Što to danas katolčad slavi ?
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Što to danas katolčad slavi ?
Pričamo o Posljednjoj večeri i događajima oko nje. To je Novi zavjet. Novi zavjet je pisan na grčkom.jastreb wrote:
Kakav grčki?
Knjiga Jošue sina Nunova je pisana na hebrejskom.
Guest- Guest
O sličnoj je teoriji raspravljao i papa Benedikt XVI. 2007 godine kad je javno prihvatio da je Isusova posljednja večera vjerojatno bila organizirana po kumranskom kalendaru, što bi značilo da su se pashalne večere održavale jedan dan prije nego što to službeni kalendar kažededa getting old wrote:prvo Isus blaguje posljednju večeru na židovski blagdan Pashe, a onda je malo kasnije u priči razapet popodne taj isti dan prije Pashalne večeri
priča ne drži vodu, zato treba slijepa vjera
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jastreb wrote:O sličnoj je teoriji raspravljao i papa Benedikt XVI. 2007 godine kad je javno prihvatio da je Isusova posljednja večera vjerojatno bila organizirana po kumranskom kalendaru, što bi značilo da su se pashalne večere održavale jedan dan prije nego što to službeni kalendar kažededa getting old wrote:prvo Isus blaguje posljednju večeru na židovski blagdan Pashe, a onda je malo kasnije u priči razapet popodne taj isti dan prije Pashalne večeri
kad se razortkije jedna laž, onda brzo izmisliš drugu, je Bog je istina pa je i laž u njegovo ime istina
Guest- Guest
.
Pasha je padala u subotu. Budući da je Isus znao da će ga razapeti uoči Pashe, pashalnu večeru je mogao organizirati jedino u četvrtak. Petak uoči Pashe je sličan Badnjaku uoči Božića: radiš do nekog doba, pripremaš se za blagdan, a onda hrliš na večeru. Badnja večer uoči Božića je već blagdan isto kao i pashalna večera uoči Pashe.
"A u vas je običaj da vam o Pashu nekoga pustim. Želite li dakle, da vam pustim onoga koji se zove krist? Ne toga nego Barabu!"jastreb wrote:O sličnoj je teoriji raspravljao i papa Benedikt XVI. 2007 godine kad je javno prihvatio da je Isusova posljednja večera vjerojatno bila organizirana po kumranskom kalendaru, što bi značilo da su se pashalne večere održavale jedan dan prije nego što to službeni kalendar kažededa getting old wrote:prvo Isus blaguje posljednju večeru na židovski blagdan Pashe, a onda je malo kasnije u priči razapet popodne taj isti dan prije Pashalne večeri
Pasha je padala u subotu. Budući da je Isus znao da će ga razapeti uoči Pashe, pashalnu večeru je mogao organizirati jedino u četvrtak. Petak uoči Pashe je sličan Badnjaku uoči Božića: radiš do nekog doba, pripremaš se za blagdan, a onda hrliš na večeru. Badnja večer uoči Božića je već blagdan isto kao i pashalna večera uoči Pashe.
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
Većina Židova su pashalnu večeru organizirali u petak navečer.melkior wrote:."A u vas je običaj da vam o Pashu nekoga pustim. Želite li dakle, da vam pustim onoga koji se zove krist? Ne toga nego Barabu!"jastreb wrote:O sličnoj je teoriji raspravljao i papa Benedikt XVI. 2007 godine kad je javno prihvatio da je Isusova posljednja večera vjerojatno bila organizirana po kumranskom kalendaru, što bi značilo da su se pashalne večere održavale jedan dan prije nego što to službeni kalendar kažededa getting old wrote:prvo Isus blaguje posljednju večeru na židovski blagdan Pashe, a onda je malo kasnije u priči razapet popodne taj isti dan prije Pashalne večeri
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
melkior wrote:Većina Židova su pashalnu večeru organizirali u petak navečer.melkior wrote:."A u vas je običaj da vam o Pashu nekoga pustim. Želite li dakle, da vam pustim onoga koji se zove krist? Ne toga nego Barabu!"jastreb wrote:O sličnoj je teoriji raspravljao i papa Benedikt XVI. 2007 godine kad je javno prihvatio da je Isusova posljednja večera vjerojatno bila organizirana po kumranskom kalendaru, što bi značilo da su se pashalne večere održavale jedan dan prije nego što to službeni kalendar kažededa getting old wrote:prvo Isus blaguje posljednju večeru na židovski blagdan Pashe, a onda je malo kasnije u priči razapet popodne taj isti dan prije Pashalne večeri
Morate se složiti oko tog pitanja, ne može Papa govoriti da je Isus koristio nekakav drugačiji kalendar koji nije koristila država za određivanje dana u godini, a drugi govoriti kao većina židova ionako slavi dan prije.
Pasha ne pada na petak nego na prvi puni mjesec nakon proljetnog ekvinocija.
Također židovima dan počinje sa sumrakom i zalaskom sunca, a ne sa svitanjem zore.
