Mađarski šef diplomacije: 'Držimo palčeve za hrvatsku Vladu, želimo da bude stabilna i jaka'
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Mađarski šef diplomacije: 'Držimo palčeve za hrvatsku Vladu, želimo da bude stabilna i jaka'
PETER SZIJJARTO
Laszlo Balogh / REUTERS
Na pitanje s kim je postigao dogovor da se problemi ne rješavaju preko medija, je li to bilo s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom prije izbora u Hrvatskoj, Szijjarto je rekao da taj sastanak bio na stranačkoj osnovi
Mađarska želi s Hrvatskom imati stratešku suradnju i rješavati probleme izravnim razgovorima, a ne preko medija, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.
"Na naše odnose gledam kao na strateške. Nismo bili zadovoljni s našim bilateralnim odnosima za vrijeme bivše hrvatske vlade. Sjećate se da je bivši premijer usporedio Mađarsku s najcrnjom diktaturom prošlog stoljeća i to je nešto što nismo mogli prihvatiti i što smo odbacili. S novom vladom imamo znatnu bolju suradnju, bolje se razumijemo, ne optužujemo se međusobno i dogovorili smo se da ćemo pokušati riješiti sporove i moguće sukobe, ali ne pred javnošću. Prvo ćemo izravno razgovarati i pokušati doći do dogovora jer nema smisla komunicirati preko medija, a ne osobno. Komunikacija preko medija može samo još više pogoršati bilateralne, a to je nešto što bismo željeli izbjeći", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova skupini hrvatskih novinara na marginama sastanka šefova diplomacija zemalja članica NATO-a.
Za komentar Szijjartove izjave zamoljen je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji također sudjeluje na sastanku NATO-a.
"Mi smo s našim mađarskim susjedima popravili odnose, oni su danas normalni i imamo normalnu komunikaciju. Hrvatska ima svoje nacionalne interese, ima ih isto tako u Ini, Mađari imaju svoje nacionalne interese i ja sam uvjeren da ćemo pronaći rješenje za Inu, ali ne putem medija i ne u javnom prostoru, nego u direktinim razgovorima između dviju vlada. Što se tiče arbitraže o odnosima Ine i MOL-a, ona se nastavlja", rekao je Kovač.
Szijjarto je također govorio i o pitanju Ine i MOL-a.
"MOL je strateška mađarska kompanija, jedna od najvećih i za nas je vrlo važno da MOL ima korektan i pošten pristup prema zemljama u kojima je aktivan. Ono što mi u ovom slučaju očekujemo jest da Hrvatska poštuje međunarodne i nacionalne zakone, ali ne želim u to dublje ulaziti, to je stvar odnosa između kompanija i ne želim još više pogrošati sitauciju. Ono što želim reći i naglasiti da naš interes jest imati konstuktivnu i stratešku suradnju s Hrvatskom. Nije bilo slučajno, to je bilo načelno, da smo učinili puno da Hrvaska uđe u EU i u ovom slučaju doista ne razumijemo zašto neki političari pokušavaju produbiti probleme između dviju zemalja", rekao je Szijjarto.
Na pitanje s kim je postigao dogovor da se problemi ne rješavaju preko medija, je li to bilo s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom prije izbora u Hrvatskoj, Szijjarto je rekao da taj sastanak bio na stranačkoj osnovi.
"Sastanak s Tomislavom Karamarkom i Mirom Kovačem prošlo ljeto bio je na stranačkoj osnovi. Mi pripadamo istoj političkoj opciji, Europskoj pučkoj stranci (EPP) i prirodno je da se sastajemo. Tada smo razgovorali o općoj suradnji između dviju zemalja i bili smo istog mišljenja da nije prihvataljivo da imamo tako loše odnose", rekao je mađarski ministar ističući da su sada odnosi dviju zemalja bolji i da je, primjerice, Mađarska bila jedno od prvih odredišta novog hrvatskog ministra vanjskih poslova.
