Vučic: Mi nemamo 2.000 evra za 1.000 metara kubnih
Page 1 of 1
Vučic: Mi nemamo 2.000 evra za 1.000 metara kubnih
Komentarisao je i cenu gasa od 2.000 evra za 1.000 metara kubnih, koju je ranije u toku dana najavio zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
"To je za nas odmah da vam kažem apsolutno neizdrživa cena, tako da se nadam da ćemo postići neki povoljniji dogovor, ali je to neizdrživo. Ne znam ko to u Evropi može da plati, jer bez ruskog gasa oni ne mogu. To što će tankerima da dovoze - to je prazna priča koja će tek deo potreba da namiri. Ja znam koliko kojih količina gasa ima gde - nema ništa od tog posla. To su sve loše vesti. Što se nafte tiče, ljudi kažu: 'Ukinite akcizu'. Mi imamo najnižu cenu struje u Evropi. Mi radimo i spremamo se za sve da obezbednimo svoju zemlju", zaključio je predsednik Vučic.
Osvrnuo se na poteškoće pri dovlačenju nafte i naftnih derivata.
"Imamo veliki hendikep što nemamo more, imamo Dunav, ali neke zemlje ne mogu da dođu do Konstance", kazao je.
Kako je dodao, razgovarao je sa predstavnicima Irana.
"Iran ima nafte, gasa, svega, ali hajde organizujte to. Nešto ide preko Iraka, nešto preko Azerbejdžana, ali mislim da ćemo moći dosta da radimo sa njima, ali i sa mnogim drugima", rekao je Vučic za TV Pink.
Srbija ima probleme, ocenio je i dodao da kada predstoje izborne kampanje ljudi onda ispunjavaju sve zahteve svima i dodvoravaju se svakome, na svačiji bezobzirluk odgovaraju pozitivno.
"Mene to ne zanima. Ja nemam šta da vam kažem, da je to neka fantastična vest i da ćemo mi da dobijemo neki boljitak od te krize, ali ćemo da gledamo da umanjimo naše probleme i ljudi ne treba da brinu. Da učinimo da kriza bude manja nego u drugim zemljama", poručio je.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/Suljo-cena-od-2-000-evra-za-nas-neizdrziva-spremamo-se-za-sve-2109584
"To je za nas odmah da vam kažem apsolutno neizdrživa cena, tako da se nadam da ćemo postići neki povoljniji dogovor, ali je to neizdrživo. Ne znam ko to u Evropi može da plati, jer bez ruskog gasa oni ne mogu. To što će tankerima da dovoze - to je prazna priča koja će tek deo potreba da namiri. Ja znam koliko kojih količina gasa ima gde - nema ništa od tog posla. To su sve loše vesti. Što se nafte tiče, ljudi kažu: 'Ukinite akcizu'. Mi imamo najnižu cenu struje u Evropi. Mi radimo i spremamo se za sve da obezbednimo svoju zemlju", zaključio je predsednik Vučic.
Osvrnuo se na poteškoće pri dovlačenju nafte i naftnih derivata.
"Imamo veliki hendikep što nemamo more, imamo Dunav, ali neke zemlje ne mogu da dođu do Konstance", kazao je.
Kako je dodao, razgovarao je sa predstavnicima Irana.
"Iran ima nafte, gasa, svega, ali hajde organizujte to. Nešto ide preko Iraka, nešto preko Azerbejdžana, ali mislim da ćemo moći dosta da radimo sa njima, ali i sa mnogim drugima", rekao je Vučic za TV Pink.
Srbija ima probleme, ocenio je i dodao da kada predstoje izborne kampanje ljudi onda ispunjavaju sve zahteve svima i dodvoravaju se svakome, na svačiji bezobzirluk odgovaraju pozitivno.
"Mene to ne zanima. Ja nemam šta da vam kažem, da je to neka fantastična vest i da ćemo mi da dobijemo neki boljitak od te krize, ali ćemo da gledamo da umanjimo naše probleme i ljudi ne treba da brinu. Da učinimo da kriza bude manja nego u drugim zemljama", poručio je.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/Suljo-cena-od-2-000-evra-za-nas-neizdrziva-spremamo-se-za-sve-2109584
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Re: Vučic: Mi nemamo 2.000 evra za 1.000 metara kubnih
Ako nemaš ti nema ni drug Komšić a to mi je puno bitnije.
