Češka Republika menja ime u Čekija
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Češka Republika menja ime u Čekija
Češka Republika možda će dobiti alternativno ime Čekija (Czećia) kako bi se olakšalo kompanijama, političarima i sportistima da koriste češke proizvode, dresove i imena.
Kad ime odobri češki predsednik, kabinet i predsednici oba doma parlamenta, ministarstvo spoljnih poslova Češke će podneti ime u Ujedinjenim nacijama i ono će postati zvanično skraćeno geografsko ime zemlje, rekao je portparol ministarstva.
Ne postoji standardizovano englesko ime u jednoj reči za Češku Republiku, poput recimo Francuske što predstavlja skraćenu verziju Francuske Republike, podseća Rojters.
Najveći deo zemlje poznato je kao Boemija, ali i drugi delovi Moravija i Šleska, tako da je potrebno jedno ime koje ne isključuje ove istorijske teritorije.
Ukoliko ovaj predlog odobri parlament, to ime biće uvršteno i u registar UN.
Češka Republika ustanovljena je nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine, podseća BBC.
http://www.blic.rs/vesti/svet/ceska-republika-menja-ime-u-cekija/5tt22fw
Kad ime odobri češki predsednik, kabinet i predsednici oba doma parlamenta, ministarstvo spoljnih poslova Češke će podneti ime u Ujedinjenim nacijama i ono će postati zvanično skraćeno geografsko ime zemlje, rekao je portparol ministarstva.
Ne postoji standardizovano englesko ime u jednoj reči za Češku Republiku, poput recimo Francuske što predstavlja skraćenu verziju Francuske Republike, podseća Rojters.
Najveći deo zemlje poznato je kao Boemija, ali i drugi delovi Moravija i Šleska, tako da je potrebno jedno ime koje ne isključuje ove istorijske teritorije.
Ukoliko ovaj predlog odobri parlament, to ime biće uvršteno i u registar UN.
Češka Republika ustanovljena je nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine, podseća BBC.
http://www.blic.rs/vesti/svet/ceska-republika-menja-ime-u-cekija/5tt22fw
EstebanEnrique-
2014-04-16
Re: Češka Republika menja ime u Čekija
Znači mi ćemo se zvati Hrvatija?
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
http://www.jutarnji.hr/ceska-republika-mijenja-ime-vlastodrsci-zele-olaksati-zivot-tvrtkama-i-sportasima--ali-mnogi-misle-da-je-novi-naziv-ruzan-i-pretjerano-slican-ceceniji/1560689/
EstebanEnrique-
2014-04-16
Upravo je ružan i gadan.wolverine wrote:http://www.jutarnji.hr/ceska-republika-mijenja-ime-vlastodrsci-zele-olaksati-zivot-tvrtkama-i-sportasima--ali-mnogi-misle-da-je-novi-naziv-ruzan-i-pretjerano-slican-ceceniji/1560689/
Kao što mi je ružno (mada puno manje)zvučalo i ono Češkoslovačka.
2014-04-22
mene je to ufatilo malo nespremna ...kako cu sada zvati stanovnike te zemlje ...navikao sam na ...cesi ...cehinje ...kako je sada po novom pravopisu ...
EstebanEnrique-
2014-04-16
ceki i cekinje ...
EstebanEnrique-
2014-04-16
tvrdo c
EstebanEnrique-
2014-04-16
neznam ...ali znam da crna gora od bivsih republika ima najjace ime ...montenegro ...nenadjebivo...jastreb wrote:Znači mi ćemo se zvati Hrvatija?
EstebanEnrique-
2014-04-16
Bilo bi zanimljivo kad bi se ujedinile Crna Gora i BIH.wolverine wrote:neznam ...ali znam da crna gora od bivsih republika ima najjace ime ...montenegro ...nenadjebivo...jastreb wrote:Znači mi ćemo se zvati Hrvatija?
Naziv te države bio bi Crna Bosna i gora Hercegovina.
2014-04-22
znam samo da oni stanovnike bivsih zemalja zovu jogurt kada pricaju izmedju sebe.
EstebanEnrique-
2014-04-16
i adamovu jabucicu zovu ogrizak na ceskom ...i da jogurt spominjalo se cesto kao za sve narode bivsih narodnosti i naroda...godinu dana proveo sa njima i razumje se svaka druga rjec ...
Last edited by wolverine on 15/4/2016, 18:07; edited 1 time in total (Reason for editing : ...)
EstebanEnrique-
2014-04-16
ceska jos jednom potvrdjuje da zemlja ugodna zivota s vizijom u buducnost
steta sto se ne druzimo s njima vise
steta sto se ne druzimo s njima vise
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
zašto ne BlackHillwolverine wrote:neznam ...ali znam da crna gora od bivsih republika ima najjace ime ...montenegro ...nenadjebivo...jastreb wrote:Znači mi ćemo se zvati Hrvatija?
2014-04-15
Znaci Cehinje ce biti Cekinje?????
2014-04-14
Cekija?....pa u velom mistu studenti duje,tonci i pegula su govorili idu u cekiju u prag...
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Nama ostaje sve kao i dosad, ovo je za englesko govorno područje. Niemci kažu Tschechei. Uglavnom, kompliciraju jer su mogli biti Bohemia, a to i jest Češka, dakle ni sami nemaju naziv koji bi neutralnim imenom obuhvatio poviesne pokrajine Češku, Moravsku i Šlesku.
Regoč-
2015-08-21
Ako se Slovačka može zvati Slovenska bez dodatka republika, onda ne vidim razlog da se Češka Republika ne bi mogla zvati samo Češka.
Antijunak- Posts : 997
2015-09-26
Čečenija bokte, inače Česi nisu glup narod ali ovo je bome jako glupo, da su Hrvati u pitanju ovo bi bilo sasvim razumuljivo ovako šok i nevjerica...
Kermit-
2014-04-17
Slovačka se zove Slovensko, a Češka Češko. Češki jezik je čeština, slovački jezik je slovenski, a slovenski jezik je slovenščina. Čini mi se da Čehe više pati što Moravci i Šležani ne žele češko ime za cielu zemlju pa se domišljaju kako to riešiti.
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Bravo Češka. Češka vodi 1:0. Nizozemska crveni karton. Česi igraju s igračem više pred punim stadionom u Budimpešti.
» "Republika Hrvatska je neo-ustaška banana republika i sramota EU"
» '' Hrvatska VELIKI INTERVJU KOLAKUŠIĆ OTKRIO KAKO BI ‘RAZBUCAO’ SUSTAV, KOPIRAO BI MODEL JEDNE MOĆNE ZEMLJE: ‘To je republika svih republika’''
» 97 : 96 -za srbiju - klatno menja poziciju !?
» NATO menja "plan": Sad je sve jasno
» "Republika Hrvatska je neo-ustaška banana republika i sramota EU"
» '' Hrvatska VELIKI INTERVJU KOLAKUŠIĆ OTKRIO KAKO BI ‘RAZBUCAO’ SUSTAV, KOPIRAO BI MODEL JEDNE MOĆNE ZEMLJE: ‘To je republika svih republika’''
» 97 : 96 -za srbiju - klatno menja poziciju !?
» NATO menja "plan": Sad je sve jasno
Page 1 of 2