"Tada smo se dogovorili da ćemo pokušati međusobno razgovarati što je više moguće kako bismo riješili sukobe i mislim da je to normalan način. Razumijem da ima nekih lobističkih i interesnih skupina, možda i u Hrvatskoj također, koje žele da ti bilateralni odnosi budu loši, ali ne želimo služiti njihovim interesima, budite sigurni u to", rekao je.
Na upit da komentira mogućnost da MOL izgubi u arbitražnom postupku, Szijjarto je rekao da je to hipotetičko pitanje na koje nema smisla odgovorati. Na izravan upit je li on za zaustavljanje arbitražnog postupka odgovorio je: "Mislim da bi komentari bilo koje vrste s mojeg gledišta bili štetni".
Nije htio komentirati ni odnose u hrvatskoj Vladi u vezi s pitanjem Ine i MOL-a.
"Možete biti sigurni da se nikad ne miješamo u unutarnjopolitička pitanja u Hrvatskoj", rekao je, dodajući da se nada, kao partner iz EPP-a, da će vlada ostati stabilna.
"Mi želimo da Hrvatska bude stabilna i jaka, a da bi zemlja bila stabilna i jaka mora imati stabilnu vladu, tako da ćemo držati palčeve za hrvatsku Vladu", rekao je.
Laszlo Balogh / REUTERS
Peter Szijjarto
Na pitanje s kim je postigao dogovor da se problemi ne rješavaju preko medija, je li to bilo s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom prije izbora u Hrvatskoj, Szijjarto je rekao da taj sastanak bio na stranačkoj osnovi
Mađarska želi s Hrvatskom imati stratešku suradnju i rješavati probleme izravnim razgovorima, a ne preko medija, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.
"Na naše odnose gledam kao na strateške. Nismo bili zadovoljni s našim bilateralnim odnosima za vrijeme bivše hrvatske vlade. Sjećate se da je bivši premijer usporedio Mađarsku s najcrnjom diktaturom prošlog stoljeća i to je nešto što nismo mogli prihvatiti i što smo odbacili. S novom vladom imamo znatnu bolju suradnju, bolje se razumijemo, ne optužujemo se međusobno i dogovorili smo se da ćemo pokušati riješiti sporove i moguće sukobe, ali ne pred javnošću. Prvo ćemo izravno razgovarati i pokušati doći do dogovora jer nema smisla komunicirati preko medija, a ne osobno. Komunikacija preko medija može samo još više pogoršati bilateralne, a to je nešto što bismo željeli izbjeći", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova skupini hrvatskih novinara na marginama sastanka šefova diplomacija zemalja članica NATO-a.
Za komentar Szijjartove izjave zamoljen je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji također sudjeluje na sastanku NATO-a.
"Mi smo s našim mađarskim susjedima popravili odnose, oni su danas normalni i imamo normalnu komunikaciju. Hrvatska ima svoje nacionalne interese, ima ih isto tako u Ini, Mađari imaju svoje nacionalne interese i ja sam uvjeren da ćemo pronaći rješenje za Inu, ali ne putem medija i ne u javnom prostoru, nego u direktinim razgovorima između dviju vlada. Što se tiče arbitraže o odnosima Ine i MOL-a, ona se nastavlja", rekao je Kovač.
Szijjarto je također govorio i o pitanju Ine i MOL-a.
"MOL je strateška mađarska kompanija, jedna od najvećih i za nas je vrlo važno da MOL ima korektan i pošten pristup prema zemljama u kojima je aktivan. Ono što mi u ovom slučaju očekujemo jest da Hrvatska poštuje međunarodne i nacionalne zakone, ali ne želim u to dublje ulaziti, to je stvar odnosa između kompanija i ne želim još više pogrošati sitauciju. Ono što želim reći i naglasiti da naš interes jest imati konstuktivnu i stratešku suradnju s Hrvatskom. Nije bilo slučajno, to je bilo načelno, da smo učinili puno da Hrvaska uđe u EU i u ovom slučaju doista ne razumijemo zašto neki političari pokušavaju produbiti probleme između dviju zemalja", rekao je Szijjarto.
