Austrija se protivi hrvatskom ulasku u Schengen
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: Austrija se protivi hrvatskom ulasku u Schengen
Pojasnio je i da je odbio angažiranje Frontexa navodeći da ne želi od Bosne i Hercegovine stvoriti veliki migracijski centar.
- Nisam prihvatio ni uvođenje Frontexa. To bi bila jedna mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH - dodao je sredinom prošle godine.
Nakon posljednje sjednice Predsjedništva je izjavio:
- Smatram da je to štetno za Bosnu i Hercegovinu, da imamo još čvršću granicu prema Hrvatskoj, a da iz EU-a u suštini preko Bugarske, preko Rumunije, preko Grčke, migranti dolaze u BiH. Oni ne žele da zaštite granice izlazne iz Bugarske i Grčke, ali bi hermetički zatvorili prema Hrvatskoj, BiH - rekao je Dodik.
Kasnije je objašnjavao:
- Rekao sam Komšiću da treba Frontexu ponuditi da se rasporedi na granici s Crnom Gorom, ali on je rekao da treba na granici s Hrvatskom. No, to bi ostavilo migrantski problem u BiH. Ja ne vjerujem da je to problem samo za Republiku Srpsku ako hermetički zatvorite granicu prema Hrvatskoj za migrante, već i za cijelu BiH. O migrantskoj krizi treba razgovarati s evropskim strukturama.
https://faktor.ba/vijest/zasto-milorad-dodik-ne-zeli-frontex-na-granici-bih/71845
Pa u pravu je Dodik. Triba sve zatvorit a ne da oni vamo upadaju i onda tu stoje.
- Nisam prihvatio ni uvođenje Frontexa. To bi bila jedna mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH - dodao je sredinom prošle godine.
Nakon posljednje sjednice Predsjedništva je izjavio:
- Smatram da je to štetno za Bosnu i Hercegovinu, da imamo još čvršću granicu prema Hrvatskoj, a da iz EU-a u suštini preko Bugarske, preko Rumunije, preko Grčke, migranti dolaze u BiH. Oni ne žele da zaštite granice izlazne iz Bugarske i Grčke, ali bi hermetički zatvorili prema Hrvatskoj, BiH - rekao je Dodik.
Kasnije je objašnjavao:
- Rekao sam Komšiću da treba Frontexu ponuditi da se rasporedi na granici s Crnom Gorom, ali on je rekao da treba na granici s Hrvatskom. No, to bi ostavilo migrantski problem u BiH. Ja ne vjerujem da je to problem samo za Republiku Srpsku ako hermetički zatvorite granicu prema Hrvatskoj za migrante, već i za cijelu BiH. O migrantskoj krizi treba razgovarati s evropskim strukturama.
https://faktor.ba/vijest/zasto-milorad-dodik-ne-zeli-frontex-na-granici-bih/71845
Pa u pravu je Dodik. Triba sve zatvorit a ne da oni vamo upadaju i onda tu stoje.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
U pravu je Austrijanac ako ovo sad blokira u ovakvom obliku. Pa ove Bugare da pustiš u Šengen oni bi fino pustili sve iz Turske dalje i boli njih kurac.
Ma blokiraj to i gotovo.
Ma blokiraj to i gotovo.
2014-04-11
Bugarsku uopće nije tribalo ubacivat u ovu računicu jer je ovo stvar zemljopisa.
Možda bi ovaj Austrijanac i pustija Rumunjsku i Hrvatsku al ovu Bugarsku jednostavno nije moga.
Možda bi ovaj Austrijanac i pustija Rumunjsku i Hrvatsku al ovu Bugarsku jednostavno nije moga.
2014-04-11
Ispada da je ova češka incijativa da sve tri države obuhvati ide na štetu Hrvatske i Rumunjske jer kad se sve sagleda ove dvije zemlje su čak i mogle dobiti zeleno svjetlo al Bugarska nije mogla nikako.
Ispušili radi Bugarske.
Ispušili radi Bugarske.
