ERDOGAN UPOZORIO PUTINA, Ameri gomilaju vojsku za napad na Rusiju!
Page 3 of 3
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Re: ERDOGAN UPOZORIO PUTINA, Ameri gomilaju vojsku za napad na Rusiju!
da te malo razocaram :D rusi nece dati da pukne armenija bas iz toga razloga jer bi se turci i azeri mogli ujedinit u buducnosti, momentalno ne jer alijev neda polozajPirate wrote:Jasno mi je sto hoces reci ali mislim da pidcjenjujes Tursku u geopolitickom aspektu. Prvo sto je Turska geografski centar juznog mosta izmedju Europe i Azije, drugo, jedna od kljucnih zemalja istocnog mediterana i bliskog istoka, trece mocna zemlja pred pragom Rusije odnosno njenim mekim trbuhom, cetvrto zemlja koja je od velike vaznosti za odnose sa iranom i peto najbitnije, zemlja koja ima potencijal da stvori super drzavu od Turske do Xinjanga, s cime se izgleda vec krenulo sto potvrdjuju nedavni sukobi u nagorno karabakhu. Ako pukne veza Armenije sa Iranom, tada vise nema prepreka za povezivanje turkijskih naroda na tom potezu. Ako se to desi, najebacemo ga i mi na Balkanu, u to budi sto posto siguran. Meni se te stvari ne svidjaju ali to je cinjenicno stanje.Eroo wrote:Ne više, ni Washingtonu pa čak ni Moskvi.Pirate wrote:Djelomicno si u pravu ali Grcka nikako ne moze preuzeti ulogu Turske iz x broja razloga. Turska je poslije SAD najvaznija NATO clanica i desio bi se geopoliticki tektonski poremecaj da ju nekim slucajem izbace. Sam Carigrad oduvijek nosi titulu city of world desire, onda mozes zamisliti koliki je znacaj cijele Turska, svidjelo se to nama ili ne.Eroo wrote:Turska je postala nesiguran partner na južnom krilu NATO-a.
Po ovome prikazanom u videu tu ulogu u punom iznosu preuzima Grčka.
Na ta način je i prolaz iz Crnog mora stavljen pod kontrolu, a sigurnost
Israela višestruko povećana. Sad mi je jasno zašto je Grčka najavila
priznavanje Kosova....valjda zbog "stabiliziranja" Balkana.
Gubitak povjerenja i vjerodostojnosti među državama je dužeg vijeka trajanja
nego što je to među običnim ljudima. Zajebeš li jednom gotovo je , nema popravnog.
O tome se obično ne priča puno. Obično se takve države i dalje nazivaju kao "prijateljske i partnerske",
a sprema se situacija kad postane jasno da od toga nema ništa. Ja sam ovo sa Grčkom očekivao već duže vrijeme.
Vojna baza Incirlik je u Turskoj tek samo kamenčić u Erdoganovoj cipeli i ništa više od toga.
Erdogan bi se tog kamenčića rado riješio, ali ne zna kako. Za to bi mu trebala Rusija, ali mu ni Rusi ne vjeruju.
inace turskoj je propao projekt velikog Turana gdje bi usle prakticki sve zemlje do kine, azeri, uzbeki , turkmeni kirgizi kazahi pa cak i jakuti
jednostavno su ih odjebali uzbeki i kazahi
nije receno da se to nebi moglo dogodit negdje u buducnosti, medjutim elite tih naroda nece dozvoliti a naravno ni rusi ni kinezi,
sto se tice karabaha, ja mislim da je taj sukob bio precutno odobren od same pasinjanove administracije jer je karabah bio uteg armeniji i izvor stalnih sukoba s azerima
dok je na vlasti bila karabahska klika prije, takovu akciju je bilo nemoguce provesti
vazno je obratit paznju na ponasanje rusije u cjeloj prici, tisina do odredjenog momenta, momenta kad bi azerbejdzan mogao bit proglasen pobjednikom sukoba a da to ne bude suvise krvavo,
rusi usli da zastite armjane, azeri dobili svoje administrativne teritorije nazad, dogovoren koridor iz karabaha za armeniju i iz one azerske enklave do azerbejdzana
rusi drze armjane za jaja jer je i pasinjanu jasno ako se ne povinuje putinu da su izgorjeli, pojesce ih turci, s druge strane ogranicava turke i azere da se ne ufuraju previse u neke velike turske projekte jer je armenija ruski saveznik
plus, tu je i iran koji takodjer ima svoju tezinu u cjeloj prici, jernostavno ako turci zagrizu previse, iran propusti oruzje kurdima
jedini koji ce popusit na kavkazu su gruzijci
pitanje vremena kad ce ona cjela pokrajina oko batumija pozeljet da se pripoji turskoj a onda moguc i rat gruzina s turcadijom,
po sporazumu erdogan moze blokirat bosfor ako je neka od drzava crnomorskog regiona u ratu, znaci , niko ne moze uci da pomogne gruzinima, a rusija ce uredno okrenut glavu i zanimati se ocuvanjem prirode i bjelih medvjeda na kamchatki
Pirate likes this post
ne zuri se rusima, koji kilometar prije ce se pokvarit brod i malo ce se oduzit spajanjeRingo10 wrote:Danas je to jos oko 17 kilometaraveber wrote:tako da spajanjem sjevernog plinovoda svi su izgubili.