PA PA
PA PA
2014-04-11
mutava baštarda- Posts : 21037
2015-09-14
Imaju guzice, arapi imaju plina i nije im mrsko...
NEĆE biti poskupljenja gasa za industriju i građane do kraja grejne sezone, poručio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.
Govoreći za TV Prva on je podsetio da su predsednici Aleksandar Adem Vuchiqi i Vladimir Putin dogovorili 60 posto gasa po ceni od 270 dolara za hiljadu kubnih metara i dodao da se ostatak kupuje od Rusa po berzanskoj ceni, a od trgovaca po ceni većoj za proviziju.
Sporazum o ovoj ceni važi do početka juna, a Bajatović je najavio da će polovinom marta odnosno početkom aprila početi pregovori sa Rusima o novom gasnom ugovoru.
Dodao je da se nada da će biti zaključen na najmanje 10 godina.
On je procenio da bi cena u tom ugovoru mogla da bude barem 30 posto niža od sadašnje tržišne cene gasa koja nešto preko 800 dolara za hiljadu kubika - odnosno oko 600 dolara.
Podsetio je da je Srbija 40 godina partner sa Gaspromom, da postoji partnerstvo oko NIS-a, a možda će se graditi i gasne centrale.
Rekao je da trenutno Srbija ima 115 miliona kubika svog gasa uskladištenog u Banatskom Dvoru i 165 miliona ruskog, a da postoje i bezbednosne rezerve.
Ocenio je da bi to trebalo da bude dovoljno da bi se bezbedno došlo do kraja grejne sezone, i dodao da se te rezerve dopunjuju.
On je rekao da je država pronašla sredstva u budžetu da finansira količine gasa a da kredite uz garancije države uzeo i Srbijagas.
"Što se novca tiče ne kuburimo za sada, ali ne možemo da se razbacujemo", rekao je on, ali nije želeo da kaže koliko je do sada na gas potrošeno.
Povodom krize u Ukrajini on je rekao da se sada vidi značaj Balkanskog toka i dodao da Srbija ne bi trebalo da bude ugrožena po pitanju količina gasa.
Bajatović je istakao da Srbija neće imati problema sa gasom i ocenio da država za sada preduzima sve mere da ne dođe do nikakavih problema.
Ali nije samo novac u pitanju, već i količina gasa koju možete da kupite, upozorio je direktor Srbijagasa.
"Pola Evrope će da se smrzne, ulozi u toj priči uopšte nisu naivni", istakao je Bajatović.
Povlačenje predstavnika državnih kompanija iz radnih grupa Ministarstva energetike za izradu strateških dokumenata on nije želeo da oceni kao bojkot ministarke Zorane Mihajlović.
Dodao je da javna preduzeća drugačije vide energetski razvoj Srbije.
2014-04-11
Podsetio je da je Srbija 40 godina partner sa Gaspromom, da postoji partnerstvo oko NIS-a, a možda će se graditi i gasne centrale.
-
Ja mislin d aće se gradit jer u protivnom morat ćete uvozit struju jer su TE na ugljen stare i ide postepeno gašešenje peći.
-
TE na plin :
Može proizvesti do ukupno 870 megavata (MW) električne energije
Elektrana Dalia sastoji se od dva Alstom KA26 jednoosovinska elektrana s kombiniranim ciklusom, od kojih svaki sadrži plinsku turbinu GT26, parnu turbinu STF15C, generator i generator pare za povrat topline (HRSG).
Primarno gorivo stanice je prirodni plin, a lako loživo ulje služi kao rezervno gorivo. Vlasnici elektrane obvezali su se kupovati najmanje 1,4 milijarde kubičnih metara (BCM) prirodnog plina godišnje iz morskog plinskog polja Tamar za napajanje stanice.
-
Ja mislin d aće se gradit jer u protivnom morat ćete uvozit struju jer su TE na ugljen stare i ide postepeno gašešenje peći.
-
TE na plin :
Može proizvesti do ukupno 870 megavata (MW) električne energije
Elektrana Dalia sastoji se od dva Alstom KA26 jednoosovinska elektrana s kombiniranim ciklusom, od kojih svaki sadrži plinsku turbinu GT26, parnu turbinu STF15C, generator i generator pare za povrat topline (HRSG).
