Umrla Mira Stupica
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Umrla Mira Stupica
[size=17]ODLAZAK VELIKANKE
[size=40]PREMINULA LEGENDA JUGOSLOVENSKE KINEMATOGRAFIJE U 93. godini napustila nas Mira Stupica
[/size][/size]
OBJAVLJENO:
19.08.2016. u 13:03
[size][size]
CC
[/size][/size]
[size=21][size=21]BEOGRAD - Legendarna srpska i jugoslavenska kazališna i filmska glumica Mira Stupica umrla je u Beogradu u 93. godini, objavili su u petak beogradski mediji.
Mira Stupica preminula je od posljedica moždanog udara, samo dva dana nakon što je u krugu najbližih proslavila svoj 93. rođendan.
Rođena je kao Miroslava Todorović 17. kolovoza 1923. u Gnjilanu, na Kosovu, a već od djetinjstva pokazivala je sklonost i interes za glumu.
Izrasla je u glumicu iznimnog talenta, širokih interesa, bogatog i raznovrsnog stvaralačkog spektra i svojom je glumom obilježila cijelo jedno razdoblje kazališnog života u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata.
Biografi Mire Stupce navode da je prijelomna točka u njezinoj karijeri bio ulazak u Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) i susret s Bojanom Stupicom, za kojeg se kasnije i udala.
Njegov je utjecaj tijekom dva desetljeća zajedničkog života pridonio zrelosti njezina glumačkog talenta te karijeri u kojoj je ostvarila brojne antologijske uloge u komadima po djelima Bernarda Shawa, Bertolta Brechta, Marina Držića, Luigia Pirandella, Pavela Kohouta.
Nastupala je na kazališnim daskama diljem Srbije, Narodnom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) u Beogradu, teatarima Pariza i Moskve, a igrala je u svim žanrovima, od kazališnih klasika do djela suvremenih nacionalnih i inozemnih autora.
Filmsku karijeru započela je u filmu "Bakonja fra Brne" Fedora Hanžekovića, a glavne likove glumila je i u filmovima "Jara gospoda"(1953.), "U mreži"(1956.) Bojana Stupice, "Bila sam jača" (1953.) Gustava Gavrina, "Stojan Mutikaša" (1954.) Fedora Hanžekovića, "Delije" (1968.) Miodraga Popovića, "Krvava bajka" (1969.) Torija Jankovića, "Doručak sa đavolom" (1971.) Miroslava Antića, a u novom mileniju glumila je u dva fima - "Sedam i pol" i "Parada".
Televizijski će ju gledatelji upamiti i po ulozi Kike Bibić u TV seriji "Bukvar", a za svoje uloge i glumački rad dobila je brojne nagrade, među ostalima Dobričin prsten, Nagradu Pavle Vuisić te priznanja za životno djelo i druge.
Posljednji put u javnosti pojavila se u travnju prošle godine na Dan JDP-a.
[/size][/size]
[size=40]PREMINULA LEGENDA JUGOSLOVENSKE KINEMATOGRAFIJE U 93. godini napustila nas Mira Stupica
[/size][/size]
- Hina
AUTOR:
OBJAVLJENO:
[size][size]
CC
[/size][/size]
[size=21][size=21]BEOGRAD - Legendarna srpska i jugoslavenska kazališna i filmska glumica Mira Stupica umrla je u Beogradu u 93. godini, objavili su u petak beogradski mediji.
Mira Stupica preminula je od posljedica moždanog udara, samo dva dana nakon što je u krugu najbližih proslavila svoj 93. rođendan.
Rođena je kao Miroslava Todorović 17. kolovoza 1923. u Gnjilanu, na Kosovu, a već od djetinjstva pokazivala je sklonost i interes za glumu.
Izrasla je u glumicu iznimnog talenta, širokih interesa, bogatog i raznovrsnog stvaralačkog spektra i svojom je glumom obilježila cijelo jedno razdoblje kazališnog života u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata.
Biografi Mire Stupce navode da je prijelomna točka u njezinoj karijeri bio ulazak u Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) i susret s Bojanom Stupicom, za kojeg se kasnije i udala.
Njegov je utjecaj tijekom dva desetljeća zajedničkog života pridonio zrelosti njezina glumačkog talenta te karijeri u kojoj je ostvarila brojne antologijske uloge u komadima po djelima Bernarda Shawa, Bertolta Brechta, Marina Držića, Luigia Pirandella, Pavela Kohouta.
