ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Page 24 of 50 Previous  1 ... 13 ... 23, 24, 25 ... 37 ... 50  Next

Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by melkior Fri 25 Nov - 14:26

Znsči ideja je vjerojatno da Rusi profesionalce šalju na sjever Ukrajine, a mobilizirane da brane utvrđene položaje na istoku i jugu. Uz naravno, nastavak uništavanja elektro-energetskog sustava Ukrajine i željeznica.

melkior

2015-08-09

Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by melkior Fri 25 Nov - 14:35

Osobno smatram da bi za Ruse bilo bolje da su porušili sve mostove na Dnjepru i na taj način i fizički razdvojili istok od zapada Ukrajine. Ni tada neće potpuno zaustaviti opskrbu Ukraine zapadnim oružjem, jer Amerikanci opskrbljuju Ukrajinu i preko Rumunjske, ne samo preko Poljske.
melkior

2015-08-09

Back to top Go down

Post by melkior Fri 25 Nov - 14:44

melkior wrote:Osobno smatram da bi za Ruse bilo bolje da su porušili sve mostove na Dnjepru i na taj način i fizički razdvojili istok od zapada Ukrajine. Ni tada neće potpuno zaustaviti opskrbu Ukraine zapadnim oružjem, jer Amerikanci opskrbljuju Ukrajinu i preko Rumunjske, ne samo preko Poljske.
To znači da bi ukrajinska opskrbna linija barem prema Hersonu i Krimu bila osigurana.
melkior

2015-08-09

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Fri 25 Nov - 14:51

Trebaš potrošiti hrpu projektila da sjebeš most. Čak su i gađali i onesposobili most u Odesi koji spaja Odesu sa Rumunjskom. Gađali su ga hrpu puta, jedan most, i vrlo moguće da su ga Ukrainci do sada i popravili.
Međutim previše  je mostova preko Dnjepra , trebali bi pržiti hrpu raketa. Čak su i bili gađali neke mostove ima video snimki ali bilo bi i promašaja. Dakle računaj da će hrpa raketa biti ometana, oborena, da će biti promašaja. Čitao sam negdje da se takve stvari ne rješavaju krstarećim raketama, nego avionima koji bi bacali neke bunker-buster bombe koje Rusi imaju, ali guess what - Ruska avijacija nesmije prsmrditi 50km Ukrainskm zračnom prostoru inače će biti oborena.
Nemaju Rusi neograničen broj krstarećih raketa da pokušavaju srušiti jedan od mostova. A onda neće imati za elektrane, pa će Ukrainci popraviti njih.
ovaj rat u Ukraini, crpi sve moguće Ruske resurse, pa najgore od svega čak i resurse NATO pakta koji na papiru ima 10-20puta veću ekonomiju od Rusije pa nemogu naći radnu snagu da proizvedu dovoljnu količinu streljiva.Tako niti Rusija , da sada ima u rezervi još 5000 krstarećih raketa, onda bi uz elektrane i mogla pržiti mostove. Ali ona to nema. Ukrainci su vjerojatno sa stotinama projektila pogodili onaj most u Hersonu da bi ga tek oneposobili.
Fizički je ne moguće sada odvojiti Ukrainu od Poljske, nema vojnika, trebalo bi im par stotina tisuća vojnika kojih nema. Čak i da ih skupe, sve bi se to vidilo preko satelita, obavještajnim podacima, Bjelorusi ne vole Ruse, oni bi snimali mobitelima i stavljali po telegramu. Ukraina bi imala vremena da se rasporedi. a da ne govorim da bi Ruska logistika sa te strane bila totalno napregnuta, to je krajni logistički napor Ruske vojske, a sa druge strane Ukrainska logistika bi tu bila puno kraća. (zato su i popušili Herson iz istog razloga).

2018-06-14

Charles III likes this post

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 25 Nov - 14:51

melkior wrote:
melkior wrote:Osobno smatram da bi za Ruse bilo bolje da su porušili sve mostove na Dnjepru i na taj način i fizički razdvojili istok od zapada Ukrajine. Ni tada neće potpuno zaustaviti opskrbu Ukraine zapadnim oružjem, jer Amerikanci opskrbljuju Ukrajinu i preko Rumunjske, ne samo preko Poljske.
To znači da bi ukrajinska opskrbna linija barem prema Hersonu i Krimu bila osigurana.
Ti mostovi na toj dionici rijeke Dnjepar su srušeni.

Prije 4 sata

Ukrajina: Rusi neće moći zadržati lijevu obalu Dnjepra

Zadnjih dana Rusi žestoko bombardiraju Herson kojeg su prije desetak dana napustili. Ukrajinci u isto vrijeme napadaju Ruse na lijevoj obali Dnjepra.

