Split drastično podigao porez iznajmljivačima
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Split drastično podigao porez iznajmljivačima
Odluka splitske gradske vlasti da od početka 2023. pet puta poveća (s 40 na 199 eura) paušalni porez iznajmljivačima u užoj gradskoj jezgri izazvala je veliku buru u javnosti i još jednom potaknula raspravu o oporezivanju obiteljskog smještaja.
Dok stručnjaci već dugo upozoravaju na prenisko porezno opterećenje apartmana u odnosu na druge, poželjnije oblike turističkog smještaja, iznajmljivači se protive višem porezu ističući kratku sezonu i visoke troškove poslovanja. Upozoravaju i na raširen problem ilegalnog iznajmljivanja, s čime bi se vlasti trebale obračunati prije nego što podignu namete.
S druge strane hotelijeri smatraju da su privatni iznajmljivači povlašteni zbog nižeg poreznog opterećenja.
Iako je država poreznim promjenama iz 2019. omogućila širok raspon godišnjeg paušalnog poreza od 19,91 eura (150 kn) do 199,08 eura (1500 kn) po krevetu ili smještajnoj jedinici u kampu, većina lokalnih jedinica drži paušalni porez još uvijek bliže donjoj granici.
U kontinentalnim destinacijama i manjim mjestima na Jadranu paušal se u pravilu nalazi na minimalnoj razini od 20 eura po krevetu.
No to bi se uskoro moglo promijeniti s obzirom na najave Ministarstva financija o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, kojima bi se lokalne vlasti natjerale na podizanje paušala iznajmljivačima.
Naime turističkim destinacijama koje blago oporezuju iznajmljivače, a zbog svoje financijske slabosti povlače sredstva iz državnog Fonda fiskalnog izravnanja, država će srezati pomoć jer će u izračunu prihoda od poreza na dohodak u obzir uzimati najveći iznos koji grad ili općina mogu naplatiti od paušalnog poreza, bez obzira koliki iznos naplaćuju u stvarnosti.
Procjenjuje se da gradovi i općine od paušalnog poreza na turistički najam godišnje uberu oko 140 milijuna kuna. To je tek oko jedan posto ukupno naplaćenog poreza na dohodak i prireza.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/split-drasticno-podigao-porez-iznajmljivacima-provjerili-smo-koliko-se-oporezuju-apartmani-u-hrvatskim-turistickim-mekama-20230118
Dok stručnjaci već dugo upozoravaju na prenisko porezno opterećenje apartmana u odnosu na druge, poželjnije oblike turističkog smještaja, iznajmljivači se protive višem porezu ističući kratku sezonu i visoke troškove poslovanja. Upozoravaju i na raširen problem ilegalnog iznajmljivanja, s čime bi se vlasti trebale obračunati prije nego što podignu namete.
S druge strane hotelijeri smatraju da su privatni iznajmljivači povlašteni zbog nižeg poreznog opterećenja.
Iako je država poreznim promjenama iz 2019. omogućila širok raspon godišnjeg paušalnog poreza od 19,91 eura (150 kn) do 199,08 eura (1500 kn) po krevetu ili smještajnoj jedinici u kampu, većina lokalnih jedinica drži paušalni porez još uvijek bliže donjoj granici.
U kontinentalnim destinacijama i manjim mjestima na Jadranu paušal se u pravilu nalazi na minimalnoj razini od 20 eura po krevetu.
No to bi se uskoro moglo promijeniti s obzirom na najave Ministarstva financija o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, kojima bi se lokalne vlasti natjerale na podizanje paušala iznajmljivačima.
Naime turističkim destinacijama koje blago oporezuju iznajmljivače, a zbog svoje financijske slabosti povlače sredstva iz državnog Fonda fiskalnog izravnanja, država će srezati pomoć jer će u izračunu prihoda od poreza na dohodak u obzir uzimati najveći iznos koji grad ili općina mogu naplatiti od paušalnog poreza, bez obzira koliki iznos naplaćuju u stvarnosti.
Procjenjuje se da gradovi i općine od paušalnog poreza na turistički najam godišnje uberu oko 140 milijuna kuna. To je tek oko jedan posto ukupno naplaćenog poreza na dohodak i prireza.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/split-drasticno-podigao-porez-iznajmljivacima-provjerili-smo-koliko-se-oporezuju-apartmani-u-hrvatskim-turistickim-mekama-20230118
debotoijusto- Posts : 31573
2014-04-12
RayMabus likes this post
Re: Split drastično podigao porez iznajmljivačima
Ne će više držati nepravedno niske cijene.
2014-04-16
Posteno, Puljak zna.
A ne da nam se yoda i megi bogate na racun sirotih turista.
