Ko spase srpsko selo, spasao je Srbiju
Page 1 of 1
Ko spase srpsko selo, spasao je Srbiju
TRAGEDIJA SRPSKOG SELA: Baka je molila doktora da joj napiše da je mrtva da bi joj sin došao u posetu
Jednom sam za vikend bio u Sopoćanima, na svom imanju. Dolazi iz sela jedna žena koja deluje užasavajuće: poluslepa, stara, sva u ritama, sva izgrebana od trnja, zapuštena. Prilazi mi pipavim hodom sasvim blizu, poštapajući se krivom čvoravom motkom, zagleda me dugo i bez reči i kao da proverava da li me vidi, odjednom pita: „Jesi li ti Dobro”? Potvrdih. „Kumim te bogom i svim živim da mi napišeš da sam umrla.” Ne razumem šta mi kaže, sve mislim da se pogrešno izrazila, da je htela nešto drugo da kaže. Pitam: „Je li hoćeš da ti napišem da si bolesna?” „Jok. Napiši mi da sam umrla, kumim te ko boga.” „Mogu da ti napišem, baba, samo da si bolesna, drugo ne pišem, to se piše u mesnoj kancelariji.” „Ništa mi to ne vredi. Molim te, napiši mi da sam umrla, da pošaljem sinu da dođe da ga još jednom vidim dok nisam umrla.” Znam odakle je, putovala je peške kroz trnje oko četiri kilometra, poluslepa, i usput ju je trnje izgrebalo, ruke i lice joj krvare. Razumem težinu njene molbe, njena molba je teška do boga, poslednja predsmrtna želja, stresno deluje na mene sam njen izgled, a njena molba me zaledila, vedar dan mi se smračio. Razumem je, ali ne mogu da joj pomognem. „Baba, napisaću ti da si teško bolesna, na samrti, pa pošalji sinu, doći će on sigurno.” „Ništa mi to ne vredi, samo mi ti napiši da sam umrla, kumim te i preklinjem.” Objašnjavam joj da to ne smem da napišem.
Otišla je plačući bez glasa, nisam siguran da se živa vratila kući.
Taj stres me i danas drži. Dugo nisam išao za vikend u Sopoćane. Ništa tužnije u životu nisam doživeo. Bio sam na sahranama. One su svečanost u odnosu na neizmernu tugu nemoćne, stare i slepe majke. (Mislim da će čitalac shvatiti da sam lekar po struci, te me je starica zato tražila.)
Proći ćete čitava sela, a nećete čuti lavež pasa. Pse niko ne drži, jer nemaju šta da čuvaju, a i nemaju čime da ga hrane, ili u selu više nema ni ljudi ni pasa. Najčešće imaju jedino kokoši. Lisice i vukovi se u po bela dana šetaju selom i zagledaju starce bez straha, kao da proveravaju koliko im je ostalo od života. U po bela dana im lisice pokupe kokoši. Srne se skoro pripitomile, možete ih videti svakodnevno kako mirno pasu pored nečije kuće.
Eto, to je samo delić tragedije srpskog sela. Tu tragediju niko ne vidi i nikog se ne tiče. Neko će reći da sam preterao. Naprotiv, ovo je samo malo istine, a ogroman njen deo je neviđen. Srpsko selo je pozornica ličnih tragedija. Ko spase srpsko selo, spasao je Srbiju.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:597143-TRAGEDIJA-SRPSKOG-SELA-Baka-je-molila-doktora-da-joj-napise-da-je-mrtva-da-bi-joj-sin-dosao-u-posetu
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Re: Ko spase srpsko selo, spasao je Srbiju
To je isto ono što sam maloprije pisao za Slavoniju na drugoj temi, isti proces, propadanje sela koje će se vrlo brzo pokazati kobnim.
