Pepelnica- početak Korizme 40 dnevne pripreme za Uskrs
Page 1 of 1
Pepelnica- početak Korizme 40 dnevne pripreme za Uskrs
Pepelnica – Čista srijeda
14.02.2024
KORIZMA: sa Pepelnicom ulazimo u 40 dnevnu pripremu za Uskrs.
40 dana, vrijeme promišljanja, pokore, nove orijentacije i pripreme za Uskrs. Od Pepelnice ili Čiste srijede do Velike subote, izuzevsi nedjelje, traje Korizmeno vrijeme, koje se oslanja na 40 dana koje je Isus proveo posteci u pustinji.
Pravo govoreći, od Pepelnice do Velike subote je 46 dana, ali se nedjelje ne broje, jer dan Gospodnji ne trpi posta. To ne znači da nedjelju možemo iskoristiti za propuštene dane odricanja, pa se dobrano najesti i napiti. Sjetimo se, s Korizmom počinje vrijeme spoznaje samoga sebe, promišljanja, odricanja i nove orijentacije prema Bogu.
Obraćenje je odlučujuća misao Pepelnice. Vanjski znak obraćenja je znak križa od pepela. Pepeo je dobiven od spaljenih blagoslovljenih palminih ili maslinovih grana prethodne godine korištenih na Cvjetnicu. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Svećenik označava vjernika križem od pepela govoreći: “Spomeni se čovjeće, da si prah i da se u prah vračaš”. (Usp Post 3,19). Druga rečenica glasi: “Obratite se i vjerujte Evandjelju”. Obraćenje ne znači bezuvjetno 180 stupnjeva zaokreta, nego puno više korekturu puta, ciji cilj treba biti Bog kojeg ponovno treba staviti u centar vlastitog života.
Pepeo podsjeca ljude na njihovu vlastitu prolaznost. Pepeo je već u Starom zavjetu znak pokore, pokajanja i poniznosti. U knjizi Joninoj kaže se što je kralj Ninive iskusio kroz četrdeset dana nakon što mu je najavljeno rušenje grada: “Glas doprije do kralja ninivskoga: on ustade s prijestolja, skide plašt sa sebe, odjenu se u kostrijet i sjede u pepeo” (Jon 3,6).
Poruka Pepelnice s kojom počinje preduskrsno pokorničko vrijeme dade se sažeti u jednoj rečenici: “Obrati se čovjeće, dok još imaš vremena!”
Poziv na obraćenje, s kojim se često susrećemo u Bibliji, poprima na Pepelnicu osobitu hitnost, jer nas podsjeća na to, da ne možemo vječno računati s vremenom. Naš zemaljski život je ograničen, on je poput leta zrakoplova pokraj nas.
Zato moramo koristiti vrijeme: činiti dobro, odbacivati zlo, živjeti tako da se svidimo Bogu. Tako promatrana, Pepelnica je ozbiljan dan – dan hitne opomene, i mi tada razumijemo zašto je ona zajedno s Velikim petkom glavni dan posta Crkve.
Na drugoj strani upravo smo čuli Evanđelje, da nemamo povoda pokazivati žalosno i kiselo lice i biti potišteni. Zašto ne? Jer poruka o obraćenju, kajanju i pokori je radosna vijest, utješna poruka. Nama je rečeno: svejedno gdje stojiš, možeš početi nanovo, možes pokušati ponovo sa svojom vjerom, s nasljedovanjem Isusa.
Bog čeka na svakoga, i spreman je svakoga koji se k Njemu okreće i čini korak prema Njemu, prihvatiti. Bog je pun spremnosti na pomirenje, On je kako smo čuli u čitanju: “……njeznost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, On se nad zlom ražali (JI 2,13).
Mi smo doduše često slušali da trebamo s novim ušima slušati i primjetiti, pa sve ipak nije tako jasno.
Pepelnica – Korizma poziva nas: zgrabite šansu, pomirite se s Bogom i vašem životu dajte novi pravac! Najvažnije je kod toga, ako se slijedi taj poziv, da je namjera unutarnje odluke: ‘Da, ja hoću nanovo početi, svjesnije živjeti s Bogom i u vjernosti prema Njegovim zapovijedima’.
Budući da je čovjek biće od krvi i mesa, važno je da se unutarnje uvjerenje konkretizira prema vani, da se očituje u konkretnom ponašanju. I tu u igru ulaze tri klasične upute za Korizmu: POST – MOLITVA – MILOSTINJA.