A ne da nam se yoda i megi bogate na racun sirotih turista.
dijagram-
2015-08-09
jebe me se, ionako neman apartmane.
ovi koji ih imaju u centru splita i bližoj okolici , realno žive kao bubreg u loju, a troškovi njihovog profita , u obliku gužve, resursa padaju na sve građane grada splita i one koji imaju i nemaju apartmane. (velika većina nema, samo par % ljudi ima nešto).
eh sada, sa druge strane novi porezi su uvijek "zlo" , jer obično države to troše za kurve, janjetinu i kokain, eventualno za uhljebljivanje.
tako da sam načelno protiv poreza, a građani centra koji žive od rentanja su ionako velikom većinom glasovali za ovu vlast koja im ih je uvela :D
ako se pojavi neka stranka koja će im nuditi rezanje poreza, neka joj daju glas. ironično je , što jednom kada porezi odu gore, rijetko kada idu dole jer se niti jedan političar na vlasti ne želi odreći moći da upravlja životima drugih
ovi koji ih imaju u centru splita i bližoj okolici , realno žive kao bubreg u loju, a troškovi njihovog profita , u obliku gužve, resursa padaju na sve građane grada splita i one koji imaju i nemaju apartmane. (velika većina nema, samo par % ljudi ima nešto).
eh sada, sa druge strane novi porezi su uvijek "zlo" , jer obično države to troše za kurve, janjetinu i kokain, eventualno za uhljebljivanje.
tako da sam načelno protiv poreza, a građani centra koji žive od rentanja su ionako velikom većinom glasovali za ovu vlast koja im ih je uvela :D
ako se pojavi neka stranka koja će im nuditi rezanje poreza, neka joj daju glas. ironično je , što jednom kada porezi odu gore, rijetko kada idu dole jer se niti jedan političar na vlasti ne želi odreći moći da upravlja životima drugih
Ovo je dobar porez.
Relativno nedavno ja u neku priču i sad ono da su u Splitu isto jeftini stanovi za iznajmljivanje itd a to ka meni se obrača jer ja iznajmljujem stanove.
Evo ti sad fino 159 eura više odma u startu najam stana u Splitu pa ćeš manje prdit šta ti je skupo ( a nije nego mi pametuje tako s tom pričom kao ja ne kužin jel šta pjesnik tj taj šta mi govori želi meni poručit ) u Kaštelima.
Relativno nedavno ja u neku priču i sad ono da su u Splitu isto jeftini stanovi za iznajmljivanje itd a to ka meni se obrača jer ja iznajmljujem stanove.
Evo ti sad fino 159 eura više odma u startu najam stana u Splitu pa ćeš manje prdit šta ti je skupo ( a nije nego mi pametuje tako s tom pričom kao ja ne kužin jel šta pjesnik tj taj šta mi govori želi meni poručit ) u Kaštelima.
Last edited by RayMabus on 18/1/2023, 11:51; edited 2 times in total
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Samo da ne dizu u zadru.
Epi i aben su veliki rentijeri.
Bolje da im ostane vise nego manje:)
dijagram-
2015-08-09
darth_vader likes this post
Ništa mu neće bit. Dignit će za tu cifru cijenu ko i svi ostali u tom gradskom području. Porez je svima u toj zoni a konkretno ovdje sada grad Split odnosno uža gradska jezgra ( ma šta god to značilo al očito nisu Dragovode ).dijagram wrote:Samo da ne dizu u zadru.
2014-04-11
Abena boli kurac. On će ionako reč da će bit manje srbov jer srbovi nemaju para.dijagram wrote:Samo da ne dizu u zadru.
2014-04-11
RayMabus wrote:Abena boli kurac. On će ionako reč da će bit manje srbov jer srbovi nemaju para.dijagram wrote:Samo da ne dizu u zadru.
dijagram-
2015-08-09
pametan potez..napokon ce split prodisati plucima..a ne ti prokleti turisti zbog kojih nisi ni mogao ljeti prosetat rivom i oko svetog duje..sad ce splicani setat..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
kad si pucas u nogu pucas si..
2015-09-08
I dalje će ti dolazit turisti ( ipak je to centar, luka je tu itd ). Al ti neće dolazit ova klošarija kojoj je i pet eura puno.vuksadinare wrote:pametan potez..napokon ce split prodisati plucima..a ne ti prokleti turisti zbog kojih nisi ni mogao ljeti prosetat rivom i oko svetog duje..sad ce splicani setat..
Mogu zalutat al neće tu spavat i boravit.
2014-04-11
klosari ili ne..nece dolaziti ni oni koji nisu klosarija..ako nisi znao svabo radi budjet za turisticki odlazak vec cim zavrsi jedna turisticka sezona za drugu bio on bogat ili ne..i to je to...nema dalje..kad vidi da je ovaj podigao cijene usluga ode on negdje drugdje u skladu svog budjeta...otici ce u sibenik zadar makarsku pulu i njima puniti budjet..vidim da je puljku i ekipi stalo da split ko nekad bude tranzitni grad i da se u splitu zadrze samo popit kavu i to oko luke i na kolodvoru..ok..nema poslije joj pali nam prihodi u turizmu znacajni..ovo prazno ili poluprazno...glefajte uzivajteRayMabus wrote:I dalje će ti dolazit turisti ( ipak je to centar, luka je tu itd ). Al ti neće dolazit ova klošarija kojoj je i pet eura puno.vuksadinare wrote:pametan potez..napokon ce split prodisati plucima..a ne ti prokleti turisti zbog kojih nisi ni mogao ljeti prosetat rivom i oko svetog duje..sad ce splicani setat..
Mogu zalutat al neće tu spavat i boravit.
2015-09-08
bolje da ne dolaze.
inače čisto informativno velika većina para od turista ide u centralni proračun u Zagrebu , ne ostaje u Splitskoj kasi. takav je porezni sustav u RH, turisti stvaraju gužvu u Splitu, liti ne možeš disati , od firula pa na zapad je katastrofa.
međutim mi dobijemo gužvu, a profit ostvare oni koji žive u centru(oni ionako su Puljkovi glasači), a lovu preko poreza kupi država u Zagrebu ne baš grad Split.
inače čisto informativno velika većina para od turista ide u centralni proračun u Zagrebu , ne ostaje u Splitskoj kasi. takav je porezni sustav u RH, turisti stvaraju gužvu u Splitu, liti ne možeš disati , od firula pa na zapad je katastrofa.
međutim mi dobijemo gužvu, a profit ostvare oni koji žive u centru(oni ionako su Puljkovi glasači), a lovu preko poreza kupi država u Zagrebu ne baš grad Split.
ostane svima njima dobar dio kolaca ne boj se...drzava najvise uzima na cestarinama,pdv,inspekcija.....ali dobar dio love uzmu i turisticka zajednica tog mjesta ili grada..lijepo je to objasnio nedavno gradonacelnik rovinja..tak da vecinu uzme drzava i nije bas tocno..drzava uzme svoje ono sto sam pobrojao i sto joj pripada..problem je najveci u ulaganju lokalne ili lokalnih vlasti u turizam..zasto je rovinj cesto prvak turizma..imaju velika ulaganja puno veca nego ostali..ne bi to radili da im se ne isplati..i da drzava hapa veci dio..to je mit..treba raditi i ulagati stalno e tu je problem..AssadNaPodmornici wrote:bolje da ne dolaze.
2015-09-08
to je ista logika ko i ona senfova..vodu poskupljujemo 15% jer cijevi pucaju..
2015-09-08
Bravo. Svaka čast.
Protiv opakog plana po kojem bi Hrvatska i njeni gradovi postali kolinije za odmor stranaca. I za ništa više.
Hrvatska se mora oduprijeti agresiji masovnog turizma,jer je to udar na hrvatskig radnika i seljaka.
Protiv opakog plana po kojem bi Hrvatska i njeni gradovi postali kolinije za odmor stranaca. I za ništa više.
Hrvatska se mora oduprijeti agresiji masovnog turizma,jer je to udar na hrvatskig radnika i seljaka.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
..i logicno da ce ti i klosarija doci jer ne ulazes ili malo ulazes da ti dodju visokoplatezni gosti..pa mozes dignut cijenu na ulozeno..ali jbg ti bi lovu a nudis skoro pa stalu ili ruinu..koliko muzike toliko love
2015-09-08
Jo državi nis prijovi iznojmljivanje:)RayMabus wrote:Abena boli kurac. On će ionako reč da će bit manje srbov jer srbovi nemaju para.dijagram wrote:Samo da ne dizu u zadru.
2014-04-16
darth_vader likes this post
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Victor Orban nastavlja sa Neoliberalnim reformama - porez na dobit pada na 9% a već imaju neoliberalni porez na dohodak
» Albanija krenula putem Neoliberalnog Kapitalizma - ukinuli porez na male tvrtke, a velike samo 5% porez na dobit
» Plenki usrecio Puljka i Split!.Split ima koncesiju na plazu Znjan
» Kenwood Kenon pokreće hrvatski booking.com za samo 5% provizije iznajmljivačima!
» Trump podigao carine i sprda Kineze
» Albanija krenula putem Neoliberalnog Kapitalizma - ukinuli porez na male tvrtke, a velike samo 5% porez na dobit
» Plenki usrecio Puljka i Split!.Split ima koncesiju na plazu Znjan
» Kenwood Kenon pokreće hrvatski booking.com za samo 5% provizije iznajmljivačima!
» Trump podigao carine i sprda Kineze
Page 1 of 2