ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat za titanske spužve

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Rat za titanske spužve Empty Rat za titanske spužve

Post by RayMabus 12/9/2024, 07:18

Putin je zaprijetio Zapadu ograničenjem izvoza urana, titana i nikla. Američka zrakoplovna industrija i nuklearna energija posebice ovise o ruskom titanu i uranu. Više od polovice legura titana za svjetsku zrakoplovnu industriju proizvodi se u Rusiji. Na primjer, prema medijskim izvješćima, europski proizvođač zrakoplova Aerobus ovisio je o uvozu ruskog titana za 60% u 2022. Stoga, u ovom trenutku, sankcije Zapada još nisu u potpunosti zabranile uvoz ovih materijala iz Rusije. No, Rusija također profitira od isporuka te robe Zapadu, jer je na tome zaradila mnogo novca, a neće moći lako pronaći nove kupce u istim količinama.

Putin: Razmatramo ograničiti izvoz tri ključne sirovine

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je vladu da razmotri mogućnost ograničenja opskrbe stranim tržištima nekim strateškim sirovinama, poput urana, titana ili nikla, ali da ne rade to na vlastitu štetu. “Ograničavaju nam dostavu niza roba. Pa, možda bismo i mi trebali za njih uvesti određena ograničenja?” Putin je rekao na sastanku s vladom.

Napomenuo je da se radi o određenim vrstama robe koje Rusija isporučuje na svjetsko tržište u velikim količinama. “Uran, titan, nikal.

Razmotrimo. Samo nemojmo raditi ništa na vlastitu štetu”, rekao je. Putin je ponovio da bi vlada trebala “razmisliti o određenim ograničenjima isporuke na inozemno tržište” ove i niza drugih roba.

Šef države je podsjetio da je Rusija među svjetskim liderima u pogledu rezervi strateških sirovina:  Rusija proizvodi gotovo 22% prirodnog plina, gotovo 23% zlata i oko 55% dijamanata. “U nekim zemljama se stvaraju strateške rezerve, poduzimaju se neke druge mjere.

Uglavnom, ako nam to ne šteti, onda bismo mogli razmišljati (ne mislim da to treba raditi sutra, ali treba razmišljati) o određenim ograničenjima isporuke vanjskom tržištu ne samo robe koju sam naveo, već i nekih drugih”, rekao je vladi.

Putin je rekao da zasad ne želi detaljnije govoriti o razlozima ove odluke. “Mislim da moji kolege u vladi savršeno razumiju važnost ovih vrsta ruskih sirovina koje sam naveo. To je samo ono što mi je palo na pamet: uran, titan, nikal. Ali postoje i druge važne vrste sirovina”, rekao je.

Jučer smo izvijestili o tome kako Kazahstan, država koja proizvodi skoro pola svjetskog urana, sve teže izvozi na zapad, a ruske tvrtke nadziru sve više rudnika. Rusija je šesta po proizvodnji urana i ona drži oko 5.5% svjetske proizvodnje urana. Uran je najbitnije gorovo za nuklearne elektrane i neizostavan dio većine nuklearnih bombi.

Legure titana su jake, lagane i svestrane, s primjenama u vojsci i zrakoplovstvo (mlazni motori, projektili i svemirske letjelice), industrijskim procesima (kemikalije i petrokemije, postrojenja za desalinizaciju, celulozu i papir), automobilskoj industriji, poljoprivredi, potrošačkoj elektronici i kod medicinskih alata i ortopedskih pomagala. Rusija nije u vrhu kad je riječ o proizvodnji titanovog dioksida, ali je treća u svijetu po izvozu tzv. metalne spužve od titana.

Velika većina nikala se koristi za izradu nehrđajućeg čelika, ali se zadnjih godina sve više koristi kao dio baterija za električna vozila. Rusija je treća u svijetu po proizvedenim tonama nikala.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Rat za titanske spužve Empty Re: Rat za titanske spužve

Post by RayMabus 12/9/2024, 07:19

Rat za titanske spužve

Volim davat neke svoje nazive ratovima koji slijede

Sad će Kina razvit svoju avio industriju a također to radi i Putin i onda će kako budu širili poslovanje samo uništiti konkurenkciju tako šta će smanjit proizvodnju titanskih spužvi i ograničiti joj i uvjetovati izvoz.