Primarno gorivo stanice je prirodni plin, a lako loživo ulje služi kao rezervno gorivo. Vlasnici elektrane obvezali su se kupovati najmanje 1,4 milijarde kubičnih metara (BCM) prirodnog plina godišnje iz morskog plinskog polja Tamar za napajanje stanice.
2014-04-11
U 2015 godini potrošnja plina u Srbiji 4000 miljona i ovakva jedna plinska TE od 870 MW troši po ovome najmanje koliko su se ovi obvezali da će kupit plina 1,4 miljarde kubika plina.
Dakle ovakva jedna TE na plin = oko 25 do 30% plina koliko sad cijela Srbija troši godišnje.
Bude tanak proračun.
2014-04-11
Nemaju struje pa rade hidroelektrane po CG i BiH :
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dobit će koncesiju za izgradnju hidroelektrane na rijeci Komarnici, čija je vrijednost procijenjena na oko 246,53 milijuna eura, piše u odluci koju je donijelo Ministarstvo kapitalnih investicija.
Izgradnja HE Komarnica predviđena je na rijeci Komarnici, s lučno-betonskom branom visine 171 metar. Hidroelektrana će imati instaliranu snagu od oko 172 megavata s očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 gigavatsati električne energije.
https://www.poslovni.hr/regija/crna-gora-i-srbija-zajednicki-ce-graditi-hidroelektranu-na-rijeci-komarnici-4326002
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dobit će koncesiju za izgradnju hidroelektrane na rijeci Komarnici, čija je vrijednost procijenjena na oko 246,53 milijuna eura, piše u odluci koju je donijelo Ministarstvo kapitalnih investicija.
Izgradnja HE Komarnica predviđena je na rijeci Komarnici, s lučno-betonskom branom visine 171 metar. Hidroelektrana će imati instaliranu snagu od oko 172 megavata s očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 gigavatsati električne energije.
https://www.poslovni.hr/regija/crna-gora-i-srbija-zajednicki-ce-graditi-hidroelektranu-na-rijeci-komarnici-4326002
2014-04-11
600 eura = 1000 kubika plina
Miljarda kubika = [size=30]600 000 000[/size] eura
600 miljona eura. [size=30][/size]
Svake godine.
Miljarda kubika = [size=30]600 000 000[/size] eura
600 miljona eura. [size=30][/size]
Svake godine.
2014-04-11
Oni će morat izgradit ovu jednu plinaru ovako s dvi turbine i do 1000 mw kapacitet.
Beograd i okolica imaju 2 miljona stanovnika a ne možeš na neke vjetrenjače i solarne panele itd bazirat a TE na ugljen su dotrajale i već sad moraju planirat projekt TE na plin a to znači da samo ovo je porast potrošne plina od 20 do 30% od onoga koliko sad troše.
Srbija kad se makne ugljen je ovisna o energentima, ima nešto hidro potencijala al to je već napravljeno još u Jugi tako da ostaje TE na plin za Beograd i širu okolicu da nadomjesti TE na ugljen.
Beograd i okolica imaju 2 miljona stanovnika a ne možeš na neke vjetrenjače i solarne panele itd bazirat a TE na ugljen su dotrajale i već sad moraju planirat projekt TE na plin a to znači da samo ovo je porast potrošne plina od 20 do 30% od onoga koliko sad troše.
Srbija kad se makne ugljen je ovisna o energentima, ima nešto hidro potencijala al to je već napravljeno još u Jugi tako da ostaje TE na plin za Beograd i širu okolicu da nadomjesti TE na ugljen.
2014-04-11
Similar topics
» Za prvo dete majkama 100.000 dinara, za drugo dete 240.000, za treće dete 12.000 evra, a za četvrto 18.000: Vučić o novim merama koje će preporoditi Srbiju (VIDEO)
» Vučic premoćno osvojio izbore u Vršcu nakon šta je država ( Vučic ) uzeo pod svoje aerodrom Vršac
» BiH: Ukradeno 30 metara mosta
» Kip Gospe od Loreta visok 17 metara
» Snajper s 3.540 metara, likvidacija oborila rekord
» Vučic premoćno osvojio izbore u Vršcu nakon šta je država ( Vučic ) uzeo pod svoje aerodrom Vršac
» BiH: Ukradeno 30 metara mosta
» Kip Gospe od Loreta visok 17 metara
» Snajper s 3.540 metara, likvidacija oborila rekord
Page 1 of 1