Nastupala je na kazališnim daskama diljem Srbije, Narodnom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) u Beogradu, teatarima Pariza i Moskve, a igrala je u svim žanrovima, od kazališnih klasika do djela suvremenih nacionalnih i inozemnih autora.
Filmsku karijeru započela je u filmu "Bakonja fra Brne" Fedora Hanžekovića, a glavne likove glumila je i u filmovima "Jara gospoda"(1953.), "U mreži"(1956.) Bojana Stupice, "Bila sam jača" (1953.) Gustava Gavrina, "Stojan Mutikaša" (1954.) Fedora Hanžekovića, "Delije" (1968.) Miodraga Popovića, "Krvava bajka" (1969.) Torija Jankovića, "Doručak sa đavolom" (1971.) Miroslava Antića, a u novom mileniju glumila je u dva fima - "Sedam i pol" i "Parada".
Televizijski će ju gledatelji upamiti i po ulozi Kike Bibić u TV seriji "Bukvar", a za svoje uloge i glumački rad dobila je brojne nagrade, među ostalima Dobričin prsten, Nagradu Pavle Vuisić te priznanja za životno djelo i druge.
Posljednji put u javnosti pojavila se u travnju prošle godine na Dan JDP-a.
[/size][/size]
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Re: Umrla Mira Stupica
Inače neki da je preminuo legenda jugoslavenskog nogometa Vladica Kovačević. U hrvatskim medijima ni riječ o tome,a bio je to jedan od najvećih igrača koje je jugoslavenski nogomet dao.
2014-04-22
Onda si mislio na Miru Škorić.kolerik wrote:Ja otvorio po imenu mislio turbofolk pevacica...
2014-04-22
Inače Koleriče,možda ti i ne voliš turbo-folk,ali postoji i gore od turbo folka.
Recimo neki janjevci svake večeri puštaju užasne srpske repere. Ako potoji išta iritantnije išta grdnije ,išta štupidnije,evo tu me reži.
Odvratno nešto.
Baš ima i jedna takva pjesma o Miri Škorić.
Evo teksta. Idiotizam na kvadrat.
Trebas mene da znas jer me zna MIRA SKORIC
Lovu ces da mi das jer ja znam MIRU SKORIC
MIRA SKORIC Nemam mira...MIRA SKORIC
Na zurkama je Grand odma me hvata smoric
trebas mene da znas jer me zna MIRA SKORIC
Otkaci sa mnom do ludila odavno nisam tako ljubila
Recimo neki janjevci svake večeri puštaju užasne srpske repere. Ako potoji išta iritantnije išta grdnije ,išta štupidnije,evo tu me reži.
Odvratno nešto.
Baš ima i jedna takva pjesma o Miri Škorić.
Evo teksta. Idiotizam na kvadrat.
Trebas mene da znas jer me zna MIRA SKORIC
Lovu ces da mi das jer ja znam MIRU SKORIC
MIRA SKORIC Nemam mira...MIRA SKORIC
Na zurkama je Grand odma me hvata smoric
trebas mene da znas jer me zna MIRA SKORIC
Otkaci sa mnom do ludila odavno nisam tako ljubila
2014-04-22
Ili poslušaj ovo. Užas,brate! Turbo folk je mila majka prema ovoj strahoti i porazi.
https://www.youtube.com/watch?v=AV3SekRMwQQ
https://www.youtube.com/watch?v=AV3SekRMwQQ
2014-04-22
Srpski rap je nešto najužasnije što sam u životu slušao.
Kad bi me netko negdjezatvorio i pušta mi pjesme Škorić Mira i kako živimo,a kako bilo nam je pre,ja bih izludio.
Kad bi me netko negdjezatvorio i pušta mi pjesme Škorić Mira i kako živimo,a kako bilo nam je pre,ja bih izludio.
2014-04-22
Nemam ti ja pojma, moj jastrebe, o cemu ti ovdje pises
Ja samo slusam Bacha, Beethovena, Mozarta a od novijih Davida Bowieja.
Ja samo slusam Bacha, Beethovena, Mozarta a od novijih Davida Bowieja.
Guest- Guest
Gdje je igrao taj legendarni Kovacevic???Kaodruga legenda na Korzici??? Ili ovaj sa avatara u Austriji???? Koje kurceve legende????
