I HAKOM se oglasio o naplati uručenja "malih paketa"
Page 1 of 1
I HAKOM se oglasio o naplati uručenja "malih paketa"
Na temelju učestalih upita korisnika poštanskih usluga u svezi problematike postupanja s poštanskim pošiljkama kategorije "mali paket" iz međunarodnog prometa i dodatnih troškova, koji se pojavljuju prigodom uručenja takvih pošiljaka, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) želi informirati sve zainteresirane u cilju boljeg razumijevanja navedene problematike.
Obavljanje poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj uređeno je Zakonom o poštanskim uslugama (ZPU), Pravilnikom o obavljanju univerzalne usluge, općim uvjetima za obavljanje usluge davatelja poštanskih usluga i aktima Svjetske poštanske unije za poštanske usluge u međunarodnom prometu. Prema odredbama ZPU-a, davatelj univerzalne poštanske usluge u RH je HP–Hrvatska pošta d.d. (HP).
Sukladno Općim uvjetima za obavljanje univerzalne usluge HP-a, mali paket je adresirana međunarodna dolazna pismovna pošiljka mase do 2 kilograma. HP sukladno važećem cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu, a koji je usklađen s odredbama ZPU-a, Svjetskom poštanskom konvencijom te pravilnicima Svjetske poštanske unije, iznos za uručenje malog paketa naplaćuje 4,50 kn.
Mali paket je isključivo međunarodna dolazna poštanska usluga koju zahtjeva pošiljatelj, a koju, prigodom preuzimanja, prijamna pošta označava s oznakom "Petit paquet" ili "Small Packet", u pravilu u gornjem lijevom kutu adresne strane pošiljke te se u tom slučaju u državi uručenja naplaćuje uručenje malog paketa i pri dostavi na adresi primatelja i prigodom isporuke u poštanskom uredu.
Iz navedenog proizlazi da HP-Hrvatska pošta d.d. ne može proizvoljno odlučivati za koju pošiljku će naplatiti predmetni iznos, a za koju neće, već se u konkretnom slučaju za uručenje malog paketa naplaćuje na način kako je to i predviđeno, odnosno navedeno u cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu.
HAKOM skreće pozornost korisnicima poštanskih usluga damoraju biti spremni na dodatne troškove vezane uz poštanske pošiljke iz inozemstva i to prvenstveno one koje se pojavljuju u okviru e-trgovine, iako je prilikom narudžbe odnosno kupovine putem internetskih stranica vrlo često navedeno da je dostava besplatna.
Prvi komentar...
Noobtuber
5 godina
govno od drzave.
link..http://www.bug.hr/vijesti/hakom-se-oglasio-o-naplati-urucenja-malih-paket/152745.aspx
Obavljanje poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj uređeno je Zakonom o poštanskim uslugama (ZPU), Pravilnikom o obavljanju univerzalne usluge, općim uvjetima za obavljanje usluge davatelja poštanskih usluga i aktima Svjetske poštanske unije za poštanske usluge u međunarodnom prometu. Prema odredbama ZPU-a, davatelj univerzalne poštanske usluge u RH je HP–Hrvatska pošta d.d. (HP).
Sukladno Općim uvjetima za obavljanje univerzalne usluge HP-a, mali paket je adresirana međunarodna dolazna pismovna pošiljka mase do 2 kilograma. HP sukladno važećem cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu, a koji je usklađen s odredbama ZPU-a, Svjetskom poštanskom konvencijom te pravilnicima Svjetske poštanske unije, iznos za uručenje malog paketa naplaćuje 4,50 kn.
Mali paket je isključivo međunarodna dolazna poštanska usluga koju zahtjeva pošiljatelj, a koju, prigodom preuzimanja, prijamna pošta označava s oznakom "Petit paquet" ili "Small Packet", u pravilu u gornjem lijevom kutu adresne strane pošiljke te se u tom slučaju u državi uručenja naplaćuje uručenje malog paketa i pri dostavi na adresi primatelja i prigodom isporuke u poštanskom uredu.
Iz navedenog proizlazi da HP-Hrvatska pošta d.d. ne može proizvoljno odlučivati za koju pošiljku će naplatiti predmetni iznos, a za koju neće, već se u konkretnom slučaju za uručenje malog paketa naplaćuje na način kako je to i predviđeno, odnosno navedeno u cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu.
