Plenkovic i Izetbegović u Dubrovniku pričali o plinovodu kroz Crnu Goru
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Plenkovic i Izetbegović u Dubrovniku pričali o plinovodu kroz Crnu Goru
RayMabus wrote:Zašto ne bi mogli ruski ? Pa njega i najviše i kupujemo.Serbinho-3 wrote:Ruski realno ne mozete, tako da vam ne preostaje nista drugo.
Prema ugovoru, Gazprom se obavezao PPD-u isporučiti milijardu kubičnih metara plina godišnje do 2028. godine.
Energetski konzultant Davor Štern smatra kako nema ništa loše u tome što će Hrvatska osigurati dugoročnu opskrbu plinom preko privatne tvrtke, odnosno PPD-a, čiji je vlasnik Pavao Vujnovac.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/jos-deset-godina-smo-prikopcani-na-ruski-plin-sto-to-znaci-za-hrvatske-interese-foto-20170919
Ruski nema alternativu po meni.
Ukrajina je ucenjivala, pa ih zaobisli.
Serbinho-3- Posts : 27595
2014-08-25
Mi smo ti pametni.
Mi ne kupujemo od Rusa nego imamo svog čovika koji je Srbin iz Hrvatske i ima svoj biznis a povezan je i slizan s državom i onda kupujemo od njega a on kupuje na tržištu.
Šta to nas brige odakle on kupuje svoj plin ( a kupuje ga u Rusa ) ?
Mi ne kupujemo od Rusa nego privatnog lica a to šta ga on kupuje od Rusa, to nije naš problem.
Rekoh : Mi smo ti pametni.
Mi ne kupujemo od Rusa nego imamo svog čovika koji je Srbin iz Hrvatske i ima svoj biznis a povezan je i slizan s državom i onda kupujemo od njega a on kupuje na tržištu.
Šta to nas brige odakle on kupuje svoj plin ( a kupuje ga u Rusa ) ?
Mi ne kupujemo od Rusa nego privatnog lica a to šta ga on kupuje od Rusa, to nije naš problem.
RayMabus- Posts : 183865
2014-04-11
Dodik odnosno Srbi u BiH odnosno Srbija odnosno Rusija ne da Bakiru da spoji na državnom prijelazu plin iz Hrvatske jer on njima ne da da ovi idu preko Brčkog jer njemu ne daju Amerikanci.
Hrvatsku baš boli kurac jer mi radimo svoje, oni nek nam kažu di oće te krakove prema BiH i mi ćemo im dovuć a to šta Dodik i ostali neče daju im daju dozvolu da se to spoji u BiH prije nego ovi njima daju dozvolu priko Brčkog, a šta to nas brige ?
Mi ćemo imat plinovod Split- Crna Gora - Albanija i ide razvoj a oni nek ostanu septička jama tamo u tom Sarajevu.
Hrvatsku baš boli kurac jer mi radimo svoje, oni nek nam kažu di oće te krakove prema BiH i mi ćemo im dovuć a to šta Dodik i ostali neče daju im daju dozvolu da se to spoji u BiH prije nego ovi njima daju dozvolu priko Brčkog, a šta to nas brige ?
Mi ćemo imat plinovod Split- Crna Gora - Albanija i ide razvoj a oni nek ostanu septička jama tamo u tom Sarajevu.
2014-04-11
Pa dobro, pitanje je za koliko dobije.
Mogli ste preko Dodika pustiti tu ventil i svercovati
celoj Evropi gas, ne morate nista ni raditi.
2014-08-25
Dodik kupuje od nas.Serbinho-3 wrote:Pa dobro, pitanje je za koliko dobije.
Pa nemaju ti oni to u Banja Luci. Bivša država je samo napravila plinovod iz Srbije prema Sarajevu jer je već onda bio problem zagađenja zraka u Sarajevu pa im in dovukli tu jednu cijev i plin.
Nema ti Dodik plinovod nit itko više tamo u BiH. On kupuje u nas pa se ovi u Sarajevu bunili. Mi provukli cijev priko granice za rusku rafineriju bez dozvole Sarajeva i sad Banja Luka kupuje ruski plin priko Hrvatske.
2014-04-11
https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-59401402
2014-08-25
Nemci prebacuju fabrike u Srbiju, jeftin gas, radna snaga.
Skup gas tera industriju.
Skup gas tera industriju.
2014-08-25
Buduća trasa plinovoda kroz Crnu Goru :
Ulazi u Albaniju i kanal kopa se do luke Bar i onda tu ulazi u more i ide podvodno pa izlazi opet tamo kod Budve pa kopnom do Prevlake u Hrvatsku i na Dubrovnik.