2014-04-11
"Ništa se posebno ne događa. Razgovarao sam s ministrom. Austrija je oduvijek podržavala ulazak Hrvatske u Schengen i ona će imati najviše koristi od našeg ulaska", rekao je Božinović. "Postoje neke zabrinutosti, ove godine je povećan broj ilegalnih migracija, porast je i preko 190 posto. I mi bilježimo porast. Kada je u pitanju Austrija, oni ne dolaze preko Hrvatske. No, problem postoji što se tiče migracija.
"Dobar je signal da austrijski kancelar u srijedu dolazi ovdje i ovo će biti tema. Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem i siguran sam da će to pokazati 8. prosinca kad će se donositi konačna odluka", dodao je.
Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku.
To otvara mogućnost da samo Hrvatska uđe u Schengen, s obzirom na to da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje primanju Bugarske i Rumunjske. Odluku donose države članice EU-a, koje su istodobno članice scengenskog prostora, njih 22. Za odluku je potreban konsenzus. Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u schengenski prostor.
Božinović: Postoji problem s migrantima. Austrija je poslala poruku svima
"Dobar je signal da austrijski kancelar u srijedu dolazi ovdje i ovo će biti tema. Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem i siguran sam da će to pokazati 8. prosinca kad će se donositi konačna odluka", dodao je.
Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku.
To otvara mogućnost da samo Hrvatska uđe u Schengen, s obzirom na to da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje primanju Bugarske i Rumunjske. Odluku donose države članice EU-a, koje su istodobno članice scengenskog prostora, njih 22. Za odluku je potreban konsenzus. Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u schengenski prostor.
Božinović: Postoji problem s migrantima. Austrija je poslala poruku svima
2014-04-11
Da, kako sada stvari stoje, ne ulazimo u Schengen. Austrija jest upozoravala od 2015 na probleme, ali niti je nudila rješenja, niti je spominjala blokadu na nivou Vijeća ministara.
Ovaj problem postrani, a riječ je o sveobuhvatnom, europskom, problemu, jako je loše kad najviše institucije EU nešto odluče, a onda jedna zemlja na Vijeću ministara uloži veto.
EP ima izravni legitimitet od građana zemalja članica EU da bude dio legislativnog postupka. Svaki ovakav postupak podriva autoritet institucija EU.
To sam je već negdje, nekad, vidio…
Ovaj problem postrani, a riječ je o sveobuhvatnom, europskom, problemu, jako je loše kad najviše institucije EU nešto odluče, a onda jedna zemlja na Vijeću ministara uloži veto.
EP ima izravni legitimitet od građana zemalja članica EU da bude dio legislativnog postupka. Svaki ovakav postupak podriva autoritet institucija EU.
To sam je već negdje, nekad, vidio…
niels-
2021-04-26
Ovdje imamo forumaše iz zemalja-aplikantica za članstvo, a ni nama nije prvi puta da nas Komisija i Parlament ispitaju i propuste, a na Vijeću ministara (“petorazredni činovnici” rekao bi Zoki) ulože veto, a Europsko vijeće to onda ni nema na dnevnom redu, peru ruke.
Očekujem od premijera, koji je toliko utjecajan u EU, da na Europskom vijeću problematizira Austriju. Tamo su sami lažovi i spletkaroši, pa bi se trebao osjećati kao kod kuće. :)
Uostalom, Europsko vijeće bi se trebalo trajno sastajati na Trgu žrtava fašizma, i oni tamo spadaju.
Očekujem od premijera, koji je toliko utjecajan u EU, da na Europskom vijeću problematizira Austriju. Tamo su sami lažovi i spletkaroši, pa bi se trebao osjećati kao kod kuće. :)
Uostalom, Europsko vijeće bi se trebalo trajno sastajati na Trgu žrtava fašizma, i oni tamo spadaju.
niels-
2021-04-26
Austrijanci nemaju ništa protiv toga da Hrvatska od 1.1.ulazi u šengen,dakle neko rješenje će se naći i mi prolazimo,ne dramite.
vili40-
2015-08-02
vili40 wrote:Austrijanci nemaju ništa protiv toga da Hrvatska od 1.1.ulazi u šengen,dakle neko rješenje će se naći i mi prolazimo,ne dramite.
