U pogonu Tesla Motorsa Hrvati rade kao robovi
Page 1 of 1
Hrvatski i slovenski radnici u američkoj autoindustriji rade za pet dolara po satu, a minimalna satnica je deset dolara, dok američki radnici rade za pet puta više
Jedna nesreća na radu – i tužba protiv tvrtke koja je uslijedila – otkrila je sivu zonu američkog gospodarstva u kojoj sudjeluju najbogatije američke autokompanije, posrednici i podizvođači te, na kraju lanca, mizerno plaćeni radnici iz Hrvatske i Slovenije.
Tiskarska greška
Nesreća koja je rasplela klupko dogodila se prošle godine kad se Slovenac Gregor Lešnik ozlijedio na gradilištu postrojenja za lakiranje poznatog proizvođača električnih automobila Tesla Motors u kalifornijskom Fremontu. Lešnik, električar, u SAD je došao kao zaposlenik slovenske tvrtke Vuzem, no njegova je tužba podnesena protiv kompanije gdje se nesreća dogodila – Tesla Motors i time izazvala pozornost medija.
"Intervjuirali smo nekoliko stranih radnika koje smo zatekli na gradilištu – ispalo je da ih je 140, najviše iz Hrvatske i Slovenije te država istočne Europe. Lešnik je rekao kako su za rad na tvornici Tesla Motorsa bili plaćeni pet dolara po satu", kaže američki novinar Lois Hansen. Iznos je sam po sebi ljutio radnike jer su, dodaje, uz njih radili Amerikanci "plaćeni deset puta više". Plaća kvalificiranog radnika u SAD-u varira, ovisi i o sindikatima, no pet dolara niže je i od minimalne plaće koja u Kaliforniji iznosi deset dolara.
Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa, čije se bogatstvo procjenjuje na 13,2 milijarde dolara, reagirao je na Twitteru s nevjericom: "Pet dolara? Prije će biti da im je 'ispala' jedna petica. Barem smo mi poznati po dobrim plaćama". No nije Musk izravno plaćao Hrvate i Slovence – otkriveno je kako je Tesla Motors angažirao američku tvrtku Eisenmann da za njega sagradi novi dio tvornice, a ovi su pak angažirali slovensku tvrtku Vuzem da im pošalje radnike. Nije bilo tiskarske greške: nije otkriveno koliko je Tesla Motors plaćao Eisenmannu, ali radnici su dobivali mizeriju.
Bolje nego u domovini
No zaposlenici iz Hrvatske s kojima su razgovarali američki kolege rekli su kako godinama rade preko tvrtke Vuzem po raznim tvornicama automobila u SAD-u. Radi se deset sati na dan šest dana u tjednu, žive u stanovima od dvije ili tri sobe koje dijele s još pet radnika. Sljedeća postaja im je, kaže, tvornica Volkswagena u Tennesseeju.
"Većina radnika je zadovoljna jer ipak zaradi nešto, i to više nego što bi u domovini", ističe Hanson. No nezadovoljni su američki sindikati – jeftina radna snaga iz Hrvatske i Slovenije ruši cijenu rada, dok, očito, pronalazi pravnu rupu po kojoj tvrtka plaća radnike onako kako je stipulirano u ugovorima sklopljenima u Sloveniji, a u priču se uključio i američki senator Charles Grassley koji traži istragu nadležnih tijela. Pod povećalom će se tako naći i izdavanje viza – svi radnici u SAD-u borave s vizama koje ne dopuštaju obavljanje građevinskih radova.
Poslodavci su pazili da se druge odredbe poštuju pa su radnici svakih tri ili šest mjeseci odlazili u domovinu obnoviti vizu. Tvrtka Vuzem jučer do zaključenja broja nije odgovorila na naš upit za komentar.
http://mojahrvatska.vecernji.hr/u-pogonu-tesla-motorsa-hrvati-rade-kao-robovi-1091639
Guest- Guest
Re: U pogonu Tesla Motorsa Hrvati rade kao robovi
Ovi što rade u McDonaldsu zarađuju duplo više od Hrvata na gradilištu
Guest- Guest
ako je 5 dolara po satu, onda je isto ko u domovini za bolje manovalce..osim šta je spiza jeftinija tamo, a valjda im uplaćuju još i zdravstveno i mirovinsko.
frakcija- Posts : 5635
2016-03-09
To su entry-level jobs za useljenike, izbjeglice i sezonce. Blood, sweat and tears. American dream.
Guest- Guest
Američki socijalisti će sad pomoći radnicima tako da dobiju otkaz. Minimalna plaća šteti nojviše onima kima govori da nojviše pomože.
2014-04-16
Znaci hrvatski i dlovenski radnici na nivou ispod nigera ?
To je vama vasa borba dala .
To je vama vasa borba dala .
Rad oslobađa. Cudo da Tesla plaća tako slabo kad ga drzava obilato financira.
gargamel0101- Posts : 3558
2015-07-23
A kaka bi drukčije delali? Roblje bili, roblje ostali.
Pa i u u Konzumu, i kod Marića ili npr. Klemma, da ne nabrajam dalje, Hrvati rade kao roblje.
Eto ja ne radim kao roblje
2015-07-23
Čast iznimkama... Ali one samo potvrđuju PRAVILO.gargamel0101 wrote:Eto ja ne radim kao roblje
Eto znam jos najmanje destak ljudi (ljude koje znam) koji ne rade kao roblje. Dapace znam curu koja je dogurala do uprave u svojoj kompaniji. Nema tu izninaka. Treba uciti.
2015-07-23
Pa plaća je vjerojatno u skladu sa radnim mjestom odn. za znanjima i vještinama i kvalifikacijama.