osim nijemac i rusa što im je bila namjera.
Svaki dan ide oko kilometar
Jos nekih 17 do 18 dana ...imaju toliko vremena da zaustave izgradnju tog plinovoda oni koji su protiv njega.
pogledaj veselje na europskim burzama plina, otisao plin u 3 picke materine
550 dolara za 1000 kubometara, nikad takovog nije bilo i ima jos tendenciju za rasti
a ameri ne mogu dostavit toliko ukapljenog plina ni da hoce, al nece, odvezose sav plin japancima i kinezima jer ovi bolje placaju
ja mislim da ce ako bude trebalo sama merkelica zasukat rukave i krenut svasat trube ak bude frka mozda se pridruze i ceski shupci
uglavnom veselica u europiplus rusima izgorjelo neko postrojenje za ociscenje plinskog kondezata i automatski to je manje 2 miliona kubnih metara dnevno za europu
naucili rusi spekulirat, narocito otkako je proradila sila sibirai zapoceto projektiranje sile sibira 2
das kinezima malo jeftinije al imas stalnog kupca, a na europi zaradjujes jer europljani od svoje silne pameti sami sebe zajebu
s kinezima zaradis na kolicinu a s europljanima na spekulaciji
rusi su dali garancije za slijedećih 25 godina da će ispoučivat plin.
a druga faza ugovora je još 25 godina.
sada nastavi se igrati s pra djecom u sedmom koljenu.
tebi za informaciju, isključivo njemačka gradi plinovod i ona ga financira.
2014-12-30
ne budali "svabo"veber wrote:i ti ga drobiš, očito ti prpraprapa unučad visi na glavi o praočevima da ne tipkamo.
tebi za informaciju, isključivo njemačka gradi plinovod i ona ga financira.
sjeverni tok prvi su financirali rusi kompletno dok sjeverni tok 2 je financiran pola gasprom, pola wintershel omw total i neznam ko jos
rusi nisu dali nakove garancije jer europska unija ne zeli duge kontrakte nego spot cijene na burzama, znaci trebas toliko plina, narucis,
naravno, gasprom moze jednostavno stavljat manje plina na spotovu prodaju i djenja , nemas sto za kupit, ne znam jel jos koja zemlja osim madjarske ima dugogodisnji kontrakt s gaspromom, madjarima sad istice i oni su rekli da ce ga produljit za 10 godina
tako dam drz se cnc glodalica i tokarilica
odi čuvati prprapraunučad od praprapraunuka.
i ne bulazni.
njemačka ima 25+25 godina.
i ne bulazni.
veber-
2014-12-30
Ziva istina...Ringo10 wrote:Cisto sumnjam da Rusima i Putinu treba Erdogan da im daje informacije.
