Vraćaju se polaku ljudi sa zapada u Hrvatsku
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: Vraćaju se polaku ljudi sa zapada u Hrvatsku
Inače čuo sam da su Arsen i Milutin iako su se vrlo voljeli,bili veoma različitog načina doživljavanja srpstva.pizzon wrote:boze, evo i gabi sa sinom u bg.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Nitko kao Rusi ne zna opisati ona slojevita stanja ljudske duše, slikovite događaje ili prostrane ruske pejzaže. Sad, je li to zbog jezika ili je do široke ruske duše, ne znam, jer i ja sam laik.pizzon wrote:Eva wrote:Volim svu književnost. No, Rusi su ipak prvi.jastreb wrote:Voliš srpsku književnost?Eva wrote:Jok, bolan, čitaj Andrića i Selimovića
verujem, ja sam laik. ali, da li treba citati ruse zbog cinjenice sto su vrhunski pisci,
nevezano za tematiku, vreme koje je davno proslo, teme koju su prevazidjene.
ne tematski, ali njihovo ispoljavanje, nacin dozovljavanja i sl. apsolutno
je drugacije od opisanog. upoznati rusiju, carsku, godine revoliucije i sl. ok.
nakon toga nastaje vakuum, sem po sporadicnim izdanjima van majcice.
postujem, ali, meni je moma kapor blizi od dostojevskog
ili draskovic, koga mozemo da volimo ili ne, politicki, ali covek pise dobro.
''Ruski jezik u vještim rukama i iskusnim ustima je lijep, melodiozan, izražajan, gibak, poslušan, ugodan i prostran''.Kuprin je kazao za jezik.
Inače, preporučam jednog od novijih ruskih pisaca, koji se meni dopada, Viktor Peljevin.
Guest- Guest
Pa ,sada...pizzon wrote:verovatno, ali u kom smislu.
Čuj,ja i ti ćemo to vjerovatno drugačije apsorbirati.
Ti ćeš reći da je Milutin ,a ja da je Arsen imao bolje shvaćanje srpstva.
2014-04-22
Eva wrote:Nitko kao Rusi ne zna opisati ona slojevita stanja ljudske duše, slikovite događaje ili prostrane ruske pejzaže. Sad, je li to zbog jezika ili je do široke ruske duše, ne znam, jer i ja sam laik.pizzon wrote:Eva wrote:Volim svu književnost. No, Rusi su ipak prvi.jastreb wrote:Voliš srpsku književnost?Eva wrote:Jok, bolan, čitaj Andrića i Selimovića
verujem, ja sam laik. ali, da li treba citati ruse zbog cinjenice sto su vrhunski pisci,
nevezano za tematiku, vreme koje je davno proslo, teme koju su prevazidjene.
ne tematski, ali njihovo ispoljavanje, nacin dozovljavanja i sl. apsolutno
je drugacije od opisanog. upoznati rusiju, carsku, godine revoliucije i sl. ok.
nakon toga nastaje vakuum, sem po sporadicnim izdanjima van majcice.
postujem, ali, meni je moma kapor blizi od dostojevskog
ili draskovic, koga mozemo da volimo ili ne, politicki, ali covek pise dobro.
''Ruski jezik u vještim rukama i iskusnim ustima je lijep, melodiozan, izražajan, gibak, poslušan, ugodan i prostran''.Kuprin je kazao za jezik.
Inače, preporučam jednog od novijih ruskih pisaca, koji se meni dopada, Viktor Peljevin.
hvala !
Guest- Guest
Jesi li čitala Tolstoja?Eva wrote:
Nitko kao Rusi ne zna opisati ona slojevita stanja ljudske duše, slikovite događaje ili prostrane ruske pejzaže. Sad, je li to zbog jezika ili je do široke ruske duše, ne znam, jer i ja sam laik.
2014-04-22
jastreb wrote:Pa ,sada...pizzon wrote:verovatno, ali u kom smislu.
verovatno, gabi nije srpkinja, i normalno da je milutin manje srbin od arsena.
ali, sam isto tako cuo da je gabi bila vrlo korektna prema arsenovim roditeljima,
u smislu da je bila uz njih do zadnjih dana, pa i fizicki. da je posteno obavila funkciju
snajke, iako nije srpkinja. pa joj u tom smislu cestitam na cestitosti.
Guest- Guest
Nisam na to mislio.pizzon wrote:jastreb wrote:Pa ,sada...pizzon wrote:verovatno, ali u kom smislu.
verovatno, gabi nije srpkinja, i normalno da je milutin manje srbin od srsena.
ali, sam isto tako cuko da je gabi bila vrlo korektna prema arsenovim roditeljima,
u smislu da je bila uz njih do zadnjih dana, pa i fizicki. da je posteno obavila funkciju
snajke, iako nije srpkinja. pa joj u tom smislu cestitam na cestitosti.
Mislio sam na to da je Arsen,iako Srbin,ostao do zadnjeg dana ,pa i fizički za Hrvatsku,pa i u Hrvatskoj.
Zbog takvih ljudi kao što je Arsen,ja volim Srbe.
