Bosna kipi. Dodik leti kod Putina, osećajući se jakim
Page 1 of 1
Bosna kipi. Dodik leti kod Putina, osećajući se jakim
https://m.huffingtonpost.it/amp/entry/il-leader-serbo-bosniaco-dodik-vola-da-putin-sentendosi-forte_it_61a61fa6e4b025be1aeeaf77/
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Serbinho-3 dislikes this post
Re: Bosna kipi. Dodik leti kod Putina, osećajući se jakim
Važno je da Dodik ustraje i sruši nametnute izmjene Daytona koliko je to moguće.
U tom smislu, ukidanje ovlasti države je dobrodošlo a tim će se primjerom povesti i HR HB.
U tom smislu, ukidanje ovlasti države je dobrodošlo a tim će se primjerom povesti i HR HB.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Milorad Dodik, srpski eksponent bosanskog tročlanog predsjedništva, čovjek koji mjesecima koristi ratnohuškačku retoriku koja prijeti uništenjem krhkih institucija Bosne i Hercegovine, odletio je u Moskvu kako bi se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Sastanak se održava na otvaranju sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi u Latviji: summit je uglavnom usredotočen na Rusiju, od njezinih vojnih manevara oko Ukrajine do situacija u Bjelorusiji i Gruziji, pa sve do balkanskog dosjea. Doista, njegovo prijateljstvo s Putinom Dodiku je razlog za bahatost i bahatost. "Ako nas netko pokuša zaustaviti, imamo prijatelje koji će nas braniti", rekao je kada je prvi put lansirao ideju da Republika Srpska formira vlastitu vojsku, vraćajući noćnu moru građanskog rata.
Dodik je otvoreno govorio o svojoj vjeri u Putinovu ispruženu ruku – i kineskog predsjednika Xi Jinpinga – u slučaju zapadnih sankcija u intervjuu koji je jučer objavio Guardian. “Kad odem kod Putina, nema nikakvih zahtjeva. Samo piše 'čime mogu pomoći?'. O čemu god sam s njim razgovarao, nikad se nisam prevario. Ne znam na čemu drugom temeljiti svoje povjerenje, osim na tome. Što se tiče [kineskog lidera] Xi Jinpinga, i on kaže: 'Ako postoji nešto u čemu mogu pomoći, tu sam'", primijetio je bosanski Srbin.
Upoznat ću Putina i zato idem [u Moskvu]. Strategija Zapada je reći da postoji određeni zao utjecaj iz Rusije, ali oni ne vode zlonamjernu, već destruktivnu politiku - [govorim o] Ujedinjenom Kraljevstvu, dijelu Amerike, i predviđam da nećemo biti dobro pozicioniran čak ni s novom njemačkom vladom. Ali šta da radimo, nismo tu da udovoljavamo njihovim željama”, rekao je Dodik za Rtrs Republike Srpske prije odlaska.
Dodika je posljednjih tjedana osudilo nekoliko stranaka zbog njegovog plana za povlačenje srpskog entiteta, Republike Srpske, iz državnih institucija, stvaranjem neovisnih institucija, posebno za sektore kao što su porezna uprava, pravosuđe, obavještajne službe, pa čak i obrana. Kombinacija ovih inicijativa opisana je u izvješću Ujedinjenih naroda kao "secesija" i rizik za Daytonski mirovni sporazum iz 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini nakon raspada Jugoslavije.
Napetost je porasla krajem ljeta, nakon uvođenja - koje je promovirao visoki predstavnik UN-a - amandmana na bosanski kazneni zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i uzdizanje ratnih zločinaca. Za Dodika i njegovu stranku to je bio izgovor za podizanje razine stalno prisutne konfrontacije. U roku od nekoliko mjeseci čelnik bosanskih Srba bojkotirao je državne institucije, a potom najavio stvaranje nekoliko paralelnih struktura u Banjoj Luci. Osim toga, krajem listopada policija Republike Srpske organizirala je dvije različite vježbe specijalnih snaga za prevenciju terorizma, od kojih jednu na planini Jahorini, u blizini glavnog grada Sarajeva. "Ovaj niz događaja, začinjen prijetećim tonovima, probudio je u stanovništvu slike građanskog rata 1992-95, potresavši cijelu zemlju, koja se desetljećima temelji na nesigurnoj nacionalnoj i međunarodnoj ravnoteži", primjećuje Giorgio Fruscione , Ispi analitičar stručnjak za Balkan.