Na pitanje s kim je postigao dogovor da se problemi ne rješavaju preko medija, je li to bilo s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom prije izbora u Hrvatskoj, Szijjarto je rekao da taj sastanak bio na stranačkoj osnovi.
"Sastanak s Tomislavom Karamarkom i Mirom Kovačem prošlo ljeto bio je na stranačkoj osnovi. Mi pripadamo istoj političkoj opciji, Europskoj pučkoj stranci (EPP) i prirodno je da se sastajemo. Tada smo razgovorali o općoj suradnji između dviju zemalja i bili smo istog mišljenja da nije prihvataljivo da imamo tako loše odnose", rekao je mađarski ministar ističući da su sada odnosi dviju zemalja bolji i da je, primjerice, Mađarska bila jedno od prvih odredišta novog hrvatskog ministra vanjskih poslova.
"Tada smo se dogovorili da ćemo pokušati međusobno razgovarati što je više moguće kako bismo riješili sukobe i mislim da je to normalan način. Razumijem da ima nekih lobističkih i interesnih skupina, možda i u Hrvatskoj također, koje žele da ti bilateralni odnosi budu loši, ali ne želimo služiti njihovim interesima, budite sigurni u to", rekao je.
Na upit da komentira mogućnost da MOL izgubi u arbitražnom postupku, Szijjarto je rekao da je to hipotetičko pitanje na koje nema smisla odgovorati. Na izravan upit je li on za zaustavljanje arbitražnog postupka odgovorio je: "Mislim da bi komentari bilo koje vrste s mojeg gledišta bili štetni".
Nije htio komentirati ni odnose u hrvatskoj Vladi u vezi s pitanjem Ine i MOL-a.
"Možete biti sigurni da se nikad ne miješamo u unutarnjopolitička pitanja u Hrvatskoj", rekao je, dodajući da se nada, kao partner iz EPP-a, da će vlada ostati stabilna.
"Mi želimo da Hrvatska bude stabilna i jaka, a da bi zemlja bila stabilna i jaka mora imati stabilnu vladu, tako da ćemo držati palčeve za hrvatsku Vladu", rekao je.
Re: Mađarski šef diplomacije: 'Držimo palčeve za hrvatsku Vladu, želimo da bude stabilna i jaka'
Pa normalno kad će mu Karamarko dat INU.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Mađarski šef diplomacije: 'Držimo palčeve za hrvatsku Vladu, želimo da bude stabilna i jaka'
RayMabus wrote:Pa normalno kad će mu Karamarko dat INU.
šta mu je ima dat kad mu ju je Račan prodao 2002. To što se Milanović sjetio uzeti je nazad da je ne plati je drugo, to će hrvatsku koštati par milijardi eura.
Kako mu Karamarko, Janko, Marko ili bilo tko (pojedinac) moze dati INU. Dajte se vec jednom dozovite pameti. INA je dionicarsko drustvo na burzi. Postoje neka ogranicenja ali Karamarko koji je jedan od potpredsjednika vlade, ne moze sam uraditi nista.
2014-04-14
RAcanova vlada je donijela odluku. Svi su digli ruku za to. Tko je bio resorni ministar??? Kako je islo glasovanje na Saboru, ukoliko ga je bilo. Nigdje nema Racanova potpisa. Dakle......
2014-04-14
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/308455.html
Dakle, Hrvatski Sabor. Tomcic. Jebo on babu svoju....
2014-04-14
Sve je otišlo u kurac, ali SDP je kriv, a ne HDZ.
crvenkasti-
2014-04-17
Postupak privatizacije
Članak 4.