2014-04-22
Jesm, bio je i lektira na koncu. A ako ovo ljeto odemo na putešestviju Transsibirskoj magistralj, nosim sa sobom Djetinjstvo na ruskom.jastreb wrote:Jesi li čitala Tolstoja?Eva wrote:
Nitko kao Rusi ne zna opisati ona slojevita stanja ljudske duše, slikovite događaje ili prostrane ruske pejzaže. Sad, je li to zbog jezika ili je do široke ruske duše, ne znam, jer i ja sam laik.
Guest- Guest
Dobro,jeba ga ti,zašto me prekidaš???Eva wrote:Jesm, bio je i lektira na koncu. A ako ovo ljeto odemo na putešestviju Transsibirskoj magistralj, nosim sa sobom Djetinjstvo na ruskom.jastreb wrote:Jesi li čitala Tolstoja?Eva wrote:
Mislio sam na Alekseja Tolstoja.
2014-04-22
jel to onaj šta je pisa o zgodama na Blajburgu?jastreb wrote:Dobro,jeba ga ti,zašto me prekidaš???
udba- Posts : 4945
2015-11-10
Ne. Ovo je rođak Lava Tolstoja,Aleksej Nikolajevič i bio je izrazito komunistički orijentiran.udba wrote:jel to onaj šta je pisa o zgodama na Blajburgu?jastreb wrote:Dobro,jeba ga ti,zašto me prekidaš???
Pročitao sam od njega davno roman Aelita.
To je znanstveno fantastični roman u kojem se piše o pokušaju izazivanja kontrarevolucije u budućnosti,koja,dakako biva osujećena,budnošću radnog naroda :-)
2014-04-22
Ah, njega. Ne, nisam. Kaj preporučiš?jastreb wrote:Dobro,jeba ga ti,zašto me prekidaš???Eva wrote:Jesm, bio je i lektira na koncu. A ako ovo ljeto odemo na putešestviju Transsibirskoj magistralj, nosim sa sobom Djetinjstvo na ruskom.jastreb wrote:Jesi li čitala Tolstoja?Eva wrote:
Guest- Guest
Pa i ne baš. Prevaziđena znanstvena fantastika osoljena socrealizmom.Eva wrote:Ah, njega. Ne, nisam. Kaj preporučiš?jastreb wrote:Dobro,jeba ga ti,zašto me prekidaš???Eva wrote:Jesm, bio je i lektira na koncu. A ako ovo ljeto odemo na putešestviju Transsibirskoj magistralj, nosim sa sobom Djetinjstvo na ruskom.jastreb wrote:Jesi li čitala Tolstoja?Eva wrote:
Ak već voliš socrealizam,onda ti toplo preporučam Mati od Gorkog i Kako se kalio čelik od Ostrovskog.
2014-04-22
Ja sam čitao Kako se kalio čelik. Zaključio sam da onaj Korčagin nije baš sav svoj.jastreb wrote:Pa i ne baš. Prevaziđena znanstvena fantastika osoljena socrealizmom.Eva wrote:Ah, njega. Ne, nisam. Kaj preporučiš?jastreb wrote:Dobro,jeba ga ti,zašto me prekidaš???Eva wrote:Jesm, bio je i lektira na koncu. A ako ovo ljeto odemo na putešestviju Transsibirskoj magistralj, nosim sa sobom Djetinjstvo na ruskom.jastreb wrote:Jesi li čitala Tolstoja?Eva wrote:
Ak već voliš socrealizam,onda ti toplo preporučam Mati od Gorkog i Kako se kalio čelik od Ostrovskog.
Korčagin je preslika samog pisca.dzango wrote:
Ja sam čitao Kako se kalio čelik. Zaključio sam da onaj Korčagin nije baš sav svoj.
Doživio je tragičnu sudbinu polaganog i bolnog umiranja,a prije toga i sljepoćom.
2014-04-22
Pa ništa, šalji dalje odakle su ušli ili direktno u tursku, a možda i doma .
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Turisti se vraćaju na hrvatsku obalu, sve se više hotela otvara
» ''UŽIVO Na prosvjedu za obrazovanje 10.000 ljudi: "HDZ i Crkva nas vraćaju u Srednji vijek"''
» Svadbe u Hercegovini su veliki epidemiološki problem za Hrvatsku: Svatovi se vraćaju zaraženi
» Iz BiH najviše ljudi odselilo je u Hrvatsku (do 2017.-e 394,146)
» Bje'ž te ljudi...Vlatka se vrača u Hrvatsku ali u politiku
» ''UŽIVO Na prosvjedu za obrazovanje 10.000 ljudi: "HDZ i Crkva nas vraćaju u Srednji vijek"''
» Svadbe u Hercegovini su veliki epidemiološki problem za Hrvatsku: Svatovi se vraćaju zaraženi
» Iz BiH najviše ljudi odselilo je u Hrvatsku (do 2017.-e 394,146)
» Bje'ž te ljudi...Vlatka se vrača u Hrvatsku ali u politiku
Page 2 of 3