Cijene titanskih spužvi lete u nebo al ne za sve jer će Kini i Rusiji biti još jeftinije jer ne daju izvoz pa unutar njihovih država cijena pada a raste van njihovih država tj onome tko ih uvozi a uvozi ih Europa, SAD, Kanada i Brazil a svi oni trenutno dominiraju na tržištu aviona i avio motora.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 12/9/2024, 07:19

Putin je zaprijetio Zapadu ograničenjem izvoza urana, titana i nikla. Američka zrakoplovna industrija i nuklearna energija posebice ovise o ruskom titanu i uranu. Više od polovice legura titana za svjetsku zrakoplovnu industriju proizvodi se u Rusiji. Na primjer, prema medijskim izvješćima, europski proizvođač zrakoplova Aerobus ovisio je o uvozu ruskog titana za 60% u 2022. Stoga, u ovom trenutku, sankcije Zapada još nisu u potpunosti zabranile uvoz ovih materijala iz Rusije. No, Rusija također profitira od isporuka te robe Zapadu, jer je na tome zaradila mnogo novca, a neće moći lako pronaći nove kupce u istim količinama.

Legure titana su jake, lagane i svestrane, s primjenama u vojsci i zrakoplovstvo (mlazni motori, projektili i svemirske letjelice), industrijskim procesima (kemikalije i petrokemije, postrojenja za desalinizaciju, celulozu i papir), automobilskoj industriji, poljoprivredi, potrošačkoj elektronici i kod medicinskih alata i ortopedskih pomagala. Rusija nije u vrhu kad je riječ o proizvodnji titanovog dioksida, ali je treća u svijetu po izvozu tzv. metalne spužve od titana.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 12/9/2024, 07:21

Ovo je popis zemalja prema proizvodnji titanijske spužve. Podaci o proizvodnji odnose se na titansku spužvu, jedinice su u metričkim tonama.

https://en.wikipedia.org/wiki/Titanium_production_by_country

Indija je također bila šesta najveća zemlja po broju proizvoda od titana u 2013. Međutim, spužva od titana visoke čistoće (koja ima najmanje 99,7% titana) kao sirovina i dalje se uvozi za primjenu u zrakoplovstvu iz zemalja poput Japana, Rusije i Kine.

https://en.wikipedia.org/wiki/Titanium_Sponge_Plant

Više od polovice legura titana za svjetsku zrakoplovnu industriju proizvodi se u Rusiji. Na primjer, prema medijskim izvješćima, europski proizvođač zrakoplova Aerobus ovisio je o uvozu ruskog titana za 60% u 2022. 

A druga polovica uvoza titanijskih spužvi je KIna.

Zamisli koja je to sad pušiona: U svijetu se proizvede 210 tisuća metričkih tona titanijeve spužve a 120 tisuća tona otpada na proizvodnju u Kini 27 tisuća metričkih tona na proizvodnju u Rusiji te Kazastan 16 tisuća i Ukrajina oko 5 do 7 tisuća.

Japan 35 tisuća te nešto vrlo sitno Indija i Saudijska Arabija.

Kina i Rusija se dogovore i blokiraju izvoz i propadne Boeing i Airbus.

Putin i brat Xi se dogovre i naprave kartel a u njega uključe ovaj Kazastan koji nema gdje nego mora kako oni plešu i odluče smanjiti proizvodnju titana za 10 posto.

Odma cijena isith skače u nebesa a avioni i zrakoplovni motori se proizvode od toga.

Ovo je popis zemalja prema proizvodnji titanijske spužve. Podaci o proizvodnji odnose se na titansku spužvu, jedinice su u metričkim tonama.

https://en.wikipedia.org/wiki/Titanium_production_by_country
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 13/9/2024, 12:55

Jedino šta ja vidim da Putin može napravit ovdje po pitanju ovog titanijuma je da za iduću tekuču godinu i nadalje udari izvozne tarife od 5% na izvoz titanijuma.