(1) Privatizacija INE d.d. provest će se:
1. prijenosom bez naknade 7% dionica hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji,
2. prodajom do najviše 7% dionica zaposlenicima i ranije zaposlenima u društvima koja čine INA grupu (u daljnjem tekstu: zaposlenici), pod posebnim pogodnostima koje će utvrditi Vlada Republike Hrvatske,
3. prodajom do najviše 25% plus jedna dionica strateškom ulagatelju,
4. prodajom najmanje 15% dionica u postupku javne ponude sukladno propisima koji uređuju izdavanje i promet vrijednosnih papira, i to:
– hrvatskim državljanima, uz pravo prvenstva, pogodnostima i pod uvjetima koje će utvrditi Vlada Republike Hrvatske prilikom uvrštenja dionica INE d.d. na službenu kotaciju,
– domaćim pravnim osobama i stranim ulagateljima, bez prava prvenstva i posebnih pogodnosti prodajom putem javne ponude,
5. prodajom ili zamjenom preostalog dijela dionica sukladno tržišnim prilikama strateškom ulagatelju ili na tržištu kapitala na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske i uz prethodnu suglasnost Hrvatskoga sabora,
6. iz preostalog dijela dionica izuzet će se potreban broj dionica za naknadu bivšim vlasnicima.
(2) Republika Hrvatska zadržava vlasništvo nad 25% plus jedna dionica INE d.d., koja će se privatizirati na temelju posebnog zakona nakon prijama Republike Hrvatske u članstvo Europske unije.
(3) Postotci dionica navedeni u stavku 1. i 2. ovoga članka utvrđuju se u odnosu na temeljni kapital INE d.d. prije pokretanja privatizacije na način propisan u stavku 1. točki 1. do 4. ovoga članka.
(4) Redoslijed i dinamiku privatizacije iz stavka 1. točke 1. do 4. ovoga članka utvrđuje Vlada Republike Hrvatske uz suglasnost Hrvatskoga sabora s tim da će se prodaja dionica iz stavka 1. točke 2. ovoga članka obaviti nakon prve prodaje dionica u postupku javne ponude.
2014-04-16
Ukratko, radi se o tome da smo prevarili kupca. MOL nije kupio INU da bi njome upravljala hrvatska vlada. MOL je kupio INU pod obećanjem, zakonom reguliranim, da će država svoj udio spustiti na razinu ispod kontrolnog paketa dionica, što iznosi 25% + 1 dionica. Umjesto toga, država se pokušala domoći većinskog paketa.
Dodatno na to, ugovorom smo se obvezali izdvojiti plinski biznis, što nismo uradili, a zbog čega MOL trpi godinama ogromne gubitke.
Hrvatska strana u arbitraži nema ništa, osim činjenice da je Sanader uzeo mito da bi prepustio MOL-u kontrolu nad Inom. Postavlja se logično pitanje, zašto je Sanadera uopće trebalo mititi za nešto što se moralo dogoditi i mimo toga?
Drugo pitanje je, ako je Sanader i u zatvoru "zbog prepuštanja upravljačkih prava", zašto je onda ruku za to digla cijela vlada i to potvrdio Sabor.
Treće pitanje je, tko će ikad uložiti i jedan euro u usranu državu koja ti nešto proda kao strateškom partneru, a onda te proglasi narodnim neprijateljem i lopovom i traži natrag od tebe ono što ti je prodala?
Dodatno na to, ugovorom smo se obvezali izdvojiti plinski biznis, što nismo uradili, a zbog čega MOL trpi godinama ogromne gubitke.
Hrvatska strana u arbitraži nema ništa, osim činjenice da je Sanader uzeo mito da bi prepustio MOL-u kontrolu nad Inom. Postavlja se logično pitanje, zašto je Sanadera uopće trebalo mititi za nešto što se moralo dogoditi i mimo toga?
Drugo pitanje je, ako je Sanader i u zatvoru "zbog prepuštanja upravljačkih prava", zašto je onda ruku za to digla cijela vlada i to potvrdio Sabor.
Treće pitanje je, tko će ikad uložiti i jedan euro u usranu državu koja ti nešto proda kao strateškom partneru, a onda te proglasi narodnim neprijateljem i lopovom i traži natrag od tebe ono što ti je prodala?
a da i četvrto pitanje je, ako je nekim čudom Jozo imao staklenu kuglu i mogao znati da će Karamarko postati predsjednik HDZ-a a za xy godina i potpredsjednik vlade, u čemu je problem?