Sve spremno, i pare i nacrt i projekt. Sad čekamo samo da ovi Šipci prokopaju taj kanal do granice sa CG a kako je to sve ravnica to će bit gotovo do kraja godine eventualno dvi godine najviše.
Ulazi u Albaniju i kanal kopa se do luke Bar i onda tu ulazi u more i ide podvodno pa izlazi opet tamo kod Budve pa kopnom do Prevlake u Hrvatsku i na Dubrovnik.
Sve spremno, i pare i nacrt i projekt. Sad čekamo samo da ovi Šipci prokopaju taj kanal do granice sa CG a kako je to sve ravnica to će bit gotovo do kraja godine eventualno dvi godine najviše.
2014-04-11
2014-08-25
Bakir oće plin iz tog plinovoda jer se dogovorija s onim Alijevim iz Azerbejđana i on će njemu dat povoljno i onda oni imaju relativno jeftin plin.
E a problem je šta još to triba napravit pa se mora dogovorit s Hrvatskom pa nekako s RS dogovrit da oni daju dozvolu jer je državna granica itd itd itd.
Mi ćemo mu dovest do granice di on kaže a šta će on i kako će se on dogovorit s RS , to nas u Hrvatskoj uopće ne zanima.
E a problem je šta još to triba napravit pa se mora dogovorit s Hrvatskom pa nekako s RS dogovrit da oni daju dozvolu jer je državna granica itd itd itd.
Mi ćemo mu dovest do granice di on kaže a šta će on i kako će se on dogovorit s RS , to nas u Hrvatskoj uopće ne zanima.
2014-04-11
RayMabus wrote:Bakir oće plin iz tog plinovoda jer se dogovorija s onim Alijevim iz Azerbejđana i on će njemu dat povoljno i onda oni imaju relativno jeftin plin.
Trik je u tome šta smo mi oba ulaza u BiH uveli priko Dalmacije u Hercegovinu a to je u prevodu ovo : Bakire dragi ako želiš taj plin a na koji ćeš ti imat zaradu jer će tvoji ljudi držat firmu koja s time posluje i prodaje Sarajevu a to je Energoinvest...onda moraš riješit ovo sranje s izbornim zakonom na način da zadovoljava Hrvatsku.
Logično.
2014-04-11
To dok se sve zavrsi, prodje zima ...
2014-08-25
To je veliki posal i zato je Bakir prije pola godine donija zakon da BiH GAS više ne prodaje plin nego samo održava postojeće plinovode a Energoinvest se bavi kupnjom i prodajom plina u Federaciji BiH.
Bakir je Energoinvest.
Zato se Sarajevo buni jer Bakir je izgubija vlast u Sarajevu priklani i vlada opozicija.
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo kazao je da je ova vijest posebno važna za građane jer, kako ističe, prema pojedinim procjenama upravo oni i firme oko 80 posto koriste plin.
“Želim vas podsjetiti da je 1. novembra prošle godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine podigla cijenu plina za 23,5 posto. Mi smo odlučili da subvencioniramo to povećanje i svi korisnici direktni kupci mogli su na računima vidjeti tu stavku, a poučeni iskustvom iz 2019.godine. Glavni razlog je činjenica da korisnici plina prelaze na druge energetne što je izuzetno opasno po zdravlje naših sugrađana, posebno djecu. I mi gledamo na to kao na intervenciju zaštite okoliša i kvalitete zraka”, rekao je Forto.
Naglasio je i to da je plin u Kantonu Sarajevo od 1. januara ove godine poskupio dodatno za još 11 posto.
“Činjenica je da ima jedan drugi problem u snabdijevanju plinom o kojem se ne govori dovoljno, a to je da ruski plin ulazi po određenoj cijeni kod glavnog dobavljača, a to je Vlada Federacije, prije je to bio BH Gas, sada su ovlastili isključivo Energoinvest koja po nekoj cijeni dobija, a po potpuno drugoj isporučuje plin, a mi ne znamo koja je to razlika i zašta se ta marža koristi. Pozivamo Vladu Federcije da nam isporuči kalkulaciju i pojasni kako se isporučuje Sarajevogasu koji je distributer za KS”, zatražio je Forto.
Dalje je istakao da je Vlada KS ovom subvencijom pokazala da želi pomoći građanima, ali da to već sada postaje ogromno budžetsko opterećenje.
“Pozivamo Vladu Federacije BiH da nam do utorka jave koliko oni mogu pomoći, bilo putem marže koju ima Energoinvest ili na drugi način jer spuštanje cijene prema kupcima, a posebno prema nama kao najvećem mislimo da nije dovoljno transparetno. Vlada Kantona Sarajevo će sigurno ići sa određenom subvencijom, ali to ćemo znati tek nakon odgovora Vlade Federacije”, dodao je Forto.
Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, istakao je da je Vlada KS još u maju prošle godine dogovorila da ne bude povećanja cijena plina.
“Nažalost, već u novembru smo imali poveaćnje, mi smo taj dio subvencinoirali u iznosu od oko pet miliona KM . Građani trebaju znati da povećanje nije bilo iz tih razloga”, naglasio je.
Zatražio je od Vlade FBiH da izvrši kompenzaciju dijela povećanja cijena.
“Ukupno povećanje cijena plina u KS je 37,8 posto što je zaista preveliko, pogotovo zato što se radi o periodu sredine grijne sezone. Mi bismo bili spremni da ovu subvenciju koja je bila protekle godine možda i nastavimo ukoliko bi ovo povećanje bilo povučeno od 11 posto ili na neki drugi način to subvencionirali Energoinvestu. Ovo je jako teška situacija. Ovo je ujedno i povećanje cijene grijanja, kao i samog plina”, zaključio je Hadžiahmetović.
Na kraju je poručio i to da su dobili informaciju od Energoinvesta da ove zime možda neće biti dovoljno količina plina za Kanton Sarajevo.
Dodao je da, shodno tome, dovoljno plina možda neće biti dovoljno u januaru i februaru.
Bakir je Energoinvest.
Zato se Sarajevo buni jer Bakir je izgubija vlast u Sarajevu priklani i vlada opozicija.
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo kazao je da je ova vijest posebno važna za građane jer, kako ističe, prema pojedinim procjenama upravo oni i firme oko 80 posto koriste plin.
“Želim vas podsjetiti da je 1. novembra prošle godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine podigla cijenu plina za 23,5 posto. Mi smo odlučili da subvencioniramo to povećanje i svi korisnici direktni kupci mogli su na računima vidjeti tu stavku, a poučeni iskustvom iz 2019.godine. Glavni razlog je činjenica da korisnici plina prelaze na druge energetne što je izuzetno opasno po zdravlje naših sugrađana, posebno djecu. I mi gledamo na to kao na intervenciju zaštite okoliša i kvalitete zraka”, rekao je Forto.
Naglasio je i to da je plin u Kantonu Sarajevo od 1. januara ove godine poskupio dodatno za još 11 posto.
“Činjenica je da ima jedan drugi problem u snabdijevanju plinom o kojem se ne govori dovoljno, a to je da ruski plin ulazi po određenoj cijeni kod glavnog dobavljača, a to je Vlada Federacije, prije je to bio BH Gas, sada su ovlastili isključivo Energoinvest koja po nekoj cijeni dobija, a po potpuno drugoj isporučuje plin, a mi ne znamo koja je to razlika i zašta se ta marža koristi. Pozivamo Vladu Federcije da nam isporuči kalkulaciju i pojasni kako se isporučuje Sarajevogasu koji je distributer za KS”, zatražio je Forto.
Dalje je istakao da je Vlada KS ovom subvencijom pokazala da želi pomoći građanima, ali da to već sada postaje ogromno budžetsko opterećenje.
“Pozivamo Vladu Federacije BiH da nam do utorka jave koliko oni mogu pomoći, bilo putem marže koju ima Energoinvest ili na drugi način jer spuštanje cijene prema kupcima, a posebno prema nama kao najvećem mislimo da nije dovoljno transparetno. Vlada Kantona Sarajevo će sigurno ići sa određenom subvencijom, ali to ćemo znati tek nakon odgovora Vlade Federacije”, dodao je Forto.
Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, istakao je da je Vlada KS još u maju prošle godine dogovorila da ne bude povećanja cijena plina.
“Nažalost, već u novembru smo imali poveaćnje, mi smo taj dio subvencinoirali u iznosu od oko pet miliona KM . Građani trebaju znati da povećanje nije bilo iz tih razloga”, naglasio je.
Zatražio je od Vlade FBiH da izvrši kompenzaciju dijela povećanja cijena.
“Ukupno povećanje cijena plina u KS je 37,8 posto što je zaista preveliko, pogotovo zato što se radi o periodu sredine grijne sezone. Mi bismo bili spremni da ovu subvenciju koja je bila protekle godine možda i nastavimo ukoliko bi ovo povećanje bilo povučeno od 11 posto ili na neki drugi način to subvencionirali Energoinvestu. Ovo je jako teška situacija. Ovo je ujedno i povećanje cijene grijanja, kao i samog plina”, zaključio je Hadžiahmetović.
Na kraju je poručio i to da su dobili informaciju od Energoinvesta da ove zime možda neće biti dovoljno količina plina za Kanton Sarajevo.
Dodao je da, shodno tome, dovoljno plina možda neće biti dovoljno u januaru i februaru.
