Inflacija se širi svijetom kao požar
Page 1 of 1
Diljem svijeta je inflacija na povijesnim razinama. U Ujedinjenom Kraljevstvu je 9 posto, najviše u 40 godina. U Njemačkoj iznosi 7.4 posto, što je najviše od ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke. Francuska stopa inflacije je 4.8 posto, najviše od sredine 80-ih. Španjolska (8.3 posto), Nizozemska (9.6 posto), Austrija (7.2 posto), Mađarska (9.5 posto)... Inflacija se Europom širi kao divlji požar. Najgora je situacija u baltičkim državama, Litvi, Latviji i Estoniji, gdje stopa inflacije iznosi između 13 posto u Latviji i 19 posto u Estoniji.Izvan Europe je isti problem. Za travanj je inflacija u SAD-u iznosila 8.3 posto, što je čak blagi pad u odnosu na ožujak i tračak nade da se stagflacija u svijetu ipak može izbjeći. U Kanadi je stopa inflacije 6.7 posto, najviše od 1991., a za razliku od SAD-a raste na mjesečnoj razini.
Latinska Amerika također ima problema s rastom cijena. Meksiko (7.68 posto), Brazil (12.13 posto), Čile (10.5 posto), Kolumbija (9.2) i ostale zemlje prolaze kroz iste probleme kao Sjeverna Amerika i Europa. Ekstremno visoke stope inflacije u Argentini od 52.3 posto i Venezueli od 222.3 posto treba zanemariti jer su rezultat politika u samim tim državama, a ne svjetskog trenda.
Da je fenomen rasta cijena globalni dokazuje podatak da i države u Aziji prolaze kroz isti problem kao Europa, Sjeverna Amerika i Latinska Amerika. U Indiji je stopa 7.79 posto, Južnoj Koreji 4.8 posto, Pakistanu 13.4 posto itd.
Problem ne postoji u svakoj državi na svijetu, ali je dovoljno raširen da se može okarakterizirati kao globalna kriza rasta cijena.
Ako se nastavi gospodarsko usporavanje, a cijene nastave rasti, situacija će postati alarmantna
Sredinom travnja je Svjetska banka smanjila prognozu rasta svjetskog gospodarstva s 4.1 posto na 3.2 posto. U razlozima za usporavanje se navode nove varijante covida-19 i pojavljivanja pandemije u nekim državama (pri čemu se primarno misli na Kinu), nastavak rasta inflacije, ukidanje monetarnih i fiskalnih stimulansa, rast cijena sirovina, rast cijena hrane, rat u Ukrajini i nastavak problema u svjetskoj trgovini.Neformalna "tvornica svijeta", Kina, prema prognozama će rasti najmanje od 1990., ako se izuzme pandemijska 2020. Komunistička partija je ciljala rast BDP-a od 5.5 posto, ali je od početka lockdowna to drastično revidirano naniže. Najveće investicijske banke sada predviđaju rast od 4.5 posto, a neke su procjene i manje od 4 posto.
Trenutno se Hrvatska i svijet ne nalaze u stagflaciji jer gospodarstvo raste. Ali ako se nastavi trend smanjivanja gospodarskog rasta i istodobnog rasta cijena, dvije sastavnice stagflacije, stvorit će se savršena oluja iz koje će izlaz biti težak i bolan.
Ajd sad uvedi euro
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Inflacija se širi svijetom kao požar
rekli su uvesti
2014-04-16
Aha dolazi iz dupeta u glavu ,nisu ameri za dzabe napravili digitalni dolar,ovajna papiru je za brisanje shupka mada kada bolje razmislish i to je planirano samo ne znam shto ce sa zlatom,dijamantima,platinom,srebrom,naftom,hranom koje sigurno nece nitko prodavatii za digitalni dolar.
Nek oni to slobodno uvedu.mortal wrote:rekli su uvesti
Ja sam general GF s pet zvjezdica i već san dreknija odavno da će biti problema ako budu radili protiv onoga šta ja hoću.
Ajmo inflacija u nebesa.
2014-04-11
Osvježit ću vam memoriju i šta san reka.
Imaš globalnu kabalu i ove naše jadnike koji bi se prodali za kunu i onda uvode to iako mi nismo spremni i ratujem s njima već godinu dana umom i da će biti problema ako mi to nasilno uvedu.
Znači ja san se ode inkarnira, možeš radit okolo šta god hoćeš al ako ugaziš ovdje a meni se to ne sviđa leti cijeli svijet.
Sad inflacija u eurozoni, raspad sistema, inflacija u Hrvatskoj.
AJD SAD UVEDI.
Nisam protiv eura u konačnici al nećeš mi to radit tj uvodit na silu bez osječaja za nas sve druge koji nemamo plaću deset tisuća kuna.
NEĆEŠ ME SILOVAT.
SAD ĆU TE JA SILOVAT.
I TEBE I TU TVOJU KABALU.
Imaš globalnu kabalu i ove naše jadnike koji bi se prodali za kunu i onda uvode to iako mi nismo spremni i ratujem s njima već godinu dana umom i da će biti problema ako mi to nasilno uvedu.
Znači ja san se ode inkarnira, možeš radit okolo šta god hoćeš al ako ugaziš ovdje a meni se to ne sviđa leti cijeli svijet.
Sad inflacija u eurozoni, raspad sistema, inflacija u Hrvatskoj.
AJD SAD UVEDI.
Nisam protiv eura u konačnici al nećeš mi to radit tj uvodit na silu bez osječaja za nas sve druge koji nemamo plaću deset tisuća kuna.
NEĆEŠ ME SILOVAT.
SAD ĆU TE JA SILOVAT.
I TEBE I TU TVOJU KABALU.
Last edited by RayMabus on Sun 22 May - 21:30; edited 1 time in total
2014-04-11
RayMabus wrote:Nek oni to slobodno uvedu.mortal wrote:rekli su uvesti
Ja sam general GF s pet zvjezdica i već san dreknija odavno da će biti problema ako budu radili protiv onoga šta ja hoću.
Ajmo inflacija u nebesa.
Kakva inflacija,nemoj se zajebavati jer nisam josh sve pretvorio u zuto.Pazi da ti ne skinem jednu zvjezdicu,morash biti odgovoran:::))
Nisi u eurozoni. Neće ti toliko bit jer Amerika ima energente.mentalitet wrote:RayMabus wrote:Nek oni to slobodno uvedu.mortal wrote:rekli su uvesti
Ajmo inflacija u nebesa.
Kakva inflacija,nemoj se zajebavati jer nisam josh sve pretvorio u zuto.Pazi da ti ne skinem jednu zvjezdicu,morash biti odgovoran:::))
Bude zato pogodilo Njemačku i njenu centralnu banku u Frankfurtu od EU koja mi na silu uvodi euro zajedno s domačim izdajnicima na vlasti.
2014-04-11
Samo budite mirni. Svjedočite velikoj transformaciji svijeta...
red wolf-
2016-02-10
Similar topics
» Veliki požar u svetištu u Mariji Bistrici! Požar 'preživio' jedino - plastični kip Gospe!
» Ukrajina na dnu: BDP 12%, inflacija 46%
» Vladimir će vladati svijetom!
» šetnja svijetom uz Islam
» Zagej u koraku sa svijetom
» Ukrajina na dnu: BDP 12%, inflacija 46%
» Vladimir će vladati svijetom!
» šetnja svijetom uz Islam
» Zagej u koraku sa svijetom
Page 1 of 1