Onome Japancu je skupa struja tako da on za ovih 5% ne može dat jeftinije jer je to još uvijek malo povećanje same cijene titanijuma a brat Xi je trgovac pa kad vidi da je zbog ovoga cijena skočila onda će i on podignit cijenu jer je takva cijena na tržištu trenutno i onda zapad plaća Putinu i bratu Xiju 5% više a kako je Kina više od polovice izvoza titanijuma onda je to za brata Xija ogromna lova jer prodaje ogromnu količinu.

A ako je kome skupo tih 5% pa neće da kupi a njegov problem a ako padne kupnja odeš samo do onoga do Brazila i njemu daš povlasticu bez tih 5% i on će to kupit jer proizvodi avione ( Embraer ).

Možeš i Indiji dat bez tih 5% izvoz i onda te dvije zemlje kupuju i to je strateška suradnja a ostalima kome treba nabiješ izvoznu tarifu od 5% pa ako oće oće a ako neće kupit koga briga.

Plati pa se rugaj.

Putin: Razmatramo ograničiti izvoz tri ključne sirovine
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by immortal 15/9/2024, 01:47

radiš li ti ikakve spužve ?

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
2014-04-16

Back to top Go down

Post by RayMabus 15/9/2024, 14:41

Titanska spužva je naziv za grude titana ( element ) koji se industrijskim procesima izvuće iz ruda u kojima ima titana.
Rat za titanske spužve 1024px-Titanium-cylinder

Prešana spužva od titana
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 15/9/2024, 15:00

Titanij je lagan i snažan metal, otporan na koroziju. U elementarnom stanju je crn ili siv metalni prah ili masivan metal sličan čeliku, obično zbog onečišćenja krhak, u čistom stanju rastezljiv. Pojavljuje se u mnogim mineralima, od koji su dva najznačajnija izvora rutil i ilmenit, koji su široko rasprostranjeni u Zemljinoj kori. Jedna od najznačajnijih titanijevih karakteristika je da ima čvrstoću kao čelik, no u isto vrijeme je dvostruko lakši od njega.

Rat za titanske spužve 300px-Airbus_a380_fb06rs

Airbus A380 ima 146 tona titanijevih legura.

Airbus 320 teži nekakvih 60 tona a cijena tog aviona je 80 miljona dolara il tako nešto i sad ako ja napravim poskupljenje titana za 20% na svjetskom tržištu a trup aviona i konstrukcija zrakoplova općenito te zrakoplovni motori se rade od većinom od titana a ti ga nemaš a ja imam i oboje proizvodimo putničke avione i moj avion će biti za nekavih 15 miljona eura jeftiniji od tvoga jer ti nemaš titan a ja imam.

Rat za titanske spužve.  :10
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by immortal 15/9/2024, 23:42

RayMabus wrote:Titanska spužva je naziv za grude titana ( element ) koji se industrijskim procesima izvuće iz ruda u kojima ima titana.

Prešana spužva od titana
zašto misliš da ne znam o čemu govoriš

immortal
immortal

Female
2014-04-16

Back to top Go down

Post by RayMabus 15/9/2024, 23:44

immortal wrote:
RayMabus wrote:Titanska spužva je naziv za grude titana ( element ) koji se industrijskim procesima izvuće iz ruda u kojima ima titana.

Prešana spužva od titana
Ne znam. Nisam bio siguran jel znaš šta je to ( titanska spužva ) pa sam stavio za svaki slučaj da se vidi tj zna o čemu pričamo.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

immortal likes this post

Back to top Go down

Post by Hoholo Mudovski 16/9/2024, 07:22

immortal wrote:

Prešana spužva od titana
Zato što je ženi mjesto u kužini, a tamo su neke druge spužve.