2014-04-11
Bakir je Energoinvest i zato je Bakir donija zakon da u FBIH preprodaju plina na ovim postojećim plinovodima u Federaciji ne može više odrađivat BIH GAS nego to sad radi Bakir tj Energoinvest.
I sad dogovori s Hrvatskom kad će taj plinovod prema BiH da ga on može prodavat gore i zarađivat na razlici i usput zaposlit svoje ljude u tu cilu priču.
Nije Bakir blesav. Tu će se velika para okrenit tko to bude drža.
I sad dogovori s Hrvatskom kad će taj plinovod prema BiH da ga on može prodavat gore i zarađivat na razlici i usput zaposlit svoje ljude u tu cilu priču.
Nije Bakir blesav. Tu će se velika para okrenit tko to bude drža.
2014-04-11
Ima svake godine zima.Serbinho-3 wrote:To dok se sve zavrsi, prodje zima ...
2014-04-11
Serbinho-3 wrote:To dok se sve zavrsi, prodje zima ...
Ove zime opozicija koja je na vlasti u Sarajevu i drži gradsku firmu za distribuciju plina u gradu ( Sarajevogas ) će morat skupo iz gradskog proračuna plaćat plin jer im je Bakir poručija da ga možda neće ni biti.
2014-04-11
Zato je danas Bakir doša u Dubrovnik iako on nije država BiH nit član predsjedništva nit išta.
Ovo je ujedno poruka i opoziciji u BiH koja drži Sarajevo tko je glavni u BiH u tom dijelu di su Bošnjaci većina.
Ovo je ujedno poruka i opoziciji u BiH koja drži Sarajevo tko je glavni u BiH u tom dijelu di su Bošnjaci većina.
2014-04-11
Opozicija koja je na vlasti u Sarajevu također su i političke stranke u BiH npr SDP i oštro se protive promjeni izbornog zakona dok se s Bakirom tu nešto i može dogovorit.
Sad im je cijena plina u Sarajevu 37,8% A MOŽDA GA NEĆE NI BITI U JANUARU I FEBUARU.
E pa ti reci da nisi za ono šta Bakir možebitno predloži a vezano je uz promjenu izbornog zakona tj dogovor Bakir Plenkovic.
Sad im je cijena plina u Sarajevu 37,8% A MOŽDA GA NEĆE NI BITI U JANUARU I FEBUARU.
E pa ti reci da nisi za ono šta Bakir možebitno predloži a vezano je uz promjenu izbornog zakona tj dogovor Bakir Plenkovic.
2014-04-11
16. novembar/studeni, 2020.
Pobjedu u Sarajevu ostvarila je koalicija koju čine četiri stranke: Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista. Oni su u avgusutu potpisali koalicioni sporazum za zajednički nastup na lokalnim izborima.
https://www.slobodnaevropa.org/a/promjena-vlasti-u-sarajevu-i-banjoj-luci/30951570.html
I gradonačelnica Židovka koja mrzi katolike i Hrvate.
Pobjedu u Sarajevu ostvarila je koalicija koju čine četiri stranke: Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista. Oni su u avgusutu potpisali koalicioni sporazum za zajednički nastup na lokalnim izborima.
https://www.slobodnaevropa.org/a/promjena-vlasti-u-sarajevu-i-banjoj-luci/30951570.html
I gradonačelnica Židovka koja mrzi katolike i Hrvate.
2014-04-11
https://www.b92.net/biz/vesti/region/hrvatima-preti-kolaps-poskupljenje-nije-moguce-izbeci-2085911
2014-08-25
Od 1.04 a prvi travnja to je već proliće i kućanstva ne koriste plin.Serbinho-3 wrote:https://www.b92.net/biz/vesti/region/hrvatima-preti-kolaps-poskupljenje-nije-moguce-izbeci-2085911
Pa na Jardranu mi ni zimi ne grijemo. Evo noćas dere orkanska bura pa meni radi pečica a stari doli loži drva ( baš se maloprije diga, skuva kavu i naložija sebi peć ) i to moja jer ja imam šumu hrasta a i općenito imam velike vočnjake pa se svake godine nešto popila, sad se loži trešnja.
Nas ti u Hrvatskoj to boli kurac. Imamo veći standard od Zapadnog Balkana a pola Hrvatske ti je Mediteran klima.
2014-04-11
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Rusija preuzima Crnu Goru
» Ceca stigla u Crnu Goru
» Priština tuži Crnu Goru
» Ruski pohod na Crnu Goru
» Han: Nema naknadnih uvjeta za Crnu Goru
» Ceca stigla u Crnu Goru
» Priština tuži Crnu Goru
» Ruski pohod na Crnu Goru