Leviathan2 wrote:da te malo razocaram :D rusi nece dati da pukne armenija bas iz toga razloga jer bi se turci i azeri mogli ujedinit u buducnosti, momentalno ne jer alijev neda polozajPirate wrote:Jasno mi je sto hoces reci ali mislim da pidcjenjujes Tursku u geopolitickom aspektu. Prvo sto je Turska geografski centar juznog mosta izmedju Europe i Azije, drugo, jedna od kljucnih zemalja istocnog mediterana i bliskog istoka, trece mocna zemlja pred pragom Rusije odnosno njenim mekim trbuhom, cetvrto zemlja koja je od velike vaznosti za odnose sa iranom i peto najbitnije, zemlja koja ima potencijal da stvori super drzavu od Turske do Xinjanga, s cime se izgleda vec krenulo sto potvrdjuju nedavni sukobi u nagorno karabakhu. Ako pukne veza Armenije sa Iranom, tada vise nema prepreka za povezivanje turkijskih naroda na tom potezu. Ako se to desi, najebacemo ga i mi na Balkanu, u to budi sto posto siguran. Meni se te stvari ne svidjaju ali to je cinjenicno stanje.Eroo wrote:Ne više, ni Washingtonu pa čak ni Moskvi.Pirate wrote:Djelomicno si u pravu ali Grcka nikako ne moze preuzeti ulogu Turske iz x broja razloga. Turska je poslije SAD najvaznija NATO clanica i desio bi se geopoliticki tektonski poremecaj da ju nekim slucajem izbace. Sam Carigrad oduvijek nosi titulu city of world desire, onda mozes zamisliti koliki je znacaj cijele Turska, svidjelo se to nama ili ne.Eroo wrote:Turska je postala nesiguran partner na južnom krilu NATO-a.
nego što je to među običnim ljudima. Zajebeš li jednom gotovo je , nema popravnog.
O tome se obično ne priča puno. Obično se takve države i dalje nazivaju kao "prijateljske i partnerske",
a sprema se situacija kad postane jasno da od toga nema ništa. Ja sam ovo sa Grčkom očekivao već duže vrijeme.
Vojna baza Incirlik je u Turskoj tek samo kamenčić u Erdoganovoj cipeli i ništa više od toga.
Erdogan bi se tog kamenčića rado riješio, ali ne zna kako. Za to bi mu trebala Rusija, ali mu ni Rusi ne vjeruju.
inace turskoj je propao projekt velikog Turana gdje bi usle prakticki sve zemlje do kine, azeri, uzbeki , turkmeni kirgizi kazahi pa cak i jakuti
nije receno da se to nebi moglo dogodit negdje u buducnosti, medjutim elite tih naroda nece dozvoliti a naravno ni rusi ni kinezi,
sto se tice karabaha, ja mislim da je taj sukob bio precutno odobren od same pasinjanove administracije jer je karabah bio uteg armeniji i izvor stalnih sukoba s azerima
dok je na vlasti bila karabahska klika prije, takovu akciju je bilo nemoguce provesti
vazno je obratit paznju na ponasanje rusije u cjeloj prici, tisina do odredjenog momenta, momenta kad bi azerbejdzan mogao bit proglasen pobjednikom sukoba a da to ne bude suvise krvavo,
rusi usli da zastite armjane, azeri dobili svoje administrativne teritorije nazad, dogovoren koridor iz karabaha za armeniju i iz one azerske enklave do azerbejdzana
rusi drze armjane za jaja jer je i pasinjanu jasno ako se ne povinuje putinu da su izgorjeli, pojesce ih turci, s druge strane ogranicava turke i azere da se ne ufuraju previse u neke velike turske projekte jer je armenija ruski saveznik
plus, tu je i iran koji takodjer ima svoju tezinu u cjeloj prici, jernostavno ako turci zagrizu previse, iran propusti oruzje kurdima
pitanje vremena kad ce ona cjela pokrajina oko batumija pozeljet da se pripoji turskoj a onda moguc i rat gruzina s turcadijom,
po sporazumu erdogan moze blokirat bosfor ako je neka od drzava crnomorskog regiona u ratu, znaci , niko ne moze uci da pomogne gruzinima, a rusija ce uredno okrenut glavu i zanimati se ocuvanjem prirode i bjelih medvjeda na kamchatki
Nisi me nimalo razocarao :D
Ovo moje je bio samo osvrt na potencijale i znacaj Turske, pogotovo u odnosu na Grcku.
Sama realizacija tih zelja / planova ce naici na kontra mjere sto je apsokutno neupitno. Kao sto si sam rekao, ni Rusi, ni Iranci, ni Kinezi nece samo mirno sjediti i promatrati.