Sedam ljudi poginulo je u raketnom napadu na Herson kasno jučer nakon što su ruske snage započele svoje najteže bombardiranje grada od svog povlačenja.

Ukrajinski vojnik rekao je za Associated Press da su ruski vojnici zauzeli položaje na lijevoj obali rijeke. Međutim, voditelj press centra ukrajinskog Operativnog zapovjedništva Jug rekao je da ruska vojska neće moći zadržati tu poziciju.

Ipak, Ukrajini će biti logistički teško odgurnuti Rusiju dalje jer su obje strane digle u zrak mostove preko rijeke Dnjepar.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 25 Nov - 15:41

Herson: povratak u oslobođeni rodni grad

Herson je mjesecima bio pod ruskom okupacijom. Grad je tek odnedavno ponovno pod ukrajinskom kontrolom. Dopisnik DW-a porijeklom iz Hersona opisuje kako je doživio povratak u rodni grad.

Autocesta do susjedne regionalne prijestolnice Mikolajva postaje sve prometnija. Vide se kolone kamiona s hranom, gorivom, agregatima za struju i humanitarnom pomoći. Cesta je na nekim mjestima uništena, obilaznice vode makadamskim cestama koje su po studenoj kiši teško prohodne. "Dragi prijatelji, kuda idete, tamo je puno blata", kaže starija žena u selu Kiselivka, pokazujući na zaglavljeni poštanski kamion.

Ostaci poznatog Antonivskog mosta, najvećeg u Hersonu, još uvijek se protežu preko Dnjepra. Ruske trupe su se preko ovog mosta povukle krajem veljače – i digle ga u zrak dok su odlazile.
Stariji grafit pozdravlja rusku "pobjedu", svježiji natpis vrijeđa okupatore.
Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 63833148_401
Ostaci poznatog Antonivskog mosta, najvećeg u Hersonu, još uvijek se protežu preko Dnjepra

Ako samo kratko vrijeme stojite nezaštićeni na otvorenom, na vas će pucati izravno s druge obale rijeke. Ruski vojnici su se tamo rasporedili u blizini grada Oleshki. Ukrajinski vojnici s obližnje kontrolne točke skrivaju nas ispod mosta i savjetuju nam da brzo idemo dalje.

Stanovnici Hersona balansiraju između radosti zbog oslobođenja i straha od nove faze rata, jer grad se sada nalazi na prvoj crti bojišnice. Nisu svi stanovnici, kažu vojnici, to u potpunosti shvatili. Nema funkcionalnog sustava upozorenja od zračnih napada, nema sigurnih skloništa. Ali sada ruska vojska puca na Herson s druge obale. Eksplozije se sve češće čuju u urbanim sredinama. Pogođeni su civilna infrastruktura, vojni i stambeni objekti. Među civilima ima mrtvih i ranjenih.

Prije nego što se povukla, ruska vojska je minirala mnoge kuće. Odredi za razminiranje sada rade u mnogim javnim zgradama - čak i u gradskoj knjižnici. Ovdje je bila smještena ruska tajna služba SBU. Policijska postaja nije mogla biti potpuno evakuirana i zbog toga je dignuta u zrak.

Ruska vojska je prije povlačenja sama digla u zrak i objekte kritične infrastrukture. U Hersonu nema tekuće vode, nema struje. Ljudi s kantama i bocama stoje u redovima kod privatnih bunara koji su ostali čitavi. Mobilne komunikacije i internet tek se postupno vraćaju. Starlink terminali su isporučeni u prvih nekoliko dana nakon oslobađanja.

Rusi su digli u zrak i televizijski toranj u Hersonu. Njega su prvog okupirali da onemoguće prijem ukrajinske televizije. Sada Vladimir, stariji čovjek u maskirnoj jakni, čuva ono što je ostalo od tornja. Vladimir ima diskus herniju, ali nikako ne želi ići u bolnicu. "Ako mene nema", kaže, "tko će se ovdje brinuti za sve? Ovdje ima vrijedne opreme, metala. Ne želim da to netko ukrade."

Vladimir kaže da se prije ruske invazije u predgrađu Hersona prijavio u teritorijalnu obranu. Zatim je, priča, obavještavao ukrajinsku stranu o pokretima ruskih trupa prema strateški važnoj zračnoj luci u blizini. “Čučao sam na groblju i pretvarao se da oplakujem svoju ženu”, kaže. "Sve sam zabilježio i proslijedio našim ukrajinskim izviđačima. Rekao sam da su u trgovini bila dva ventilatora i pet mesnih konzervi. To je bila naša tajna šifra za helikoptere i transportere", kaže on.

https://www.dw.com/hr/herson-povratak-u-oslobo%C4%91eni-rodni-grad/a-63881797
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Charles III Fri 25 Nov - 17:44

@Assad

A što ako bi Rusi frontalno probili na jednom ili dva tri mjesta ukrajinsku granicu i svjesno žrtvovali dio ljudi (minirano).