Potpisujem, s tim da bih ja umjesto boldanog upotrijebio neki od sočnijih izraza.
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:vili40 wrote:Austrijanci nemaju ništa protiv toga da Hrvatska od 1.1.ulazi u šengen,dakle neko rješenje će se naći i mi prolazimo,ne dramite.
Potpisujem, s tim da bih ja umjesto boldanog upotrijebio neki od sočnijih izraza.
Upotrijebiti ćeš ti sav arsenal nakon Vijeća ministara, bez brige.
Ovaj smo film već gledali, ima izvjestan epilog.
niels-
2021-04-26
vili40 wrote:Austrijanci nemaju ništa protiv toga da Hrvatska od 1.1.ulazi u šengen,dakle neko rješenje će se naći i mi prolazimo,ne dramite.
Vili, Česi inzistiraju da se odjednom glasuje o Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj. Oni predsjedavaju EU, oni formiraju dnevni red.
Ni Austrija ni Švedska ni Nizozemska ne žele sigurno Bugarsku, a vjerojatno i Rumunjsku u EU. Česi i dalje tvrdoglavo ustraju da se glasuje kao da smo prasci na sajmu, 2+1 gratis.
niels-
2021-04-26
2014-04-11
niels wrote:Speare Shaker wrote:vili40 wrote:Austrijanci nemaju ništa protiv toga da Hrvatska od 1.1.ulazi u šengen,dakle neko rješenje će se naći i mi prolazimo,ne dramite.
Da, ima izvjestan epilog, a to je vjerojatno glavni razloga zašto ja neću upotrijebiti nikakav, a kamoli sav arsenal, što sam znao ranije učiniti u nekim drugim primjerima.
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:niels wrote:Speare Shaker wrote:vili40 wrote:Austrijanci nemaju ništa protiv toga da Hrvatska od 1.1.ulazi u šengen,dakle neko rješenje će se naći i mi prolazimo,ne dramite.
Da, ima izvjestan epilog, a to je vjerojatno glavni razloga zašto ja neću upotrijebiti nikakav, a kamoli sav arsenal, što sam znao ranije učiniti u nekim drugim primjerima.
I da, epilog se ne mora naslućivati samo u aktualnoj odluci, kao što je Orbanova pozicija nije dala naslutiti tijekom velike imigrantske krize čijem je nastanku kumovala Merkel.
Tada je još imao podršku određenog dijela desnice u EU (pogotovo one hrvatske koja je doslovce masturbirala na njega - na čelu sa retardiranim Karamarkom), a u međuvremenu se ruskom agresijom na Ukrajinu Orban rusofilnim ponašanjem našao praktički u beizlaznoj situaciji spram EU.
Sva sreća da Zoki po Ustavu RH ima doslovce minorne ovlasti, inače bi se i mi našli u ne baš tako lakoj situaciji.
Austrija bi se svojim radikalnim ponašanjem ako do njega dođe našla u vrlo teškoj situaciji u odnosu na EU, posebno u odnosu prema Njemačkoj i to im dugoročno neće donijeti ne samo dodatnu popularnost nego će im nanijeti i veliku štetu, diplomatsku i političku.
Čisto sumnjam da su baš toliki idioti poput muslimanske intelektualne i političke elite u BiH (njihova podrška Komšiću), ali živi bili pa vidjeli.
Guest- Guest
niels wrote:Ovo je prilično nenadano, ne sjećam se da je Austrija nešto tako najavljivala, a prošlo je već i EK i EP.
I Češka nije korektna, pa ne mogu se tri zemlje kandidatkinje staviti odjednom na dnevni red. Različite zemlje, različite priče.
nije baš nenadano, Njemačka i Austrija su nam najveći vanjskopolitički backstabberi već godinama, samo ljude boli k za bosanske Hrvate pa ovo ne znaju..