Guest- Guest
Evo, znači ugrožene vrste se obnavljaju i opet nije dobro. Prije se kukalo kako nema više vukova, lisica, međeda i srndaća, sad se vraćaju i ne valja. Daj se pomirite da su druga vremena i više se zaradi glupirajući se po jutjubu nego raneći guske u magli.RayMabus wrote:u selu više nema ni ljudi ni pasa. Najčešće imaju jedino kokoši. Lisice i vukovi se u po bela dana šetaju selom i zagledaju starce bez straha, kao da proveravaju koliko im je ostalo od života. U po bela dana im lisice pokupe kokoši. Srne se skoro pripitomile, možete ih videti svakodnevno kako mirno pasu pored nečije kuće.
NIje to samo u Srbiji .....širi je fenomen .....istočna Ewropa ....zapadnoj treba radne snage , plače weče , uređenija držawa , posla ima il ga ima wiše .........pa kod kuče je tu selidba u gradowe za poslom a tamo obitelji imaju manje dječe ............rečimo ni u jednoj Rumunskoj nije drukčije a možda je i gore .......dakle riječ je o širem problemu spečifičnom za rualnu istočnu Ewropu ...........a ta istočna Ewropa je poprilično rualna tako da ..........
2014-04-11
jebo ti to ruralno ako ovaj uveze mliko iz vrancuske po dvi kune litru, pile po 1 evro kila iza argentine i krme po dva evra iz štajaznan. Uvoz liberalizovan, nemereš konkurirat, ide ključ u bravu i put pod noge pravac grad ili evropa.
A šta reči ?
Lijepi konji.
Lijepi konji.
2014-04-11
Imam ja plan za ožiwljawanje Srbije ........nije baš dobro da owako stanowništwo stari i nestaje ....radi ekonomije ali i sigurnosti regije i šire opčenito.
Al imam i lučidan smisao za humor :
Nema je ni Wučić pa je ono logika bila da su poplawe 2014 iznimka pa se nije puno ulagalo ni u sredstwa protiw toga jer da je uzeo a nema poplawe onda bi ga popljuwali da šta je potrošio pare na to.
Dakle ako nemaš čarobnu kuglu koja ti kaže stwari iz budućnosti .....nisi 100 % siguran.
I šta čemo sad ?
I opet će wam bit poplawa ...ne samo wama nego i u Hr i okolo ....posebno Slawonija.
Srbija je nizwodno od Hr ....was će wiše pogađat.
Znači ....morate to bar malo kompezirat ....al ne puno jer će bit poplawa i kod nas
Lijepi konji.
Ewo wam broj : 112
http://ex-iskon.forumcroatian.com/t6685p20-kisa-pada-srbija
Al imam i lučidan smisao za humor :
Pa sad ...tamo nije 40 godina bilo owako ....malo teško predwidjeti ....osim ako nemaš čarobnu kuglu koja widi budućnost.Mogli su tokom niskog vodostaja da ukopaju i da dignu nasip, ali svi beze od lopate i motike.
Kasnije izvlace novac od drzave, umesto da se isti koristi za potrebnije stvari.
Nema je ni Wučić pa je ono logika bila da su poplawe 2014 iznimka pa se nije puno ulagalo ni u sredstwa protiw toga jer da je uzeo a nema poplawe onda bi ga popljuwali da šta je potrošio pare na to.
Dakle ako nemaš čarobnu kuglu koja ti kaže stwari iz budućnosti .....nisi 100 % siguran.
I šta čemo sad ?
I opet će wam bit poplawa ...ne samo wama nego i u Hr i okolo ....posebno Slawonija.
Srbija je nizwodno od Hr ....was će wiše pogađat.
Znači ....morate to bar malo kompezirat ....al ne puno jer će bit poplawa i kod nas
Lijepi konji.
Ewo wam broj : 112
http://ex-iskon.forumcroatian.com/t6685p20-kisa-pada-srbija
2014-04-11
Rasni konji.
Uzgoj rasnih konja je ključ.
Ogroman potenčijal ............liwade , pašnjači , čisti zrak ..........
Uzgoj rasnih konja je ključ.
Ogroman potenčijal ............liwade , pašnjači , čisti zrak ..........