Bi li oni uz obilatu pomoć Bjelorusije (koja bi nakon insceniranog Ukrajinskog napada na Belgorod) napala Ukrajinu pod alibijem obrane Rusije

Bi li ta ekipa mogla nešto napraviti u zapadnoj Ukrajini?

Ako da, znači li to da bi Poljska izravno ušla u rat?

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Fri 25 Nov - 17:52

2021. godine tisuće ljudi su iz Kalinjingrada odletjele u Minsk kako bi pokušale prijeći granicu s Poljskom i ući na prostor Europske unije. Poljske sigurnosne snage zbog toga su se više puta sukobile s migrantima.

Nakon tih incidenata Poljska je na granicu s Bjelorusijom postavila žilet-žicu. Kažu da se od tada broj ilegalnih pokušaja za ulazak u Poljsku drastično smanjio. Poljska je u listopadu prošle godine zabilježila čak 17.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice, dok ih je ovog listopada bilo manje od 1500.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/poljska-gradi-ogromnu-ogradu-na-granici-s-ruskim-teritorijem/2415056.aspx

Sada im je cilj isto napraviti i na granici s Kalinjingradom, na kojoj je već napravljeno 5 kilometara obrambene žice. Kada završe izgradnju, ograda će biti duga 200 kilometara i visoka 2.5 metara. No ograda je samo početak. Kasnije će ugraditi i sigurnosne kamere i podzemne seizmičke senzore. No podaci pokazuju da ova granica ipak nije toliko rizična. Ove godine je zabilježeno samo 11 pokušaja ilegalnog prelaska granice, a većina uhvaćenih bili su šverceri duhana. Ipak, ankete pokazuju da izgradnju ograde podržavaju dvije trećine Poljaka.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Fri 25 Nov - 18:26

Nedavno je, nakon eksplozija u Poljskoj, Njemačka ponudila Poljskoj da rasporedi svoje sustave Patriot uz Poljsku granicu kao pomoć.

Poljaci su predložili da bi bilo pametnije da se ti sustavi rasporede u samoj Ukrajini, jer bi bili puno učinkovitiji, te branili Ukrajinu a samim time Poljsku i ostatak EU.

Njemci su "velikoumno" odgovorili da je raspoređivanje sustava "Patriot" van zemalja i granica NATO-a pitanje o kojem moraju razgovarati sa ostalim članicama i da pojedine države ne mogu o tome odlučivati samostalno.

Upravo ih je glavni tajnik NATO-a "prizemljio" i pokazao da to nije istina. Živo me zanima kako će sada postupiti Njemačka.

"Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg: "Vlastita je odluka Njemačke da isporuči sustav protuzračne obrane Patriot Ukrajini"

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 Fb_img24

2022-09-14

AssadNaPodmornici likes this post

Back to top Go down

Post by Charles III Fri 25 Nov - 18:36

Turska do sada isporučila Ukrajini 8 lansera (baza: KAMAZ) i 200 precizno navođenih projektila za TRLG-230 MLRS.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 Fb_img25

2022-09-14

AssadNaPodmornici likes this post

Back to top Go down

Post by Charles III Fri 25 Nov - 18:39

5 velikih eksplozija u zračnoj luci Melitopol

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 Fb_img26

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Fri 25 Nov - 18:43

Vojnici ruske 55. motorizirane strijeljačke brigade odbijaju povratak na crtu bojišnice. Zbog toga im je uskraćena hrana ili zdravstvena pomoć zbog bolesti i ozljeda sve dok se ne pristanu vratiti na crtu bojišnice u blizini Svatova, navodi nezavisna ruska novinska kuća Sota.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 Fb_img27

2022-09-14

Back to top Go down

Post by dijagram Fri 25 Nov - 19:06

Charles III wrote:Vojnici ruske 55. motorizirane strijeljačke brigade odbijaju povratak na crtu bojišnice. Zbog toga im je uskraćena hrana ili zdravstvena pomoć zbog bolesti i ozljeda sve dok se ne pristanu vratiti na crtu bojišnice u blizini Svatova, navodi nezavisna ruska novinska kuća Sota.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 Fb_img27
Nema konzerve sardina ako ozbiljno ne idu ubijati ukrajince.

