neće biti
» Ministar obrane: Ništa od uvođenja vojnog roka
» Srbija vraća redovno služenje vojnog roka u trajanju od 75 dana
» Policija zabranila prosvjed protiv služenja vojnog roka
» Plenkovic : Obveznog vojnog roka neće biti