Otvoren arhiv HRT-a do 1990
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Otvoren arhiv HRT-a do 1990
ma jadan je postao ovaj forumRingo10 wrote:A to ona natjecanja u klanju SrbaŠandor Winnetou wrote:Petar Brzica-pobjednik u klanju srba tokom 24 sataRingo10 wrote:Ko je Pero Brzica?
Koje su to gluposti u pizdu materinu.
fakat za sprdanje , niš drugo
tobož se nadmudruju a budale nezrele i neumne
Sora- Posts : 23832
2014-04-29
Re: Otvoren arhiv HRT-a do 1990
Sora wrote:arhiv NDH U BEOGRADU?vuksadinare wrote:Serbinjo skoro sest banki na ledjima a nema pojma da je arhiv u beogradu..eto koliko su im mozgovi ispraniŠandor Winnetou wrote:Arhiv NDH je kod vas u begešu. I držim da bi svi rado da to otvorimo i da vam začepimo lajavu smrdljivu gubicu jednom zauvijek.Serbinho-3 wrote:Arhiv NDH ništa?
EU to ne trazi?
Sve legitimno izgleda.
ha ha ha
jbt
ne bum niš rekla, piša mi se ...ha ha
https://www.jutarnji.hr/globus/politika/covjek-koji-je-hrvatskoj-oteo-arhiv-ndh-aleksandar-vulin-ne-dopusta-da-se-330-kutija-s-dokumentima-iz-ndh-vrati-hrvatskoj-7254843
Proteklih dana objavljeno je, na portalima u Srbiji i Hrvatskoj, nekoliko članaka o aktualnom sporu hrvatskih i srpskih arhivista o Fondu NDH pohranjenom u Vojnom arhivu u Beogradu – fondu koji, kako se iz tih članaka dade razabrati, Srbija već godinama jednostavno ne želi vratiti Hrvatskoj, iako je na to zakonski obvezana.
Citiran je, među ostalima, i jedan beogradski list koji je, pomalo zlobno, napisao da “Hrvatska po svaku cijenu iz Srbije želi izvući dokumentaciju o zlodjelima ustaša i NDH tijekom Drugoga svjetskog rata” te da “dolaskom u posjed tih dokumenata i filmova namjerava zarobiti istinu”.
"Jedna je praksa u Arhivu Jugoslavije, na Topčideru, u kojem nema ograničenja i u kojem slobodno možete istraživati, i kao povjesničar/istraživač iz Hrvatske. Ja ondje istražujem još od 2007. i nikada nisam imao nikakvih problema kada bih zatražio bilo koji dokument – naravno, pod uvjetom da taj dokument nije klasificiran.
No sasvim je druga praksa u Vojnom arhivu, koji se nalazi u jednoj bivšoj vojarni u beogradskome prigradskom naselju Žarkovo. Tamo su povjesničari i istraživači iz Hrvatske “građani drugog reda” u odnosu na svoje kolege iz Srbije, iako se ni sami beogradski povjesničari ne mogu pohvaliti da ih ondje primaju širom raširenih ruku."
No sasvim je druga praksa u Vojnom arhivu, koji se nalazi u jednoj bivšoj vojarni u beogradskome prigradskom naselju Žarkovo. Tamo su povjesničari i istraživači iz Hrvatske “građani drugog reda” u odnosu na svoje kolege iz Srbije, iako se ni sami beogradski povjesničari ne mogu pohvaliti da ih ondje primaju širom raširenih ruku."
Dakle, nije baš da Srbija daje uvid u arhivu NDH pa ni svojim povjesničarima, osim "proverenih kadrova"
na interenetu sam pogledala i čini se da je broj i opseg arhivskih jedinica u HDA i u Beogradu PODJEDNAK
nego su problem 200-300 filmova koje beograd ne da nego kopije
a Klasić je pregledavao beogradski arhiv i izjavio da nema ništa nepoznato
nego
kaj imamo mi tu u povijesnoj u RH znanosti PROVERENE I PODOBNE povjesničare
tugo moja ..
nego su problem 200-300 filmova koje beograd ne da nego kopije
a Klasić je pregledavao beogradski arhiv i izjavio da nema ništa nepoznato
nego
kaj imamo mi tu u povijesnoj u RH znanosti PROVERENE I PODOBNE povjesničare
tugo moja ..
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics