ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Velika Britanija - nedostaje svega: od vozača preko purica pa do mesara

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Velika Britanija - nedostaje svega: od vozača preko purica pa do mesara - Page 2 Empty Re: Velika Britanija - nedostaje svega: od vozača preko purica pa do mesara

Post by RayMabus 30/10/2021, 15:56

Sve se svodi na to da je prošle il preprošle godine u Kini bila svinjska kuga i onda porasle cijene svinjetine i sad mnoge države rade na tome da razviju svoje kapacitete. To znači da tim farmama isto treba stočna hrana i onda raste cijena iste.

Istovremeno na zapadu još imaš i manjak radne snage šta poskupljuje proizvodnju a imao si i gubitke od te svinjske kuge di je proizvodnja svinja masovna i državna strategija.

RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Velika Britanija - nedostaje svega: od vozača preko purica pa do mesara - Page 2 Empty Re: Velika Britanija - nedostaje svega: od vozača preko purica pa do mesara

Post by RayMabus 30/10/2021, 16:12

Mene ta industrijska proizvodnja svinja ne zanima iako to je uz piletinu osnovna mesna namirnica al se sad nakon one svinjske kuge u Kini to više i ne svodi na ekonomiju nego geostrategiju jer ne smiš sebi dopustit da si ovisan ili previše ovisan o uvozu svinjskog mesa nego najviše 20 do 30% moš uvozit a ostalo dakle 70% najmanje moraš imat vlastite kapacitete tako da ako se ponovi ta Kina il negdi u nekoj zemlji koja je veliki uzgajivać svinja ili dođe do nekog poremećaja u opskrbi da imaš ti svoje a ovih 20 do 30% uvoza ćeš onda lako prigrmit.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 30/10/2021, 16:31

Tvrtka Agroporc uložila je četiri i pol milijuna kuna u gradnju kompleksa svinjogojske farme u slavonskom selu Breštanovcima u općini Crnac. To je samoodrživi kompleks utemeljen na konceptu 'bez otpada' (zero waste) koji se sastoji od dvije farme za uzgoj prasadi s po 3000 krmača i godišnjim kapacitetom uzgoja od po 110.000 prasadi za tov. U njemu će se otvoriti i petnaest radnih mjesta. Osim Agroporca, investitori su Inaporc i Euro-tim koji su zajedno uložili još oko četiri milijuna kuna. Cijeli projekt vrijedi sedam milijuna eura.
--
– Očekujemo odluku o sufinanciranju iz EU fondova. Da bi investicija bila isplativa, ono bi trebalo biti minimalno 50 posto iznosa. Ostatak financijske konstrukcije planiramo zatvoriti HBOR-ovim kreditom i ulozima privatnih ulagača – kaže agronom, osnivač i direktor Agroporca Krešimir Kuterovac, koji je bio i direktor Vupika, izvršni direktor za stočarsku proizvodnju u bivšem Agrokoru te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Ističe da je u pripremi i jedinstven projekt izravnog financiranja u kojemu mogu sudjelovati zainteresirani građani i domaći investitori. Prospekt ulaganja bit će dostupan u lipnju ove godine.
-
Projekt farme izradili su Kuterovac i Ivana Bekić Vidović, stručnjaci za svinjogojstvo koji se tim poslom bave više od dvadeset godina i već su u Hrvatskoj vodili gradnju velikog svinjogojskog sustava (15.000 krmača odnosno 400.000 tovljenika).
– Profitabilnošću od 15 posto EBITDA marže farma će osigurati siguran povrat za investitore. Ovako uspješan rezultat moguć je jer je riječ o inovativnoj tehnologiji, optimiranim troškovima i vrhunskoj genetici – kaže Kuterovac.

​Farma će biti gotova do kolovoza iduće godine, a gradnja je povjerena tvrtki Euroiskop Našice.
-
Hrvatska je ovisna o uvozu hrane. Pedeset posto svinjogojske potrošnje uvozimo, a istodobno smo sirovinski izvoznici. Svjedoci smo promjena u globalnoj trgovini: sve je manje slobodne trgovine, a sve više političke. Nadam se da kao mala država neznatna političkog utjecaja postajemo svjesni opasnosti za društvo ako u bliskoj budućnosti ne povećamo proizvodnju hrane – naglašava Kuterovac.
-
https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/kresimir-kuterovac-gradi-veliku-farmu-svinja-u-slavoniji-136762
-
:tu
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 30/10/2021, 17:34

I dok su njezini prilagođavali životu u Hrvatskoj, ona je planirala ostati u Engleskoj i studirati biomedicinu. Međutim, onda je shvatila kako nije sigurna želi li to uopće raditi.  - Sve što sam radila kako bi ostala u Londonu, bio je promašaj. Nisam imala dovoljno novca, nisam mogla naći posao i stvari su postajale sve kompliciranije. No, čim sam rekla da idem u Hrvatsku sve je palo na svoje mjesto. Prijavila sam na posao za koji nisam kvalificirana i zvali su me odmah da dođem na intervju. Cijene avionskih karata su bile jeftine - prisjetila se tih prvih dana.  Taj prvi posao nije dobila, ali je zato vrlo brzo dobila drugi posao. U nekoliko dana je našla i cimericu pa se mogla i odseliti od doma. 

Posebno je se dojmila Slavonija, čiju hranu nije propustila pohvaliti. I stava je kako je taj dio Hrvatske podcijenjen.  Na pitanje može li se uspjeti u Hrvatskoj i kako komentira odlazak Hrvata u druge zemlje iz perspektive nekog tko je došao tu živjeti naglasila je kako je već o toj temi s mnogima pričala.  - Mislim da je tužno i kad bi ljudi ostali, to bi napravilo razliku. No, isto tako shvaćam da ne postoji poticaj da ostanu. Puno je veći poticaj da se ode. Primjerice, početna plaća liječnika je niska. Stoga kad diplomiraš naravno da je jasno da ćeš otići u Njemačku gdje je plaća znatno veća. Jasno mi je to, ali mislim da bi bilo bolje kad bi ljudi ostali ovdje - smatra mlada Engleskinja.  Brexit je posve promijenio svijet, a ponajviše Veliku Britaniju. Kako ona vidi to što se događa, otkrila sam je i to u ponešto neočekivanom odgovoru: - Ne znam dovoljno da bi o tome mogla komentirati. Obje strane imaju svoje argumente. 

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/britanka-mira-23-hrvati-imaju-jednu-losu-naviku-a-split-me-podsjeca-na-magnum-1535054 - www.vecernji.hr
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Ringo10 31/10/2021, 01:57

Zao mi Engleza....Zao mi sto nije mnogo gore
Ringo10
Ringo10

2015-09-24

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Back to top

- Similar topics