POST: Nametnuti sebi odricanje tjelesnih užitaka i to ne radi vitke linije, nego za Boga; kao znak pokore, dobre volje, u svijesti da Bog vidi to što mi u tajnosti činimo. Manje jesti znacilo bi odricanje od mesa, alkohola, slatkisa. Možda i pitanje: ‘Koji odnos prema sebi moram odbaciti, a na koji sam navikao?’
MOLITVA: To je duša vjere. Kod toga želim dati dva poticaja: Molitvi ne pripada samo govorenje, nego i slušanje. Gdje slušamo Boga? Prije svega u Rijeci – Svetoga pisma, ako uvijek iznova koncentrirano čitamo jedan odlomak i o njemu razmišljamo i pitamo se: ‘Koja riječ posebno meni govori?’
Zajedničku molitvu, svetu Misu ponovno ozbiljno primiti k srcu. To znači, na prvom mjestu posjećivati nedjeljnu misu, a može značiti i svakodnevno biti na Misi, na Euharistijskom klanjanju, krunici, sudjelovati u pobožnosti kriznoga puta. Za sve to vrijedi riječ sv. Arskog župnika: “Privatna molitva – slamka; molitva zajednice – močni plamen”.
MILOSTINJA: Jednom ili više puta se odijeliti od novca u korist potrebite osobe. Kao mjerilo za to, mogla bi nas podsjetiti Isusova riječ: “Kako dajete, tako će se i vama dati; mjerom kojom mjerite, i vama će se mjeriti”.
KORIZMA je vrijeme koje traži nešto od nas, ali puno više daje: veliku sansu, šansu za religioznu i ljudsku obnovu. Mi ne možemo ništa razumnijega i sadržajnijeg učiniti, nego zgrabiti ovu šansu.
Običaj Korizme nastao je u IV. st.. Propis pepela za Pepelnicu ili Čistu srijedu što ga dobivamo od palminih ili maslinovig grana, potjece iz XII. stoljeca. Dugo vremena korizma se svetkovala velikom strogošću. Tako su primjerice vjernici prvog tisućljeća koji su počinili teški grijeh, morali provesti Korizmu izvan zajednice, a u ekstremnim slučajevima, samo u vreći i pepelu. Tek na Veliki četvrtak opet su bili primljeni u zajednicu.
Do Drugog vatikanskog koncila post u Katolickoj Crkvi bio je obvezujući. Trebalo se odreći mesa, mljećnih proizvoda, vina, jaja. Danas su samo Čista srijeda i Veliki petak obvezni dani posta, a za vrijeme između, post se svakako preporuća. Promijenio se i način odricanja. Meso u današnjem društvu nema više onu vrijednost kao ranijih stoljeća i za ljude više ne znaći nikakvo odricanje. Mnogi su umjesto toga razvili druge oblike posta. Mnogi se katolici danas odricu kave, alkohola, cigareta i vrlo često slatkiša. Takodjer su svakidašnje navike kao televizija, kompjutorske igre ili vožnja autom ograničene u Korizmi.
Korizma treba doprinijeti da razmislimo o starim navikama i eventualno ih promijeniti. Da se od loših navika pravo očiste, katolici trebaju za vrijeme Korizme kao pripremu za Uskrs, također i sakrament Pomirenja ili ispovijedi.
Post na Pepelnicu i Veliki petak, odnosi se na katolike od navrsene 18.god. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina
Želimo svim vjernicima da ustraju u svojim nakanama obraćenja i odricanja od svetkovine Pepelnice – Čiste srijede pa do Velike subote.
Mi dajemo, a Bog nagradjuje!
Objavljeno u Duhovnost
2014-04-16
Re: Pepelnica- početak Korizme 40 dnevne pripreme za Uskrs
Zar ti vjeruješ u Uskrs?
Tamo tvrdiš da je zemlja ravna ploča a to ti je kontra katoličkoga nauka?
Zbunjen sam
Zbunjen sam
Očito nisi upoznat s tim da su mnoge stvari iz Biblije prikriveneAssadNaPodmornici wrote:Zar ti vjeruješ u Uskrs?
Zbunjen sam
ne vjerujem da u Bibliji piše da je zemlja okrugla ili ravna, ali je ravna
i to nema nikakve veze s katoličkom vjerom
kao što je Henok govorio
u Bibliji spominje se svršetak svijeta kada se Isus pokaže cijeli svijet će Ga vidjeti
to je naravno nemoguće ako je zemlja okrugla
i rekla sam to da je zemlja ravna je objavio sam Bog... zato vjerujem
isto tako katolička vjera slavi nedjelju kao dan odmora a Bog je odredio subotu
to ne znači da sam druge vjere nego katoličke ali i nasljedovanje pravila Božjih su mijenjali
kada bi katolička crlva uzela subotu za dan Gospodnji ispravila bi grešku
2014-04-16
Sada mi je totalno jasno zašto je bila inkvizicija i zašto su palili ljude na lomači.
Svaka budala bi tada kao i danas ispravljala glavnu religiju i svaka sizofrenična osoba sa 8 razreda bi tumačila vjeru na svoj način.
Pa će na drugom forumu se javit iduća budala da Ukrs nije kako tvrdi crkva nego je baš on skužio da je Bog rekao ovo ono
Drugi tvrde da zemlja nije okrugla iako je to katolička crkva utvrdila na početku prije 1500 godina ali eto netko misli da je pametniji od svih biskupa.
Loži lomaču, Hans donesi drva
Svaka budala bi tada kao i danas ispravljala glavnu religiju i svaka sizofrenična osoba sa 8 razreda bi tumačila vjeru na svoj način.
Pa će na drugom forumu se javit iduća budala da Ukrs nije kako tvrdi crkva nego je baš on skužio da je Bog rekao ovo ono
Drugi tvrde da zemlja nije okrugla iako je to katolička crkva utvrdila na početku prije 1500 godina ali eto netko misli da je pametniji od svih biskupa.
jesi ti to mene sada nazvao šizofreničnom osobom sa 8 razreda školeAssadNaPodmornici wrote:Sada mi je totalno jasno zašto je bila inkvizicija i zašto su palili ljude na lomači.
što se tiče Biskupa potrebno je moliti za njih jer i novog biskupa sređuju đavolski nastrojeni u ruhu crkvenom
imaš znanja iz pojedinih knjiga
ja imam znanja koje se u knjigama teško nalazi
2014-04-16
Ako misliš da si pametnija od katoličke crkve koja 2000 godina tvrdi da je zemlja okrugla a ti se predstavljaš kao veliki katolik, koji je skužio božju objavu sa svi oni 2000 godina svi milijuni biskupa i svećenika neki od njih bili najoametniji ljudi na planeti ali eto baš ti služila da je zemlja ravna ploča a svi oni su bili u krivu.
Ja tvrdim da sam pravi Napoleon da je onaj prije 200 godina lažni.
Kako se zove ta bolest?
I da si ti sa takvim stavom došla u srednjem vijeku, znaš šta bi bilo sa tobom? Aj ako lajes na nekom selu ne bi ti nitko ništa, međutim u nekom većem gradu bi te pokupila inkvizicija i stavila na sprave za mučenje i ako bi upirala sa svojim herektičkim a da ne kažem sotonskim stajalištima, onda bi te naložili na lomači.
Tako je katolička crkva u srednjem vijeku držala do toga da svaka budala ne krivi religiju. Čak nije bitno je si li u pravu (nisi), nego čisto da znaš zašto bi te naložili na vatru.
Zato
Hans donesi drva i pripremi lomaču
Ja tvrdim da sam pravi Napoleon da je onaj prije 200 godina lažni.
Kako se zove ta bolest?
I da si ti sa takvim stavom došla u srednjem vijeku, znaš šta bi bilo sa tobom? Aj ako lajes na nekom selu ne bi ti nitko ništa, međutim u nekom većem gradu bi te pokupila inkvizicija i stavila na sprave za mučenje i ako bi upirala sa svojim herektičkim a da ne kažem sotonskim stajalištima, onda bi te naložili na lomači.
Tako je katolička crkva u srednjem vijeku držala do toga da svaka budala ne krivi religiju. Čak nije bitno je si li u pravu (nisi), nego čisto da znaš zašto bi te naložili na vatru.
Zato
Hans donesi drva i pripremi lomaču
ajde ovako kada želiš razgovarati
jesi ikada čuo da postoji narod kojem je muški dio bez spolnog organa
jesi upoznat s tim da žive u Hrvatskoj dulje vrijeme
jesi upoznat s tim da su nas Hrvate takvi nadišli u našoj državi
znaš li kada te netko nadiđe da ti oduzima, brani, određuje, sređuje
takvima su cilj Hrvati jer znaju da im je Bog dao
pokušavaju na sve načine nadići nas ili navući na pogreške kako bi se okoristili
ne vidiš takve stvari a vidiš mene kao pacijenticu, šizofreničnu osobu s 8 razreda škole
jesi ikada čuo da postoji narod kojem je muški dio bez spolnog organa
jesi upoznat s tim da žive u Hrvatskoj dulje vrijeme
jesi upoznat s tim da su nas Hrvate takvi nadišli u našoj državi
znaš li kada te netko nadiđe da ti oduzima, brani, određuje, sređuje
takvima su cilj Hrvati jer znaju da im je Bog dao
pokušavaju na sve načine nadići nas ili navući na pogreške kako bi se okoristili
ne vidiš takve stvari a vidiš mene kao pacijenticu, šizofreničnu osobu s 8 razreda škole
2014-04-16
mozes ti mislit šta hoćeš, ali ja ti objašnjavam zašto postoji religija i inkvizicija.
Prije u Europi su svi bili katolici. I danas je većina.
Naravno svako malo bi se pojavila neka budala koja bi pričala priče "oni tamo u Vatikanu su u krivu" evo ja sam u pravu.
I onda kada ti tako laješ po selu/gradu, neki lokalni pop koji je bio pismen te upozorio, ako se ne stišaš, pošalje pismo biskupu u grad i ovaj pozove inkviziciju.
Inkvizicija te uhapsi, po potrebi te stave na sprave za mučenje, ako ustraješ u svojim razmišljanjima ili ako hereza (poput ove da je zemlja ravna ploča , to je hereza za katoličku vjeru ) , proglase te da širiš ili herezu ili sotonizam ili šta već i spale te na lomači.
Recimo i Luther je bio isto heretik, ali je uspio osnovati novu kršćanstvu vjeru protestantizam (a oni pošto nisu imali centralni autoritet kao mi Vatikan) su se razbili opet u milijun drugih vjera.
I onda jedna od protestantskih sekti , prije 100injak godina(dakle nedavno) je počela tvrditi da je zemlja ravna ploča, i to se proširilo vidim na katoličku RH danas.
I još će takva budala reći da je veliki katolik , a da su svi oni biskupi, svećenici, astronomski labaratorij u vatikanu, neki tamo su bili najpametniji ljudi na planeti - da je baš ta osoba sa 8 razreda škole pametnija od svih njih.
OK , danas je demokracija i to možeš proći, čak i možeš biti "katolik na papiru" i zagovarati heretičke/sotonske stavove poput ovoga tvoga. Neće ti nitko ništa.
Ali lipo u srednjem vijeku, poslali bi inkviziciju na teme i eventualno te naložili na lomači.
I eto objašnjenje zašto je postojala inkvizicija.
Kao što sada imaš raznih ljudi , koji će reći "ja sam pravi katolik, svi su oni u krivu zemlja je ravna ploča", tako si u srednjem vijeku imao ljudi, koji bi govorili "oni su u krivu, postoji dva Boga" ili nije bitno šta.
I ako svaka budala laje što hoće, vrlo vrlo vrlo brzo se glavna religija unišiti i raspe.
I onda da se to ne dogodi, kada netko (poput tebe sada) počne govoriti anti-katolička stajališta, obiđe te inkvizicija i
Hans pripremi drva, spremamo lomaču.
Prije u Europi su svi bili katolici. I danas je većina.
Naravno svako malo bi se pojavila neka budala koja bi pričala priče "oni tamo u Vatikanu su u krivu" evo ja sam u pravu.
I onda kada ti tako laješ po selu/gradu, neki lokalni pop koji je bio pismen te upozorio, ako se ne stišaš, pošalje pismo biskupu u grad i ovaj pozove inkviziciju.
Inkvizicija te uhapsi, po potrebi te stave na sprave za mučenje, ako ustraješ u svojim razmišljanjima ili ako hereza (poput ove da je zemlja ravna ploča , to je hereza za katoličku vjeru ) , proglase te da širiš ili herezu ili sotonizam ili šta već i spale te na lomači.
Recimo i Luther je bio isto heretik, ali je uspio osnovati novu kršćanstvu vjeru protestantizam (a oni pošto nisu imali centralni autoritet kao mi Vatikan) su se razbili opet u milijun drugih vjera.
I onda jedna od protestantskih sekti , prije 100injak godina(dakle nedavno) je počela tvrditi da je zemlja ravna ploča, i to se proširilo vidim na katoličku RH danas.
I još će takva budala reći da je veliki katolik , a da su svi oni biskupi, svećenici, astronomski labaratorij u vatikanu, neki tamo su bili najpametniji ljudi na planeti - da je baš ta osoba sa 8 razreda škole pametnija od svih njih.
OK , danas je demokracija i to možeš proći, čak i možeš biti "katolik na papiru" i zagovarati heretičke/sotonske stavove poput ovoga tvoga. Neće ti nitko ništa.
Ali lipo u srednjem vijeku, poslali bi inkviziciju na teme i eventualno te naložili na lomači.
I eto objašnjenje zašto je postojala inkvizicija.
Kao što sada imaš raznih ljudi , koji će reći "ja sam pravi katolik, svi su oni u krivu zemlja je ravna ploča", tako si u srednjem vijeku imao ljudi, koji bi govorili "oni su u krivu, postoji dva Boga" ili nije bitno šta.
I ako svaka budala laje što hoće, vrlo vrlo vrlo brzo se glavna religija unišiti i raspe.
I onda da se to ne dogodi, kada netko (poput tebe sada) počne govoriti anti-katolička stajališta, obiđe te inkvizicija i
Hans pripremi drva, spremamo lomaču.
ti misliš šta ti hoćeš ali je bolje da razmisliš o ovom što sam ti napisalaAssadNaPodmornici wrote:mozes ti mislit šta hoćeš, ali ja ti objašnjavam zašto postoji religija i inkvizicija.
2014-04-16
Vjera u Krista se ne smije raspastiAssadNaPodmornici wrote:
Krista se uzdiže i veliča
da li to rade po crkvama katoličkim i zadnjih godina ili je crkvu zaposjeo soj onih koji Ga predaju
čekaju da se sagneš Kristu u znak klanjanja i odmah te ciljaju kako bi te nadišli
Kristu Bogu se ne klanja saginjanjem do poda a je li nam to rekao itko od svećenika
Pokloni se i prekriži uzdignute glave uzdižući Boga u vlastitom duhu
Ako u crkvi ima nekoliko jakih razornih kod posvete Tijela Kristova- Hostije i naknadniog primanja nećeš osjetiti uzdignuće
jer ga zli poništavaju
Jesi pratio kako pojedini prežvakavaju Hostiju mlatarajući glavom i bez imalo časti
Ako šutimo na to i mi smo ti koji predaju Krista
što onda očekivati od Boga
Predaju Krista po katoličkim crkvama
ti o inkviziciji i srednjem vijeku
Hrvatska i Hrvati su u totalnoj banani
Ti vidiš problem u meni
tko je tu zaluđen krivim informacijama
2014-04-16
da, rekla sam da oblik zemlje nema veze s katoličkom vjerom ali zapravo ima jer upravo je Bog stvarao tu zemlju
objavio da je ravna
dakle ne treba nam znanstvenik niti bilo tko drugi objašnjavati kakvog je oblika
tebi očito treba
tko još zna da je zemlja ravna
oni kojima je Bog povjerio sve tajne ali su se okrenuli protiv Njega
pošto su i oni između sebe jedni druge nadišli
oni koje su nadišli su ukazali
objavio da je ravna
dakle ne treba nam znanstvenik niti bilo tko drugi objašnjavati kakvog je oblika
tebi očito treba
2014-04-16
Tebi i Safetu bi ionako najbolje bilo da se povučete da foruma.immortal wrote:da, rekla sam da oblik zemlje nema veze s katoličkom vjerom ali zapravo ima jer upravo je Bog stvarao tu zemlju
objavio da je ravna
tebi očito treba
Senilnost starost potkovana rakijom je losa navika
"Juventus je uvijek bio primjer za moj Manchester United. Puštao sam svojim igračima video snimke Lippijevog Juventusa i govorio im da ne gledaju taktiku i tehniku jer smo i mi to imali, već da gledaju na želju za pobjedom koju su posjedovali Lippijevi igrači, i da se tome posvete." - Sir Alex Ferguson.
FRANK- Posts : 19994
2015-09-13
pročitaj pametni vlastiti upisFRANK wrote:Tebi i Safetu bi ionako najbolje bilo da se povučete da foruma.immortal wrote:da, rekla sam da oblik zemlje nema veze s katoličkom vjerom ali zapravo ima jer upravo je Bog stvarao tu zemlju
objavio da je ravna
tebi očito treba
Senilnost starost potkovana rakijom je losa navika
da se povučete da foruma.
sad ponovi šta si napisao
netko senilan i alkoholiziran
usput napiši koje si godište
ljigo ljigavog karaktera
i kurac ovce jalovice