Pa da... eto, kada se tebi npr. zaštopa kanalizacija u ulici i govna ti plivaju po wc-u koga ti pozoveš? Visoko obrazvanog stručnjaka koji taj problem riješi taj čas preko kompjutera. Kada ti u ulici pukne vodovodna cijev a ti bi se morala istuširati jer smrdiš ko zadnje govno, koga pozoveš? Visokoobrazovanu frendicu i ona to riješi, jelda? Asfalt razbije, iskopa rupu, kleči u vodi do jaja, ispumpa vodu a po njoj pada kiša ili snijeg, zavari cijev i eto, problem riješen!gargamel0101 wrote:Eto znam jos najmanje destak ljudi (ljude koje znam) koji ne rade kao roblje. Dapace znam curu koja je dogurala do uprave u svojoj kompaniji. Nema tu izninaka. Treba uciti.
Kada trebaš zamijeniti pločice u kupaonici sve to preko visoko obrazovanih ljudi riješiš, jebeš keramičara... Ili ti npr. prokišnjava krov... Bez problema to riješi tvoja visokoobrazovana frendica... Sjedneš negdje na kavu a kavu ti skuha i donese neki doktor nuklerne fizike... Odeš u kino a kartu ti proda tko? Neki diplomirani inžinjer strojarstva.
Odlučila si kupiti novu haljinu... Nju uopće ne treba skrojiti i sašiti... Jelda?
Trebaš nove tenisice... E da su ti jadnici koji tvoje skupe tenisice proizvode za kikiriki ne bi taj posao radili... A reci ki tko bi onda izrađivao tenisice?
Vjerovao ili ne, i za odštopati odvodnu cijev trebaš nešto znati, nezna to svako.
dawson wrote:Pa plaća je vjerojatno u skladu sa radnim mjestom odn. za znanjima i vještinama i kvalifikacijama.
Plaću primaju u Sloveniji i Hrvatskoj ne u SADu, tvrtka iz Slovenije je podizvođač i radnike koje plaća po domaćoj cijeni rada onda šalje po svijetu gdje je cijena rada viša. "Rupa" u američkom zakonu.
Guest- Guest
gargamel0101 wrote:Eto znam jos najmanje destak ljudi (ljude koje znam) koji ne rade kao roblje. Dapace znam curu koja je dogurala do uprave u svojoj kompaniji. Nema tu izninaka. Treba uciti.
Rade li ti ljudi za hrvatsku plaću ili za trostruko veću irsku plaću?
Guest- Guest
Rade za irsku. No sad vidim da ove šljakere ih plaćaju u Sloveniji i RH.deda getting old wrote:gargamel0101 wrote:Eto znam jos najmanje destak ljudi (ljude koje znam) koji ne rade kao roblje. Dapace znam curu koja je dogurala do uprave u svojoj kompaniji. Nema tu izninaka. Treba uciti.
Rade li ti ljudi za hrvatsku plaću ili za trostruko veću irsku plaću?
2015-07-23
Ne bi vjerova ali kad mi se zaštopao WC sam sa ga odštopao. Gurno crijevo u školjku u pustio vodu. Odoše one stvari u kanalizaciju.provocator wrote:Pa da... eto, kada se tebi npr. zaštopa kanalizacija u ulici i govna ti plivaju po wc-u koga ti pozoveš? Visoko obrazvanog stručnjaka koji taj problem riješi taj čas preko kompjutera. Kada ti u ulici pukne vodovodna cijev a ti bi se morala istuširati jer smrdiš ko zadnje govno, koga pozoveš? Visokoobrazovanu frendicu i ona to riješi, jelda? Asfalt razbije, iskopa rupu, kleči u vodi do jaja, ispumpa vodu a po njoj pada kiša ili snijeg, zavari cijev i eto, problem riješen!gargamel0101 wrote:Eto znam jos najmanje destak ljudi (ljude koje znam) koji ne rade kao roblje. Dapace znam curu koja je dogurala do uprave u svojoj kompaniji. Nema tu izninaka. Treba uciti.
Kada trebaš zamijeniti pločice u kupaonici sve to preko visoko obrazovanih ljudi riješiš, jebeš keramičara... Ili ti npr. prokišnjava krov... Bez problema to riješi tvoja visokoobrazovana frendica... Sjedneš negdje na kavu a kavu ti skuha i donese neki doktor nuklerne fizike... Odeš u kino a kartu ti proda tko? Neki diplomirani inžinjer strojarstva.
Odlučila si kupiti novu haljinu... Nju uopće ne treba skrojiti i sašiti... Jelda?
Trebaš nove tenisice... E da su ti jadnici koji tvoje skupe tenisice proizvode za kikiriki ne bi taj posao radili... A reci ki tko bi onda izrađivao tenisice?
Mjenjaoo pločice nisam, pa ne znam. Zapravo radim sve sam osim vododa (iznimka zaštopan WC).
Odlučio kupiti novu haljinu, hlače, to ću dati robotu da mi napravi. Brže bolje i jeftinije.
2015-07-23
Similar topics
» ''Kolinda: Imam dogovor s državama da Hrvati rade preko interneta za 8000 eura''
» Dok Vatikan gura cijepljenje, što rade istaknuti članovi Crkve u Hrvatskoj? Plaše vjernike da cjepivo rade od fetusa
» Tuča u Zagorju- ralice u pogonu
» Bošnjaci ka vječni robovi sultana
» ISIS-ove tvornice i robovi u Turskoj
» Dok Vatikan gura cijepljenje, što rade istaknuti članovi Crkve u Hrvatskoj? Plaše vjernike da cjepivo rade od fetusa
» Tuča u Zagorju- ralice u pogonu
» Bošnjaci ka vječni robovi sultana
» ISIS-ove tvornice i robovi u Turskoj
Page 1 of 1