Albanija lepa zena, Srbija zmija, a Crna Gora majmun
Page 1 of 1
Albanija lepa zena, Srbija zmija, a Crna Gora majmun
Prijateljstvo Srbije i Albanije
Miloš Obilić: Junak ili kukavica; Srbin ili Albanac?
Uprkos animozitetima i stereotipima, saradnja između Srbije i Albanije je moguća, kaže direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u jugoističnoj Evropi Zvezdana Kovač.
Njeno izlaganje o tome da postoji više verzija jednog događaja, odnosno primer da je u jednoj zemlji Miloš Obilić predstavljen kao junak, a u drugoj kao kukavica, prekinuo je jedan od učesnika konferencije, albanski novinar Ben Andoni, koji je naveo da je on kao student istorije učio da je Miloš Obilić bio Albanac.
“Eto i treće verzije”, kazala je ona nakon čega su se učesnici slaglasili da je to još jedan primer koji ukazuje da događaje treba sagledati iz više uglova.
Kovačeva je najavila i da će Centar uskoro završiti rad na udžbeniku o ratovima iz devedesetih uz podršku ministarstava prosvete zemalja regiona. “Trebalo nam je deset godina da se izborimo da to postanu udžbenici i da se koriste”, rekla je ona, a kao jednu od prepreka je navela činjenicu da su sve zemlje tražile da se iz udžbenika izbaci karikatura na kojoj je Albanija predstavljena kao lepa žena, Srbija kao zmija, a Crna Gora kao majmun.
Miloš Obilić: Junak ili kukavica; Srbin ili Albanac?
Uprkos animozitetima i stereotipima, saradnja između Srbije i Albanije je moguća, kaže direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u jugoističnoj Evropi Zvezdana Kovač.
Njeno izlaganje o tome da postoji više verzija jednog događaja, odnosno primer da je u jednoj zemlji Miloš Obilić predstavljen kao junak, a u drugoj kao kukavica, prekinuo je jedan od učesnika konferencije, albanski novinar Ben Andoni, koji je naveo da je on kao student istorije učio da je Miloš Obilić bio Albanac.
“Eto i treće verzije”, kazala je ona nakon čega su se učesnici slaglasili da je to još jedan primer koji ukazuje da događaje treba sagledati iz više uglova.
Kovačeva je najavila i da će Centar uskoro završiti rad na udžbeniku o ratovima iz devedesetih uz podršku ministarstava prosvete zemalja regiona. “Trebalo nam je deset godina da se izborimo da to postanu udžbenici i da se koriste”, rekla je ona, a kao jednu od prepreka je navela činjenicu da su sve zemlje tražile da se iz udžbenika izbaci karikatura na kojoj je Albanija predstavljena kao lepa žena, Srbija kao zmija, a Crna Gora kao majmun.
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
Re: Albanija lepa zena, Srbija zmija, a Crna Gora majmun
i moj komentar...no comment
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
Skenderbeg je bio Srbin.
To svaki Albanac zna,pa zato da se to pitanje prebaci u drugi plan izmislili su da je Obilić bio Albanac,a Obilić je bio Hrvat.
To svaki Albanac zna,pa zato da se to pitanje prebaci u drugi plan izmislili su da je Obilić bio Albanac,a Obilić je bio Hrvat.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
2014-04-14
ja i Andrija Artukovic smo Hrvati - za druge ne znam, pa ti ne mogu parirat...jastreb wrote:Skenderbeg je bio Srbin.
flumen-
2015-08-21
uu neki novi predmet, regionalna historija?
2014-04-15
Za Artukovića nisam proučavao,ali zato znam da je Maks Luburić pokatoličeni Srbin.flumen wrote:ja i Andrija Artukovic smo Hrvati - za druge ne znam, pa ti ne mogu parirat...jastreb wrote:Skenderbeg je bio Srbin.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
ti na tragu Seselja, pa se cudis da te vise nitko ne shvaca ozbiljnojastreb wrote: pokatoličeni Srbin.
flumen-
2015-08-21
On..je...'ja sam samo jedan obicni licanin osmi po rodjenju iz sela doljani'flumen wrote:ti na tragu Seselja, pa se cudis da te vise nitko ne shvaca ozbiljnojastreb wrote: pokatoličeni Srbin.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
obicni Licanin je Tim Oreskovic, a @jastreb je cetnik ili peta kolona na Kvarneru. Al sad mu se stislo - stigli fasisti opet u Rijeku.vuksadinare wrote:On..je...'ja sam samo jedan obicni licanin osmi po rodjenju iz sela doljani'flumen wrote:ti na tragu Seselja, pa se cudis da te vise nitko ne shvaca ozbiljnojastreb wrote: pokatoličeni Srbin.
flumen-
2015-08-21
šiptarska posla
Yehudi- Posts : 14715
2014-04-20
Similar topics
» Crna Gora: Kakva bre Srbija, samo Hrvatska i Albanija
» Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija protiv Trumpa
» Srbija i Crna Gora u 'hladnom ratu'!Srbija zabranila slijetanje crnogorskim zrakoplovima u Beograd
» JADRANSKA TRILATERALA Hrvatska, Albanija i Crna Gora potpisale deklaraciju o saradnji
» Srbija i Crna Gora moraju u EU DO 2025.
» Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija protiv Trumpa
» Srbija i Crna Gora u 'hladnom ratu'!Srbija zabranila slijetanje crnogorskim zrakoplovima u Beograd
» JADRANSKA TRILATERALA Hrvatska, Albanija i Crna Gora potpisale deklaraciju o saradnji
» Srbija i Crna Gora moraju u EU DO 2025.
Page 1 of 1