Između ostalog, bosanski Srbi pozivaju na ukidanje uloge visokog predstavnika UN-a, koju trenutno obnaša Christian Schmidt. "Ovaj zahtjev podržava i Rusija, koja je zaprijetila da će staviti veto Vijeću sigurnosti UN-a povodom obnove međunarodne misije Eufor Althea ako se ne uklone reference na visokog predstavnika", podsjeća Fruscione. “Zahtjev je na kraju prihvaćen, prije svega zato što zapadna diplomacija o bosanskom dosjeu nikada nije slijedila jednu i koherentnu liniju”.
Vesna Pusić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske, piše o interesima Moskve za destabilizaciju BiH u vanjskoj politici. “Sam Dodik je sasvim nebitan. Njegova hrabrost, arogancija i relevantnost isključivo su proizvod ruske potpore, "piše Pusić, prema kojoj" je Kremlj identificirao zapadni Balkan kao idealno igralište za svoje operacije političkog utjecaja i provokacija, neprestano ispitujući sve do točke na koju bi mogao ići prije reagirao je Zapad. S ruske točke gledišta, ima mnogo prednosti: relativno je mala, podijeljena na mnoge prilično siromašne države i, s obzirom na njezinu noviju povijest, nije je tako teško uništiti i destabilizirati […]. Regija je pretvorena u virtualnu šahovnicu na koju Rusija želi utjecati i natjecati se s EU i Sjedinjenim Državama. Ali, za sada jedino igra Rusija".
Stvar je u tome da za Europsku uniju i Sjedinjene Države situacija u Bosni (još) nije problem, u usporedbi s velikim ruskim manevrima u Donbasu. Ukrajinska fronta ponovno je eksplodirala posljednjih tjedana, uz uzbunu za mobilizaciju 100.000 ruskih vojnika na sjeveru, istoku i jugu Donbasa, ukrajinske regije od 2014. godine pod kontrolom separatista koje podržava Moskva. SAD je upozorio Rusiju da će biti "ozbiljnih posljedica" ako napadne Ukrajinu. "Svaka akcija eskalacije Rusije bila bi od velike zabrinutosti za Sjedinjene Države [...] i svaka nova agresija imala bi ozbiljne posljedice", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, prije sudjelovanja na sastanku NATO-a u Rigi "Vidjeli smo Rusko pismo mnogo puta", dodao je, misleći na Krim.
Dodik je otvoreno govorio o svojoj vjeri u Putinovu ispruženu ruku – i kineskog predsjednika Xi Jinpinga – u slučaju zapadnih sankcija u intervjuu koji je jučer objavio Guardian. “Kad odem kod Putina, nema nikakvih zahtjeva. Samo piše 'čime mogu pomoći?'. O čemu god sam s njim razgovarao, nikad se nisam prevario. Ne znam na čemu drugom temeljiti svoje povjerenje, osim na tome. Što se tiče [kineskog lidera] Xi Jinpinga, i on kaže: 'Ako postoji nešto u čemu mogu pomoći, tu sam'", primijetio je bosanski Srbin.
Upoznat ću Putina i zato idem [u Moskvu]. Strategija Zapada je reći da postoji određeni zao utjecaj iz Rusije, ali oni ne vode zlonamjernu, već destruktivnu politiku - [govorim o] Ujedinjenom Kraljevstvu, dijelu Amerike, i predviđam da nećemo biti dobro pozicioniran čak ni s novom njemačkom vladom. Ali šta da radimo, nismo tu da udovoljavamo njihovim željama”, rekao je Dodik za Rtrs Republike Srpske prije odlaska.
Dodika je posljednjih tjedana osudilo nekoliko stranaka zbog njegovog plana za povlačenje srpskog entiteta, Republike Srpske, iz državnih institucija, stvaranjem neovisnih institucija, posebno za sektore kao što su porezna uprava, pravosuđe, obavještajne službe, pa čak i obrana. Kombinacija ovih inicijativa opisana je u izvješću Ujedinjenih naroda kao "secesija" i rizik za Daytonski mirovni sporazum iz 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini nakon raspada Jugoslavije.