2014-04-14
Igrao je u čuvenoj ekipi Partizana koja je igrala u finalu KEŠ-a. Bio je i višestruki reprezentativac Jugoslavije i član jedne od najboljih reprezentacija SFRJ koja je igrala u Čileu i zauzela 4.mjesto.abraham wrote:Gdje je igrao taj legendarni Kovacevic???Kaodruga legenda na Korzici??? Ili ovaj sa avatara u Austriji???? Koje kurceve legende????
Čudim se kako kao ljubitelj nogometa nisi čuo za njega.
2014-04-22
Partizan, '60-ih, dao oko 300 golova.
Igrao je i u Cileu 1962.
Trebali smo to obiljeziti, njemu je Tudjman bio poglavar prije nego svima nama.
Igrao je i u Cileu 1962.
Trebali smo to obiljeziti, njemu je Tudjman bio poglavar prije nego svima nama.
Guest- Guest
moj brat sluša taj neki istočnjački rap, i tog Frenkia nekog, Žuvi i štatijaznam, uh..
Pokoj vjecni gdji Miri. Dobra obitelj (glumacka).
2014-04-14
Kolega, nisam provjeravao ali se kladim da ste ovo prenijeli sa srpskih medija. Ovakove bedastoce samo oni mogu pisati. Kao legenda, necet verovati vlastitim ocima, pasti cete na dupe kada vidite, neverovatna reakcija, otvir temu i sl.jastreb wrote:Igrao je u čuvenoj ekipi Partizana koja je igrala u finalu KEŠ-a. Bio je i višestruki reprezentativac Jugoslavije i član jedne od najboljih reprezentacija SFRJ koja je igrala u Čileu i zauzela 4.mjesto.abraham wrote:Gdje je igrao taj legendarni Kovacevic???Kaodruga legenda na Korzici??? Ili ovaj sa avatara u Austriji???? Koje kurceve legende????
2014-04-14
Sta je danas jela legenda svjetskog nogometa mladi Radosevic. Jebi ga igrao u ajduka koji je bio sampion Yu i osvajac kupa, otac mu bio na tekmi i plakao kada je tito umro, maliigraao jednu utakmicu za DNRH koja je bila treca na svijetu i sl.
2014-04-14
Ništa nisam prepisao,već sam još prije 25-30 g. od starijih slušao o tom igraču kao legendi.abraham wrote:Kolega, nisam provjeravao ali se kladim da ste ovo prenijeli sa srpskih medija. Ovakove bedastoce samo oni mogu pisati. Kao legenda, necet verovati vlastitim ocima, pasti cete na dupe kada vidite, neverovatna reakcija, otvir temu i sl.jastreb wrote:Igrao je u čuvenoj ekipi Partizana koja je igrala u finalu KEŠ-a. Bio je i višestruki reprezentativac Jugoslavije i član jedne od najboljih reprezentacija SFRJ koja je igrala u Čileu i zauzela 4.mjesto.abraham wrote:Gdje je igrao taj legendarni Kovacevic???Kaodruga legenda na Korzici??? Ili ovaj sa avatara u Austriji???? Koje kurceve legende????
Igrao je u onom slavnom sastavu koji je nastupao u Čileu 1962. u kojem su još igrale legende poput Šoškića, Skoblara,Vlatka Markovića, Jusufija, galića ili Šekularca.
Dakle jedan od najboljih Yu igrača svih vremena. Kad je nedavno umro santrač,sve su hrvatske novine o tome pisale,a Vladicu kovačevića nisu ni spomenuli iako je bio kudikamo veći igrač.
2014-04-22
.. wrote:moj brat sluša taj neki istočnjački rap, i tog Frenkia nekog, Žuvi i štatijaznam, uh..
Nista ja to ne znam, sta je sa vama ljudi
Guest- Guest
Regoč-
2015-08-21
jel ko javio provi?
2014-04-19
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Ha,ha..Mesić odlikovan u Sarajevu Ordenom svjetskog mira...a dodijelio mu ga..pazite ovo..Balkanski klub mira
» Stupica jeftine nafte
» Umrla je Kasandra
» RELIGIJA MIRA
» Umrla Milka Babovic
» Stupica jeftine nafte
» Umrla je Kasandra
» RELIGIJA MIRA
» Umrla Milka Babovic
Page 1 of 2