Guest- Guest
vjernici ne slave,vec BLAGAJU.pa p mu materina, zar vas jedan ateist mora poducavat..
max123- Posts : 2853
2015-10-28
šapnula mi kako je Isus razapet u petak oko 3 popodne, u 9. sat nakon zore, i pokopan prije sumraka, tj. prije nego počne subota - neradni dankic wrote:to mu mala ispricala preko Tindera
to isto večer nakon sumraka u petak za židove počinje subota i u ovom slučaju i pashalna večera, jer se blagdan pashe, tj. puni mjesec poklapao sa subotom
ako je Isus ubijen u petak, onda je zadnji put večerao u četvrtak, tj. četvrtak uvečer kad židovima počinje petak, a to nikako nije pashalna večera
ili je priča smišljena brzopleto iz ideoloških i propagandnih razloga, jer je Rimsko carstvo htjelo koncept militantnog židovskog mesije pretvoriti u novog miroljubivog pacifistu koji ne ubija svoje neprijatelje nego okreće drugi obraz i neprijateljima dopušta da ga razapnu, jer ovi "neznaju što čine"
Guest- Guest
ako je neradni dan ,praznik,koji god da je moj je i sretan sam radi toga , a znacenje me ne interesuje
Clone Stormtrooper-
2016-02-19
Pun pogodak deda,kapa dolje.deda getting old wrote:šapnula mi kako je Isus razapet u petak oko 3 popodne, u 9. sat nakon zore, i pokopan prije sumraka, tj. prije nego počne subota - neradni dankic wrote:to mu mala ispricala preko Tindera
to isto večer nakon sumraka u petak za židove počinje subota i u ovom slučaju i pashalna večera, jer se blagdan pashe, tj. puni mjesec poklapao sa subotom
ako je Isus ubijen u petak, onda je zadnji put večerao u četvrtak, tj. četvrtak uvečer kad židovima počinje petak, a to nikako nije pashalna večera
ili je priča smišljena brzopleto iz ideoloških i propagandnih razloga, jer je Rimsko carstvo htjelo koncept militantnog židovskog mesije pretvoriti u novog miroljubivog pacifistu koji ne ubija svoje neprijatelje nego okreće drugi obraz i neprijateljima dopušta da ga razapnu, jer ovi "neznaju što čine"
IL Risorto- Posts : 11215
2015-07-23
Ubijena teorija :)kic wrote:stvorili je, pa je tri stoljecala u valovima potapali xD
Guest- Guest
mislim, i Dioklecijan koji je nama nekako najblizi je u pocetku vladavine bio dobar prema Krscanima, a onda ih je proganjao malo, cak eto i jedna vladavina se ne moze generalizirati, kamo li 3 stoljeca, ali cinjenica je da se ateisti bave vise religijom nego vjernici, sto nije prirodno jer vjera se mora propitivati i sumnjati nekad, no ja ne znam zas se ateisti i dalje ponasaju kako da Bog postoji, pa cu nadopuniti Nietzcheovu izjavu: Bog je mrtav, sto sad ateisti, o cemu ce te dalje pricati? :)
stvoreno isključivo za židove, a ne kao ideologija za cijelo carstvokic wrote:stvorili je, pa je tri stoljecala u valovima potapali xD
Guest- Guest
Kad stvoriš virus,ne možeš očekivati da samo određenu populaciju pogodi.Čak ni HiV ne pogađa isključivo homiće.deda getting old wrote:stvoreno isključivo za židove, a ne kao ideologija za cijelo carstvokic wrote:stvorili je, pa je tri stoljecala u valovima potapali xD
IL Risorto- Posts : 11215
2015-07-23
dao sam ti hrpu knjiga.kic wrote:mislim, i Dioklecijan koji je nama nekako najblizi je u pocetku vladavine bio dobar prema Krscanima, a onda ih je proganjao malo,
probaj pročitati koju o dioklecijanu i progonu kršćana.
(i koji kiki je krščanstvo napravilo crkvu na njegovom mauzeleju?)
2014-12-30
najbolji je bio Julian Otpadnik, šteta što je poginuo u ratu,kic wrote:mislim, i Dioklecijan koji je nama nekako najblizi je u pocetku vladavine bio dobar prema Krscanima, a onda ih je proganjao malo
Guest- Guest
Istu stvar sad pokušavaju sa islamom. Zato i guraju tu propagandu kako je islam religija mira, a Islamska država koja vjerno slijedi Kuran nema veze s vjerom.Iknar je gay wrote:Kad stvoriš virus,ne možeš očekivati da samo određenu populaciju pogodi.Čak ni HiV ne pogađa isključivo homiće.deda getting old wrote:stvoreno isključivo za židove, a ne kao ideologija za cijelo carstvokic wrote:stvorili je, pa je tri stoljecala u valovima potapali xD
Tako su i židovima govorili da su krivo shvatili Stari zavjet, i kako je Mesija ratnik koji će doći i povesti ih u rat.
Guest- Guest
veber wrote:dao sam ti hrpu knjiga.kic wrote:mislim, i Dioklecijan koji je nama nekako najblizi je u pocetku vladavine bio dobar prema Krscanima, a onda ih je proganjao malo,
probaj pročitati koju o dioklecijanu i progonu kršćana.
(i koji kiki je krščanstvo napravilo crkvu na njegovom mauzeleju?)
pocetak vladavine sam rekao.
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Danas se slavi dan srpske NDH-a
» Joža Manolić danas slavi svojih prvih 99
» U Rusiji se danas prvi put službeno slavi Dan pobjede nad Japanom
» Sudbinska vijest Imbexa:Srbija danas slavi Dan državnosti
» Danas se širom svijeta slavi bogohuljenje i to s jako dobrim razlogom
» Joža Manolić danas slavi svojih prvih 99
» U Rusiji se danas prvi put službeno slavi Dan pobjede nad Japanom
» Sudbinska vijest Imbexa:Srbija danas slavi Dan državnosti
» Danas se širom svijeta slavi bogohuljenje i to s jako dobrim razlogom