Česi su nam se isto nazabijali golova još od Odesse
RayMabus likes this post
Nije samo oni nego vidim ja i da ovi nazovi naši u zapadnom dijelu države misle da je Bosna u maloj Aziji. Ovima iz Zagreba je i Sisak i Glina tamo negdje u Afganistanu a štaš poć govorit o tamo nekoj Bosni. Dalmacija im je valjda nekakva provincija kojom će brisat kurac kako im se prohtije.kic wrote:niels wrote:Ovo je prilično nenadano, ne sjećam se da je Austrija nešto tako najavljivala, a prošlo je već i EK i EP.
I Češka nije korektna, pa ne mogu se tri zemlje kandidatkinje staviti odjednom na dnevni red. Različite zemlje, različite priče.
nije baš nenadano, Njemačka i Austrija su nam najveći vanjskopolitički backstabberi već godinama, samo ljude boli k za bosanske Hrvate pa ovo ne znaju..
Sad kad je došla ona Slovenka na mjesto predsjednice pa nije ni zasila odma govori kako se Hrvatska previše miša u BiH ( vidi kurca tribali bi muslimanima dat da nas preglasavaju i izbace i to proglase svojim ) sad će dobit svi tamo ogromnu navalu muslimana kad ih već toliko vole.
2014-04-11
kic wrote:niels wrote:Ovo je prilično nenadano, ne sjećam se da je Austrija nešto tako najavljivala, a prošlo je već i EK i EP.
Ma očekivano je, ali tajming je neočekivan.
To je trebalo problematizirati, ne pričati apstraktno, nego problematizirati prije nego što se to našlo na dnevnom redu europskih institucija, migrantska kriza zahtijeva europski odgovor (tu treba nešto kičme, želuca i slabiji vid i sluh).
Češka i jugoslavenska (sada srpska) diplomacija imaju tradicionalno odlične odnose, možda i bolje nego Beograd i Atena. Da, Prag je prilično hladan prema Zagrebu.
niels-
2021-04-26
Speare Shaker wrote:Speare Shaker wrote:niels wrote:Speare Shaker wrote:vili40 wrote:Austrijanci nemaju ništa protiv toga da Hrvatska od 1.1.ulazi u šengen,dakle neko rješenje će se naći i mi prolazimo,ne dramite.
I da, epilog se ne mora naslućivati samo u aktualnoj odluci, kao što je Orbanova pozicija nije dala naslutiti tijekom velike imigrantske krize čijem je nastanku kumovala Merkel.
Tada je još imao podršku određenog dijela desnice u EU (pogotovo one hrvatske koja je doslovce masturbirala na njega - na čelu sa retardiranim Karamarkom), a u međuvremenu se ruskom agresijom na Ukrajinu Orban rusofilnim ponašanjem našao praktički u beizlaznoj situaciji spram EU.
Sva sreća da Zoki po Ustavu RH ima doslovce minorne ovlasti, inače bi se i mi našli u ne baš tako lakoj situaciji.
Austrija bi se svojim radikalnim ponašanjem ako do njega dođe našla u vrlo teškoj situaciji u odnosu na EU, posebno u odnosu prema Njemačkoj i to im dugoročno neće donijeti ne samo dodatnu popularnost nego će im nanijeti i veliku štetu, diplomatsku i političku.
Čisto sumnjam da su baš toliki idioti poput muslimanske intelektualne i političke elite u BiH (njihova podrška Komšiću), ali živi bili pa vidjeli.
Austrija je jedina zemlja članica EU u povijesti koja se našla pod sankcijama Unije.
Recimo da su diplomatske vještine Austrije oslabile od vremena Bečkog kongresa i Metternicha.
niels-
2021-04-26
“Trenutačno raspravljamo o proširenju Schengena, a istovremeno vidimo da posebno Austrija ima s nedovoljnom zaštitom vanjskih granica. Istovremeno imamo smanjenje zaštita granica unutar EU, po našem mišljenju to ne može tako ići, trebat će poduzeti neke mjere”, poručio je.
“Kada govorimo o proširenju Schengena, a pritom kritiziramo plan koji Europska komisija treba predočiti s obzirom na ove probleme koje smo iznijeli, važno je reći da se to ne odnosi na Hrvatsku. Posebno će se glasati za Hrvatsku, a posebno za Bugarsku i Rumunjsku”, dodao je Nehammer.