Najboljem, vojniku ona s limunom:)

Zima ce im biti jako teska.

Ukrajinci to moraju iskoristiti.
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

Charles III likes this post

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 25 Nov - 19:16

dijagram wrote:

Lakše reči nego učiniti. Da samo stojiš vani na ovoj cičoj zimi teško je a kamo li da pod punom ratnom opremom jurišaš negdje na nekoga a tko je ukopan a magla i izgubiš se u prostoru a blatnjavi snijeg svuda naokolo a ovo a ono, ne osjećaš prste nakon nekog vremena vani itd itd itd.

Ono šta bi svakako trebali radit cijelu zimu je gađanje GPS granatama njihovu tehniku na bojišnici te male napade kako bi im poremetili bojišnicu jer oni sad kopaju rovove da se ukopaju pa im s malim napadima i osvajanjima tih napravljenih rovova rušiš tu šemu ( moraju opet kopat nove a vani pada snijeg ).

Last edited by RayMabus on Fri 25 Nov - 19:24; edited 1 time in total
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by dijagram Fri 25 Nov - 19:23

RayMabus wrote:
dijagram wrote:

Lakše reči nego učiniti. Da samo stojiš vani na ovoj cičoj zimi teško je a kamo li da pod punom ratnom opremom jurišaš negdje na nekoga a tko je ukopan a magla i izgubiš se u prostoru a blatnjavi snijeg svuda naokolo a ovo a ono, ne osjećaš prste nakon nekog vremena vani itd itd itd.
O tome mogu ja govoriti, kako je to ratovati zimi, kako ljeti, kako po kisi, kako nocu, kako danju, kako god.

Ja to znam, zato i kazem, ukrajinci ovo moraju iskoristiti.

Nitko ne tvrdi da je to lako, u ratu nema nista lako osim,.... jedino je lako poginuti, vrlo lako.
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

michaellcmacha, AssadNaPodmornici and Charles III like this post

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 25 Nov - 19:33

Sve ok al ta bojišnica puno veća i hladnija. Ne može radit velike vojne operacije jer je dan kraći pa magla itd. Moraš radit manje tako da ti ne padne magla u pola operacije pa ne znaš koji su tvoji te je dan krači te da je vojska šta manje vani.

Zato san taj gornji post nadopunija :

Ono šta bi svakako trebali radit cijelu zimu je gađanje GPS granatama njihovu tehniku na bojišnici te male napade kako bi im poremetili bojišnicu jer oni sad kopaju rovove da se ukopaju pa im s malim napadima i osvajanjima tih napravljenih rovova rušiš tu šemu ( moraju opet kopat nove a vani pada snijeg ).
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Piglet Fri 25 Nov - 20:22

Cijene nafte pale na najnižu razinu od početka godine, a Rusima preko polovice državnog proračuna čini prodaja nafte. Idućeg tjedna nastupa zabrana EU za uvoz ruske nafte morskim putem, a gornju granicu će nametnuti i članice grupe G7.

Sve su oči uperene u Kinu, najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte. U Kini se i dalje provode suluda zatvaranja milijuna ljudi i cijelih gradova zbog povećanih slučajeva korone. Ograničavaju se kretanja ljudi i zamrzavaju se poslove aktivnosti što smanjuje potražnju, a Rusi nemaju ni približno tako velikog kupca kao što je Kina.

Tako da za Ruse osim na bojnom polju, moglo bi i na ekonomskom doći do kraha. Pratimo i dalje, no situacija je sve gora s vremenom za majčicu Rusiju.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 Cl1-com
Piglet
Piglet

2016-02-24

Šandor Winnetou and AssadNaPodmornici like this post

Back to top Go down

Post by Charles III Fri 25 Nov - 20:24

Približavanje novog vala zapadnih sankcija srušilo je cijenu ruske nafte i stavilo rusku naftnu industriju na rub profitabilnosti. 

Cijena ruske vrste Urals isporučena iz luka Novorossiysk i Primorsk u četvrtak, 24. studenog, pala je na 52 dolara, najniže od kraja 2020. godine. 

Iako se zemlje EU još nisu uspjele dogovoriti o “plafonu” cijene nafte iz Rusije, njezina cijena već više od 30 dolara zaostaje za Brentom i gotovo je 20 dolara ispod razine koja je uključena u ruski proračun za 2023. (70,1 dolara). 

Od početka jeseni Urals je pojeftinio 28%, dok je Brent pojeftinio samo 15%. "A to obećava novu bol ne samo za rusku riznicu, čiji je manjak iduće godine postavljen na razinu od 3 trilijuna rubalja, već i za cijelu naftnu industriju", kažu novinari  Finanza .