Napetost je porasla krajem ljeta, nakon uvođenja - koje je promovirao visoki predstavnik UN-a - amandmana na bosanski kazneni zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i uzdizanje ratnih zločinaca. Za Dodika i njegovu stranku to je bio izgovor za podizanje razine stalno prisutne konfrontacije. U roku od nekoliko mjeseci čelnik bosanskih Srba bojkotirao je državne institucije, a potom najavio stvaranje nekoliko paralelnih struktura u Banjoj Luci. Osim toga, krajem listopada policija Republike Srpske organizirala je dvije različite vježbe specijalnih snaga za prevenciju terorizma, od kojih jednu na planini Jahorini, u blizini glavnog grada Sarajeva. "Ovaj niz događaja, začinjen prijetećim tonovima, probudio je u stanovništvu slike građanskog rata 1992-95, potresavši cijelu zemlju, koja se desetljećima temelji na nesigurnoj nacionalnoj i međunarodnoj ravnoteži", primjećuje Giorgio Fruscione , Ispi analitičar stručnjak za Balkan.
Između ostalog, bosanski Srbi pozivaju na ukidanje uloge visokog predstavnika UN-a, koju trenutno obnaša Christian Schmidt. "Ovaj zahtjev podržava i Rusija, koja je zaprijetila da će staviti veto Vijeću sigurnosti UN-a povodom obnove međunarodne misije Eufor Althea ako se ne uklone reference na visokog predstavnika", podsjeća Fruscione. “Zahtjev je na kraju prihvaćen, prije svega zato što zapadna diplomacija o bosanskom dosjeu nikada nije slijedila jednu i koherentnu liniju”.
Vesna Pusić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske, piše o interesima Moskve za destabilizaciju BiH u vanjskoj politici. “Sam Dodik je sasvim nebitan. Njegova hrabrost, arogancija i relevantnost isključivo su proizvod ruske potpore, "piše Pusić, prema kojoj" je Kremlj identificirao zapadni Balkan kao idealno igralište za svoje operacije političkog utjecaja i provokacija, neprestano ispitujući sve do točke na koju bi mogao ići prije reagirao je Zapad. S ruske točke gledišta, ima mnogo prednosti: relativno je mala, podijeljena na mnoge prilično siromašne države i, s obzirom na njezinu noviju povijest, nije je tako teško uništiti i destabilizirati […]. Regija je pretvorena u virtualnu šahovnicu na koju Rusija želi utjecati i natjecati se s EU i Sjedinjenim Državama. Ali, za sada jedino igra Rusija".
Stvar je u tome da za Europsku uniju i Sjedinjene Države situacija u Bosni (još) nije problem, u usporedbi s velikim ruskim manevrima u Donbasu. Ukrajinska fronta ponovno je eksplodirala posljednjih tjedana, uz uzbunu za mobilizaciju 100.000 ruskih vojnika na sjeveru, istoku i jugu Donbasa, ukrajinske regije od 2014. godine pod kontrolom separatista koje podržava Moskva. SAD je upozorio Rusiju da će biti "ozbiljnih posljedica" ako napadne Ukrajinu. "Svaka akcija eskalacije Rusije bila bi od velike zabrinutosti za Sjedinjene Države [...] i svaka nova agresija imala bi ozbiljne posljedice", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, prije sudjelovanja na sastanku NATO-a u Rigi "Vidjeli smo Rusko pismo mnogo puta", dodao je, misleći na Krim.
2014-08-25
Sjedinjene Američke Države su već zaprijetile sankcijama kako bi ciljale Dodikova imanja (ulazak na američko tlo već je zabranjen od 2017.). U EU počinju rasprave, ali postoji svijest da će postići jednoglasnost vrlo teško (zemlje poput Mađarske i Slovenije teško će podržati sankcije Republici Srpskoj). U svakom slučaju, Dodik je zamjeniku američkog državnog tajnika Gabrielu Escobaru jasno dao do znanja da ga američke sankcije "uopće ne zabrinjavaju". Isto vrijedi i za hipotetske europske sankcije. – Nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica.