U trenutku kad je Ana Šarić potpisala ugovor s njegovom tvrtkom, koja radi za MOL, MOL je bio strateški partner RH i nije bilo nikakvog spora.
U trenutku kad je Ana Šarić potpisala ugovor s njegovom tvrtkom, koja radi za MOL, MOL je bio strateški partner RH i nije bilo nikakvog spora.
DA pretresu Karamarkov stan , nasli bi dvije vrece po dvajes kila dionica INA-e spremne za prodaju. Friske. Koliko se prica cak je unajmio stand na Tresnjevackom placu. Ako ne vjerujete meni, pitajte Jezica.
2014-04-14
Karamarko je ok, a Milanović nije valjao.
crvenkasti-
2014-04-17
Milanovic je bio ok a Karamarko je lopov i oce da proda obiteljsko srebro. Jedan od dva potpredsjednika. Potpis mu vrijedi kao i moj zuti u snijegu ali eto. Nije nas. Govno , tamo njihovo. Milanovic, bobuljicu mu poljubim je nas i dobar.
2014-04-14
to je ono, svi znaju sve, teorije zavjera ko kod zrinke.
a slon u sobi. I svi se prave da ga ne vide.
a slon u sobi. I svi se prave da ga ne vide.
ispada da je Karamarko došao u "sukob interesa" jer je Milanović odlučio zajebati Mađare. Iako je žena raskinula ugovor. Nema veze, kriv je.
abraham wrote:DA pretresu Karamarkov stan , nasli bi dvije vrece po dvajes kila dionica INA-e spremne za prodaju. Friske. Koliko se prica cak je unajmio stand na Tresnjevackom placu. Ako ne vjerujete meni, pitajte Jezica.
ježić je onaj što je Sanaderu trebao dat mito pa mu ga nije dao pa je Sanader u zatvoru? Prokleti Sanader. Nego di je pet milja ojra? Kanton Zug u Švicarskoj. Kila mozga i tako to.
Najgore je da je Hase polozio vijenac na spomenik regularnoj jedinici iz DR. Gad jedan. Cime se svijet truje. Da i Jezic ce iduci tjedan vratiti novce. Nekih pet milja eura. Sitnica. Pitajte Turudica ako meni ne vjerujete. Totalna schizofrenija.
2014-04-14
abraham wrote:Najgore je da je Hase polozio vijenac na spomenik regularnoj jedinici iz DR. Gad jedan. Cime se svijet truje. Da i Jezic ce iduci tjedan vratiti novce. Nekih pet milja eura. Sitnica. Pitajte Turudica ako meni ne vjerujete. Totalna schizofrenija.
pet milja eura, to je deset milja maraka. To je pet tona mozga, u Hrvatskoj.
Similar topics
» Prosvjed imigranata u Bihaću : Ne želimo hranu , želimo u Hrvatsku
» Mađarski šef diplomacije u Bjelorusiji: "Mnogi će me napadati zbog ovoga"
» Mađarski šef diplomacije : Ukrajina neće u NATO jer ne poštuje prava nacionalnih manjina
» Zašto je stabilna vlada loša za Hrvatsku?
» Kuljiš:Ako bude prijevremenih izbora koalirat će HDZ/Bandić/Čačić i bit će to jaka koalicija na nacionalnoj političkoj sceni jer drugi su u raspadu
» Mađarski šef diplomacije u Bjelorusiji: "Mnogi će me napadati zbog ovoga"
» Mađarski šef diplomacije : Ukrajina neće u NATO jer ne poštuje prava nacionalnih manjina
» Zašto je stabilna vlada loša za Hrvatsku?
» Kuljiš:Ako bude prijevremenih izbora koalirat će HDZ/Bandić/Čačić i bit će to jaka koalicija na nacionalnoj političkoj sceni jer drugi su u raspadu
Page 1 of 2