2014-04-11
Rasni konji su skupi .........priwlače bogatu klijentelu ....a ako priwučeš bogatu klijentelu ti si u osnowi priwukao nowač.
Utrke konja ........zaniljiwa stwar .........zašto ne u Beogradu ..ili Nišu.
Rasni konji.
Jedan rasni konj košta boli glawa.
Utrke konja ........zaniljiwa stwar .........zašto ne u Beogradu ..ili Nišu.
Rasni konji.
Jedan rasni konj košta boli glawa.
2014-04-11
Mislio sam da če netko skužiti na onoj temi prije zašto sam se uhwatio konja ........al nije nitko prokljuwio razlog.
Rasni konji.
Rasni konji.
2014-04-11
Čučeki .......ok .....al mi pričamo o nečemu welikome ........mene boli kuraz za lowu al imam razwijen nos za neke stwari ........biznis ......mene samo pitaš nešto i ja ako me zanima malo osmotrim situačiju i odma ponudim riješenje.
Rasni konji su para .....no još weča para je ako tu ekipu koja ima lowe priwučeš u Srbiju ( ako o Srbiji sad pričamo ).
Bizmiseni , elita lowaši ......snobowi ako baš očete ........al su puni para.
Njima swašta može past na pamet kad ih jednom dowučeš i da im se ta šema swidi ( a ne widim zašto ne ) ...........otworit neku tworniču npr.
Rasni konji su para .....no još weča para je ako tu ekipu koja ima lowe priwučeš u Srbiju ( ako o Srbiji sad pričamo ).
Bizmiseni , elita lowaši ......snobowi ako baš očete ........al su puni para.
Njima swašta može past na pamet kad ih jednom dowučeš i da im se ta šema swidi ( a ne widim zašto ne ) ...........otworit neku tworniču npr.
2014-04-11
Ja se malo zahebajem pa uwijek tražim prowiziju no očito je da mene lowa ne zanima ......prowizija je wiše ko neki znak da si shwatio biznis ......u biti ja uwijek dajem puno wiše samo je šira slika.
Swijetske elitne utrke konja u BG su ok i za hr uzgajiwače konja .....ja to gledam puno šire .....kod mene ne postoje male stwari .........tj male jesu al su kreirane da imaju welik čilj.
Swijetske elitne utrke konja u BG su ok i za hr uzgajiwače konja .....ja to gledam puno šire .....kod mene ne postoje male stwari .........tj male jesu al su kreirane da imaju welik čilj.
2014-04-11
Dal bi ikome palo da na one welike reklamne panoe uz čestu i jadransku obalu gdje hrpa turista prolazi stawlja reklame Beograd utrka konja bla bla bla ....masa ljudi prođe , nekoga če zaintersirati ...reklame .......Srbija da Hr da 1% prowizije za razwitak owe industrije rasnih konja .......mi bi to razwalili do neslučenih wisina.
I nije bitna ta prowizija nego sama namjera da sa skužiš da tu nešto ima.
I nije bitna ta prowizija nego sama namjera da sa skužiš da tu nešto ima.
2014-04-11
Similar topics
» SRPSKO SELO SA 250 NEŽENJA: Svi bogati, a žene im dolaze iz Afrike. A ZAŠTO?!
» Dramaticno i na srpsko kosovskoj granici'Albanci upali u Srbiju maznuli traktor i malo pripucali
» u kupe i u spase
» Pas lutalica postao heroj: Spasao devojku od lopova VIDEO
» Bijes preplavio Srbiju zbog rudnika litija.Danas ce blokirat cijelu Srbiju.Spominje se i rat
» Dramaticno i na srpsko kosovskoj granici'Albanci upali u Srbiju maznuli traktor i malo pripucali
» u kupe i u spase
» Pas lutalica postao heroj: Spasao devojku od lopova VIDEO
» Bijes preplavio Srbiju zbog rudnika litija.Danas ce blokirat cijelu Srbiju.Spominje se i rat
Page 1 of 1