HAKOM skreće pozornost korisnicima poštanskih usluga damoraju biti spremni na dodatne troškove vezane uz poštanske pošiljke iz inozemstva i to prvenstveno one koje se pojavljuju u okviru e-trgovine, iako je prilikom narudžbe odnosno kupovine putem internetskih stranica vrlo često navedeno da je dostava besplatna.
Prvi komentar...
Noobtuber
5 godina
danas u 7:13
Odgovori
Citiraj
I HAKOM se oglasio o naplati uručenja "malih paketgovno od drzave.
trajni link
link..http://www.bug.hr/vijesti/hakom-se-oglasio-o-naplati-urucenja-malih-paket/152745.aspx
Guest- Guest
Re: I HAKOM se oglasio o naplati uručenja "malih paketa"
.... hehehehehe,opet treba neke uhljebiti...
Guest- Guest
jebote isus naručim iz kine, ne kine iz jebenog japana paket preko ebaya, sve plaćeno u cijenu, i onda dođu ovu debili kojima je sve plaćeno, pa mi naplaćuju 3km što mi cestom donesu.. a ono iz japana 30 000km dodje besplatno..
jebeni socijalizam protiv kapitalizma, i onda netko kaže "nemoj to privatizirati to je naše obiteljsko srebro".. nemoj kurac.
jebeni socijalizam protiv kapitalizma, i onda netko kaže "nemoj to privatizirati to je naše obiteljsko srebro".. nemoj kurac.
Guest- Guest
..yoda,mos i privatizirat..i jopet vas budu derali kao kožu magarcu...to je ukorijenjeno na Balkanu...preko_vode_do_slobode wrote:jebote isus naručim iz kine, ne kine iz jebenog japana paket preko ebaya, sve plaćeno u cijenu, i onda dođu ovu debili kojima je sve plaćeno, pa mi naplaćuju 3km što mi cestom donesu.. a ono iz japana 30 000km dodje besplatno..
Guest- Guest
privatiziraš i ukineš regulacije, tako da svatko osniva poštansku tvrtku..bogomdani wrote:..yoda,mos i privatizirat..i jopet vas budu derali kao kožu magarcu...to je ukorijenjeno na Balkanu...preko_vode_do_slobode wrote:jebote isus naručim iz kine, ne kine iz jebenog japana paket preko ebaya, sve plaćeno u cijenu, i onda dođu ovu debili kojima je sve plaćeno, pa mi naplaćuju 3km što mi cestom donesu.. a ono iz japana 30 000km dodje besplatno..
pa kada krene kapitalizam, i konkurencija , odere te jedan, odem kod drugog.. adio
Guest- Guest
yoda,bjez sa balkana..nemoj cekati pozne godine da shvatis da si izgubio njia pofanj,a magareca ušesa ti postanu vidljiva u ogledalu...ja samo kazem:Kreten sam sto nisam otperjao 1991. gledam ljude koji su tad oitisli kako zive i sto imaju,a ja mortam grcevito u nekoliko godina sve to nadoknaditi...ebeno...preko_vode_do_slobode wrote:privatiziraš i ukineš regulacije, tako da svatko osniva poštansku tvrtku..bogomdani wrote:..yoda,mos i privatizirat..i jopet vas budu derali kao kožu magarcu...to je ukorijenjeno na Balkanu...preko_vode_do_slobode wrote:jebote isus naručim iz kine, ne kine iz jebenog japana paket preko ebaya, sve plaćeno u cijenu, i onda dođu ovu debili kojima je sve plaćeno, pa mi naplaćuju 3km što mi cestom donesu.. a ono iz japana 30 000km dodje besplatno..
pa kada krene kapitalizam, i konkurencija , odere te jedan, odem kod drugog.. adio
Guest- Guest
Jebote Svetac, tebe svaki drugi dan baniraju...kako uspijevaš!? Gori si od Esca...
darth_vader-
2014-04-17
Similar topics
» Srpski nastavnici srpskoj djeci u Vukovaru zabranili primanje božićnih paketa
» isplatila ugroženom Pupovcu 1,2 milijuna kn podijelila oko 200 paketa namještaja za opremanje kuća i stanova
» Velika šutnja malih Hrvata
» Protesti u Tuzli zbog malih penzija
» Igraju li se ovi u kriznom stozeru 'malih bogova' ili....
» isplatila ugroženom Pupovcu 1,2 milijuna kn podijelila oko 200 paketa namještaja za opremanje kuća i stanova
» Velika šutnja malih Hrvata
» Protesti u Tuzli zbog malih penzija
» Igraju li se ovi u kriznom stozeru 'malih bogova' ili....
Page 1 of 1