Pirate- Posts : 1512
2019-09-06
Leviathan2 likes this post
njemacka nema nista ni sa sjevernim potokom 1 ni sa dvojkomneke svapske firme imaju dugorocne ugovore za isporuku plina i to je toveber wrote:bulazniš po običaju.
njemačka ima 25+25 godina.
i ne bulazni.
sjeverni potok 2 ce ici kompletan na spotovsku prodaju, znaci, kupis toliko plina i rusi ti isporuce toliko, nikakovih dugorocnih ugovora
poljacima je istekao ugovor na njihov cjevovod i na kupnju plina, po odluci poljske vlade se bude kupovalo na spot trzistu, gasprom isto nece nikak drugacije jer su ih poljaci naguzuli s nekim svedskim arbitraznim sudom za par milijardi dolara, sad ce poljaci placat malo skuplje da nadoknade sto su uzeli od rusa
informiraj se prije nego bubnes neku budalestinu
vidis kako su turci pametni, imaju dugorocni ugovor plina koji se veze na cjenu nafte i sad se krece manje od 300 dolara za 1000 kubometara dok su cjene na spotu skoro 600 dolara
gaspromu se bolje isplati spot cjena jer su spot cjene dusu dale za spekulacije
pada cjena, manje ponudimo plina na spotu i cjena skoci
pogledaj sad da su europska plinska skladista poluprazna ili polupuna kak oces
jednostavno gasprom ne krca u njih plin ko lud tj kao prije jer bi to oborilo cjene
naucili rusi spekulirat
usput, oces li se morat odrec hrv drzavljanstva :)
ma ja, sve je to borba za uticaj, ko ima duzu i deblju batinu taj je uticajniji a turci nemaju , mogu do odredjene mjere i dokle im dozvolePirate wrote:Leviathan2 wrote:da te malo razocaram :D rusi nece dati da pukne armenija bas iz toga razloga jer bi se turci i azeri mogli ujedinit u buducnosti, momentalno ne jer alijev neda polozajPirate wrote:Jasno mi je sto hoces reci ali mislim da pidcjenjujes Tursku u geopolitickom aspektu. Prvo sto je Turska geografski centar juznog mosta izmedju Europe i Azije, drugo, jedna od kljucnih zemalja istocnog mediterana i bliskog istoka, trece mocna zemlja pred pragom Rusije odnosno njenim mekim trbuhom, cetvrto zemlja koja je od velike vaznosti za odnose sa iranom i peto najbitnije, zemlja koja ima potencijal da stvori super drzavu od Turske do Xinjanga, s cime se izgleda vec krenulo sto potvrdjuju nedavni sukobi u nagorno karabakhu. Ako pukne veza Armenije sa Iranom, tada vise nema prepreka za povezivanje turkijskih naroda na tom potezu. Ako se to desi, najebacemo ga i mi na Balkanu, u to budi sto posto siguran. Meni se te stvari ne svidjaju ali to je cinjenicno stanje.Eroo wrote:Ne više, ni Washingtonu pa čak ni Moskvi.Pirate wrote:Djelomicno si u pravu ali Grcka nikako ne moze preuzeti ulogu Turske iz x broja razloga. Turska je poslije SAD najvaznija NATO clanica i desio bi se geopoliticki tektonski poremecaj da ju nekim slucajem izbace. Sam Carigrad oduvijek nosi titulu city of world desire, onda mozes zamisliti koliki je znacaj cijele Turska, svidjelo se to nama ili ne.Eroo wrote:Turska je postala nesiguran partner na južnom krilu NATO-a.
Nisi me nimalo razocarao :D
Ovo moje je bio samo osvrt na potencijale i znacaj Turske, pogotovo u odnosu na Grcku.
Sama realizacija tih zelja / planova ce naici na kontra mjere sto je apsokutno neupitno. Kao sto si sam rekao, ni Rusi, ni Iranci, ni Kinezi nece samo mirno sjediti i promatrati.
i ne bulazni.
» Salvini ide u Rusiju kod Putina
» ameri gađali isil pa "zabunom" pogodili asadovu vojsku...
» američki neoconsi za napad na rusiju
» EU mora opremiti vojsku BiH modernim oružjem i tako ih zaštititi od Putina
» Salvini ide u Rusiju kod Putina
» ameri gađali isil pa "zabunom" pogodili asadovu vojsku...
» američki neoconsi za napad na rusiju
» EU mora opremiti vojsku BiH modernim oružjem i tako ih zaštititi od Putina
Page 3 of 3