2023-08-31

Back to top Go down

Post by immortal 16/9/2024, 07:35

Hoholo Mudovski wrote:
immortal wrote:

Prešana spužva od titana
a je li 
gdje si bio cijelo proljeće i ljeto kad je trebalo betonirati, zidati, natkrivati i pločice postavljati
a sad me čeka i ribanac svega što me okružuje jer se zapustilo dok je ovo trajalo
eh kad mi neki muški tako kaka, šta bi mu rekla
a i metalne spužve su daleko korisnije od spužvi za pranje i ribanje 
nemaju samo muškarsci pravo na njih

immortal
immortal

Female
2014-04-16

Back to top Go down

Post by RayMabus 16/9/2024, 11:34

Hoholo Mudovski wrote:
immortal wrote:

Prešana spužva od titana
Nije zbog toga. Uopće nije zbog toga nego i ja sam prvi put prije par dana čuo za to pa onda po toj logici mi je prošlo kroz glavu da ni ona možda ne zna o čemu je riječ pa sam onda za svaki slučaj stavio sliku i napisao šta je to da se zna o čemu se tu priča tj ta titanska spužva.

Ja nikad nisan čuja za to do prije par dana al sam istražio sve u par dana jer mi je nešto tu bilo geopolitički zanimljivo ( titan je dvostruko lakši od čelika a ima slična svojstva čvrstoće pa se koristi u konstrukciji izgradnje zrakoplova i zrakoplovnih motora ).

Jedna od najznačajnijih titanijevih karakteristika je da ima čvrstoću kao čelik, no u isto vrijeme je dvostruko lakši od njega.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by immortal 17/9/2024, 11:49

RayMabus wrote:
Hoholo Mudovski wrote:
immortal wrote:

Prešana spužva od titana
Nije zbog toga. Uopće nije zbog toga nego i ja sam prvi put prije par dana čuo za to pa onda po toj logici mi je prošlo kroz glavu da ni ona možda ne zna o čemu je riječ pa sam onda za svaki slučaj stavio sliku i napisao šta je to da se zna o čemu se tu priča tj ta titanska spužva.

Ja nikad nisan čuja za to do prije par dana al sam istražio sve u par dana jer mi je nešto tu bilo geopolitički zanimljivo ( titan je dvostruko lakši od čelika a ima slična svojstva čvrstoće pa se koristi u konstrukciji izgradnje zrakoplova i zrakoplovnih motora ).

Jedna od najznačajnijih titanijevih karakteristika je da ima čvrstoću kao čelik, no u isto vrijeme je dvostruko lakši od njega.

Sad ću malo kao mentalitet
Hrvati su za ......
Uvijek nam netko nije dao naprijed
Uvijek su nam odnosili
Da smo se udružili bar oko metalnih spužvi gdje bi nam bio kraj
umjesto što se tu udaramo godinama
Dao je Bog Hrvatima a  drugi vrhnje odnose
mi kukakmo i uvijek se pokušavamo snaći
vlasti planiraju zabraniti i bunarsku vodu piti a i koristiti blago koje nas okružuje
a mi bi trebali sjediti i čekati kao i do sada da i to izdržimo
takve ni Bog ne voli
one koji se motaju pod rječju zlih, onih koji Ga ne prihvatiše

zašto bunarsku vodu
jer znaju kako je Bog darivao svoj narod
dano od Boga uzdiže, ispunjava
vodu nam daju iz cijevi gradskih nakon što je oni obrade i izvuku sve što valja
napune cijanurskom kiselinom

Bog nije židov
mi smo Božji narod- Hrvati

immortal
immortal

Female
2014-04-16

Back to top Go down

Post by RayMabus 17/9/2024, 12:28

Sve se mislim nešto ovih dana otkako sam pročitao ovu vijest pa Zapad neće da mu udari sankcije a kad pogledaš koje dvije velike i utjecajne firme to od njega kupuju to su Airbus ( Europa ) i Boeing ( SAD ).

Sad zašto oni to u njega kupuju a ne u npr Japanaca odgovor je: jer je on puno jeftiniji a jeftiniji je jer ima jeftinu struju.

Prevedeno: Ove dvije firme Airbus i Boeing su podržavatelji Putina jer ih on podmićuje jeftinom titanskom spužvom.