Austrijski kancelar s Plenkovicem: Naši prigovori se ne odnose na Hrvatsku
“Kada govorimo o proširenju Schengena, a pritom kritiziramo plan koji Europska komisija treba predočiti s obzirom na ove probleme koje smo iznijeli, važno je reći da se to ne odnosi na Hrvatsku. Posebno će se glasati za Hrvatsku, a posebno za Bugarsku i Rumunjsku”, dodao je Nehammer.
2014-04-11
RayMabus wrote:“Trenutačno raspravljamo o proširenju Schengena, a istovremeno vidimo da posebno Austrija ima s nedovoljnom zaštitom vanjskih granica. Istovremeno imamo smanjenje zaštita granica unutar EU, po našem mišljenju to ne može tako ići, trebat će poduzeti neke mjere”, poručio je.
To je lijepo, odagnao je puno sumnji, ali ostaje rezervacija, Česi formuliraju dnevni red i glasovanje: kako će glasovati austrijski ministar na Vijeću ministara ako bude paketno glasovanje?
Glasovati će protiv, a odluka treba biti jednoglasno “za”.
Ako to pitanje na prođe na Vijeću ministara, ne ide na Europsko vijeće.
Ni ja ne vjerujem više u takav crni scenarij, ali ovakve su se stvari već događale na tim sastancima. Sjećate se kad je Vijeće ministara preporučilo otvaranje pregovora o pristupanju Hrvatske EU, a Europsko vijeće, prvi puta ikada, odbilo prijedlog vlastitog Vijeća ministara?
Nakon toga, za mene, dok nije gotovo, nije gotovo.
niels-
2021-04-26
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je u srijedu austrijskog kancelara Karla Nehammera i zahvalio mu na podršci Beča za članstvo Hrvatske u schengenskom prostoru, priopćio je ured predsjednika.
Milanović i Nehammer razgovarali su o skorom širenju schengenskog prostora, što je od strateškog značaja za Hrvatsku, priopćeno je nakon sastanka dvojice političara na Pantovčaku.
Predsjednik je zahvalio austrijskom kancelaru na potvrdi austrijske podrške za ulazak Hrvatske u schengenski prostor. Razgovarali su o izazovima s kojima su suočene zemlje Europske unije, među njima i Austrija, zbog ilegalnih migracija, o situaciji u jugoistočnoj Europi i sigurnosnoj krizi na istoku Europe.
Milanović zahvalio Nehammeru na austrijskoj podršci članstvu Hrvatske u Schengenu
Milanović i Nehammer razgovarali su o skorom širenju schengenskog prostora, što je od strateškog značaja za Hrvatsku, priopćeno je nakon sastanka dvojice političara na Pantovčaku.
Predsjednik je zahvalio austrijskom kancelaru na potvrdi austrijske podrške za ulazak Hrvatske u schengenski prostor. Razgovarali su o izazovima s kojima su suočene zemlje Europske unije, među njima i Austrija, zbog ilegalnih migracija, o situaciji u jugoistočnoj Europi i sigurnosnoj krizi na istoku Europe.
Milanović zahvalio Nehammeru na austrijskoj podršci članstvu Hrvatske u Schengenu
2014-04-11
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Plenkiju Juncker 'obećao'!Odgođena odluka o ulasku u Schengen
» U hrvatskom društvu postoji odbojnost prema svemu hrvatskom
» Stoltenberg insistira na ulasku Gruzije u NATO
» Hilary za potpredsjednika izabrala konzervativnog katolika koji se protivi abortusu
» Dodik priprema novi referendum ; O ulasku u NATO
» U hrvatskom društvu postoji odbojnost prema svemu hrvatskom
» Stoltenberg insistira na ulasku Gruzije u NATO
» Hilary za potpredsjednika izabrala konzervativnog katolika koji se protivi abortusu
» Dodik priprema novi referendum ; O ulasku u NATO
Page 2 of 3