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 Fb_img28

2022-09-14

Piglet and AssadNaPodmornici like this post

Back to top Go down

Post by Charles III Fri 25 Nov - 20:25

Ruski vojni dopisnici javljaju da su večeras DRG Oružanih snaga Ukrajine počele sondirati obranu Oružanih snaga Ruske Federacije u pravcu Melitopola

DRG = Izvidničke postrojbe

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 24 Fb_img29

2022-09-14

Back to top Go down

Post by debotoijusto Fri 25 Nov - 21:43

MATIČNA tvrtka najjače ruske tehnološke kompanije Yandex želi prekinuti sve veze s tom zemljom kako bi zaštitila svoje nove tvrtke od posljedica rata u Ukrajini. Ovo bi moglo omesti Putinove planove o razvoju domaćih zamjena za visokotehnološku robu koja dolazi sa Zapada, piše The New York Times.
Yandex, nizozemska kompanija koja se često naziva "Ruskim Googleom", prenijet će svoje najperspektivnije nove tehnologije na tržišta izvan Rusije i prodati postojeće poslovne operacije u zemlji, uključujući popularni internetski preglednik, firme za dostavu hrane i aplikacije za pozivanje taksija, rekli su za Times ljudi umiješani u prodaju kompanije.

Prema njima, plan kompanije je zaštititi se od domaćeg ruskog tržišta i pogubnog učinka zapadnih sankcija, koji bi se mogao preliti na tvrtke izvan Rusije. Dodali su da je nakon invazije na Ukrajinu razvoj novih tehnologija, poput samovozećih automobila, umjetne inteligencije i "cloud" usluga, postao nemoguć. 
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Fri 25 Nov - 22:27

Inače onaj famozni video gdje jadni Rusi njih 11 leže u 10metara kvadratnih i Ukrainci bace iz drona bombu na njih i većina njih jedva trza i nastave ležati, govori mnogo toga o katastrofalnom stanju u Ruskoj vojsci. O ljudskom faktoru, obuci do logistici. Evo jedna analiza. Gore se nalazi na linku možete kliknuti i čitati a ja ću prevesti ukratko.
Ugl vojnici koji nakon takvog događaja jedva da trzaju znači da su u sljedećem stanju.
stanju pothlađenja , hypotermije u drugoj i trećoj razini.. (4 razina je klinička smrt, 1 razina je lagana). Ovi su asevi u drugoj/trećoj razini. Vjerojatno su uz to zakinuti za san. A čak ako i mogu bježati oni stoje na mjestu. Što znači da su ubačeni bez ikakve obuke, da čuvaju položaj čak i pod cijenu streljanja, da oficire koji su ih tu bez obuke, bez obuće, bez ičega stavili, da ih totalno boli kurac za njihove živote, i da se tu smrzavaju satima i ne mogu se maknuti. To je jednostavno odraz katastrofe u RU vojsci, (opet moj dodatak nije baš svaki segment Ruske vojske tako katastrofalan inače bi rat davno bio gotov)
Inače kako ja pratim Dekija na youtubu(imate i njegov telegram kanal ali je spam propagadne i smeća), evo danas je telegramu objavio vijest, da su neki Ruski oficiri skupili 300 ročnika, doslovno uh pokupili bez ikakve obuke, dali im puške u u ruke i poslali ih u napad na utvrđeni UKR položaj. Da od njih 300, 100 ih se vratilo. Da su se žalili, da su ih čak i ovi što su ih poslali u smrt htjeli streljati jer se se vratili.. ali da su neki od njih poslali video okolo, i onda je video vidio Deki i on je kontaktirao svoje veze , i da su uhapsili te oficire.. i kaže Deki da je dosta takvih situacija bilo u Ruskoj vojsci, da ima korupcije i nepotizma i neposobnih oficira koji su preko veze oficiri(takav je onaj debil Bačić koji je htio upisivati ratnu školu takvi bi sutra slali nas u smrt). Možeš mislit kakva je situacija kada su Srbi zgroženi.

Btw komentar na nekakve ove Ruske akcije su , da je to doslovno gore od WW2, tamo ako su i išli u samoubilačke napade išlo se sa nekim ciljem, da se vojsci kupi vrijeme , da se uspore švabe, ovdje nema veze nikakve, jer Ukrainci su ti koji su kupovali vrijeme i njima su trebale napadačke akcije(koje su nekada i vršili sa gadnim gubicima) ali ovo je katastrofa.

2018-06-14

melkior likes this post

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 24 of 50 Previous  1 ... 13 ... 23, 24, 25 ... 37 ... 50  Next

Back to top

- Similar topics