Sad mu treba gađati elektro mrežu po Rusiji pa da mu poskupi struja jer se gomila struje troši na proizvodni proces da se dobijue ta ttianska spužva i onda im više neće biti zanimljiv jer neće ni on biti jeftin.

Krollov proces ekstrakcije. Sam postupak je vrlo skup, jer ekstrakcija titana zahtijeva šesnaest puta veću energiju po jednoj toni nego čelik, a samo dva puta veću energiju od aluminija.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by T. 17/9/2024, 12:30

nije pravedno da rusija ima sirovina 'na bacanje' pa da ih zapadna alijansa mora čak i kupovati od rusije...
umjesto da rusiju 'usitni' u 300-ak državica i gospodari prirodnim resursima na dobrdobit i sreću čitavog slobodnog svijeta...

2014-04-14

Back to top Go down

Post by RayMabus 17/9/2024, 12:32

T. wrote:
nije pravedno da rusija ima sirovina 'na bacanje' pa da ih zapadna alijansa mora čak i kupovati od rusije...
umjesto da rusiju 'usitni' u 300-ak državica i gospodari prirodnim resursima na dobrdobit i sreću čitavog slobodnog svijeta...
Sad ćemo im još i poskupiti titanijsku spužvu tako što ćemo gađati elektro mrežu po Ruisji pa će i u Rusiji struja poskupjeti.

Krollov proces ekstrakcije. Sam postupak je vrlo skup, jer ekstrakcija titana zahtijeva šesnaest puta veću energiju po jednoj toni nego čelik, a samo dva puta veću energiju od aluminija.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 17/9/2024, 12:53

Postoji trošak ulaganja u tvornice al kako je ovo u Rusiji napravljeno davno onda sad te stavke nema a najveći izdaci su struja te plaće radnicima i troškovi održavanja a ako poskupi struja onda je poskupljenje pa moraš dat i radnicima nešto veće plaće tako da je priča o psokupljenju struje u osnovi glavni trošak proizvodnje.

Ako struja u Rusiji poskupi za 1 posto a za proizvodnju čelika ti treba x količina struje a aluminija devet puta x a titanske sužve 16 puta x to znači čelik poskuplljuje onda 2 posto aluminiji 9 posto a titanska spužva čak za šesnajst posto ako struja u Rusiji poskupi samo jedan postotni bod.

Predivno.

Ajmo sad rokat energetsku mrežu po Rusiji.

Idemo uništit Airbus i Boeing.

Airbus je od malog Švabe a mali Švabo je za Komšića.

PAAALLLIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 17/9/2024, 13:10

Treba ubaciti svježe snage u Kursk.

Doći će Trump pa će Ukrajinu on i Putin pola pola.

Sad imam još jedan razlog jer je osvajanje te zone ispod te rijeke u osnovi približavanje nuklearnoj centrali Kursk.

Morat će je ugasiti ako ne želi da mu je ustaše zauzme a to znači pad proizvodnje struje u Rusiji a to znači skuplja struja u Rusiji.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 17/9/2024, 13:20

Ruski protunapad u Kursku koji je započeo prošlog tjedna nije puno napredovao, ali je pogoršao rusko raspoloženje - Forbes Kako mediji primjećuju, ne samo da nije polučio željeni rezultat, već je pogoršao položaj Rusa u potencijalnoj džep južno od Koreneva. Prema Forbesu, Kijev je angažirao oko 10.000 vojnika u regiji Kursk; Moskva je pak poslala 38.000 vojnika, ali mnogi od njih su slabo obučeni mladi ročnici. U međuvremenu, AFU ima novu strategiju u regiji Kursk - brzo se kretati i okružiti ruske trupe. Tako su prošlog tjedna AFU probile rusku obranu na novom dijelu rusko-ukrajinske granice kod sela Novy Put. A ako se mogu povezati s ukrajinskim trupama na glavnoj dionici ukrajinske ofenzive, potencijalno će odsjeći tisuće Rusa između sebe i granice.

RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top

- Similar topics