2014-08-25
Serbinho-3 wrote:Sjedinjene Američke Države su već zaprijetile sankcijama kako bi ciljale Dodikova imanja (ulazak na američko tlo već je zabranjen od 2017.). U EU počinju rasprave, ali postoji svijest da će postići jednoglasnost vrlo teško (zemlje poput Mađarske i Slovenije teško će podržati sankcije Republici Srpskoj). U svakom slučaju, Dodik je zamjeniku američkog državnog tajnika Gabrielu Escobaru jasno dao do znanja da ga američke sankcije "uopće ne zabrinjavaju". Isto vrijedi i za hipotetske europske sankcije. – Nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica.
Čovjek je državnik, ponajjači na Balkanu.
2015-08-06
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4399212946844974&id=276376685795308&m_entstream_source=timeline&anchor_composer=false
2014-08-25
https://www.repubblica.it/esteri/2021/11/30/news/il_leader_serbo-bosniaco_dodik_ecco_perche_stimo_putin_mi_ascolta_e_non_mi_chiede_nulla_a_differenza_dei_leader_occidenta-328457166/amp/
2014-08-25
Ruski mediji: Republika Srpska želi neovisnost, Rusija ima pravo poslati mirovne zračne snage u RS
.....
Opa bato
.....
Opa bato
2015-08-06
sta mogu pomoci ?
kraj balade...
ko devedesetih
ko 99.
ko 2003..
ko 2008....
ko juce..ko danas..ko sutra...
knjizevni klub SB
kraj balade...
ko devedesetih
ko 99.
ko 2003..
ko 2008....
ko juce..ko danas..ko sutra...
knjizevni klub SB
2020-04-21
to, da ce se pojaviti,
legalno, nije realno.
jedino kao dobrovoljci
legalno, nije realno.
jedino kao dobrovoljci
2020-04-21
ja cu braniti eu poziciju
srbijr dok postojim
a on moze da mu se klanja
od jutra do sutra
srbijr dok postojim
a on moze da mu se klanja
od jutra do sutra
2020-04-21
Pizzon, mislim da uz potporu Rusije i Kine...možete izboksat Dodikov projekt.
2015-08-06
epikur37 wrote:Pizzon, mislim da uz potporu Rusije i Kine...možete izboksat Dodikov projekt.
ne !
oni nisu bingo izbor.
2020-04-21
bome...u rangu s legendarnim karadzicem i plavsickomepikur37 wrote:Serbinho-3 wrote:Sjedinjene Američke Države su već zaprijetile sankcijama kako bi ciljale Dodikova imanja (ulazak na američko tlo već je zabranjen od 2017.). U EU počinju rasprave, ali postoji svijest da će postići jednoglasnost vrlo teško (zemlje poput Mađarske i Slovenije teško će podržati sankcije Republici Srpskoj). U svakom slučaju, Dodik je zamjeniku američkog državnog tajnika Gabrielu Escobaru jasno dao do znanja da ga američke sankcije "uopće ne zabrinjavaju". Isto vrijedi i za hipotetske europske sankcije. – Nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica.
Čovjek je državnik, ponajjači na Balkanu.
a ako njihov plan provede do kraja...ma, Dodo car!
dodik ima dobar cilj
ali nema ekipu da
to realizuje.
dodik pravi istu gresku
veruje u sopstvenu iluziju
ali nema ekipu da
to realizuje.
dodik pravi istu gresku
veruje u sopstvenu iluziju
2020-04-21
najbolji status srba u regionu
jedino moze da ostvari
prozapadna vlast ili monarhija
tacka
jedino moze da ostvari
prozapadna vlast ili monarhija
tacka
2020-04-21
Similar topics
» Dodik: Zato će se sve ovo završiti tako što će Republika Srpska biti država, Herceg-Bosna druga i neka Bosna, gdje će biti Bošnjaci - rekao je Dodik.
» Dodik: Države Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna bi bile uspješnije
» Dodik ide kod Putina 23. maja
» BOSNA OD BAŠČARŠIJE DO STUPA: Dodik i Čović preuzimaju BiH, a "ljevica" Kanton Sarajevo
» Dodik: Herceg Bosna je morala opstati! Haški sud posijao je novo sjeme razdora!
» Dodik: Države Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna bi bile uspješnije
» Dodik ide kod Putina 23. maja
» BOSNA OD BAŠČARŠIJE DO STUPA: Dodik i Čović preuzimaju BiH, a "ljevica" Kanton Sarajevo
» Dodik: Herceg Bosna je morala opstati! Haški sud posijao je novo sjeme razdora!
Page 1 of 1